Machete zabíjí / Machete Kills (2013/107/USA, Rusko/Akční, Krimi, Thriller, Komedie) 52%

21.07.2018 10:34
JEDNOU VĚTOU
„Americká vláda pověří muže jménem Machete, aby zastavil šíleného teroristu.“

OBSAH
Machete je zpátky a pouští se se do mise, kterou by nezvládl žádný jiný smrtelník. Bývalý federální agent Machete (Danny Trejo) je pověřen americkým prezidentem (Charlie Sheen), aby se zhostil úkolu, se kterým si neví rady ani jeho speciální jednotky. Machete musí sám najít výstředního milionáře a obchodníka se zbraněmi Luthera Voze (Mel Gibson), který plánuje vypustit smrtící raketu. Na jedné straně je plán na rozpoutání války a anarchie na celé planetě – a na druhé jediný muž, jehož nejoblíbenější zbraní zůstává mačeta.(EEAP Film Distr.)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tohle byla hodně krátká a tupá mačeta. V porovnání s prvním filmem, který v porovnání s druhým filmem vypadá jako vzorový Machete film, je tenhle kousek dost slabej odvar. Chybí pořádnej závěrečnej vodvaz, kde by si nepřítel rozmašíroval pajšl olovem a stejně tak i chybí pořádnej bazénovej šukec, kde by Mačeta ukázal, jakej frajer to vlastně je, když dokáže svýmu nepříteli vojet naráz manželku s dcerunkou. Tady se prostě Mačeta moc neodvázal. Zabijačka je to sice slušná, ale na pořádný kombo to holt nestačí. Tři hvězdy dávám z čistých sympatií k Mačetovi...a doufám, že až bude ve vesmíru, tak se z toho všichni poserou. Včetně novinářů a kdejakých písálků, co nebudou rozumět jediné scéně a budou závěr téhle trilogie posílat do kytek s tím, že scénárista se v závanu agónie při psaní scénáře k poslednímu dílu, nadobro zhroutil. (Malarkey) 3*

Soudruh mačeta si začal úřadovat velmi rychle a tak se prvních decilitrů krve dočkáme poměrně záhy. Ovšem zbytek je jedno velký zklámaní. Ne opravdu jsme nečekal nic jinýho než jednoduchou zábavu co sama sebe nebere vážně, ovšem musí to mít alespoň nějaký říz a ne že se film obsahuje pouze dva prvky makro záběr Mačetova ksichtu a snaha o vtipné co nejbrutálnější způsoby způsoby zabijení. Děj nebudu koemntovat, protože tohle je jak scénář z pera včelích medvídků, ale celkově ten film postrádá cokoli humorný hlášky, nějaké napětí, dialogy ala srdečné pozdravy z ústavu pro nudu a co mně sere nejvíc, že byl treustuhodně nevyužit ženský prvek. Takovejch koček tam a mačeta se za tu dobu jako vychrápe jen s jednou ?? No kde to sme, aby měl Mačeta mín sexu než já !!! (Enšpígl) 2*

U jedničky jsem napsal, že jí Robert Rodriguez zprasil stejně jako Planetu Terror. A stejně jako Tenkrát v Mexiku. A bohužel stejně jako Machete zabíjí. A to nemluvím o jeho infantilních eskapádách pro jeho caparty. Jeho další výlet do pokleslých žánrových vod nezvedne ze židle, netěší, nebaví, jen je znovu velmi špatně napsaný a režijně mizerně uchopený. Když si někdo rád hraje a zkouší něco nového, kvituju to s povděkem. Jenže když nezná hranice a ve svých nápadech je nakonec nesmírně sterilní, musím většinu stopáže sledovat hodinky. Co mi na Rodriguezovi ale vadí nejvíc, je zpětná vazba na diváka. Působí na mě jako sobec, který tyhle kousky točí výhradně pro sebe. Akce se rychle se okouká, záporáci jsou nemastní, klaďasové neslaní a ten všeuměl vzadu doufá, že všechny ty střílečky, vykuchávání lidí, klonování, brutální fórky a nasrané ozbrojené ženské diváka oblbnou, aby přestal myslet na to, co se na plátně odehrává. Já si hlavu vymýt nenechal: Tohle je prostý, zbytečný kus. Danny Trejo znovu dokazuje, že je to cool chlapík do vedlejších rolí, celý film těžko utáhne (jiní herci se sotva ohřejí, ba se snad i nudí – Mel Gibson kupříkladu, o Lady Gaga raději nemluvím). Tahle mise chutná hodně zvláštně!! (castor) 2*

VELKÁ RECENZE
Robert Rodriguez je hračička. To víme a to na něm máme rádi. Nemáme ovšem rádi, že nezná míru, a tak občas točí filmy podle scénář vlastních dětí nebo provádí jiné koniny. První Machete, pocta brakovým řežbám ze sedmdesátých let, nebyla špatná podívaná, ale těžko se člověk ubrání dojmu, že ten film působí lépe, když vám o něm někdo vykládá než když na něj koukáte a že možná měl Danny Trejo jako nejdrsnější Mexičan na světě zůstat jen v tom falešném traileru.
Bohužel druhý díl na tom dojmu nic nemění, spíš ho potvrzuje. Machete zabíjí se snaží tvářit jako absolutní akční nářez a na první pohled tak i vypadá. Neuplynou snad dvě minuty v kuse, aniž by někdo někoho nerozsekal, nerozstřílel nebo nevykuchal. Akce je tu hodně, ovšem to nejlepší už bylo vidět v trailerech, takže pokud si vzpomínáte na dvě veselé scénky s helikoptérou a jedno blbnutí se člunem, víc tu nedostanete. Rodriguez toho totiž na skladě moc nemá a došly mu nápady. A to je věc, kterou si ještě před pár lety v souvislosti s tímhle osobitým filmařem nedokázal nikdo představit.
Machete je blbina plná akce, násilí, hlášek a nápadů. Potíž tkví v tom, že akce je obvykle maximálně průměrně natočená a rychle se okouká, násilí nedovede ani zhnusit a jen výjimečně rozesměje, hlášky obvykle moc nefungují, protože polovina postav působí sympaticky jako průjem po dvou litrech vypitého burčáku a zajímat vás budou asi jako volební výsledky strany Koruna česká a nápady tu jednoduše nejsou.
Machete spoléhá na to, že divák se nechá oblbnout téměř nekonečným střílením, mlácením a honičkami. Ovšem zrovna v případě akčních scén platí, že kvalita by měla vítězit nad kvantitou, což se tu nepovedlo. Zbývá tu tedy jen skvělé obsazení, ale ani tady to není bez chyby. Amber Heard je dostatečně sexy a Charlie Sheen se octl evidentně ve své kůži, ale třeba Mel Gibson, jenž byl minimálně pro mě tím největším lákadlem, se očividně nudí a nutno říct, že už dlouho jsme tu neměli tak nevýrazného záporáka. Doufejme, že to můžou Rodriguez a scenárista Kyle Ward a ne samotný Šílený Max, jinak by možná bylo záhodno začít se bát o třetí The Expendables.
Machete není žádná velké filmové zlo, jen nuda. Což pro film, jehož jedinou ambicí je pobavit akcí a černým humorem, není úplně dobré. Jednička alespoň vsadila na osobitý vizuál, který tu teď není, měla k dispozici něco jako moment překvapení a i nějaký ten nápad. Dvojka nemá nic a působí jako ten nejobyčejnější akčňák se třemi průměrnými brutálními fóry. Víc nečekejte.

O FILMU
Muže ovládajících brilantně práci s noži a přezdívaného Machete uvedli do života režisér Robert Rodriguez a jeho oblíbený herec Danny Trejo. Původně se ovšem bývalý federální agent, likvidující své protivníky po krvavých tuctech, zrodil pro potřeby traileru na neexistující film. Ten v roce 2007 uváděl dvoudílný projekt Grindhouse, evokující béčkové exploatační příběhy uváděné kdysi ve speciálních kinech. Quentin Tarantino přispěl do projektu akčním thrillerem Auto zabiják, zatímco jeho přítel a kolega Robert Rodriguez natočil akční sci-fi Planeta Teror. Oba filmy napodobovaly pokleslou produkci nejen svým žánrem a laděním, ale i formální stránkou, upomínající na technicky nedokonalou projekci poničených filmových kopií v laciných biografech.
„Tu postavu jsem vymyslel už v době, kdy jsem dělal Desperada,“ vzpomíná Rodriguez. „Tehdy jsem na place řekl Dannymu Trejovi, že Macheteho jednoho dne bude hrát. A řadu dalších let jsme se kolem toho jen tak motali. Ve filmu Spy Kids jsme vzdali hold právě tomuhle filmu, o kterém jsme si mysleli, že nikdy nebude natočený.“
Když Rodriguez s Tarantinem probírali nápady na trailery pro film Grindhouse, vynořil se Machete znovu. Podle Rodrigueze, který se živě hlásí ke svým mexickým kořenům, mělo jít o něco jako o první „mex-ploitation“ snímek - film podobný žánrovým titulům ze 70. nebo 80. let, ale s latinskoamerickým hrdinou.
Falešný trailer nakonec zrodil skutečný film: v roce 2010 vznikl Machete, na němž se vedle Rodrigueze režijně podílel i střihač Ethan Maniquis. Impuls pro pokračování nazvané Machete zabíjí se ovšem zrodil ještě před premiérou původního filmu. Když Rodriguez Macheteho dokončoval, napadlo ho, že by ho měl vypustit do kin s překvapením. Hrdina na konci odjíždí na motorce s postavou, kterou si zahrála Jessica Alba - krásnou agentkou Sartanou Riverovou. Byl to pěkný konec, ale režisér potřeboval něco víc.
„Zatímco jsem film stříhal, rozhodl jsem se, že vymyslím názvy dalších dvou dílů, aby si diváci mysleli, že je skutečně připravujeme. V titulcích se psalo 'Machete se vrátí ve filmu Machete zabíjí a Machete opět zabíjí'," vzpomíná Robert Rodriguez. „Neměl jsem ovšem vůbec v plánu další dvě pokračování natočit.“
Machete na sebe strhl velkou pozornost.
„S přijetím Macheteho jsem byl spokojený. Žádný můj film neměl takový divácký ohlas. Líbil se nejen v USA, ale třeba i na festivalu v Benátkách,” potvrzuje režisér. Úspěch si vychutnal i Danny Trejo, kterého lidé zastavovali na ulici a oslovovali ho “Machete”. Začala mu tak dokonce říkat i jeho matka.
„První fim si získal hodně příznivců a vzbudil očekávání dalších dílů. Takže jsme se rozhodli, že dáme fanouškům druhý díl - a s ním i ochutnávku třetího.“
Když se Robert Rodriguez pustil do nového filmu, chtěl přidat k původnímu příběhu něco nového. Osamělého rváče Macheteho tak najímá osobně americký prezident na misi, která je příliš obtížná i pro speciální jednotky. Tato mise je pro hrdinu velmi osobní, protože ho pátrání zavádí k muži, který zabil jeho lásku…
Se čtyřicetistránkovou synopsí se Robert Rodriguez spolu se svým bratrem a dlouholetým spolupracovníkem Marcelem obrátil na Kylea Warda, aby podle něj napsal scénář. Ward si rychle vybudoval vysoký kredit: svým prvním scénářem Fiasco Heights zaujal producenta Michaela Baye a uplatnil projekt u společnosti Universal Pictures. Jeho scénář pilotního dílu seriálu This Box Will Save Your Life koupila společnost WB Television, která ho bude realizovat s produkčním podílem Jerryho Bruckheimera.
„Robert přesně věděl, jak má film Machete zabíjí vypadat. V San Diegu mi řekl, že chce hrdinu dostat do vesmíru,” vysvětluje scenárista. „Zalíbilo se mi to hned, jak mi to oznámil."
Nakonec Kyle Ward a bratři Rodriguezovi společně našli způsob, jak poslat Macheteho do stratosféry. Rodriguez se rozhodl nový film pojmout jako pokračování a současně ho pevně spojit s třetím dílem: vyprávění tak končí hrdinovou prohrou a vítězstvím hlavního padoucha Luthera Voze v podání Mela Gibsona. Protože Voz navzdory všem Macheteho snahám vypustí na orbit svou smrtící raketu, ocitá se hrdina nakonec ve vesmíru… a vyprávění se tak otevírá do třetího dílu.
Pro Kyleho Warda byl neuctivý, hravý tón vyprávění skutečnou výzvou.
„Chci, aby lidé šli do kina a užili si to, smáli se a říkali si: „Nic takového jsem nikdy předtím neviděli,“ vysvětluje.
I Rodriguezovým cílem tentkrát bylo popustit uzdu vlastná hravosti a nápaditosti.
„Celá série je naprosto šílená, neexistují tu žádná pravidla. Je to něco skutečně vzrušujícího,“ říká režisér. „Myslím, že právě tohle k projektu přilákalo tolik zajímavých herců. Machete nabízí pocit skutečné hravosti, dobrodružství a nápaditosti. Můžete očekávat neočekávané a překročit všechny hranice.“

O NATÁČENÍ
V působivém obsazení filmu Machete zabíjí se vracejí Danny Trejo, Jessica Alba, Michelle Rodriguez a Tom Savini.
Danny Trejo má na svém kontě víc než dvě stě titulů. Patrně nejznámější postavou, kterou oblíbený herec ztvárnil, je však Machete - chladnokrevný chlapík nezapomenutelného vzhledu, který má svou mačetu v případě napadení vždycky po ruce. Trejo si však zahrál i v jiných filmech svého bratrance Roberta Rodrigueze - v komediálním hororu Od soumraku do úsvitu, romantickém dramatu Desperado nebo v sérii rodinných dobrodružství Spy Kids. Že jsou s Rodriguezem vzdálení bratranci přitom zjistili až při natáčení Desperada, kdy Treja přišla na natáčení navštívit jeho rodina.
„Jedna z věcí, které jsem na té postavě vždycky miloval, je její obyčejnost. Machete byl jenom policajt - „federale“, federální agent v Mexiku. Nebylo na něm nic zvláštního, nebyl to někdo, kdo má napravovat křivdy,“ vysvětluje hlavní představitel. „Je to jenom normální člověk, který ovšem může někomu nakopat zadek. Ale používá i mozek.“
Novou akvizicí v Macheteho světě a současně jeho největším protivníkem se stal padouch Luther Voz v podání Mela Gibsona. Herecká hvězda, která má na svém kontě i dva Oscary je fanouškem původního filmu Machete.
„Bavilo mne to, protože to bylo naprosto nezávazné,“ vzpomíná Gibson, v jehož filmografii najdeme desítky vynikajících oddechových snímků i velké množství „vážných“ projektů. „Můj Luther Voz je ovšem padoušská extratřída ve stylu bondovek.“
Dalším slavný hercem, který přijal nabídku účinkovat ve filmu Machete zabíjí, je Charlie Sheen. V titulcích je představitel prezidenta USA uveden pod svým původním jménem Carlos Estevez.
„Robert a já jsem se snažili spolupracovat už dlouho, od natáčení filmu Od soumraku do úsvitu,“ vysvětluje Sheen, který byl do Macheteho zamilovaný už od jeho prvního vystoupení na plátně.
„Jsem fanoušek Grindhouse, už trailer mne přesvědčil, že musí jít o mistrovské dílo.“
Mexický herec Demián Bichir, nominovaný v roce 2012 na Oscara za drama Lepší než život hraje ve filmu Mendeze - tikající lidskou časovanou bombu s rozpolcenou myslí. Chytrého a silného mstitele postihla tragédie, která ho změnila v bláznivou postavu s mnoha různými osobnostmi.
„Žertoval jsem s Robertem o tom, že po natáčení budu muset absolvovat nějakou terapii. Možná za ni utratím spoustu peněz,“ vzpomíná zavedená mexická hvězda, která se do mezinárodního diváckého povědomí dostala v roce 2008 díky dvojici filmů o Che Guevarovi v režii Stevena Soderbergha.
Důležitou roli v akční komedii Machete hrají ženské postavy, jejichž představitelky vynikají krásou i smyslem pro humor. Sofia Vergara, která ve filmu hraje Madam Desdemonu, využila příležitosti změnit se v jednu z Rodriguezových svůdných hrdinek. Ty jsou podle herečky, která z rodné Kolumbie brzy zamířila do Hollywoodu, vždycky silné a současně komické.
„Chtěl po mně, aby to bylo hodně šílené. Bavilo mne hrát ve filmu, kde jsem měla plno akčních scén a střílela jsem lidi pistolí i kovovou podprsenkou,“ komentuje natáčení Vergara, jejíž hrdinka nemá nic společného s její slunnou Glorií ze seriálu Taková moderní rodinka.
Vanessa Hudgens, která hraje Vergařinu dceru Cerezu, je nejširšímu publiku známá především ze série Muzikál ze střední. Na svém kontě má však i fantasy Sucker Punch režiséra Zacka Snydera nebo krimi Spring Breakers nezávislého režiséra Harmonyho Korinea.
Jessica Alba, která pracovala s Rodriguezem na comicsovém hitu Sin City - město hříchu a rodinné akční podívané Spy Kids 4D: Stroj času, se objevila už v prvním filmu o Machetem. Herečka si ve filmu Machete zabíjí zopakovala roli energické Sartany.
Nejneobvyklejší rolí je však filmu „chameleonská“ postava El Camaleon, kterou hrají postupně čtyři herci - Antonio Banderas, Cuba Gooding, Jr., Lady Gaga a Walt Goggins.
„Nikdy předtím jsem nic takového nezažil,“ svěřuje se Banderas, který s Rodriguezem natočil celkem šest filmů - dva díly Desperada, tři díly Spy Kids a segment z povídkové komedie Čtyři pokoje. Během své dlouholeté kariéry se herec setkal s nejrůznějšími kostýmy a převleky, ale nikdy s postavou hranou čtyřmi různými herci.
„Vyrostli jsme spolu s Robertem v Hollywoodu,“ připomíná mezinárodní hvězda, která svou kariéru nastartovala v rodném Španělsku pod ochrannými křídly režiséra Pedra Almodóvara. „Začali jsme s Desperadem a dnes máme za sebou jedenáct let společné práce.“
Cuba Gooding, Jr. měl jeden hlavní důvod, proč se připojil k Banderasovi a zahrát si jednu z podob obávaného El Cameleona - obdiv svých synů.
„Budu mít doma od nich klid celé dva dny: den před tím, než film uvidí, a den potom, co ho uvidí,“ žertuje Gooding.
Posledním z mužských herců, kteří svou podobu propůjčili El Camaleonovi, je Walter Goggins. Hrál třeba ve sci-fi Predátoři, které Robert Rodriguez produkoval.
Popová star Lady Gaga se ujala úkolu hrát ženské vtělení chameleonské postavy. Možnost zahrát si ve filmu přijala s nadšením, protože patří k Macheteho obdivovatelkám. Gaga zjistila, že hraní ve filmu se příliš neliší od účinkování na jevišti.
„Jistým způsobem byla příprava úplně stejná jako ta, kterou dělám před svým vystoupením, s tím rozdílem že jsem se musela naučit texty a hrála jsem postavu, která není tak úplně jako já," vysvětluje.
Zpěvačka, která je známá svým excentrickým stylem, dokonce své postavě sama navrhla kostým.
„Řekla jsem Robertovi o vlčí kožešině, tetování s motivem mačety a oranžových vlasech. Moje nápady se mu líbily a mně se zase líbily jeho. Společně jsme vytvořili pár detailů, které ve filmu vypadají moc dobře,“ říká Gaga.
Mezi další herečky, které se ve filmu objeví, patří i Alexa Vega, kterou Rodriguezovi fanoušci znají coby představitelku odvážné Carmen Cortezové ze série Spy Kids. V novém Machetem se představuje v „dospělé“ roli drsňačky Killjoy. Rodrigueze zná pětadvacetiletá kráska od svých jedenácti let a má vlastní teorii o jeho ženských postavách.
„V Robertově životě je plno silných žen. Když některá z jeho pěti sester vejde do místnosti, postaví se všichni do pozoru. Myslím, že právě proto, že s nimi vyrůstal, dokáže stvořit stejné postavy ve filmu. Zvláště když má po ruce někoho, jako je jako Salma Hayek,“ říká Vega.
„Vždycky to tak bylo, aniž jsem to nějak plánoval, " potvrzuje Rodriguez. „Třeba v tomhle filmu jsou Michelle Rodriguez a Amber Heard tak úžasné, že by se dal udělat celý film jen o jejich postavách.“
Amber Heard si zahrála krásnou a manipulátorskou Miss San Antonio. Spolu s Michelle Rodriguez má ve filmu Machete zabijí velkou bojovou scénu, jejíž choreografie se podle Heard podobala tanci.
Michelle Rodriguez si už od sportovního dramatu Boxerka, jež jí vyneslo Independent Spirit Award, udržuje pověst jedné z nejslibnějších hvězd s vypracovanou fyzičkou. Ve filmu Machete zabíjí ztvárnila postavu Luz a jejího alter ega, Shé. A stejně jako ve filmu Machete provází její hrdinku kamion taco.
Také William Sadler, který ve filmu ztvárnil xenofobního šerifa Doakese, už s Rodriguezem spolupracoval - v roce 1994 na televizním filmu Rychlá kola.
Navzdory tomuto hvězdnému obsazení měl Robert Rodriguez k dispozici jen omezený rozpočet a musel s natáčením spěchat.
„Mohli jsme volit mezi tím, natáčet film tak, jako by nám bylo dvacet, nebo ho nenatočit vůbec,“ říká Rodriguez. „Pracovali jsme rychle a zběsile. Skvělé na tom bylo to, že jsme se cítili naprosto svobodně. Myslím, že to bylo nejzábavnější natáčení, jaké jsem kdy zažil.“
Všestranný Rodriguez se na svých filmech často podílí hned v několika funkcích: v případě filmu Machete zabíjí se vedle režie a kamery ujal střihu spolu s Rebeccou Rodriguez, s Marcelem Rodriguezem byl autorem námětu a s Carlem Thielem obstaral hudbu. Podílel se také na produkci filmu.
Součástí Rodriguezovy strategie bylo i natáčení při zkouškách jednotlivých scén. To pomáhalo uvolnit napětí - nic nevyhlíželo vážně a definitivně. Michelle Rodriguez konstatovala, že nálada v Rodriguezově malém studiu Troublemaker v texaském Austinu je tradičně velmi uvolněná.
„Bylo to svobodné, a já svobodu miluji. Miluju, když se nemusím starat o to, co říkám, nebo se bát, že se chovám nevhodně,“ přiznává herečka. „V Hollywoodu se člověk většinou strchuje, jak ho budou přijímat lidé kolem něj. Když se ocitnete v Austinu, nemusíte se ničeho z toho obávat.“
Robert Rodriguez maximálně využíval přítomnosti konkrétních herců na place. Cuba Gooding, Jr., Lady Gaga nebo Antonio Banderas strávili na natáčení po jednom dni, během kterého natočili všechny „své“ scény.
Navzdory nabitému natáčecímu plánu, který režiséra nutil dostat z herců co nejvíc, panovala na place příjemná atmosféra plná nadšení.
„Mezi záběry k vám Rodriguez přijde a řekne vám, co chce,“ vysvětluje Tom Savini, který se kromě herectví a maskérských efektů sám příležitostně věnoval také režii. „A pak opravdu chce, abyste to zahrái přesně tak, jak řekl. Na herce nikdy nekřičí. Je to tvůrčí člověk. Sám dělá to, co dělat chce, což je v téhle profesi dost neobvyklé.“

Ocenění:
Razzies
2013 - Lady Gaga (Nejhorší herečka ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
V českém znění: Zdeněk Maryška - Danny Trejo (Machete), Gustav Bubník - Charlie Sheen (Prezident), Irena Máchová - Amber Heard (Miss San Antonio), Ladislav Županič - Mel Gibson (Voz), Jitka Moučková - Michelle Rodriguez (Luz), Jakub Saic - Demian Bichir (Mendez), Klára Sochorová - Jessica Alba (Sartana) + Vanessa Anne Hudgens (Cereza) + Lady Gaga (La Camaleón), Petr Burian - Marko Zaror (Zaror) + Tom Savini (Osiris Amanapur), Pavel Vondra - Walton Goggins (El Cameleón 1) + Cuba Gooding Jr. (El Camaleón 2) + Antonio Banderas (El Camaleón 4 + titulky), Veronika Mudrová - Sofía Vergara (Desdemona), Milan Slepička - William Sadler (šerif Doakes)
Překlad: Jan Feldstein
Zvuk: Josef Mašek, Matěj Večeřa
Produkce: Markéta Kratochvílová
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Vyrobila: Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové, studio Budíkov pro Magic Box 2014

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 24.10.2013 EEAP Film Distr.
Premiéra USA: 11.10.2013 Open Road Films
Premiéra Rusko: 24.10.2013
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 19.2.2014 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 19.2.2014 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 864 549
Tržby celkem - $ 15 008 161
Návštěvnost v ČR 6 440
Náklady (Rozpočet) - $ 12 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Machete gastonrolinc.webnode.cz/news/a1272/
Akční / Krimi, USA, 2010
Režie: Robert Rodriguez, Ethan Maniquis, Hrají: Danny Trejo, Robert De Niro

Machete zabíjí gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1273/
Akční / Krimi, USA / Rusko, 2013
Režie: Robert Rodriguez, Hrají: Danny Trejo, Michelle Rodriguez
 
Tvůrci a herci
Robert Rodriguez (Režie), Sergei Bespalov (Produkce), Aaron Kaufman (Produkce), Iliana Nikolic (Produkce), Alexander Rodnyansky (Produkce), Rick Schwartz (Produkce), Robert Rodriguez (Produkce), Carl Thiel (Hudba), Robert Rodriguez (Hudba), Robert Rodriguez (Kamera), Rebecca Rodriguez (Střih), Robert Rodriguez (Střih), Lindsay Graham (Casting), Mary Vernieu (Casting), Caylah Eddleblute (Scénografie), Steve Joyner (Scénografie), Nina Proctor (Kostýmy), Brad Engleking (Zvuk), Tim Rakoczy (Zvuk), Gabriel Solana (Masky), Kyle Ward (Scénář), Danny Trejo (Herec), Michelle Rodriguez (Herec), Jessica Alba (Herec), Demian Bichir (Herec), Mel Gibson (Herec), Amber Heard (Herec), Sofía Vergara (Herec), Charlie Sheen (Herec), Lady Gaga (Herec), Alexa Vega (Herec), Vanessa Hudgens (Herec), Cuba Gooding Jr. (Herec), William Sadler (Herec), Tom Savini (Herec), Electra Avellán (Herec), Elise Avellán (Herec), Antonio Banderas (Herec), Walton Goggins (Herec), Marko Zaror (Herec), Elle LaMont (Herec), Billy Blair (Herec), Sam Medina (Herec), Jorge A. Jimenez (Herec), Vincent Fuentes (Herec), Elon Musk (Herec)
 
2013/107/USA, Rusko/Akční, Krimi, Thriller, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- V čase 01:05:00 během souboje Machete (Danny Trejo) a Bodyguarda (Marko Zaror) ve zbrojnici Voze (Mel Gibson) lze při výkopu Zarora vidět díru v rozkroku jeho kalhot.
- Voz (Mel Gibson) během filmu prohlásí, že je velký fanoušek Hvězdných válek, také lze zahlédnout několik odkazů na tuto filmovou sérii. Např. Vozův speeder, zamaskovaní popáleného "záporáka", zalití jednoho z hlavních hrdinů do karbonitu, dokonce i některá okna ve Vozově raketoplánu připomínají okna z kajuty císaře na Hvězdě smrti.
- Záverečnými titulkami film nekončí. Nasledujú po nich ešte dve scény.
- Ve scéně, kdy se ptá Mendez (Demian Bichir), kdo si zpíval píseň o Mačetovi, si lze všimnout, že poslední voják zvedající ruku je Bruce Campbell.
- Lady Gaga byla za svůj výkon nominována na Zlatou malinu v kategorii nejhorší herečka ve vedlejší roli
- Kolt "Napínák" patří také do arzenálu zbraní, které měl ve svém kytarovém pouzdru Antonio Banderas jako hlavní postava ve filmu Desperado (1995). Sartana (Jessica Alba) má ve filmu zbraň Glock 19 ráže 9x19mm.
- Ve filmu můžeme ve scéně, kde je vidět sbírka mečů Voze (Mel Gibson), zahlédnout i repliku meče Williama Wallace z filmu Statečné srdce (1995), který Gibson režíroval a ve kterém také ztvárnil hlavní roli.
- Suspenzorový kulomet, který ve filmu použije Desdemona (Sofía Vergara), byl již použit v dalším Rodriguezově filmu Od soumraku do úsvitu (1996), tam jej používal Tom Savini v roli Sexystroje.
- Machete je další z Rodriguezovích filmů, kde se objevuje fiktivní značka piva Chango. Mohli jsme jej vidět např. ve filmu Desperado (1995).
- Herečka Alexa Vega má ve snímku pouze jednu větu.
- S datem premiéry filmu se hned několikrát hýbalo. Původně byla americká premiéra stanovena na 13. září 2013, avšak poději byla přesunuta na 4. října 2013. Ani toto datum nakonec nebylo konečné, když posléze došlo k posunu na 11. října 2013. Obdobně se několikrát hýbalo i s datem české premiéry, přičemž nakonec byl zvolen termín 24. října 2013.
- Kostým, který ve filmu nosí La Chameleón (Lady Gaga), si podle svých slov zpěvačka navrhla sama.
- Danny Trejo (Machete Cortez) a Antonio Banderas (Gregorio Cortez) stvárnili rovnako pomenované postavy i v sérii Spy Kids.
- V titulkoch je po prvý krát v kariére Charlie Sheen (prezident) uvedený pod svojím skutočným menom - Carlos Estévez.
- Prvý film Mela Gibsona (Luther Voz), v ktorom si zahral záporáka.
- Snímek byl natočen za 29 dní.
 
Odkazy