Machete / Machete (2010/105/USA/Akční, Krimi, Thriller) 67%

21.07.2018 10:34
JEDNOU VĚTOU
„Dostal nabídku, která se neodmítá... S tímhle Mexičanem si zahrávat neměli!“

OBSAH
Vypadal jako docela obyčejný dělník z ulice a byl ideálním kandidátem k tomu, aby na něj hodili vraždu. Ale ukázalo se, že je to Machete (Danny Trejo), legendární bývalý elitní agent, kterého se nevyplatí naštvat. Poté, co ho vyhlášený mexický drogový magnát Torrez (Steven Seagal) nechal v pustině polomrtvého, se mu podaří přežít a uprchne do Texasu, kde touží zmizet a uniknout své minulosti. Narazí tu ale na hustou síť korupce a podvodů, na jejímž konci se nachází zastřelený senátor (Robert de Niro) a Machete coby člověk, obviněný z jeho vraždy. Machete se vydává očistit své jméno a odhalit zákeřné a rozsáhlé spiknutí. V cestě mu ale stojí Booth (Jeff Fahey) – nemilosrdný podnikatel, který má na své výplatní listině slušnou zásobu zabijáků, Von (Don Johnson) – šílený strážce hranice, který velí menší armádě, a Santana Rivera (Jessica Alba) – překrásná imigrační úřednice, která neví, zda se má řídit zákonem či srdcem.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Rodriguezovo mexploitation videocvičení, ve kterém je humoru (zjevného i potutelného) i na slabých 96 minut proklatě málo. Kamennými ksichty, obrovskými gejzíry krve nebo otřesnými vizuálními efekty se to zachránit nedá ani když máte Stevena Seagala v evidentně velmi dobré náladě. Rodriguez jen vrší jeden absurdní žánrový obrázek na druhý, a na to, aby mě to dokázalo zabavit a pobavit, jsem příliš malý videogeek. Takže vidím jen naschvál co nejamatérštěji splácanou asi parodii na dementní videofilmy, tentokrát o "jak prdel drsných" Mexikánech. A u téhle někdo přecenil svoje síly. (Gemini) 3*

Machete, Machete, Machete, Machete! Pořád si vybavuju tu scénu, jak Machete zbouchá ochranku před barákem, vleze do baráku, a následně v bazéně vojede manželku a dceru jeho nepřítele a do toho hraje naprosto boží muzika. Ono vlastně Machete ojede všecko na co příjde, takže to občas vypadá jako nějakej náběh na porno, nakonec to ale vždycky vyhodí nějakej akční spád a člověk se vůbec nenudí. Já jsem se osobně tohodle filmu dost bál. Nemám rád tyhle rádoby komedie na téma starý osmdesátkový akčňáky. Jenže tenhle je jinej. Je jinej v hlavní roli, ve vedlejších rolích, v muzice, samotných nápadech...Ve všech těhlech ohledech je to bomba. Konečně jsem mohl koukat v klidu na film, který mě bavil, i přesto, že jsem věděl, jaká je to všecko obrovská ptákovina. A ještě mě to bavilo. Bavilo mě to pokaždý, kdy se Danny Trejo objevil na obrazovce, pokaždý, kdy se tam objevil v péřový bundě Steven Seagal (nebo to spíš byl pupek) a taky mě to bavilo, když tam naskočila Jessica Alba a Michelle Rodriguez. Prostě to mělo spád a jako akce to v žádným případě nenudilo. Robert Rodriguez točí bejkoviny, ale tahle má pro mě styl. Věděl jsem přesně, co od toho chci a díky celý várce sympatických herců a dobré muzice tomu ty čtyři hvězdy dám. (Malarkey) 4*

Nejvíc se mě líbilo jak tam soudruh Mačeta sklátil každou budovatelku, co mu přešla přes cestu. Na to, jak byl hnusnej fakt slušný skore. Celkově by filmu prospěl hlavně jiný režisér, třeba fight Trejo - Seagal by šel natočit mnohem líp. Vzpomínáte třeba na Kill Bill závěr první části a fight nevěsty a O-Ren Ishii, tak něco podobnýho, kdyby bylo i tady, dlouhý závěry, hudba a vychutnávat si každej pohyb. Jo, Tarantule ten měl udělat mačetu a ne Rodriguez, ten mě v poslední době akorát tak těžce nasírá. Zmínil jsem Seagala. Fakt by stálo za pokus zhubnout a zkusit se spojit s režisérem Andrew Davisem. Ten mu jako akčnímu herci rozuměl asi nejlíp a Seagal tady dokázal že pořád to svoje umí, ale nesmí vypadat jak těhotnej dinosaurus . Zmínil jsem Tréja. Ten báječně navázal na svou postavu z reklamy pro Mountfield a využívá zahradnický potřeby, takovým způsobem, že jeho soupeřům nepomůže ani kolo štěstí. Nezmínil jsem Michellku Rodriguezovou a to si nelaoufnu, protože tuhle holku neskutečně žeru, jak její roli tady, tak to napadení fízlů v realu a to už vůbec nemluvím o její prdelce. Když už jsem zmínil Michelle, bylo by ode mě sprostý nezmínit slečnu Albu. Tahle holčina na to, že není přímo můj typ se mě tady docela líbila, když pominu fakt, že občas působila spíš legračně než charismaticky. S De Nira bylo cítit s jakým nadhledem si svou postavu doslova užívá. Ostatně on se celý film nebere příliš vážně a asi proto mě chutnal. (Enšpígl) 4*

VELKÁ RECENZE
Robertu Rodriguezovi se často smějeme za jeho dětské (nebo dětinské) filmy se žraločáky, lávovkami, digitálními robůtky, duhovými mimozemšťany apod. Ve třetích Spy Kids stihnul tenhle všeuměl ztrapnit i Sylvestera Stallonea (hned natřikrát). Jenže pak se vrátil v grindhousovské Planetě teror a divákům začala doutnat naděje... tenhle Mexičan možná ještě pamatuje, když z rukávu sypal nápady jako na běžícím páse. Antonio Banderas tehdy nosil kytaru, střílel obouruč a v chlapácké náruči drtil Salmu Hayek. Zlaté časy, které možná nejsou úplně pryč.
Z grindhousovského dostaveníčka s Tarantinem se totiž nenápadně vyklubala sólovka pro Dannyho Treja. Původně jen drobný odkaz na Desperada v podobě fiktivního traileru na Machete, postavu z Rodriguezova hollywoodského debutu, se postupem času rozrostl do projektu, ve kterém si hvězdy menší i větší svítivosti z plna hrdla zablbnou. A Rodriguez si zas jednou ušpiní ruce a provětrá vlastenecké pohnutky. Aby se necítil jako starý pardál, přizval si za kameru kámoše Ethana Manuquise. Výsledek smrdí nostalgií na sto honů daleko - mrtvoly pečené na napalmovém grilu, řezné a bodné rány způsobené širokou plejádou zahradnického náčiní, velké bouráky, velké výstřihy, velké bouchačky... už jsem upoutal vaši pozornost?
Rodriguezovi se daří připoutat diváka do křesla hned během úvodní flashbackové scény, ve které nakráčí do záběru (je to samozřejmě celek, do detailu se totiž nevejde) Steven Seagal a divnou směsicí španělštiny a angličtiny začne Trejovi vysvětlovat, že na jeho písečku se hraje podle jeho pravidel. Načež setne hlavu jeho manželce a vypraví se totéž udělat jeho dceři. Brutalita hrající pinčes s nadsázkou, za asistence poškrábaného filmového materiálu, pitoreskně přehnaných krvavých efektů a sytých kamerových filtrů. Machete se bere o dost míň vážně než Desperado, ale má ještě pořád daleko k čisté parodii á la Černej Dynamit. Je to zkrátka zlatá střední cesta, na níž nijak nepřekáží ohraná zápletka o pomstě, politickém pletichaření a atentátu, který se nevydaří úplně podle představ (oběti, vraha i zadavatele).
Spousta místa je tu naopak pro obnažující se Lindsay Lohan (v nahé scéně je to ovšem body double, takže kroťte svou fantazii), vysmátého Roberta De Nira a roztomile mafiánsky chroptícího Jeffa Faheyho. Po dvaceti minutách "děje" máte zkrátka pocit, že v tomhle filmu se může stát cokoliv, takže když Michelle Rodriguez rozklepne pod postel vajíčko a o pár minut později je z něj volské oko, už vůbec nepátráte po tom, proč a jak se to stalo. Zvlášť když hned poté celý dům vybuchne. Proč? Protože to tak chodí.
Absurdně přetažené situace ovšem nepomáhají jen chabé zápletce a hercům různých váhových kategorií (Jessica Alba hraje pořád stejně blbě, ale sem se to zkrátka hodí). Díky sebeuvědomění a zjizvené pokerové tváři Dannyho Treja filmu nedochází dech, jako se to běžně děje u parodií neschopných utáhnout celovečerní stopáž. V Mačetovi je na skladě vždycky nějaké to cameo, geniální zpestření akční scény nebo dialogová perla, kterou Rodriguez trpělivě držel na uzdě (hláška o smskách vstoupí do historie).
Adrenalinové burrito je navíc špikované přestřelkami a honičkami, ze kterých jsou cítit zbytky indie nadšenectví, které nás před těmi patnácti lety semlelo u Desperada. Southparkovsky přehnaná brutalita, zpomalené záběry na sestřičky s kulomety, auta driblující po silnici s raketometem místo klaksonu... v téhle tex-mexploitation se může stát cokoliv a na rozdíl od křečovitě slátaného Tenkrát v Mexiku to baštíte i s navijákem.
Na symbolický závěr nadupané letní sezóny si těžko můžeme přát symboličtější oddechovku. Mačeta je příjemným dojezdem po nadílce mainstreamu. Všichni se tu vyblbnou, ani jedno oko nezůstane suché, ani jedna hlaveň studená. Při letmém pohledu na casting plný veteránů a kamarádíčků by se mohlo zdát, že to bude nudná a předvídatelná sázka na jistotu, ale nic nemůže být dál od pravdy. Jestli existuje něco na způsob filmového očistce, stojí se tam právě teď fronta - Rodriguez fasuje amnestii pro sebe, Stevena Seagala, Lindsay Lohan, Roberta De Nira a možná i pár dalších. Jestli se nechtějí vrátit k věčnému zatracení, možná by měli raději volit důchod. Zvlášť Seagal už tuhle etudu nemá šanci překonat. A Trejovi se konečně můžeme přestat smát za tu reklamu s Bédou Trávníčkem.

Ocenění:
Razzies
2010 - Jessica Alba (Nejhorší herečka ve vedlejší roli)

DABING
1. DABING (DVD, ČT, AMC)
V českém znění: Jiří Hromada - Danny Trejo (Machete Cortez), Petr Pospíchal - Robert De Niro (Senátor John McLaughlin), Jolana Smyčková - Jessica Alba (Sartana), Jiří Štěpnička - Steven Seagal (Rogelio Torrez), Hana Ševčíková - Michelle Rodriguez (Luz), Aleš Procházka - Jeff Fahey (Michael Booth), Oldřich Vlach - Cheech Marin (Padre Cortez), Vladislav Beneš - Don Johnson (Von Jackson), Filip Jančík - Shea Whigham (Sniper), Tereza Chudobová - Lindsay Lohan (April), Oldřich Hajlich - Daryl Sabara (Julio), Svatopluk Schuller - Tom Savini (Osiris Amanpour), Michal Jagelka, Radana Herrmannová, Karel Richter, Eva Spoustová, Alice Kavková, Radovan Vaculík, Tomáš Juřička, Gustav Bubník a další
Překlad: Kateřina Sidonová
Zvuk: Oldřich Wajsar
Produkce: Daniel Walter
Dialogy a režie: Gustav Bubník
Vyrobila: DW Agentura pro EEAP v roce 2011

2. DABING (Prima)
V českém znění: Pavel Šrom - Danny Trejo (Machete Cortez), Petr Pospíchal - Robert De Niro (Senátor John McLaughlin), Jolana Haan Smyčková - Jessica Alba (Sartana), Jiří Štěpnička - Steven Seagal (Rogelio Torrez), Jana Zenáhlíková - Michelle Rodriguez (Luz), Zdeněk Mahdal - Jeff Fahey (Michael Booth), Zdeněk Maryška - Cheech Marin (Padre Cortez), Vladislav Beneš - Don Johnson (Von Jackson), Petr Gelnar - Shea Whigham (Sniper), Jitka Jirsová - Lindsay Lohan (April), Oldřich Hajlich - Daryl Sabara (Julio), Kateřina Peřinová, Klára Sochorová, Bohdan Tůma, Libor Terš, Filip Švarc, Radek Hoppe, Zbyšek Horák (titulky) a další
Překlad: Petr Zenkl
Zvuk: Daniel Němec
Produkce: Kristýna Smetanová, Leoš Lanči
Vedoucí výroby: Marie Přívratská
Vedoucí dramaturg: Daniel Košťál
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Dialogy a režie: Martin Kot
Vyrobilo: Médea Promotion Dabing, člen skupiny Médea Group pro FTV Prima s.r.o. 2015

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 14.10.2010 Palace Pictures
Premiéra USA: 3.9.2010 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 19.10.2011 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 19.10.2011 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 3 353 988
Tržby celkem - $ 44 093 316
Návštěvnost v ČR 25 522
Náklady (Rozpočet) - $ 20 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Machete gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1272/
Akční / Krimi, USA, 2010
Režie: Robert Rodriguez, Ethan Maniquis, Hrají: Danny Trejo, Robert De Niro

Machete zabíjí gastonrolinc.webnode.cz/news/a1273/
Akční / Krimi, USA / Rusko, 2013
Režie: Robert Rodriguez, Hrají: Danny Trejo, Michelle Rodriguez
 
Tvůrci a herci
Robert Rodriguez (Režie), Ethan Maniquis (Režie), Rick Schwartz (Produkce), Robert Rodriguez (Produkce), Chingon (Hudba), Jimmy Lindsey (Kamera), Rebecca Rodriguez (Střih), Robert Rodriguez (Střih), J.C. Cantu (Casting), Mary Vernieu (Casting), Christopher Stull (Scénografie), Nina Proctor (Kostýmy), Ethan Andrus (Zvuk), Tim Rakoczy (Zvuk), Robert Rodriguez (Zvuk), - (Masky), Robert Rodriguez (Scénář), Álvaro Rodríguez (Scénář), Danny Trejo (Herec), Robert De Niro (Herec), Jessica Alba (Herec), Steven Seagal (Herec), Michelle Rodriguez (Herec), Jeff Fahey (Herec), Cheech Marin (Herec), Don Johnson (Herec), Shea Whigham (Herec), Lindsay Lohan (Herec), Daryl Sabara (Herec), Ara Celi (Herec), Tom Savini (Herec), Electra Avellán (Herec), Elise Avellán (Herec), Alicia Rachel Marek (Herec), Tito Larriva (Herec), Cheryl Chin (Herec), Nimród Antal (Herec), Vic Trevino (Herec), Gary Teague (Herec), Juan Gabriel Pareja (Herec), Nina Leon (Herec), Scott Jefferies (Herec), Tommy Nix (Herec), Dimitrius Pulido (Herec), Stacy Keach (Herec), Billy Blair (Herec), Corina Calderon (Herec)
 
2010/105/USA/Akční, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Booth (Jeff Fahey) nosí hodinky značky Sharp.
- Všetky scény, v ktorých si zahrala Rose Mcgowan, boli tesne pred premiérou vystrihnuté.
- Scéna, ve kterém Machete (Danny Trejo) skočí na střechu limuzíny a chystá se zaútočit střešním oknem, odkazuje na dřívější Rodriguezův film Desperado (1995), kde rovněž postava Dannyho Treja jménem Navajas utočí podobným způsobem. Odpovídá i kožená vesta a zásoba nožů, které u sebe postava má.
- Příchod čtveřice ozbrojených zabijáků do kostela odkazuje na film Kill Bill (2003).
- Po filmu Na pokraji smrti (2002) se jedná o první snímek po 8 letech, ve kterém se objevuje Steven Seagal a který byl distribuován také do kin.
- Michele Rodriguez se nejprve zdráhala a obávala se odvážnějších scén mezi její postavou a Machetou (Danny Trejo). Když však zjistila povahu své postavy, obavy rázem všechny zmizely.
- Modrý automobil, kterým Sniper (Shea Whigham) přijíždí k domu Luz (Michelle Rodriguez), je Ford Mustang Mach 1 z roku 1971.
- Postava Machete (Danny Trejo) se objevila již v Rodriguezově filmové sérii Spy Kids.
- Jesica Alba jazdí na BMW 535i.
- Keď si Sartana (Jessica Alba) prezerá Mačetovu zložku na notebooku, je možné okrem iného vidieť aj dátum jeho narodenia. Ten sa zhoduje s dátumom narodenia Dannyho Treja.
- O tom, že by Macheta měl hrát právě Danny Trejo, se Rodriguez přesvědčil při obsazování rolí pro Desperada. Právě obsazoval postavu jménem Navajas. Konkurzu se účastnil i Danny Trejo. Jakmile Rodriguez viděl jeho obličej, tak mu jen podal nože a řekl: „OK. Ty máš tu roli."
- Režisér Robert Rodriguez vymyslel postavu Machete ještě předtím, než natočil Desperada. Tedy v době, kdy ještě ani neznal Dannyho. Machete mělo být tajné označení pro mexického superhrdinu.
- Zlaté maliny 2011: Nejhorší herečka ve vedlejší roli - Jessica Alba.
- Danny Trejo se po úspěchu původně falešného traileru na natáčení filmu tolik těšil, že Rodriguezovi stále volal. Rodriguez však řekl: „Každý, kdo mě zná, ví, že telefon málokdy zvedám. Proto mi každý píše raději sms." Na to však Trejo odpověděl: „Machete nepíše smsky". Tato hláška se Rodriguezovi natolik líbila, že ji zařadil i do filmu.
- Boothova dcera i manželka mají křestní jména podle ročních období. Dcera April (duben) a manželka June (červen).
- Ve filmu si střihne malou roli i náklaďák El Wraye z Planety Teror (2007).
 
Odkazy