Policajt ze sámošky / Policajt ze sámošky (2009/87/USA/Akční, Krimi, Komedie, Rodinný) 54%

21.07.2018 10:31
JEDNOU VĚTOU
„Sám sobě dal slib, že tenhle rajón ochrání.“

OBSAH
S nekonečným elánem, stále kručícím žaludkem a slibem sobě samotnému, že tenhle rajón ochrání, se představuje Paul Blart – Policajt ze samošky. Dobrotivý Paul Blart (Kevin James - “Dva z Queensu”) vždycky snil o tom, že se stane policistou. Místo toho pracuje jako ochranka v místním nákupním centru. Se svým úzce střiženým knírkem, osobním vozítkem a nakažlivým nadšením se zdá být tím jediným, kdo svou práci bere vážně. Všechno se ale mění, když obchod obsadí banda lupičů a zajme rukojmí. Blart - bez výcviku, beze zbraně a svou velikostí ideální terč - usuzuje, že nastal pravý čas ukázat ostatním, že je tím největším policajtem v celém nákupním centru.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tenhle fízl ze sámošky byl vypatlanej jak štoudef. A nejhorší je, že svojí demencí byl občas i vtipnej. Celkově ale přemýšlím, jak je možný, že Adamovi Sandlerovi tyhle komedie jdou na odbyt, protože na nich není skoro nic dobrýho kromě toho, že nějaké soukromé televize vyplní pár hodin nezajímavýho času zrovna takovými kravinami. Nenechte se zmást, Sandlera mám rád. Jen úplně nerozumím té jeho myšlence produkovat dobré, průměrné a špatné filmy. A co víc mě zaráží, že mu tyhle průměrné komedie ještě k tomu vydělají.. (Malarkey) 2*

Velice příjemná a vtipná komedie, která rozhodně má co nabídnout a u které se divák jako já zasměje opravdu mnohokrát. Ano, možná to zafunguje jen na první zhlédnutí, ale aspoň to funguje, humor je příjemný, není nějak extra vulgární a hlavní hrdina je roztomile neohrabaný, až je vlastně velmi milý a sympatický. Ta story o jeho manželce, která si ho vzala jen kvůli zelené kartě, ta mě totálně dostala, a ta jeho dcerka, to prostě bylo dokonalé. Zkrátka tahle komedie je promyšlena do těch nejmenších detailů a hned od začátku jsem z filmu nemohl spustit svůj zrak a královsky jsem se bavil. Navíc místo, kde se film odehrává, je naprosto originální a velmi vhodné k účelům tohoto filmu. A ani mi příliš nevadí, že se z toho nakonec stává akční honička, protože i během ní si film zachovává další super humor a celé je to prostě jedna ohromně vtipná komedie, která funguje a která pobaví, a o to zde jde. V hlavní roli exceluje Kevin James a potěšil i Adhir Kalyan, kterého znám ze seriálu Mimoni v Americe. Prostě když to zkrátím, tak jsem velmi rád, že jsem tuto komedii viděl a že jsem s ní mohl strávit svůj čas, protože to za to skutečně stálo. Nevidím důvod šetřit s hodnocením, komedie mě pobavila, splnila svůj účel, a proto jí s radostí napálím velmi solidní čtyři hvězdy. (freddy) 4*

Příjemná komedie, ve které tlouštík Kevin James hraje ňoumovitého dobráckého "losera", kterým by byl pravděpodobně navždy, nebýt toho, že právě přepadli obchodní centrum, ve kterém je hlídačem. A dál už to znáte. Po vzoru Smrtonosné pasti a všech podobných filmů se padouchům postaví neohroženě na odpor, zlikviduje jejich početnou skupinu a získá si i srdce milované Amy (Jayma Mays). Nechybělo by mnoho a mohlo by se to zvrtnout v pěkný trapas, ale Kevin James to ustál. Najdou se i scény originální, a těch vyloženě trapných je minimálně, ačkoliv se jedná o akční komedii z produkční dílny Adama Sandlera, je to celkem umírněná až seriozně podávaná komedie. Zkrátka nuda se tím dá zabít spolehlivě. 50% (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Policajt ze sámošky byl jedním z největších překvapení minulého roku. Ani ne tak po kvalitativní stránce, ale po finanční. Rozpočet pouhých 26 milionů a výdělky z kin více než 183 milionů, to jsou pro producenty příjemná čísla.
A to film není nic světaborného, co by obohatilo světovou kinematografii. Jde jednoduše o příjemnou odlehčenou komedii, která není ani špetku originální, není gejzírem nejpromyšlenějších vtipů ani nenabídne plejádu extra známých jmen, ale přesto pobaví a vykouzlí neustálý úsměv na rtech.
Abych vás nemátl, pokud čekáte, že Policajt ze sámošky je oním typem filmu, kde se v první minutě svalíte smíchy na zem a na konci vás povezou na pohotovost s fatálně poškozenou bránicí, máte smůlu. Titul je spíše oním typem projektu, který netlačí na pilu a nesnaží se z každé situace vytřískat co nejvtipnější moment, ale soustředí se na sympatický milý nenátlakový humor. Podle mého je jeho hlavní silou obsazení, především pak hlavní role. Tu dostal na starost stále oblíbenější komik Kevin James, kterému sekundují například Jayma Mays nebo Keir O´Donnell. Kevin James a jeho civilní ňoumovitá vizáž je pro film jako dělaná.
Však také ztvárňuje dobrosrdečného nešiku Paula Blarta, ochranku z obchodního domu. Ten se neustále snaží dostat k policii, ale kvůli hypoglykémii se mu to nedaří. Alespoň tedy svou současno práci bere vážně (možná až moc), což přijde jeho kolegům i ostatnímu personálu k smíchu. Ale on si s tím neláme hlavu, drží se své přísahy, kterou si sám napsal a zasklil. A navíc, asi by nebyl terčem tolika vtipů, kdyby ostatní tušili, že zůstane jejich poslední nadějí, když jejich pracoviště přepadne banda zločinců. Asi uznáte, že děj není nic, za co by si scénáristé zasloužili obdivné vzdechy a děkovné dopisy. Ale v tomto případě jde o příjemnou fungující klasiku, která neurazí. Na něco nového tu nenarazíte, ale na konec vám to stejně ani nebude příliš vadit.
Důležité je, že i přes to, že chybí výraznější invence, tak film funguje dobře. Pobaví a to je důležité. Humor je sice nejvíce čerpán z nešikovnosti hlavního hrdiny, ale jak Kevin James zvládá svou roli na výbornou a v podstatě celý projekt táhne na svých bedrech.
Sice trošku tlačí ostatní postavy do pozadí, ale to není jeho vina, ale spíše vina tvůrců. Důležité je, že i přes svou nemehlnost vám bude Paul Blart sympatický a budete mu držet pěsti. Jeho nešikovnost je totiž roztomilá a ne otravná a jistě víte, že nepřekročit hranici mezi těmito dvěma slovy je hodně velký problém.
Nebudu vám tvrdit, že Policajt ze sámošky je něco, co vám utkví v paměti na dlouhé dny a budete na to neustále rádi vzpomínat, ale myslím, že za zhlédnutí stojí. Film možná není v ničem výjimečný, ale také se těžko hledá, co na něm zkritizovat.

DABING
V českém znění: Martin Zahálka - Kevin James (Paul Blart), Eliška Nezvalová, Jiří Valšuba, Pavlína Dytrtová, Radana Herrmannová, Pavel Šrom, Ladislav Cigánek, Bohuslav Kalva, Petr Burian, Ludvík Král, Petr Gelnar a další
Překlad: Hedvika Humlíčková
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Martin Jílek
Dialogy a režie: Luděk Koutný
Vyrobila: LS Productions Dabing 2009

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 16.1.2009 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 8.6.2009 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 25.5.2009 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 183 300 000
Náklady (Rozpočet) - $ 26 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Policajt ze sámošky gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1252/
Akční / Krimi, USA, 2009
Režie: Steve Carr, Hrají: Kevin James, Keir O'Donnell

Policajt ze sámošky 2 https://gastonrolinc.webnode.cz/news/a1253/
Akční / Krimi, USA, 2015
Režie: Andy Fickman, Hrají: Kevin James, David Henrie
 
Tvůrci a herci
Steve Carr (Režie), Barry Bernardi (Produkce), Todd Garner (Produkce), Jack Giarraputo (Produkce), Kevin James (Produkce), Adam Sandler (Produkce), Waddy Wachtel (Hudba), Russ T. Alsobrook (Kamera), Jeff Freeman (Střih), Nicole Abellera (Casting), Jeanne McCarthy (Casting), Perry Andelin Blake (Scénografie), Ellen Lutter (Kostýmy), Elmo Weber (Zvuk), Michael J. Benavente (Zvuk), L. Sher Williams (Masky), Kevin James (Scénář), Nick Bakay (Scénář), Kevin James (Herec), Keir O'Donnell (Herec), Jayma Mays (Herec), Raini Rodriguez (Herec), Shirley Knight (Herec), Stephen Rannazzisi (Herec), Peter Gerety (Herec), Bobby Cannavale (Herec), Erick Avari (Herec), Allen Covert (Herec), Mike Vallely (Herec), Mike Escamilla (Herec), Dan Marshall (Herec), Bas Rutten (Herec), Cody Harter (Herec), Dahlia Salem (Herec), Jeffrey Corazzini (Herec), Keith Fluker (Herec), Adam Ferrara (Herec), Adhir Kalyan (Herec), Gary Valentine (Herec), Jackie Sandler (Herec), Tyler Spindel (Herec), Kathleen Regan (Herec), Susan Farese (Herec), Maria Arcé (Herec)
 
2009/87/USA/Akční, Krimi, Komedie, Rodinný
 
Zajímavost k filmu
- Kevin James a predstaviteľ policajného veliteľa na začiatku filmu, Bas Rutten, neskôr spolupracovali aj pri natáčaní filmu Profesor v ringu (2012).
- Gary Valentine, který se ve snímku objevil v roli zpěváka karaoke, je bratr Kevina Jamese.
- Kevin James se obešel bez kaskadéra.
- Jako prvnímu v roce 2009 se filmu podařilo dosáhnout v amerických kinech výdělku 100 milionů dolarů.
- V jedné scéně podá Paul Blart dítěti tašku s nákupem. Jeho matka i sourozenec jsou rodinou Kevina Jamese.
 
Odkazy