Kick-Ass 2 / Kick-Ass 2 (2012/103/USA, Velká Británie/Akční, Krimi, Komedie) 68%

21.07.2018 10:31
JEDNOU VĚTOU
„Vlastní osud neporazíš."

OBSAH
Na konci prvního dílu filmu Dave alias Kick-Ass (Aaron Johnson) a Mindy alias Hit-Girl (Chloë Moretz) pověsili svou superhrdinskou identitu na hřebík a snaží se žít normální životy jako typičtí teenageři. Dave ovšem nepočítal s tím, že svým bizarním nápadem inspiroval další řadu lidí, kteří na sebe rovněž navlékli superhrdinský ohoz a vydali se do ulic prosazovat dobro. Proti boji s nespravedlností a zlem založí plukovník Stars and Stripes (Jim Carrey) amatérský tým hrdinů Justice Forever, do něhož bude Kick-Ass později okolnostmi přinucen také vstoupit. Na druhé straně barikády stojí Red Mist - The Mother Fucker (Christopher Mintz-Plasse) a  skupinka jeho poskoků. Ten se touží pomstít Kick-Assovi za smrt svého otce, a v městských ulicích tak započne opravdový zmatek. Jeho plán má však jeden háček. Pokud si někdo začne s jedním z členů Justice Forever, začne si automaticky i se všemi ostatními.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
První Kick-Ass byla kravina, ale aspoň měla pár postav, o kterých jsem si říkal, že je fajn, jak se ve filmu předvedli. Jasný, mluvím hlavně o Nicolasovi Cageovi. Jenže pak přišel druhý díl a já si opět říkal, že bych se na něj měl podívat. Jim Carrey by přeci neměl zklamat ať by hrál kohokoliv. Nakonec se přiznám, že jsem si ho tam po pravdě ani nevšiml. Ne, že by byl nevýrazný, prostě si nebyl vůbec podobný. No a zbytek to prostě neuhraje. Dvojka jak začne fanouškovsky, tak skončí hrozně tragicky. Celý je to neuvěřitelně rádoby akční a co je horší, tak rádoby emotivní. A nejhorší je, že já v tom ty emoce šíleně postrádám. (Malarkey) 2*

Tohle vymyslela osoba, která měsíc žrala v kuse syrový maso, protože takovou přehlídku surovýho násílí by člověk hledal spíš v pracovních táborech KLDR než v americkým filmu. Jasně musím přiznat, že některá vražda - smrt - zabití patří skutečně mezi lahůdky, zejména ty v podání Matičky Rusy měly nejyvšší jakost. S přeždívek superhrdinů mě nejvíc zaujala Půlnoční běhna, což byla částečna superhrdinka a částečně běhna, zejména tu druhou část jejího já jsem ocenil a považuju za velkou škodu, že běhna neměla větší prostor. Co filmu chybělo byla absence herecký top lídrů, což jedničce v pohodě zastalo duo Cage/Strong, tady to bylo samý nezletilý koště a to je pak těžký. Film za celou dobu nějak nevadne, libuje si v surovosti, násílí, sexismech a hláškách což samo o sobě není špatný, jen kdybych přitom neměl pocit, že je to pouhá hejbající se barevná zdímačka na prašulky na kterou si za rok nikdo z nás nevzpomene. (Enšpígl) 3*

Zřejmě k tomu dost přispělo nadužívání „televizních“ detailů tváří během únavných dialogových scén, Kick-Ass 2 každopádně působil jako pilotní díl seriálu vzniklého na základě prvního filmu. Přestože byl rozpočet oficiálně pouze o 2 miliony nižší, než jaký měl Vaughn, zejména náročnější akční scény působí dost lacině a okamžitě je na nich patrné, co se točilo naživo a co bylo doděláváno ve studio s CGI (Mindy na střeše dodávky). Neschopnost nabídnout hodně zábavy za málo peněz ale není největším Wadlowovým problémem. Ten člověk hlavně neví, v jakém žánru točí. Zatímco jednička si dokázala i během brutálnějších okamžiků zachovat satirický nadhled, dvojka satiru zredukovala na ohrané vyzdvihování paralel mezi penězi a mravní zkažeností. Zato několikrát nepatřičně vyměkne a zvážní (blábolení o údělu superhrdinů, smrt některých postav) a párkrát se nunčakem otře o odnož humoru, která (už) není v žádném směru provokativní, ale zkrátka prostoduchá (víceméně celá Mean Girls linie). Nolanova Temného rytíře s gross-out komedií prostě nenakřížíte, ani kdybyste měli doktorát z genetiky. Podobně rozpolcený, ale znepokojivějším způsobem, je film ve svém pojetí násilí. Pokud rány schytávají hrdinové, záběry jsou delší, bez nářezového hudebního podkresu. Utržená zranění bolí. Naopak násilí páchané hrdiny na padouších je cool – rychleji stříhané, případně extrémně zpomalené, abychom si jej mohli náležitě vychutnat, podmáznuté chytlavými songy. Podvratného efektu tímto kloubením dvou typů rámování fyzické agrese Wadlow dosahuje, nevím, zda záměrně, pouze během kontroverzního (viz americké recenze) pokusu o znásilnění. Scéna je rozehrána jako thriller, zvrhne se v komedii (ukazující, že hlavním problémem Motherfuckera může být neschopnost ventilovat sexuální napětí) a končí mrazivým návratem do reality. Vnitřní boj filmu s punkovou podstatou předlohy se projevuje dvojakou snahou učinit násilí přitažlivým, prezentovat jej jako možnou formu sebe-vyjádření (Mindy díky němu sklidí aplaus v tělocvičně), a přitom tento způsob řešení systémových i soukromých problémů zpochybnit, či úplně negovat (rádoby mravoučný epilog). Kick-Ass 2 netrpí jenom všeprostupující nekonzistencí, selhává i na dalších úrovních: ledabylá výstavba příběhu s volně visícími motivy (strýček Ralph), obehranost zápletky, všednost postav a banálnost otázek, které si kladou… Některé scény na druhou stranu pobavily, soundtrack byl dobře sestavený a Chloë Grace Moretz, jakkoli stále neplnoletá, pro mne prostě je dospělou herečkou. Na jedno zhlédnutí, zvlášť, viděli-li jste již všechny ostatní letní blockbustery, dobrý. Skutečně líto je mi filmu jenom ve vztahu k jedničce, která byla svou nekorektností osvěžující a v dobrém slova smyslu kick-ass. Nedomrlé dvojce schází odvaha jít do akce po hlavě, a co po většinu času předvádí, je jenom takový snaživý ass-licking. 55% (Matty) 3*

VELKÁ RECENZE
Hezky jsem se rozvášnil v prvních dojmech, vědom si toho, že recenzi napíše někdo jiný a já se nebudu opakovat. Člověk míní, Cival mění. Ale je to jedno, opakování je přece matka moudrosti. Dost možná si to myslel i Jeff Wadlow, když odmávnul první klapku druhého Kick-Ass. Ale některé věci zkrátka podruhé zopakovat nelze.
Abyste si uvědomili důvod, proč byl Kick-Ass 2 předem prohranou bitvou, musíte se vrátit o tři roky zpátky. Jednička totiž byla srdcovým projektem Matthew Vaughna. Zakecal se tehdy s Millarem, padli si do oka, posléze i do náruče a Vaughn se za projekt neuvěřitelně rval. Vykašlal se na změny v předloze, které požadovalo studio, nechtěl ani o píď ustoupit co se týče násilí a nadávek. Obsadil neokoukané herce, případně herce, od kterých už nikdo nic nečekal (mluvíte o tobě, Nicku). A překvapil všechny - studio, kritiky, diváky a dost možná i sám sebe. Punkovost a živelná energie, kterou první Kick-Ass disponuje, se dá srovnat snad jen s prvním Crankem. A několika hodně dadaistickými zhulenými indie filmy z dob dávno zapomenutých. Takové anomálie jsme zkrátka svědky jen jednou za pár let. Kick-Ass se samozřejmě nezavděčil všem, ale pro mě je spolu se Scottem Pilgrimem opomíjenou perlou komiksového žánru, která chce hlavně bavit a pobavit. Protože když se nebavíte, tak proč jste sakra do toho jina šli, no ne?
Vaughn po odklepnutí dvojky zjevně pochopil, že kouzlo neočekávaného pominulo. Jeho filmy se samy sobě navzájem vůbec nepodobají, takže je těžké odhadnout, zda byl Kick-Ass opravdu klika nebo jen důkaz tvůrčí nestálosti. Přesunul se proto na pozici producenta a stejné zběhnutí provedli i scenáristé. Dojem vydupané srdcovky byl ta-tam, protože dvojka je očividnou snahou levně vyzkoumat, zda má ještě publikum hlad. Jeff Wadlow, šikovný, ale nepříliš invenční videoklipař, ji natočil za 28 milionů dolarů podle Millarova komiksového sequelu, který byl sám o sobě označen za nepříliš objevné a trochu vynucené pokračování, které se snaží náročného čtenáře zasypat krví, vnitřnostmi a dokonce i nějakým tím sekretem. Není divu, že na vlažně přijatý komiks musel navázat přece jen povedenějším spinoffem Hit-Girl. Ano, i na barevně potištěných listech se ukázalo, že Hit-Girl má mnohem větší potenciál než hlavní hrdina a Superman-amatér jménem Kick-Ass. Filmová dvojka bohužel tenhle politováníhodný přešlap objevuje tzv. od nuly.
V jedničce totiž bylo neumětelství většiny narychlo spíchnutých superhrdinů vcelku zábavné. Chceš si hrát na hrdinu? Dřív nebo později dostaneš přes hubu, nebo tě rovnou zahrabou šest stop pod zem, odkud tě nevzkřísí ani deset milionů lajků na YouTube. Film, odehrávající se v post-komiksové době, kdy každá postava ví, kdo je Peter Parker, Bruce Wayne nebo Clark Kent, si samozřejmě z komiksů rovnoměrně utahoval, stejně jako využíval jejich archetypálnosti k tomu, aby rychle črtal vlastní postavy. Jakmile váš divák chápe, jak takový komiks funguje, můžete v relativně krátké stopáži zvládnout jak origin, tak jeho vlastní parodii. Mnohdy zcela souběžně, což samozřejmě nechává dostatek prostoru všelijakým narážkám a humorům. A není to za cenu toho, že ten superhrdinský pomníček celý pomočíte - stačí ukázat, že malá holka trénující od narození, skutečně může mít navrch nad jakýmkoliv protivníkem, bez ohledu na to, zda používá kostým či nikoliv. Zatímco Daveův Kick-Ass naplňoval dokonale heslo "Ty si buď hodně odvážněj nebo hodně blbej", Mindy byla nedotknutelnou superhrdinkou, která si svou převahu náležitě užívala. A divák s ní. Jenže kam s touhle konstelací pohnout o tři roky později?
I když se to na první pohled nezdá, zestárnutí hrdinů snímku dost ublížilo. Vaughn už při natáčení jedničky poslal do háje Sony, když chtělo mít z Mindy teenagerku. Od studia to byl logický krok, protože když vypadáte na šestnáct, spíš vám projde fuckování a porcování lidí motýlkem. Vaughn si nicméně prosadil Chloe Moretz a první Kick-Ass díky tomu získal osobitý image, který někteří recenzenti nemohli přenést přes srdce, takže se samozřejmě zvedla lavina odporu nad vraždícím a nadávajícím dítětem. Budiž. Ve dvojce je ovšem Mindy, v podání stejné herečky, klasickou šestnáctkou, která jako by vypadla z Buffy, zabíječky upírů. Jasně, začátek filmu se snaží z Davea a Mindy dělat největší kámoše, kteří před svými opatrovníky musejí předstírat klasickou pubertu, zatímco se scházejí v tělocvičně a pilně trénují.
Jenže Wadlow z téhle roviny poměrně rychle cukne do klasického středoškolského hororu, kdy Mindy skoro přichází na chuť dovádění se spolužačkami ve stylu Protivných sprostých holek. Rázem se ztratí veškerý nadhled a skoro to vypadá, že koukáte na tuctovou disneyovku o milé dívce s růžovým batohem, která prochází pubertou a hledá sama sebe. Souběžná story s Davem a jeho novým týmem to nezachrání, protože až na hláškujícího Carreyho, který vyplňuje díru po Nicolasu Cageovi, vypadá zbytek party jako hodně bizarní cosplay mužstvo na castingu X Faktoru. Jejich story jsou ještě děsivější než jejich kostýmy a prostředek filmu hrozivě trpí naprostou ztrátou nadhledu. Jako by se Kick-Ass na chvilku stal tím, do čeho v prvním filmu kopal - rutinní, pro prachy odvedenou fušeřinou, kterou jste už tolikrát viděli.
Na pomoc naštěstí přichází Motherfucker (nebudu tu zmiňovat české překlady, i když jsou celkem přesné a povedené, např. plukovník Pravdoláska je chytrá lokalizace, ať na to koukáte odkudkoliv) a jeho tým superzáporáků. Christopher Mintz-Plasse opět hraje spíš McLovina a v některých scénách mi za něj bylo až trapně, ale má prachy a nebojí se je použít na armádu obskurních postaviček, kterým logicky dominuje Matička Rus - dvoumetrová kulturistka Olga Kurkulina si zahrála postavu, kterou nelze přehlédnout ani ignorovat. Jako jediná v tomhle filmovém vesmíru totiž disponuje opravdovými superschopnostmi a když likviduje policejní sbor je to podívaná klasických komiksových parametrů, kdy vzduchem léta všechno, co neváží víc jak půldruhé tuny. A lítá to proto, že to Olga mrští jako olympijské kladivo. Ach, škoda, že jí ve filmu nebylo víc. Totéž platí i o Pravdoláskovi Jima Carreyho nebo Javierovi Johna Leguizama. Dobří herci a výjimečné postavy, ale snímek s nimi příliš zametá na úkor těch hlavních.
A především na úkor Kick-Asse a Motherfuckera, což je průšvih, protože ti dva se od finále prvního filmu vůbec nikam neposunuli. Motherfucker chce zabít Kick-Asse, Kick-Ass chce konat dobro. V čem je problém? Oba jsou hrozní trotlové a bez svých pomocníků byste je zmlátili srolovanými lidovkami. K čemu je, že Dave v úvodní montáži poctivě trénuje s Mindy a vyrobí si vzorný sixpack, když ho pak v postranní uličce zmlátí banda feťáků? A proč si Motherfucker platí tréninky s Chuckem Lidellem a hraje si na mafiána, když nedokáže zastřelit člověka ani v Call of Duty? Tahle mimoňskost byla zábavná v prvním díle. Když ale i v samotném finále dvojky sledujete, jak kolem sebe ti dva nemotorně tancují, pomyslíte si něco sprostého o opakovaném vtipu.
Nějaké to uvědomění přichází až v úplně poslední scéně, kdy si Kick-Ass uvědomuje, že takhle by to dál nešlo. Bohužel v závěrečném epilogu trochu přizdisráčsky uzavírá kruh, vědom si pravděpodobně toho, že na třetí díl už producenti peníze neseženou (s tím minimálním rozpočtem bych se ale direct-to-video sequelu vůbec nedivil). Jedinou opravdu zajímavou postavou tak zůstává Mindy alias Hit-Girl. Chloe Grace Moretz nám poměrně vyrostla a konečně je pochopitelný ten Vaughnův argument z jedničky, že nechtěl obsadit teenagerku, protože ji budou diváci automaticky brát jako sexuální objekt. Mno... ve dvojce už se tomu asi nevyhnete. Je to dáno ale zejména tím, že celá ta obšlehnutá zápletka středoškolské šikany, slouží jen coby laciná výplň stominutové stopáže. Celý druhý akt je vlastně nastavovanou kaší, protože si z něj postavy žádné ponaučení neodnesou, jen je brzdí na cestě k závěrečnému zúčtování.
A ve finále? Ve finále se všichni poperou se všemi, trochu jako v posledním Rychle a zběsile. Žádný z duelů si pořádně neužijete, ale nechybí tomu šťáva a sem tam i nějaká hláška. On totiž Wadlow, jakkoliv jede podle celkem nudných not, zas tak úplně nešikovný není. Zvládá komediální timing i střih akčních scén, a navzdory studiovému looku, který je plný marně maskovaného greenscreenu, dokáže odvádět divákovu pozornost tam, kam zrovna potřebuje. Kick-Ass 2 nepřekvapí, chybí mu ta hravost jedničky, která se projevila zejména na geniálním soundtracku, ale nelze mu upřít snahu zavděčit se publiku, které originál vytvořil. A i když je to běh proti zdi, běží dvojka hlavou napřed. Proto tu šestku v hodnocení neberte jako prohru. Je to spíš bezgólová remíza s několika nastřelenými tyčkami.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Obyčejný teenager Dave Lizewski se stane skutečným superhrdinou i přesto, že nemá žádné superschopnosti.
Během svého prvního pokusu v boji proti kriminálníkům je surově zbit, bodnut a sražen autem, což na něm zanechá trvalé následky v podobě poškozených nervů a zvýšeného prahu bolesti. Chirurgické implantáty potřebné na opravu zničených kostí mu poskytnou ochranu proti dalším zraněním. Dave nikomu neprozradil pravdu o svých zraněních a tvrdí, že byl přepaden, což vede k tomu, že se začnou šířit zvěsti o tom, že je gay. Katie Deauxma, do které je Dave dlouho zamilovaný, si ho díky tomu konečně začne všímat a Dave se rozhodne předstírat, že je gay, aby s ní mohl trávit čas.
Další Daveův boj proti zločinu nahraje náhodný kolemjdoucí na mobil a video se stane internetovým hitem. Na videu jde slyšet, jak se Dave jako superhrdina pojmenovává "Nářez". Dave pak založí Nářezovi účet na MySpace, aby ho lidé mohli kontaktovat kvůli pomoci. Katie prozradí Daveovi, že ji obtěžuje drogový dealer Rasul. Nářez dealera vypátrá, ale je zneškodněn Rasulovými kumpány, kteří ho mají v úmyslu zabít. Nakonec ho zachrání jedenáctiletá superhrdinka Zabijačka, která útočníky zabije. Zabijačka potom odejde spolu se svým otcem Taťuldou. Oba věří, že Nářez má potenciál, ale varují ho, aby byl opatrnější, a řeknou mu o způsobu, jak je může kontaktovat, když bude potřebovat.
Taťulda je Damon Macready, policista, který byl neprávem místním kriminálním bossem Frankem D'Amicem obviněn z toho, že je drogový dealer. Zatímco byl Damon ve vězení, jeho manželka porodila dceru Mindy. Po propuštění se Damon Mindy ujal (do té doby ji opatroval Damonův bývalý kolega od policie seržant Marcus Williams) a začal ji trénovat v boji proti zločinu. Mindy získala přezdívku Zabijačka a Damon se začal nazývat Taťulda. Williams s Damonovými metodami nesouhlasí, ale rozhodl se nezasahovat.
D'Amico se domnívá, že Nářez je zodpovědný za škody, které utrpěla jeho organizace, a tak přikáže svým mužům, aby ho zničili. Jeho syn Chris ale doporučuje jiný postup. Chris si vytvoří rovněž identitu superhrdiny. Pod jménem Zuřivec se spřátelí s Nářezem a má jej vlákat do pasti. Past ale odstraní Taťulda, který zabije D'Amicovy muže a podpálí budovu, kde čekali, ještě před příjezdem Nářeze a Zuřivce. Po útěku z hořící budovy se Dave rozhodne, že skončí s kariérou Nářeze. Celou pravdu potom přizná Katie, ta mu odpustí a stane se jeho přítelkyní.
O týden později Dave najde několik zpráv od Zuřivce, který chce, aby se sešli. Dave řekne Katie, že se musí ještě jednou naposledy převléct za Nářeze, aby se mohl sejít se Zuřivcem. Schůzka je lest navržená tak, aby Nářez odhalil Taťuldu. Nářez neúmyslně dovede D'Amicovy muže na jedno z bezpečných míst Macreadyových. Tam jsou Nářez a Taťulda uneseni a Zabijačka zřejmě zabita. D'Amico chce Nářeze a Taťuldu popravit v přímém internetovém přenosu tak, aby to viděli miliony diváků. Mezi nimi jsou i Katie a Williams, ani jeden z nich nemůže zasáhnout. Dorazí ale přeživší Zabijačka a všechny gangstery zabije. Během boje ale jeden z nich podpálí Taťuldu. Než podlehne svým zraněním, stihne se s ním Zabijačka rozloučit. Nářez se snaží Zabijačku přesvědčit, aby přestala se svým nebezpečným životním stylem, ale ta má v úmyslu dokončit, co začal její otec a Nářez neochotně souhlasí s tím, že jí pomůže.
Během útoku na D'Amicovo ředitelství Zabijačka zastřelí většinu zbylých D'Amicových mužů, ale náhle jí dojdou náboje a je zajata. Pak ale dorazí s pomocí raketového batohu vybaveného Gatlingovým kulometem Nářez a zbývající gangstery postřílí. Oba se potom vydají za D'Amicem a jeho synem. Nářez bojuje se Zuřivcem, ale navzájem se porazí. Zabijačka se postaví D'Amicovi, ale je nakonec poražena. Když se D'Amico chystá se Zabijačkou skoncovat, dorazí Nářez s raketometem, vystřelí D'Amica z okna a ten pak ve vzduchu vybuchne. Zuřivec se probere akorát ve chvíli, kdy Nářez a Zabijačka na unikají s pomocí raketového batohu a není schopen je zastavit.
Mindy a Dave se rozhodnou skoncovat se životy superhrdinů a žít normální život. Mindy znovu žije s Marcusem Williamsem a nastoupí do Daveovy školy. Ačkoli Dave se svou kariérou skončil, objevila se nová "generace" superhrdinů a město je díky tomu bezpečnější. Zuřivec je zobrazen s novou maskou a říká: "Jak řekl jeden velikán: 'Tančil jsi s ďáblem při měsíčku.'" (v originále: "Wait till they get a load of me", což je narážka na Jokera v podání Jacka Nicholsona ve filmu Batman).

DABING
V českém znění: Radek Škvor - Aaron Taylor-Johnson (Dave Lizewski / Nářez), Viktorie Taberyová - Chloë Grace Moretz (Mindy Macreadyová / Zabíjačka), Pavel Vondrák - Christopher Mintz-Plasse (Chris D'Amico / Vyjebávač), Bohdan Tůma - Jim Carrey (Plukovník Pravdoláska), Oldřich Hajlich - Clark Duke (Marty), Filip Švarc - John Leguizamo (Javier), Lukáš Hlavica - Morris Chestnut (Detektiv Marcus Williams), Anna Remková - Claudia Lee (Brooke) + Lyndsy Fonseca (Katie Deauxma), Petr Neskusil - Augustus Prew (Todd), Michal Jagelka - Donald Faison (Dr. Gravitace), Zbyšek Horák - Steven Mackintosh (Tommyho otec), Jitka Moučková - Monica Dolan (Tommyho matka), Pavel Šrom - Garrett M. Brown (pan Lizewski), Kateřina Velebová - Tanya Fear (Harlow), Veronika Veselá - Ella Purnell (Dolce), Zuzana Slavíková - Lindy Booth (Noční rajda), Radek Hoppe, Michal Holán, Michal Michálek
Překlad a dialogy: Ivan Kotmel
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Leoš Lanči
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Režie: Veronika Veselá
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2013

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 22.8.2013 CinemArt
Premiéra USA: 16.8.2013 Universal Pictures US
Premiéra Velká Británie: 16.8.2013 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 11.12.2013 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 11.12.2013 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč
Tržby celkem - $
Návštěvnost v ČR
Náklady (Rozpočet) - $

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Kick-Ass gastonrolinc.webnode.cz/news/a1256/
Akční / Komedie, Velká Británie / USA, 2010
Režie: Matthew Vaughn, Hrají: Aaron Taylor-Johnson, Chloë Grace Moretz

Kick-Ass 2 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1257/
Akční / Krimi, USA / Velká Británie, 2013
Režie: Jeff Wadlow, Hrají: Aaron Taylor-Johnson, Chloë Grace Moretz
 
Tvůrci a herci
Jeff Wadlow (Režie), Adam Bohling (Produkce), Tarquin Pack (Produkce), Brad Pitt (Produkce), David Reid (Produkce), Matthew Vaughn (Produkce), Henry Jackman (Hudba), Matthew Margeson (Hudba), Tim Maurice-Jones (Kamera), Eddie Hamilton (Střih), Reg Poerscout-Edgerton (Casting), Russell De Rozario (Scénografie), Sammy Sheldon (Kostýmy), Tyler Bender (Zvuk), Lisa Martin (Masky), Jeff Wadlow (Scénář), Mark Millar (Scénář), Aaron Taylor-Johnson (Herec), Chloë Grace Moretz (Herec), Christopher Mintz-Plasse (Herec), Morris Chestnut (Herec), Clark Duke (Herec), Jim Carrey (Herec), John Leguizamo (Herec), Lindy Booth (Herec), Lyndsy Fonseca (Herec), Donald Faison (Herec), Yancy Butler (Herec), Lee Asquith-Coe (Herec), Ella Purnell (Herec), Steven Mackintosh (Herec), Augustus Prew (Herec), Robert Emms (Herec), Daniel Kaluuya (Herec), Garrett M. Brown (Herec), Andy Nyman (Herec), Enzo Cilenti (Herec), Iain Glen (Herec), Christopher Cordell (Herec), Claudia Lee Mirkowski (Herec), Todd Boyce (Herec), Monica Dolan (Herec), Olga Kurkulina (Herec), Chuck Liddell (Herec)
 
2012/103/USA, Velká Británie/Akční, Krimi, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Chris D' Amico (Christopher Mintz-Plasse) má ve filmu dvě pistole Para-Ordnance Nite-Tac ráže .45 ACP.
- Blitkobušek, který používá Hit-Girl (Chloë Grace Moretz), se objevil již ve filmu Minority Report (2002).
- Hit-Girl (Chloë Grace Moretz) má v první půlce příliš krátce střiženou ofinu na to, aby dosáhla svého budoucího vzhledu. Pravděpodobně je využito paruky nebo příčesku.
- Ve scéně, kdy Hit-Girl (Chloë Grace Moretz) shazuje z ujíždějící dodávky záporáky, jde při zpomalení vidět, že místo herců byly použity figuríny. (necisty)
- Hláška "Matička Rus a Vyjebávač v jenom týmu?" v českém dabingu postrádá smysl, v originále se postavy totiž jmenují Mother Russia (Olga Kurkulina) a Motherfucker (Christopher Mintz-Plasse).
- Mindy (Chloë Grace Moretz) ve filmu jezdí na upravené Ducati 1199 Panigale.
- Ve filmu se objevuje odkaz na jiný komiks, potažmo film, společnosti Marvel, a to když Hit-girl (Chloë Grace Moretz) řekne známou komiksovou hlášku: "Avengers, assemble."
- V prvním díle je jedna ze skladeb ze soundtracku "Bad Reputation" od Joan Jett. Ve druhém díle se od stejného interpreta objevuje píseň "I hate Myself For Lovin You".
- Na levém předloktí Mother Russia (Olga Kurkulina) lze vidět fiktivní tetování "Neboj se – Nepros – Nevěř". S velkou pravděpodobností se sama Olga inspirovala názvem písně i v zahraničí populárního ruského dívčího dua Tatu, jež se jmenuje "Nevěř, neboj se, nepros".
- Roli Mother Russia ztvárnila 184cm kulturistka Olga Kurkulina, původem Ruska žijící dnes v Izraeli.
- Ve filmu lze zahlédnout plakát na komiks "Superior" od tvůrce komiksu "Kick-ass" Marka Millara. V pokoji hlavního hrdiny pak visí další autorův počin "American Jesus".
- Evan Peters si nemohl znova zahrát roli Todda Haynese kvůli naplánovanému rozvrhu natáčení American Horror Story (od r. 2011).
- Jim Carrey si pořídil vlastní rekvizity, aby postavu Colonela Stars & Stripes ztvárnil co nejvěrněji.
- Natáčelo se ve městech Toronto a Mississauga v Kanadě a ve filmových studiích v Kanadě a Velké Británii.
- Ve filmu se postava Jima Carreyho jmenuje Sal Bertolinni neboli Colonel Stars. V komiksu se však jedná o dvě různé postavy bratrů Sala Bertolinniho a Lieutenanta Stripese.
- Po titulcích je možné vidět ještě jednu scénu.
- Film je natočen podle grafického románu od nakladatelství Marvel Comics od autorské dvojice Marka Millara a Johna Romita Jr. "Kick-Ass 2", u nás jako "Kick-Ass: Nářez 2 - Na plný koule", a sólovky "Hit-Girl", která u nás byla uvedena v roce  2014.
 
Odkazy