Sedm statečných / The Magnificent Seven (2016/130/USA/Akční, Western) 67%

21.07.2018 08:08
JEDNOU VĚTOU
„Když šerif nestojí na straně spravedlnosti a když obyvatelé malého městečka trpí chováním pistolníků, které proti nim najal největší gauner v okolí, je třeba hledat pomoc. Pomoc mužů, kteří jsou skutečně stateční."

OBSAH
Městečko Rose Creek neustále ohrožuje banda lotrů bezohledného průmyslníka Bartholomewa Boqua (Peter Sarsgaard), který se v honbě za ziskem nezastaví před ničím. Zoufalí obyvatelé pod vedením Emmy Cullenové (Haley Bennett) se rozhodnou požádat o pomoc sedm mužů, pro které, stejně jako pro Boqua, žádné zákony neplatí. Nesourodá skupina pistolníků, hazardních hráčů a nájemných lovců se rozhodne nevinné lidi ochránit a zastavit Boquovo jednání. Během příprav na rozhodující souboj si těchto sedm najatých žoldnéřů postupně uvědomí, že v tomto případě půjde více než o peníze.(Forum Film CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Sedm zbytečných. Hudební motiv Denzelova US Marshala ala Goldsmithův Alien byl fajn, ale tím veškerý výčet pozitiv končí. Expozice nájemné sedmičky, při které jen občas od boku vystřelí Pizzolatto, je odfláknutá a o jejich motivacích se příliš nedozvíme (mimochodem, ta Chisolmova se na konci ukáže stejně pragmaticky sobecká jako ta Coburnova v Důvod žít a zemřít), kýčovitý Fuqua z toho dělá Wild West Avengers a tolik opěvovaný finální akční nářez je nepřehledně sestřihaný až chaotický. No a pak je tu etnické rozdělení v čase, které by si zasloužilo hlubší analýzu. V roce 1960 hispánský bandita obtěžuje chudé hispánské vesničany a ti si k obraně najmou bílé pistolníky (Brynnerův Chris byl Cajun). A teď? Bílý kapitalistický arcibídák terorizuje chudé bílé vesničany a ti si k obraně najmou sedmičlennou skupinu s minoritním počtem bílých. Jaká je pravděpodobnost, že bledá trojice ve složení PTSD trpící jižanský zbabělec, na alkoholu závislý falešný hráč a obézní vrah obsadí na deathlistu medailové příčky? Stejně tak zaujme detail, že Bogueova početná banda je na jinak pestrém Divokém západě zcela bílá (až na jednu indiánskou výjimku, která jako ostuda rasy dojde potrestání). Je to další reflexe doby, která degeneruje přehnanou korektností, medvědími službami a falešnými pocity ublíženosti a viny? Docela by mě zajímalo, kam tohle za dalších 56 let dospěje. Teď vím jistě to, že western určený pro mainstreamové publikum je v jednadvacátém století mrtvý jak Calvera.. (Gilmour93) 2*

Odsuzovat to z hlediska nostalgie nebo odporu ke korektnosti je samozřejmě hloupost, ten film má problém úplně jinde. Cast je silný, ale Fuqua z něj hlavně v první polovině moc nevytěží, jenom předváděčku fotogenických ksichtů a póz. Řetěz nahodí až závěrečná bitva, do té doby se občas zajiskří nějaká ta hláška na půl huby, kterou Nic Pizzolatto umí napsat. Poslední třetina je příjemná old school rubačka s dobrým tempem a celkem příjemně zvolenými úmrtími v družině. Problém Sedmi statečných je právě to, že jsou tak nějak nerozhodně rozkročení mezi klasickým westernem a buddy akčňákem modernějšího střihu. Když pak na závěr vytasí "Technicolor" paletu s hrobečky a notoricky známou melodii Elmera Bernsteina, působí to úplně falešně. Zlaté období westernu je pryč a tahle parta spíš svižně procválá kolem. Což je s ohledem na její složení vlastně málo. Sympatické *** (Marigold) 3*

Equalizer krát sedm. Fuqua málo machruje, takže opravdu suverénní lahůdku vytáhne z rukávu jen jednou. To ostatní je běžná akční rutina, která je schovaná hluboko pod jeho režijním standardem a ústřední sedmička tak ve své nezajímavosti úpí ještě více, kde v plochosti prken od rakve funguje asi tak 1,5 charismatu. S originálem se léta (ne)plánovaně míjím, takže jsem čekal spíše béčkové akční orgie v kulisách divokého západu, než zásadní tvůrčí komparaci, ale suverénněji fungovala i záchrana šéfa Bílého domu. (Isherwood) 2*

VELKÁ RECENZE
Když se mluví o Sedmi statečných s Brynnerem a McQueenem, mám někdy pocit, že pro fanoušky – hlavně ty od nás – jde o svatý grál, na nějž se prostě nesmí sahat. Ten film je dobrý, je hodně dobrý, i když ne tak, jak si spousta lidí myslí a osobně jsem toho názoru, že jeho popularitu dost ovlivnil fakt, že šlo o jeden z asi pěti westernů, které se u nás před revolucí objevily v televizi a nebyl v nich Vinnetou. Víceméně jsem se tedy smířil s faktem, že někteří diváci budou na remake plivat, ať už to s ním dopadne jakkoliv, já se ale po trailerech v klidu těšil na akční jízdu s cool obsazením, kterou kdosi překřtil na „Rychle a zběsile na koních“. Výsledek je však nakonec překvapivě jiný. A mohl by se líbit i těm tradicionalistům.  
Nových Sedm statečných je totiž western pro fotry, ale v tom nejlepším slova smyslu. Antoine Fuqua a jeho scenáristé se snaží být původnímu filmu věrni minimálně v tom, že i tentokrát je to celé až překvapivě jednoduché a někdy až naivní. Sedm najatých pistolníků, kteří kopou za tu správnou stranu, i když se někdy tváří jako drsňáci a desperáti, armáda zloduchů, do morku kostí zlý záporák, pár až kýčovitě vypadajících westernových městeček a spousta střílení.
Kdo se bál toho, že tvůrci verze z roku 2016 použijí Sturgessovu klasiku jen jako odrazový můstek k tomu, aby mohli zprznit další legendu, ten může být klidný. Fuqua samozřejmě cituje ty nejslavnější hlášky a scény (jo, dojde na souboj nože s pistolí), ale především natočil film, který je stejně jednoduchá a zároveň pohodová podívaná jako to, co bylo v kinech před šestapadesáti lety. Nečekejte žádné zásadnější změny v příběhu, nových Sedm statečných vás vůbec ničím nepřekvapí. Verbování probíhá stejně rychle a tak nějak „náhodou“ jako v původním filmu, pak se chvilku váhá, jak celou situaci vyřešit, a potom se střílí. O hrdinech prakticky nic nevíme a dá se říct, že jediní, kdo dostal příležitost skutečně hrát, jsou Ethan Hawke a Haley Benett. A oba to zvládají výtečně.
Na druhou stranu tady o herectví a složité postavy evidentně nikdo nestojí. Fuqua jednoduše představí sedm drsňáků, každého dovede nějak výrazně charakterizovat a záleží na vás, jestli budete držet palce Vincentu D'Onofriovi v módu Buda Spencera, hláškujícímu Chrisu Prattovi, který je i navzdory ne úplně povedeným titulkům stejně zábavný jako vždycky, nebo se spokojíte s Denzelem Washingtonem a jeho drsňákem, co se s klidem ve tváří postaví doprostřed ulice, když na něj vyrazí soukromá armáda. Je to stejně jednoduché, avšak stejně stylové a zábavné jako dřív.
No a teď to podstatné. Zatímco první hodina, v níž se dává parta dohromady, občas se hláškuje a sem tam někdo schytá kulku je fajn kovbojka ze staré školy, u níž se možná budete uculovat u lehce cheesy dialogů, v druhé části se Fuqua přepne do akčního módu. A rozhodně je na co koukat! Nepočítáme-li science fiction a celkově filmy, v nichž si můžou tvůrci epičnost nadělat digitálními monstry a podobnými vychytávkami, tak takhle velkolepou přestřelku jsme tu neměli už zatraceně dlouho. A hádal bych, že městečko, které během ní lehne popelem, bylo tak pětkrát větší než to, v němž se hrdinové na bitvu připravovali.
Jo, destrukce je tu maximální. Fuqua zvládá dávat dostatek prostoru celé sedmičce, takže každý tu dostane šanci zazářit (a obvykle zazáří), ať už projíždí na koni skrz peklo, blbne s dynamitem nebo si to rozdá jeden na jednoho s indiánským válečníkem. Zároveň zůstalo všechno přehledné, zpomalovačkami a jinými cool momenty se totiž vcelku šetří (na rozdíl od mrtvol) a rating občas skoro lízne eRko. Krve a drsnějších scén je tu prostě víc, než byste čekali.
Nová verze Sedmi statečných je nakonec dobrý film, který má k tomu původnímu blíž, než upoutávky napovídaly a funguje v něm to, co zabralo na diváky i tehdy. Sympatičtí hrdinové, jednoduchý příběh o boji dobra se zlem, velkolepé přestřelky a možná trochu naivní, ale fungující atmosféra divokého západu. Těžko říct, jestli z toho bude stejná klasika jako z původních Sedmi statečných, ovšem dobrý a zábavný film pro kluky a chlapy všech generací, to taky není málo.
Vlastně bych si vůbec nestěžoval, kdyby se westernová sedmička za pár let objevila znovu.

DABING
V českém znění: Bohdan Tůma - Denzel Washington (Chisolm), Martin Písařík - Chris Pratt (Josh Faraday), Martin Sobotka - Ethan Hawke (Goodnight Robicheaux), Zdeněk Podhůrský - Manuel Garcia-Rulfo (Vasquez), Pavel Šrom - Vincent D'Onofrio (Jack Horne), Dana Černá - Haley Bennett (Emma Cullenová), Zdeněk Mahdal - Peter Sarsgaard (Bartholomew Bogue), Petr Lněnička - Martin Sensmeier (Red Harvest), Filip Švarc - Byung-hun Lee (Billy Rocks), Jiří Schwarz - Matthew Posey (Hank Stoner), Petr Burian - Sean Bridgers (Fanning), Oldřich Hajlich - Luke Grimes (Teddy Q), Martina Šťastná - Alix Angelis (Clara), Radovan Vaculík - David Kallaway (Turner), Marek Libert - Griff Furst (Phillips), Pavel Vondra - Clint James (Fenton), Jakub Saic - Matt Bomer (Matthew), Jiří Ptáčník - Mark Ashworth (Kazatel), Václav Knop - Ritchie Montgomery (Gavin), Jiří Valšuba - Billy Slaughter (Josiah), Anna Brousková - Carrie Lazar (Leni), Tomáš Karger - Cam Gigandet (McCann), Vladimír Kudla - Dane Rhodes (šerif Harp), Matěj Převrátil, Lucie Furmanová, Matěj Havelka, Tomáš Hospodský, Milan Fiala, Jan Raclavský, Jiří Kvasnička
Překlad: Petr Zenkl
Zvuk: Roman Čadek
Produkce: Evelyna Vrbová
Dialogy a Režie: Jiří Kvasnička
Vyrobila: LS Productions dabing 2016

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 22.9.2016 Forum Film CZ
Premiéra USA: 23.9.2016 Sony Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 25.1.2017 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 25.1.2017 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč  3 278 259
Tržby celkem - $ 162 360 636
Návštěvnost v ČR 22 418
Náklady (Rozpočet) - $ 95 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Sedm statečných gastonrolinc.webnode.cz/news/a1238/
Western / Dobrodružný, USA, 1960
Režie: John Sturges, Hrají: Yul Brynner, Eli Wallach

Sedm statečných gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1239/
Western / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Antoine Fuqua, Hrají: Denzel Washington, Chris Pratt
 
Tvůrci a herci
Antoine Fuqua (Režie), Roger Birnbaum (Produkce), Todd Black (Produkce), Simon Franglen (Hudba), James Horner (Hudba), Mauro Fiore (Kamera), John Refoua (Střih), Jo Edna Boldin (Casting), Elizabeth Coulon (Casting), Lindsay Graham (Casting), Mary Vernieu (Casting), Derek R. Hill (Scénografie), Sharen Davis (Kostýmy), Mandell Winter (Zvuk), Steve Pederson (Zvuk), David Esparza (Zvuk), Carla Brenholtz (Masky), Nic Pizzolatto (Scénář), Richard Wenk (Scénář), Denzel Washington (Herec), Chris Pratt (Herec), Ethan Hawke (Herec), Vincent D'Onofrio (Herec), Byeong-heon Lee (Herec), Manuel Garcia-Rulfo (Herec), Martin Sensmeier (Herec), Haley Bennett (Herec), Peter Sarsgaard (Herec), Luke Grimes (Herec), Matt Bomer (Herec), Billy Slaughter (Herec), Ritchie Montgomery (Herec), Sean Boyd (Herec), Cam Gigandet (Herec), Jonathan Joss (Herec), Mark Ashworth (Herec), Clint James (Herec), Dane Rhodes (Herec), Sean Bridgers (Herec), William Lee Scott (Herec), Griff Furst (Herec), Kevin Wayne (Herec), Dylan Kenin (Herec), Kevin Wiggins (Herec), Jackson Beals (Herec), Miles Doleac (Herec), Eric C. Schmitz (Herec), Lyle DeRose (Herec), Vinnie Jones (Herec), David Kallaway (Herec)
 
2016/130/USA/Akční, Western
 
Zajímavost k filmu
- Původní slavná ústřední melodie z filmu Sedm statečných (1960) zahraje až při závěrečných titulcích.
- Chatrč, ve které žije Jack Horne (D'Onofrio) se objevila již ve westernu Opravdová kuráž (2010).
- Kůň, na kterém jezdí Josh Faraday (Chris Pratt) v tomto filmu, je ten stejný, který byl hlavní hvězdou filmu Válečný kůň (2011).
- Jason Momoa se měl objevit ve filmu, ale musel odmítnout kvůli natáčení filmu Aquaman (2018). Roli v tomto filmu nabídli i Christianu Baleovi a Tomu Cruisovi.
- Wagner Moura měl původně hrát roli Vasqueze, jednoho ze sedmi statečných, ale jeho charakter byl později z neznámých důvodů přeobsazen a role se ujal Manuel Garcia-Rulfo.
 
Odkazy