Policajt ze sámošky 2 / Paul Blart: Mall Cop 2 (2015/94/USA/Akční, Komedie) 43%

21.07.2018 10:31
JEDNOU VĚTOU
„Když je natvrdlý securiťák Paul Blart na dovolené v Las Vegas, omylem se postaví do cesty zločincům, kteří chtějí z hotelu ukrást cennou sbírku umění."

OBSAH
Dlouhých šest let se v samoobsluhách staral o naše bezpečí a nyní se Paul Blart (Kevin James) konečně dočkal zasloužené dovolené. Proto se se svou dospívající dcerou vydává do Vegas, aby si s ní užil zábavu dřív, než se ona sama vydá studovat na vysokou. Zločin si ale dovolenou nevybírá. A když povinnost volá, Blart je vždy připraven.(Bontonfilm)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Polda ze sámošky se vrací, tentokrát na vypůjčeném segwayi, a spolu s ním ti největší dementi, které mohou bezpečnostní agentury vyslat do boje proti organizovanému zločinu. Já se u toho pobavil přibližně stejně dobře jako u prvního dílu a tentokrát jsem jako bonus dostal i seznam věcí, které mladá dívka obvykle zapomíná, když opouští bezpečí domova - náhradní baterka do mobilu, svítilna, pepřový sprej, přívěsek s kapesním nožíkem a dětská ruční světlice. Zkrátka prevence nade vše a tak by si měl každý divák dobře rozmyslet, zda zvládne pohled na špekatého strážníka zcela postrádajícího pud sebezáchovy. Mně to tedy rozhodně problémy nedělalo. (Jara.Cimrman.jr) 3*

Jestliže jsem měl u prvního dílu jisté, rozporuplné pocity, tak v tomto pokračování je to ještě daleko horší. Opět to tedy celé od naprostého průseru zachraňuje především sympatický a vtipný Kevin James, který jak herecky, tak co do zábavnosti, převyšuje ostatní o několik tříd. Má tu sice k sobě pak i sem tam nějaké ty vtipné přihravače ve vedlejších rolích, ale jinak ten film táhne ze dna opravdu jen on a bez něj by to byla, ostatně ale stejně jako jednička, úplná katastrofa! Oproti prvnímu dílu musím nicméně uznat, že tu je mnohem více funkčního humoru, který se tedy určitě řadí sice mezi ten skutečně nejjednodušejší možný, ale naštěstí nesklouzává zas až tolik k trapnosti a nesoudnosti a vážně nejednou jsem se fakt od srdce zasmál. Co ovšem k oné trapnosti a nesoudnosti sklouzává až jen těžko pochopitelným způsobem, je zápletka. A jestliže jsem ji zrovna nemálo kritizoval už v jedničce, tak tady je to už jen fakt těžko kousatelný masakr, který mě vytáčel do neuvěřitelných otáček, něco totiž tak blbýho, dementního a já nevím jak to ještě urazit, na to musí mít divák už prostě sakra pajšl a náturu, aby ho to již po pár minutách nezlomilo a neposlal ten film rovnou do odpadu. Dvojka Paula Blarta je tak sice vtipnější než první díl, zároveň ale i mnohem víc hloupatější a tím hůře snesytelnější, takže jako primitivní zábava to možná ještě ujde, jinak ale od tohoto pokračování určitě oči pryč. (sedm.1) 2*

Kevin James se vždycky (například v porovnání s jeho "machrovskými parťáky" Sandlerem, Spadem nebo Schneiderem) držel zpátky, co se týče broušení hrany vkusu a sázel spíše na celorodinnou zábavu. Bohužel tato jeho poloha hybridu Jima Carreyho, inspektora Clouseau, agenta 86, starosty Kameňákova a Maxwella Smarta hraničí s trapností prvního stupně. Rádoby humorné situace korespondují se současným tápáním Adama Sandlera a to poslední roky není ten pravý mustr. První liga hraje jiné housle a proto si dávejte pozor pane Jamesi, led začíná být čím dál více tenčí. (Olík) 2*

VELKÁ RECENZE
Securiťák Paul Bart se vrací v příjemné  komedii nesoucí se ve stejném duchu jako  předchozí snímek. Jen s jediným rozdílem.  Ubylo romantizmu a snění. Minule to skončilo  svatbou, zde se začíná zprávou o rozvodu. A  tak je koncepce příběhu naprosto stejná, což  na kvalitě neubralo, ale ani nepřidalo. Spousta  humorných scén a ke konci trochu té akčnosti.  Nic víc, nic míň. K víkendovému odpočinku se  tento snímek však naprosto hodí. Pobaví a to  je hlavní.
Film vydělal 71 milionů dolarů v Severní Americe a 36,2 milionů dolarů v ostatních oblastech, celkově tak vydělal 107,3 milionů dolarů po celém světě. Rozpočet filmu činil 30 milionů dolarů. Za první víkend docílil druhé nejvyšší návštěvnosti, kdy vydělal 29,2 milionů dolarů. Umístil se za filmem Rychle a zběsile 7, který vydělal 29,2 milionů dolarů.
Na recenzní stránce Rotten Tomatoes získal z 57 započtených recenzí 5 procent s průměrným ratingem 2,5 bodů z deseti. Na serveru Metacritic snímek získal z 16 recenzí 13 bodů ze sta. Na Česko-Slovenské filmové databázi si snímek k 3. srpnu 2018 drží 44 procent.
Film získal tři nominaci na cenu Teen Choice Awards, a to v kategoriích nejlepší filmová komedie, nejlepší mužský výkon v komedii (James), nejlepší ženský výkon v komedii (Rodriguez). Šest nominací získal na cenu Zlatá malina, a to v kategoriích nejhorší film, nejhorší herec, nejhorší režisér, nejhorší scénář, nejhorší prequel, remake, rip-off nebo sequel a nejhorší duo na scéně.
Policajt ze sámošky 2 (v anglickém originále Paul Blart: Mall Cop 2) je americká filmová komedie z roku 2015. Režie se ujal Andy Fickman a scénáře Nick Bakay a Kevin James. Film je sequelem filmu Policajt ze sámošky z roku 2009. Hlavní role hrají Kevin James, Neal McDonough, David Henrie a Daniella Alonso. Film měl premiéru ve Spojených státech dne 17. dubna 2015. V České republice se film nepromítal v kinech.

Ocenění:
Razzies
2015 - Nejhorší film (nominace)
2015 - Andy Fickman (Nejhorší režisér) (nominace)
2015 - Kevin James (Nejhorší herec) (nominace)
2015 - Nejhorší Prequel, Remake, Rip-off nebo Sequel. (nominace)
2015 - Kevin James (Nejhorší kombinace k vidění) (nominace)
2015 - Kevin James, Nick Bakay (Nejhorší scénář) (nominace)

DABING
V českém znění: Bohdan Tůma - Kevin James (Paul Blart), Anna Theimerová - Raini Rodriguez (Maya), Tomáš Juřička - Gary Valentine (Gundermutt), Pavel Šrom - Neal McDonough (Vincent), Oldřich Hajlich - David Henrie (Lane), René Slováčková - Daniella Alonso (Divina), Tomáš Borůvka - Eduardo Verástegui (Eduardo), Irena Hrubá - Loni Love (Donna), Jiří Valšuba - Bas Rutten (Henk), Petr Neskusil - Geovanni Gopradi (Ramos), Radana Herrmannová, Petr Burian, Petr Gelnar, Kateřina Halešová, Bohuslav Kalva, Ludvík Král, Terezie Taberyová, Ladislav Novák
Překlad: Jakub Racek
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Filip Mošner
Dialogy a režie: Ladislav K.J. Novák
Vyrobilo studio LS Productions - 2015

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 17.4.2015 Columbia Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 7.10.2015 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 107 600 000
Náklady (Rozpočet) - $ 40 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Policajt ze sámošky gastonrolinc.webnode.cz/news/a1252/
Akční / Krimi, USA, 2009
Režie: Steve Carr, Hrají: Kevin James, Keir O'Donnell

Policajt ze sámošky 2 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1253/
Akční / Krimi, USA, 2015
Režie: Andy Fickman, Hrají: Kevin James, David Henrie
 
Tvůrci a herci
Steve Carr (Režie), Barry Bernardi (Produkce), Todd Garner (Produkce), Jack Giarraputo (Produkce), Kevin James (Produkce), Adam Sandler (Produkce), Waddy Wachtel (Hudba), Russ T. Alsobrook (Kamera), Jeff Freeman (Střih), Nicole Abellera (Casting), Jeanne McCarthy (Casting), Perry Andelin Blake (Scénografie), Ellen Lutter (Kostýmy), Elmo Weber (Zvuk), Michael J. Benavente (Zvuk), L. Sher Williams (Masky), Kevin James (Scénář), Nick Bakay (Scénář), Kevin James (Herec), Keir O'Donnell (Herec), Jayma Mays (Herec), Raini Rodriguez (Herec), Shirley Knight (Herec), Stephen Rannazzisi (Herec), Peter Gerety (Herec), Bobby Cannavale (Herec), Erick Avari (Herec), Allen Covert (Herec), Mike Vallely (Herec), Mike Escamilla (Herec), Dan Marshall (Herec), Bas Rutten (Herec), Cody Harter (Herec), Dahlia Salem (Herec), Jeffrey Corazzini (Herec), Keith Fluker (Herec), Adam Ferrara (Herec), Adhir Kalyan (Herec), Gary Valentine (Herec), Jackie Sandler (Herec), Tyler Spindel (Herec), Kathleen Regan (Herec), Susan Farese (Herec), Maria Arcé (Herec)
 
2015/94/USA/Akční, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení začalo 21. dubna 2014 v Las Vegas.
 
Odkazy