21 Jump street / 21 Jump street (2012/109/USA/Akční, Komedie, Krimi) 73%

21.07.2018 10:35
JEDNOU VĚTOU
„Za vyučenou dnes dostane jej jejich utajení."

OBSAH
Schmidt (Jonah Hill) a Jenko (Channing Tatum) se na střední škole k smrti nenáviděli, aby se z nich v policejní akademii posléze stali nejlepší přátelé. Ačkoliv nepatří k tomu nejlepšímu, čím se může policejní sbor pochlubit, mají možnost svou ověst změnit ve chvíli, kdy jsou přiděleni k tajné policejní jednotce Jump Street pod vedením kapitána Dicksona (Ice Cube). Místo zbraní a policejních odznaků jsou vyzbrojeni batohy, aby se za přispění svého nedospělého vzhledu vmísili tajně mezi mládež. Problém je ale v tom, že dnešní dospívající mládež je docela jiná, než jaká byla před několika lety, a Schmidt s Jenkem zjišťují, že jejich představy o životě středoškoláků, ať už jde o sex, drogy či rock'n'roll, jsou zcela k ničemu. Především ale přicházejí na to, že se stále nevypořádali s celou řadou vlastních problémů, kterým v průběhu dospívání čelili – a oba se musejí postavit hrůze a nervozitě z toho, že se jsou nuceni vrátit znovu na střední školu a znovu zažívat všechny problémy, o kterých se domnívali, že už jsou dávno minulostí.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Docela mě nasralo, že takovouhle super komedii zdejší distributoři vůbec neuvedou do kin a místo nich si tam nahází kopu bůhví jakých sraček, na které se nedá podívat ani, když si je člověk někde ukradne. Nevím čím to je, jestli jsou to vzájemná lobby mezi distributorskými a produkčními společnostmi nebo jsou prostě jenom tak debilní, ale podstatné je, že my pak přicházíme o super filmové zážitky a musíme se k nim dostávat jinou, daleko složitější cestou. Přitom ale tenhle film má co nabídnout. Výborný, nekompromisní humor, perfektní, fajnovou dvojku, parádní, pro mladý atraktivní příběh. Co víc si v dnešní době od komedie přát. (Malarkey) 4*

Značka prodává. Komu je dnes ke třiceti, původní seriál o tajném policejním programu dobře zná. Mladí muži zákona se v přestrojení za středoškoláky dostali do centra kriminálních výrostků v uhlazeném balení. Dívat se na to rozhodně šlo. O několik desítek let později výrazně měníme kontext, na scénu přicházejí dva průměrní pochůzkáři, kteří namísto poměrně vážně se tvářícího seriálu přináší velkou porci ironie a dialogovou munici, která rozhodně ne vždy udeří na to správné místo. Tlusťoch Hill a atlet Tatum i tak při pátrání po výrobci nebezpečné drogy solidně na necelé dvě hodinky „zabaví“, a pochopitelně těží z toho, že na střední už se dávno neřeší pupínky ve tváři, ale úplně jiné věci. Takže spapáme nějaký ten oblbovák, vyřešíme svody chemikářky, popereme se při školním představení, překonáme uměle narušený vztah nerozlučné dvojky, překvapí nás nevybuchlá cisterna s benzinem i ustřelený penis. Pár lehčích úsměvů ale ještě jaro nedělá, buddy-chemii si také umím představit lépe a celkově mi těch 73% tak nějak neladí s tím, co jsem právě viděl!! (castor) 3*

Perfektní "buddy movie" letošní filmové sezony. Seznamte se s policisty a milými zmatkáři v jednom: Schmidtem & Jenkem, kteží právě absolvovali policejní školu a byli přiděleni k metropolitní protidrogové policejní jednotce Jump Street. Jejich mladistvý vzhled je přímo předurčuje, aby se jako dva bráchové pod falešnými identitami infiltrovali na zdejší střední školu a pomohli dopadnout dealery a výrobce nebezpečné drogy, která se rychlostí světla šíří mezi studenty, a dokonce už má na svědomí život jednoho z nich. Pro Schmidta s Jenkem bude maličkost získat si důvěru ostatních a případně se vetřít do přízně distributora drog, ale záhy zjištují, že život na střední se od jejich studentských let značně změnil. Vyjít s omladinou není takový snadný úkol, ale musí se pro to hodně obětovat, a to znamená nechtěně ochutnat drogu, uspořádat odvázanou párty, dostat se do honičky s nebezpečnými motorkáři, pokazit utajení Johnny Deppovi, zachránit jeden druhému na poslední chvíli život a hlavně zůstat za každou cenu v utajení. Jejich šéf v případě nezdaru je pěkně sprostě seřve a ještě pohrozí případným vyhazovem. Channing Tatum a Jonah Hill, přestože jsou to herci poměrně známí, nejsou zárukou kasovního trháku. Bylo tedy odvážné, když měli přebrat filmovou štafetu úspěšného seriálu po slavném Johnny Deppovi, který kdysi kultovní seriál proslavil. Navíc oběma je dávno po třicítce a měli hrát středoškoláky. Oba herci se podíleli na produkci, Jonah Hill připojil námět, a vrhli se do toho naprosto po hlavě a bez skrupulí, čímž odbourali případné pochyby a vlastně díky nim je film takový, jaký je. Vtipný a zábavný. Nejvíce překvapí bývalý striptér Tatum, který prokázal, jak dobrý dokáže být, když od něho nemáte žádná očekávání. Ve filmu vystřídá tři účesy, od dlouhých vlasů až po krátké, nejdříve se se svým partákem na střední nesnáší, ale později jsou to přátelé na život a na smrt. Jonah Hill je rozený komik a nikdy nezklame. A co víc, sympatické duo funguje naprosto skvěle, a když se každou chvíli dostane do průšvihu, tak z něho po roštácku zase vybředne. Ti dva zkrátka smetou všechno kolem sebe. Obrovským překvapením je pro mě dvojice režisérů, kteří ještě na svém kontě nemají hraný film, ale pouze animák. Phil Lord & Chris Miller v první polovině vzdali holt seriálu svým citem pro situační komiku a pak ve druhé, akčnější polovině, vypráskali a napráskali všem režisérům specializujícím se na akční filmy. Radím vám, vyflákněte se na animáky, a jděte z fleku točit akční filmy. Máte na to! A pak se ve filmu objevil Depp a nebylo co řešit. Skvělý film plný vtipu a akce se super dvojkou je na světě. (kingik) 5*

VELKÁ RECENZE
Určitě existuje spousta vděčnějších úkolů, než zrovna restartovat třicet let starý seriál a katapultovat jej na plátna kin v jiné době, s jinými herci, v úplně odlišném kontextu. Šanci nabít si hubu mají tvůrci obrovskou. Jenže zákonitosti trhu diktují, že značka prodává, a tak se prostě musí riskovat. Ke kříšení je přitom možno přistoupit mnoha různými způsoby – od nostalgického vzpomínání, přes pečlivou pietu, až po přepálené utahování si z legendy – ale jen výjimečně z kteréhokoliv z nich vzejde něco tak svěžího jako v případě 21 Jump Street.
Televizní seriál, který svého času provařil tvářičku Johnnyho Deppa, můžeme nazývat klasikou hlavně kvůli tomu, že na ní vyrůstala drtivá většina dnešních aktivně píšících publicistů. Nešlo o kdovíjaké veledílo, jen o neškodnou teenagerskou limonádu o tom, jak se může mladej fešák protloukat ve jménu zákona střední školou. Filmová verze od zápletky neuhýbá, jen k ní přistupuje s trochou větší porcí ironie – a tak tu máme dva veleprůměrné pochůzkáře, kteří jsou nasazení do tajného policejního programu, s úkolem infiltrovat se mezi studenty a vyhmátnout výrobce nebezpečné drogy.
Při pohledu na premisu, trailer a nevymáchanou tlamu Johana Hilla (pravda, teď už notně pohublou) by zkušený divák čekal buď buranskou komedii, nebo další „bromanci“ o dvou zevláckých kamarádech, anebo ještě lépe nevkusnou policejní taškařici. Filmové Jump Street ale překvapuje, protože je letmým mixem všeho výše zmíněného, s tíhnutím ke špičkové buddy-komedii oldschoolového střihu, v té nejlepší tradici Smrtonosné pasti 3, 48 hodin nebo libovolné Smrtonosné zbraně. Jen s mladšími hrdiny a ve školním prostředí. Prostě trochu víc teen. Přízemní apatowovskou jistotu, která by pokračovala ve šlépějích Zbouchnuté, Superbad nebo Kopaček, tu prostě nečekejte (i když film produkoval a zápletku spoluvymýšlel právě Apatowův chráněnec Johan Hill).
Tahle policejní dvojka je odvážnější. Všechno se přitom odvíjí od její sehranosti… která vás nejspíš zaskočí. Hill tu s vysmívaným fešákem Channingem Tatumem utvořil tak parádní dvojku, že během dvou hodin filmu odpadne většina haterů, a spousta z nich rovnou konvertuje mezi fandy, co by „Douga a Brada“ rádi okamžitě viděli ve dvojce. To spojení dvou outsiderů funguje na výbornou, a rozhodně ne kvůli mimofilmovým okolnostem. Je úplně fuk, že Tatuma spousta diváků neuznávala kvůli minulosti striptéra, a smáli se jeho neotesanému fyzickému herectví, zatímco Hilla leckdo označoval za slabinu i těch nejpovedenějších komedií. Tady si padli do noty a jejich věčné pošťuchování nonstop baví. Nenazývejme to vágně chemií, ale spíš promyšlenou dialogovou municí s neustálými narážkami na vzhled, slabiny nebo trapnou image ze školních let.
Přirozené špičkování dvou kámošů je pak elegantně převráceno naruby („dneska už jsou nerdi cool, každý se musí zajímat o třídění odpadu a biopotraviny“), díky čemuž Jump Street funguje i ve vděčné rovině „vracíme se na střední školu a najednou je všechno naopak“. Průměrný divák s jizvami po uhrech a s komplexy z vysportovaných svalovců může konečně cítit satisfakci, že fešák dostává kapky a doživotní loser vládne. Ale není to nějaká samoúčelná klička, protože se skrz ní i efektivně komplikuje vztah mezi ústřední dvojkou.
Tím ale pořád nekončíme, protože scénář je sakramentsky pestrý. Škoda, že jej neúspěšný herec a snaživý scenárista teenagerských látek Michael Bacall (Projekt X, Scott Pilgrim) napsal v tak „opovrhovaném“ žánru, protože takhle prvotřídní řemeslná práce by třeba mezi životopisy fetujících hudebníků měla jistou oscarovou nominaci. Vtipkuje se, hláškuje se, dialogy jsou výbušné a pointy překvapivé. Navíc se daří spojovat všechny linky dohromady, a tak je v druhé půlce z filmu už jedna velká popcornová jízda, ve které se story dvou parťáků napojí přes výbuchy k rozuzlení detektivní linie i solidní porci akce. I s cool cameem jednoho fešáka.
21 Jump Street je takovou Smrtonosnou zbraní 5 natočenou pro diváky seriálu Community. Určitě se řadí mezi nejlepší hollywoodské komedie posledních let a aspoň na chvíli po ní přestane být vtipné zesměšňovat nejen Tatuma s Hillem, ale i Ice Cubea a Johnnyho Deppa! Už to samo o sobě zní jako zázrak. Pokud ale pořád nevěříte, stačí si uvědomit, že film byl vyřazen z domácího plánu premiér a v kinech jej tedy neuvidíme… což při ignorantství některých distribučních společností prostě značí jeden z nejvýraznějších filmových počinů letošního jara.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Schmidt (Jonah Hill) je ušlápnutý středoškolák, který se bojí pozvat dívku svých snů na ples, s vlasy na Eminema. Naproti tomu Jenko (Channing Tatum) je oblíbený sportovec a rváč. Shodou okolností se oba dostanou na policejní akademii kde se spřátelí. Projdou školou a jako parťáci spolu hlídkují na ulicích.
Podaří se jim dostat šéfa dealerů drog Dominga (DeRay Davis), ale protože jednali neprofesionálně, tak je Domingo propuštěn. Oba jsou předěleni do jednotky Jump Street, která sleduje trestné činnosti na středních školách. Jump Street vede kapitán Dickson (Ice Cube), černoch plný vzteku. Jsou posláni do utajení zabránit prodeji drog a nalézt distributora. Oba hned zjišťují, že se střední od jejich dob hodně změnila a chlapce to udivuje. Nastoupil digitální věk a Schmidt s Jenkem se s tím musí vypořádat. Jenko ale poplete identity, a tak jsou jim prohozeny předměty. Schmidt chodí do sportu a Jenko na chemii.
Schmidt je zamiluje do své spolužačky z dramaťáku Molly (Brie Larson) a spřátelí se s dealerem Erikem (Dave Franco). Uspořádá velkou párty na které s Jenkem zbije bandu feťáků z jiných škol. Schmidt je stále více oblíbený a Jenka začíná bavit učení. Schmidt si taky hraje na dealera, ale drogy odnáší Dicksonovi. Jenko odposlouchává Erikův mobil, ze kterého se dozví o spojení s Domingovým gangem. Při zběsilé honičce autem, Schmidt promešká divadelní představení a je spolu s Jenkem ze školy vyloučen. Erik si je oba najme jako bodyguardy a jde se setkat s distributorem. Překvapivě je to tělocvikář Walters (Rob Riggle).
Za Waltersem zajde Domingo a Schmidta s Jenkem pozná. Když jsou chlapcům pod pohrůžkou smrti Molly odebrány zbraně, tak se zdá, že jsou oba mrtví. Objeví se ale agenti DEA (Peter DeLuise, Johnny Depp). Ti jsou zabiti a následuje přestřelka. Schmidt s Jenkem jdou po Waltersovi, ten postřelí Jenka. Schmidt střelí Walterse do rozkroku. Oba jsou vyznamenáni Dicksonem a přeloženi, ke svému zděšení, na další školu.

DABING
1. DABING (DVD)
V českém znění: Filip Švarc - Jonah Hill (Schmidt), Filip Čáp - Channing Tatum (Jenko), Nikola Votočková - Brie Larson (Molly Tracey), Aleš Procházka - Ice Cube (kapitán Dickson) + Johnny Depp (Tom Hanson), Radana Herrmannová - Caroline Aaron (Annie Schmidtová), Jan Škvor - Dave Franco (Eric Molson), Marek Libert - Rob Riggle (pan Walters), Vojtěch Hájek - Dax Flame (Zack), Jan Kalous - Johnny Simmons (Billiam Willingham), Ludvík Král - Peter DeLuise (Doug Penhall) + Nick Offerman (zástupce náčelníka Hardy), Libor Terš - DeRay Davis (Domingo), Jolana Smyčková - Holly Robinson Peete (Judy Hoffsová), Martina Kechnerová - Dakota Johnson (Fugazyová)
Překlad: Ivan Němeček
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Martin Jílek
Dialogy a režie: Luděk Koutný
Vyrobilo studio LS Productions - 2012

2. DABING (Prima)
V českém znění: Radek Kuchař - Jonah Hill (Schmidt), Michal Holán - Channing Tatum (Jenko), Pavlína Kostková - Brie Larson (Molly Tracey), Tomáš Juřička - Ice Cube (kapitán Dickson), Filip Čáp - Johnny Depp (Tom Hanson), Oldřich Hajlich - Dave Franco (Eric Molson), Pavel Vondra - Rob Riggle (pan Walters), Jakub Saic - DeRay Davis (Domingo), Bohdan Tůma - Peter DeLuise (Doug Penhall), Radana Herrmannová - Caroline Aaron (Annie Schmidtová), Zdeněk Podhůrský - Joe Chrest (David Schmidt), Jana Páleníčková - Dakota Johnson (Fugazyová), Jana Postlerová - Geraldine Singer (Phyllis), Ladislav Cigánek - Nick Offerman (zástupce náčelníka Hardy), Robin Pařík, Radek Škvor, Petr Neskusil, Vojtěch Rohlíček, Jan Nedvěd, Libor Terš, Zuzana Ščerbová, Petra Hobzová, Jiří Krejčí, Zdeněk Maryška, Jan Škvor, Svatopluk Schuller, Zbyšek Horák, Martina Kechnerová, René Slováčková, Filip Jančík
Překlad: Ivan Němeček
Dialogy: Luděk Koutný
Dramaturgie: Lucie Musílková
Zvuk: Milan Blažek
Produkce: Petra Ryglová, Leoš Lanči
Vedoucí výroby: Marie Přívratská
Vedoucí dramaturg: Daniel Košťál
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie: Filip Jančík
Ve studiu Médea Promotion Dabing, člen skupiny Médea Group vyrobila FTV Prima spol. s.r.o. - 2014

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 16.3.2012 Sony Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 17.10.2012 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 17.10.2012 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 201 600 000
Náklady (Rozpočet) - $ 54 700 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
21 Jump street gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1280/
Akční / Komedie, USA, 2012
Režie: Phil Lord, Christopher Miller, Hrají: Jonah Hill, Channing Tatum

22 Jump Street gastonrolinc.webnode.cz/news/a1281/
Akční / Komedie, USA, 2014
Režie: Phil Lord, Christopher Miller, Hrají: Jonah Hill, Channing Tatum
 
Tvůrci a herci
Phil Lord (Režie), Chris Miller (Režie), Stephen J. Cannell (Produkce), Neal H. Moritz (Produkce), Mark Mothersbaugh (Hudba), Barry Peterson (Kamera), Joel Negron (Střih), Nicole Abellera (Casting), Jeanne McCarthy (Casting), Peter Wenham (Scénografie), Leah Katznelson (Kostýmy), Michael Bacall (Scénář), Jason George (Zvuk), Geoffrey G. Rubay (Zvuk), Dennis Liddiard (Masky), Jonah Hill (Herec), Channing Tatum (Herec), Brie Larson (Herec), Dave Franco (Herec), Rob Riggle (Herec), Ice Cube (Herec), DeRay Davis (Herec), Ellie Kemper (Herec), Jake Johnson (Herec), Nick Offerman (Herec), Holly Robinson Peete (Herec), Johnny Pemberton (Herec), Caroline Aaron (Herec), Joe Chrest (Herec), Dakota Johnson (Herec), Valerie Tian (Herec), Johnny Simmons (Herec), Andrea Frankle (Herec), Melissa Cordero (Herec), Charles Ferrara (Herec), Peter DeLuise (Herec), Johnny Depp (Herec), Brittney Alger (Herec), Luis Da Silva Jr. (Herec), Jaren Mitchell (Herec), Dax Flame (Herec)
 
2012/109/USA/Akční, Komedie, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Vůz, kterým Schmidt (Jonah Hill) a Jenko (Channing Tatum) přijedou první den do školy, je sportovní vůz Chevrolet Camaro z roku 1970.
- Zbraň, ze které vystřelí Jenko (Channing Tatum) ve scéně, kdy Jenko společně se Schmidtem (Jonah Hill)  ujíždějí před gangem motorkářů, je čtyřhlavňový Deringer COP .357 Magnum (cca 9mm), který bývá používán jako záložní zbraň. Mr. Walters (Rob Riggle) má ve filmu zbraň SIG-Sauer P226 ráže 9x19mm.
- Jonah Hill a Channing Tatum se vsadili o to, že když bude mít film během otevíracího víkendu tržbu přes 35 milionů amerických dolarů, dá Jonah Channingovi pusu na špičku penisu. Ačkoliv Jonah prohrál, údajně k žádné puse nakonec nedošlo.
- Channing Tatum (Jenko) úlohu vo filme dvakrát odmietol, než ho Jonah Hill (Schmidt) definitívne presvedčil, aby ju zobral.
- Jonah Hill (Schmidt) zhodil kvôli úlohe až 18 kilogramov z váhy, a to najmä preto, lebo musel vykonať mnoho fyzicky náročných kaskadérskych kúskov.
- Tvorcovia sa snažili zakryť poznávacie znaky, ktoré by odkazovali na to, že film je natáčaný práve v New Orleans, Louisiane - nahrádzali názvy ulíc, digitálne odstraňovali billboardy miestnych firiem, vyhýbali sa všeobecne známym lokalitám v meste a pod.
- Postava Jenko, kterou představuje Channing Tatum ve filmu, byla také v původním seriálu Jump Street 21 (od r. 1987). Tehdy ji ztvárnil Frederic Forrest.
- V přestřelce v hotelovém pokoji je za Jenkem (Channing Tatum) a Schmidtem (Jonah Hill) televize, ve které běží epizoda z původního seriálu, konkrétně postava důstojníka Harryho Trumana (Dustin Nguyen).
- Schmidtovy (Jonah Hill) fotografie z dětství jsou skutečně snímky z dětství Jonaha Hilla, které pořídila jeho matka.
- Film se natáčel v New Orleans a okolí ve státě Louisiana.
 
Odkazy