Shaft / Shaft (2019/111/USA/Akční, Krimi, Thriller) 67%

19.08.2023 03:02
JEDNOU VĚTOU
„Soukromého detektiva Johna Shafta požádá o pomoc syn, kterého doteď neznal. Drsný detektiv ale rychle zjistí, že jablko tentokrát padlo hodně daleko od stromu."

OBSAH
John Shaft (Samuel L. Jackson) se v roce 1989 dostal do přestřelky, které byla přítomna i jeho žena s dítětem. Nestalo se jim sice nic, ale tahle událost vedla k rozvodu. Od té doby Shaft svého syna JJ (Jessie T. Usher) neviděl. Ten momentálně pracuje jako kybernetický analytik u FBI. Jednoho dne je jeho nejlepší přítel, bývalý voják, nalezen mrtvý. Podle policie se předávkoval heroinem a případ je uzavřen, nicméně JJ najde pár nesrovnalostí, které indikují vraždu. Obrací se proto na svého otce, který pracuje na volné noze jako soukromý vyšetřovatel.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Drsnej Shaft u mě nikdy nebyl kdovíjakej boreček. Ale černoši v Americe z něj asi nemůžou. Samuel L. Jackson je koneckonců solidní volba pro takovou roli a chápu i pokračování z letošního roku. Ale přijde mi to obdobný, jako když Bruce Willis poučoval svého syna v pátém dílu Smrtonosné pasti. Působilo to spíš trapně, než zábavně. Stejně tak je to i tady. Akce v pohodě, muzika solidní sedmdesátková, černošský přístup k vtipu mi rozhodně nevadí. Ale ten jeho syn? Ten byl prostě na pěst. (Malarkey) 2*

„He thinks he's a black James Bond.“ - „If that dude was real, he'd think he was ME..“ Vzkřísit žánr buddy movie není nyní lehké ani pro jeho bývalé tvůrčí esa (viz. Blackovi Správní chlapi), ale tady ten střet mileniální křehkosti s obhroublým zástupcem nekomplikovanosti světa minulého století nacházel zajímavé rozměry. Je třeba si ovšem přiznat, že bez osoby bad motherfuckera Jacksona, který slovo cunt stále pronáší s nebývalou noblesou, by tahle Storyho jízda na černo nebyla tak produktivní.. S ohledem na hlášku z úvodu komentáře a nynější polemiky o nové barvě a pohlaví Flemingovy 007 je myslím na místě, aby dalším Shaftem byla Cameron Diaz. A komu se to nelibí, je rasistický misogyn.. (Gilmour93) 4*

Už bezmála 20 let starý kousek to měl obtížnější, protože tohle drsné černošské ražení ze 70. let u nás nikdo moc neznal. Chlapík s přímočarými metodami a hodně sprostým slovníkem se vrací, v jehož případě měli už tehdy tvůrci jedno velké plus: hrál ho Samuel L. Jackson. Tentokrát pomáhá svému synovi, kterého nevychovával, a který si sám řekne o pomoc: řeší záhadnou smrt svého blízkého kamaráda, která mu v několika ohledech nesedí. Vytvoří poměrně nesourodou dvojku, mezi kterou to docela funguje, ovšem co nesedí, je zasazení do moderní doby. Téhle látce prostě pasuje staromódní pojetí a to se Shaftem juniorem tak úplně nejde. Přitom detektivní zápletka není úplně hloupá a akce je poměrně slušně uchopená. Obzvlášť když režisérem je totální rutinér Tim Story, který nám naservíroval dvě nepovedené Fantastické čtyřky a který nikdy díru do filmového světa neudělá. Náš hrdina cedí hlášky a je (v době stále tepající kauzy MeToo) neuvěřitelně sexistický vůči ženám, které vnímá jen podle toho, jak povolné jsou tam dole. Celkově překvapivě svěží. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Kdo z vás si ještě vzpomene na Drsnýho Shafta z roku 2000, kde si Samuel L. Jackson zahrál nejdrsnějšího detektiva všech dob a Christian Bale prvotřídního hajzla, kterému musel Jackson nakopat zadek za vraždu černošského studenta? Režisér John Singleton tehdy oživil ikonu 70. let z velmi specifického mikrožánru blaxploitation (ano, to jsou ty filmy, kde jsou černoši krutí borci a bílí ti špatní) a vedl si přitom více než zdatně, protože se mu podařilo skloubit ožehavá témata s řádně nadupaným hlavním hrdinou, co nejde k ráně daleko, aniž by to vyznělo jakkoli trapně. Bohužel film si v kinech nevedl nijak zvlášť dobře, a přestože Jackson hláškoval jako o život, zůstalo pouze u jediného zářezu. Až doteď.
Nový Shaft přesedlal od Paramountu k Warnerům, kteří v něm ovšem neviděli žádného (ehm) černého koně filmového léta a tak ho víceméně ponechali vlastnímu osudu a prodali ho Netflixu. A vy si ho tak můžete pustit doma a posoudit, jak se s touto poměrně ožehavou látkou popral v době normalizace (tedy předpojaté politické korektnosti) režisér Tim Story (Fantastická čtyřka, série Ride Along neboli Jízda švárů). Už z trailerů bylo jasně vidět, že tentokrát šla veškerá potenciálně vážná témata přes palubu a nahradila je čistokrevná komediální nota, kdy se mezi sebou budou špičkovat hned tři generace Shaftů: Samuel L. Jackson totiž k sobě dostal jak svého syna v podání Jessie T. Ushera (Den nezávislosti 2), tak otce, kterého hraje původní představitel Shafta Richard Roundtree.
Zápletka se točí okolo praní špinavých peněz, které vedou až k Shaftovu odvěkému nepříteli, co před 25 lety způsobil, že se hlavní hrdina musel odloučit od svého syna. Ten zůstal v péči starostlivé maminky, která z něj vychovala jemného a decentního mileniála, který sice pracuje u FBI, ale jako kybernetický analytik zásadně odmítá vzít do ruky zbraň. Jenže smrt jeho nejlepšího kamaráda ho svede dohromady s jeho otcem, kterého znal pouze prostřednictvím narozeninových dárků a tím začne klasická buddy komedie, jejíž humor je založený na střetu drsného a neurvalého staršího Shafta, který zamrzl v 80. letech, se životem jeho syna, který je všechno možné jen ne drsný.
Režisér Tim Story se díky prudké změně žánru dostal na jemu dobře známou půdu a servíruje nám odlehčený příběh, ve kterém nehledejte žádná hlubší témata nebo vážné tóny. Jackson se neustále naváží do svého syna, aby z něj vykřesal alespoň jiskru hodnou jeho příjmení, zatímco Usher považuje svého otce za troglodyta, který měl podle přírodních zákonů již dávno vyhynout, a jehož metody, myšlení, postoj k ženám (a vlastně i všechno ostatní) patří do dávné minulosti.
Samuel L. Jackson už má na kontě tolik rolí hláskujících drsňáků, že se ani nemusí příliš snažit, abyste mu uvěřili, jak těžce badass chlap to je. A kdo měl z traileru obavy, že Usher hraje nesympatického uječeného zelenáče, může si s klidem oddechnout – Shaft jr. v podání Jessie T. Ushera je naprosto přirozený a vděčně nahrává svému filmovému otci na smeče, aby jich sám také několik rozdal.
Kdo čekal Drsnýho Shafta 2, bude zřejmě zklamaný. Ovšem pokud vám změna žánru nevadí, užijete si poctivou zábavu, která sice občas kolísá, ale její tempo je stejně jako kadence Jacksonova „motherfuckerování“ dostatečná na to, abyste se bavili až do konce. Kriminální zápletka tady hraje spíše druhé housle a v celém filmu prakticky chybí jakákoli větší akce, nicméně výsledný dojem to nekazí. Jenom škoda, že Richarda Roundtreeho si užijeme až na závěr filmu a jeho role tak zůstává z větší části nevyužitá.

DABING
1.DABING (Netflix)
V českém znění: Jiří Schwarz - Samuel L. Jackson (John Shaft), Robin Pařík - Jessie T. Usher (JJ Shaft), Kristina Jelínková - Regina Hall (Maya Babanikosová), Viktorie Taberyová - Alexandra Shipp (Sasha Ariasová), Oldřich Hajlich - Avan Jogia (Karim Hassan), Marek Libert - Titus Welliver (Zvláštní agent Vietti), Marek Holý - Matt Lauria (Major Gary Cutworth), Ivo Hrbáč - Isaach De Bankolé (Pierro 'Gordito' Carrera), Petra Jindrová - Luna Lauren Velez (Bennie Rodriguezová), Luděk Čtvrtlík - Amato D'Apolito (Farik Bahar), Radovan Vaculík - Leland L. Jones (Ron), Pavel Vondra - Kenny Barr (Policajt Thomas), Zuzana Hykyšová - Adrienne C. Moore (Slečna Pepper), Milada Vaňkátová, Terezie Taberyová, Václav Rašilov a další
Překlad: Sára Ambrozová
Dialogy: Kristýna Skružná
Zvuk: Oldřich Wajsar
Režie: Petra Jindrová
Vyrobilo studio: VSI - DW Agentura, s.r.o. v roce 2019


DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 14.6.2019 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 107 196 498
Náklady (Rozpočet) - $ 46 000 000

FILMY V SÉRII
Drsnej Shaft gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a159/
USA / Německo, Akční / Krimi / Thriller, 2000
Režie: John Singleton, Hrají: Samuel L. Jackson, Vanessa Williams

Shaft gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a69/
USA, Akční / Krimi / Komedie, 2019
Režie: Tim Story, Hrají: Samuel L. Jackson, Jessie T. Usher
 
Tvůrci a herci
Tim Story (Režie), John Davis (Produkce), Christopher Lennertz (Hudba), Larry Blanford (Kamera), Peter S. Elliot (Střih), Victoria Thomas (Casting), Wynn Thomas (Scénografie), Olivia Miles (Kostýmy), Beau Borders (Zvuk), Sean McCormack (Zvuk), Scott Millan (Zvuk), Jennifer Denise Bennett (Masky), Nikki Bell (Masky), Kenya Barris (Scénář), Ernest Tidyman (kniha) (Předloha), Samuel L. Jackson (Herec), Jessie T. Usher (Herec), Richard Roundtree (Herec), Regina Hall (Herec), Alexandra Shipp (Herec), Matt Lauria (Herec), Titus Welliver (Herec), Method Man (Herec), Isaach De Bankolé (Herec), Avan Jogia (Herec), Luna Lauren Velez (Herec), Robbie Jones (Herec), Aaron Dominguez (Herec), Ian Casselberry (Herec), Amato D'Apolito (Herec), Tashiana Washington (Herec), Chivonne Michelle (Herec), David Alan Madrick (Herec), Leland L. Jones (Herec), Charles Green (Herec), Sylvia Jefferies (Herec), Justin Carmouche (Herec), Athena Akers (Herec), Jalyn Hall (Herec), Philip Fornah (Herec), Nyah Marie Johnson (Herec), Jessica Medina (Herec), Jordan Preston Carter (Herec), Kenny Barr (Herec)man (kniha) (Předloha),
 
2019/111/USA/Akční, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Shaft (Samuel L. Jackson) jezdí ve filmu autem  Chevy Chevelle SS 1971.
- Na začiatku filmu si môžeme všimnúť v pozadí plagát filmu Pán prsteňov: Spoločenstvo Prsteňa (2001).
 
Odkazy