Méďa / Ted (2012/106/USA/Komedie, Fantasy) 73% -Blu-ray-

21.07.2018 10:30
JEDNOU VĚTOU
„Buďte velmi opatrní se svými přáními, protože by se mohli splnit...“

OBSAH
John (Mark Wahlberg) byl jako malý velmi opuštěný, i proto pronesl to pošetilé přání, aby jeho plyšový vánoční dárek začal mluvit. Stal se zázrak a mluvící medvěd se stal mediální hvězdou a miláčkem davů. Jak roky ubíhaly, chlupatému Tedovi zůstal jediný fanoušek – John. Ti dva si náramně notují v pohledu na život (maximální pohoda), na holky (divošky mají přednost), na práci (jen když není zbytí) a John i díky tomu velkoryse přehlíží, že okolí se na jeho soužití s méďou dívá čím dál rozpačitěji. Sežrat mu to dává především jeho holka Lori (Mila Kunis), která je sice nadmíru tolerantní, ale i u ní platí přísloví o chození se džbánem pro vodu. Takže když se ucho utrhne, dostává John nekompromisní ultimátum. Buď Lori, nebo plyšák. A tak se John ocitá na zásadní životní křižovatce, ze které vede jen jedna cesta. Nebo to tak aspoň vypadá.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Romantická komedie nakřížena s pohádkou a akčním thrillerem. Kombinace divoká, ale díky ústřední dvojce lehko ukoukatelná. Méďa proti zastydlosti svého námětu bojuje s pomocí rádoby dospěláckého humoru, který se ale jako skutečně vyzrálý a nekřečovitě nekorektní projeví jenom párkrát (dva nejlepší vtipy jsou na nás vybaleny až těsně před titulky). MacFarlane sice scény inscenuje hodně sitkomově (dvě sedící postavy klábosí), zato dokáže výborně využít ambivalentní kombinace méďova roztomilého vzhledu s jeho prohnilou náturou. Některé momenty jsou díky tomu obojaké, baví i dojímají zároveň. Přehnaně rušivý v důsledku není ani žánrový obrat v poslední třetině. Navíc, aby hrdina konečně dospěl, musí čelit skutečně vážné situaci, kterou pro něj příznačně nepředstavuje riziko rozchodu s partnerkou (který přijme stylem „jsem looser, co naplat“), ale riziko ztráty celoživotního kámoše, v přeneseném významu ztráty svého napojení na svět dětství. Protagonistova proměna z nespolehlivého kňouby v zodpovědného partnera není oproti jiným romantickým komediím definitivní a nevratná – shovívavě je mu povoleno dále blbnout, citovat z Flashe Gordona, hulit z bonga a během bouřky bázlivě zalézat pod peřinu. Zásluhou toho, a společně s kvantem narážek, odkazů a poct (včetně bizarní citace scény z parodie, sloužící k demonstraci, nakolik je Johnova mysl infikována osmdesátkovou popkulturou), je Méďa perfektním kouskem pro analýzu způsobů, jakými se Hollywood vtírá do přízně významné divácké skupiny ne již úplně mladých, leč duchem rozhodně nedospělých a dospět odmítajících mužů. (Matty) 4*

By mě zajímalo, čím se ta sprostá, dvě a půl stopy vysoká koule vycpaná vatou nořila do svatyní Norah Jones či té moudré pokladní? Výsuvnou tužkovou baterií asi žádné haló neudělal - nejspíše hrálo roli kouzlo osobnosti.. Oplzlý pohádkový příběh, který diváky se znalostí popkulturního prostředí baví a přitom romantickými klišé, špatně vypointovanými fóry či pšoukáním nebetyčně podceňuje. M.Wahlberg je v komediálních rolích stejně toporný, jako v těch vážných a vůbec by nebylo na škodu, kdyby si s G.Ribisim prohodili role (syn Tedova únosce by tak měl alespoň na pohled genetické předpoklady stát se tím metroušským vlkodlakem, co pro vlhké klíny puberťaček bumbá proteinové koktejly). Upřímně, spíš to v hodnocení směřuje k průměrným třem hvězdám sezónní jednohubky, ale nechci si to rozházet u mocného Flashe. Co kdyby mě pak už nechtěl povozit na svém kosmickém vznášedle s falickým symbolem.. „Death to Ming!“ (Gilmour93) 4*

Aniž bych před filmem četl komentář Gilmoura93, tak si kladu stejnou otázku jako on. Jakým způsobem tem bláznivej plyšák dělal holkám dobře, ptáka neměl, jazyk neměl, prsty neměl, nechápu, ale jinak samozřejmě nic proti pro sprostý šukající plyšový hračky jsem od narození měl slabost. Mark tady byl naprosot kouzelnej a když bu méďa zavolal, že je u něj na mejdamu Flash Gordon, tak prostě každá holka musí pochopit, že firemní večírek je pouze firemní večírek, za to Flash Gordon je Flash Gordon a že by málo který pětatřicátník dokázal zůstat na firemním večírku, když může pařit s plyšovým medvídkem a Flashem Gordonem. Film jako celek nemá tak jistou nohu v kramflecích, ale pokud jde o jednotlivé fóry, fórky, fórečky, tak rozhodně nepajdá. (Enšpígl) 3*

VELKÁ RECENZE
Seth MacFarlane je momentálně seriálový bůh. Vedle jeho stěžejního projektu Griffinovi slaví úspěchy i s American Dad a Cleveland Show. Píše, režíruje, dabuje půlku postav a ukazuje, že slova "politická korektnost" si každý může vykládat po svém. V jeho projektech se šije do každého bez výjimky a schytávají to nacisti, politici, děti, postižení, hloupí lidé, oškliví lidé i obří slepice. MacFarlane se s tím zkrátka nepáře a teď se rozhodl proniknout i do filmu.
Jeho režijní debut Méďa je komerční hit, zahraniční kritici jsou z něj nadšeni a my vám rovnou můžeme říct, že právem. Méďa se povedl. Není to zdaleka bezchybný film, ale jestliže vás zaujaly trailery, v nichž půlmetrový plyšový mazlík mluví jako dlaždič, Mark Wahlberg je sympatický a Mila Kunis sexy, do kina se nebojte. Přesně na tohle totiž MacFarlane vsadil.
V zásadě jde ale o naprosto klasický film, ve kterém se jeden třicátník musí rozhodnout, jestli konečně dospěje, vezme si svou dlouholetou přítelkyni a stane se zodpovědným. Nebo se bude do konce života bude flákat, dělat podřadnou práci a chlastat a kouřit marihuanu se svým nejlepším kámošem, pro něhož je slovo "ambice" stejně neznámé, jako pro vás slovo "kvíčala". Jen toho kámoše nehraje Seth Rogen nebo Jonah Hill, ale plyšový medvěd. Na první pohled je to změna především vizuální a na druhý vlastně taky. MacFarlane pochopitelně občas využívá faktu, že má v hlavní roli plyšového hrdinu, jenž při sexu může mít jisté problémy anatomického směru, nebo se ho chce zmocnit úchylný fanoušek Giovanni Ribisi a jeho dost divný syn, jinak jde o klasickou story o dvou kámoších a boji s dospělostí.
MacFarlane ani ve svých seriálech obvykle nepřichází s bůhvíjak propracovanými zápletkami a většinou sází na flashbacky a fóry, které fungují samy o sobě. A tady to dělá taky. Co se týče propracovanosti charakterů, zásadních zvratů nebo nějakého originálního přístupu, tak to tu jednoduše není: Jakmile ale jde o to hodit někam do filmu půlminutový fór na téma "medvěd souloží s pokladní", "medvěd shání práci a mluví jako hovado" a "medvěd zkouší kokain", všechno šlape výtečně. MacFarlane moc dobře ví, v čem tkví jeho síla a spoléhá na to. Ono jedno dobře umístěné "fuck", nečekané cameo nebo bitka Mark Wahlberg vs. půlmetrový plyšák dokáží pobavit vždycky a stoprocentně.
Samotný méďa Ted se taky povedl. Tvůrci ho necpou nijak zvlášť do popředí, nemachrují s tím, že si na něm dali záležet a jednoduše s ním pracují jako s každým jiným charakterem. Jeho síla spočívá v hovadské osobnosti a hláškování, ne v tom, že chce vypadat jako druhý Glum nebo modrásci z Avatara. Koneckonců rozpohybovaný plyšový medvěd bude vždycky trošku topornější než konkurence spoléhající na bytosti řekněme více humanoidních tvarů. Ale Ted prostě vypadá dobře a rozhodně si kvůli němu nebudete v půlce filmu říkat, že je trochu divné, když vedle Marka Wahlberga jde mončičák, co mu je po kolena.
Oba lidští herci zvládají své postavy také s přehledem a bez nejmenších problémů a možná budete překvapeni, s jakým přehledem Wahlberg odehrává sympatického a trochu ňoumovatého Johna. Rozhodně mu tahle poloha sedí výrazně víc než jeho předchozí pokusy o akční role, v nichž byl přeci jenom malinko srandovní.
Ano, bodlo by, kdyby se Seth MacFarlane naučil vyprávět hodinu a půl dlouhý příběh. I přes fakt, že fóry dávkuje s celkem velkou kadencí, občas se nuda přeci jenom objeví. U dvacetiminutové epizody Griffinových to nevadí, ale film je přeci jen něco trošku jiného. Občasná ztráta tempa a chuť stereotypní pubertální jednohubky je ale asi jediným trochu výraznějším kazem na jinak parádní komedii, která funguje jako šílená vulgární jízda s hláškujícím medvídkem i jako příběh o chlapském přátelství. Zábava garantována.

Ocenění:
Academy Awards
2013 - Píseň (nominace)

DABING
V českém znění: Libor Hruška - Mark Wahlberg (John Bennett), Jan Vondráček - Seth MacFarlane (Méďa), Kateřina Velebová - Mila Kunis (Lori Collinsová), Jakub Saic - Joel McHale (Rex), Filip Švarc - Giovanni Ribisi (Donny), Daniel Rous - Sam J. Jones (sám sebe), Lucie Vondráčková - Laura Vandervoort, Zane Cowans (Tanya, malý Ted), Irena Máchová - Jessica Barth (Tami-Lynn), Zdeněk Mahdal - Matt Walsh (Thomas), Pavel Šrom - Patrick Warburton (Guy), Jan Maxián - John Viener (Alix), Libor Terš - Bill Smitrovich (Frank, titulky), Anna Remková - Norah Jones (Norah Jones), Jiří Schwarz - Patrick Stewart (Vypravěč), Jakub Nemčok, Ivana Korolová, Dana Pešková, Šárka Brázdová, Adéla Nováková, Klára Nováková, Anna Nemčoková
Překlad: Stanislav Jelínek
Dialogy: Ivan Kotmel
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Leoš Lanči
Režie: Jiří Balcárek
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2012

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 2.8.2012 Bontonfilm
Premiéra USA: 29.6.2012 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 28.11.2012 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 28.11.2012 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 14 057 574
Tržby celkem - $ 330 552 828
Návštěvnost v ČR 121 641
Náklady (Rozpočet) - $ 50 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Vynechané a alternativní scény
• Nepovedené záběry
• Z natáčení filmu Méďa
• Souboj s Méďou
• PLUS komentář Setha MacFarlanea a Marka Wahlberga, který si fakt rádi poslechnete  

ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 1.85:1
český DTS Digital Surround 5.1, anglický DTS-HD Master Audio 5.1, maďarský DTS Digital Surround 5.1, německý DTS Digital Surround 5.1, ruský DTS Digital Surround 5.1, turecký DTS Digital Surround 5.1, španělský (Kastilie) DTS Digital Surround 5.1
české, anglické pro neslyšící, arabské, bulharské, estonské, hebrejské, islandské, kantonské, litevské, lotyšské, maďarské maďarské, mandarínské, německé, portugalské, rumunské, ruské, řecké, španělské, turecké
 
REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Méďa gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1250/
Komedie / Fantasy, USA, 2012
Režie: Seth MacFarlane, Hrají: Mark Wahlberg, Mila Kunis

Méďa 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a1251/
Komedie, USA, 2015
Režie: Seth MacFarlane, Hrají: Mark Wahlberg, Amanda Seyfried
 
Tvůrci a herci
Seth MacFarlane (Režie), Jason Clark (Produkce), John Jacobs (Produkce), Seth MacFarlane (Produkce), Scott Stuber (Produkce), Walter Murphy (Hudba), Michael Barrett (Kamera), Jeff Freeman (Střih), Sheila Jaffe (Casting), Stephen J. Lineweaver (Scénografie), Debra McGuire (Kostýmy), Terry Porter (Zvuk), Liz Bernstrom (Masky), Seth MacFarlane (Scénář), Alec Sulkin (Scénář), Wellesley Wild (Scénář), Seth MacFarlane (Herec), Mark Wahlberg (Herec), Mila Kunis (Herec), Giovanni Ribisi (Herec), Patrick Warburton (Herec), Jessica Stroup (Herec), Matt Walsh (Herec), Joel McHale (Herec), Laura Vandervoort (Herec), Melissa Ordway (Herec), Jessica Barth (Herec), Jeffrey Corazzini (Herec), Nicole Signore (Herec), Sam J. Jones (Herec), Ryan Reynolds (Herec), Bill Smitrovich (Herec), Norah Jones (Herec), Tom Skerritt (Herec), Ray Romano (Herec), Mindy Robinson (Herec), Jenny Allford (Herec), Bretton Manley (Herec), Aedin Mincks (Herec), Olivia Jordan (Herec), Danny Hoch (Herec), Emmalyn Anderson (Herec), Ginger Gonzaga (Herec), Ralph Garman (Herec), Patrick Stewart (vyp.) (Herec)
 
2012/106/USA/Komedie, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Na Johnově (Mark Wahlberg) stole je možné během filmu zahlédnout českého ježka v kleci.
- Film svými tržbami překonal do té doby nejvýdělečnější komedii s ratingem MPAA R Pařba ve Vegas (2009).
- Tento film získal v roku 2012 Brandcameo Product Placement Awards, v ktorej sa vyhodnocujú hollywoodske trháky z hľadiska ich (ne)šikovného narábania s reklamou na plátne. Objavilo sa v ňom 38 rôznych značiek.
- Taneční scéna, ve které líčí John (Mark Wahlberg) jak poznal Lori (Mila Kunis), je odkaz na stejnou scénku ve filmu Připoutejte se, prosím! (1980). Provedení je téměř shodné s originálem.
- Scéna v akváriu byla natočena v anglickém městě Plymouth. Jedná se o největší akvárium v celé Anglii.
- Ted i John (Mark Wahlberg) používají mobilní telefony od firmy Apple.
- Píseň, kterou John (Mark Wahlberg) zpívá Lori (Mila Kunis), se jmenuje „All Time High“ a jde o píseň z 13. „bondovky“ s názvem Chobotnička (1983).
- Český dabér Teda Jan Vondráček má shodou okolní shodné příjmení s českou dabérkou malého Teda Lucií Vondráčkovou. Příbuzenský vztah přitom v páru nefiguruje.
- Závěr filmu byl natočen na stadionu, kde sídlí americký baseballový klub Boston Red Socks.
- Mila Kunis a Mark Wahlberg ztvárnili pár, přestože je dělí věkový rozdíl 12 let.
- Komiks, který čte John (Mark Wahlberg), je „Tintin - Cesta na měsíc“.
- Mark Wahlberg a Giovanni Ribisi si spolu zahrali už vo filme Kontraband (2012).
- Názov filmu sa objaví až v deviatej minúte.
- Režisér a scenárista Seth MacFarlane si pôvodne predstavoval Macíka ako animovaný seriál. Potom mu však začala viac imponovať filmová podoba, hlavne kvôli obrovskému pokroku, ktorý za posledných pár rokov dosiahla počítačová grafika a technológia vizuálnych efektov.
- Ryan Reynolds si ve filmu zahrál homosexuála, na což Ted směrem k Johnymu (Marku Wahlbergovi) naráží zmínkou, že viděl Vana Wildera. Wilder je hlavní postava ztvárněná Ryanem Reynoldsem v komedii Sexy párty (2002).
- Ve scéně, kdy Johnovi (Mark Wahlberg) zazvonil telefon od přítelkyně Lori (Mila Kunis), hrála melodie ze série Hvězdné války. Když mu volal kamarád Ted, hrála melodie hlavní znělky seriálu Knight Rider (od r. 1982).
- Od Teda je možné slyšet frázi, že „jeho hlas opravdu nezní jako Griffin“. Tím odkazuje Stewieho Griffina, kterého v originále dabuje tvůrce filmu Seth MacFarlane a v češtině Jan Vondráček, tedy ti totožní dabéři, jejichž hlasy promlouvá i Ted.
- Použité archivní záběry, ve kterých je digitálně přidán Ted (Seth MacFarlane), jsou z televizního pořadu The Tonight Show Starring Johnny Carson (od r. 1962), přičemž tento díl byl vysílán dne 29. února 1984. Johnnyho opravdovým hostem byl Emmanuel Lewis, proto bylo snadné použít Tedovu narážku po jeho příchodu, kdy mu Johnny říká: "Myslel jsem, že budete vyšší." a Ted na to odpovídá: "To je vtipné, protože já myslel, že budete vtipnější." Emmanuelova skutečná odpověď byla: "Já si myslel to stejné."
- Když se Lori Collins (Mila Kunis) dívá z okna na hvězdy, je možné v levém horním rohu vidět souhvězdí Ursa Minor, což znamená Malý medvěd.
- Cameo si ve filmu zahráli Sam J. Jones a Tom Skerritt.
 
Odkazy