Sedm statečných / The Magnificent Seven (1960/123/USA/Western) 90%

21.07.2018 08:08
JEDNOU VĚTOU
„Jeden z nejslavnějších amerických westernů o skupině pistolníků, ktreří brání malou vesnici před nájezdy banditů."

OBSAH
Vesnice Ixcatlan trpí nájezdy banditů vedených nelítostným Calverou, který vesničany každý rok připraví o většinu sklizně a zásob. Proto se vesničané rozhodnou nakoupit v nejbližším městečku zbraně a bránit se. Chtějí o svém plánu poradit s profesionálním pistolníkem Chrisem, který je nadchnul bravurním kouskem jehož byli svědky po svém příjezdu do městečka. Ten jim však poradí, aby si nekupovali drahé zbraně, se kterými stejně neumí zacházet, ale najali si střelce a sám se záležitosti ujme. Podaří se mu získat ještě šest dalších mužů a s nimi se vydá do ohrožené vesnice. Přestože první střetnutí s Calverovými muži dopadne pro statečné muže příznivě, nevyzpytatelná povaha vesničanů situaci zcela nečekaně zkomplikuje.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Kdo by kdy řekl, že za spravedlností si budu muset dojít do samotného filmu. To, že je život nespravedlej, na to jsem si už zvyknul. To, že mě ale tenhle western zvedne ze židle a zároveň prakticky okamžitě zlepší náladu, to jsem vlastně vůbec netušil. A to jsem si ho dával už po druhé. Poprvé to nemělo takovou razanci. Skoro mi přijde, jak kdybych westerny opravdu začal objevovat až po dvacítce. Když jsem byl dítě, tak jsem tam plno těch chlapskejch upřímností nepoznal a nepochopil. Teď už trošku ošlehanej vnímám alespoň každou třetí (tak moc si nefandím) větu, souvětí nebo jenom pohledy a je mi jasný, že víc chlapskej film už snad ani nemůže existovat. Ty poctivý hlášky, skvělé postavy a úžasný příběh, na to prostě snad už nikdy nezapomenu. A stejně tak pokaždé, když se od tohodle často depresivního světa budu potřebovat odprostit, vím, že Sedm statečných bude vždycky se mnou. Sedm tak dobrých rolí, že vybrat jednoho jako nejlepšího by byla totiž strašná škoda. (Malarkey) 5*

Rozpočet filmu - ? Výdělek filmu - ? Hudba - ?. Scénář - ?; Oscar - ?; Kamera - ?; Český lev - ?; Počet vypítých nápojů během nátečení - ?; Počet koní ve filmu - ?; Počet vystřelených nábojů - ? Počet obyvatel vesnice - ? Počet banditů - ? Počet klobouků na hlavách kovbojů - ? Počet sombrér na hlavách mexičanů - ? Počet statečných ---- SEDM !!!!!!!!!! Děkuji všem uživatelům, kteří píšou statistický komentáře za inspiraci. Proč psát svoje pocity, proč psát jak se mě film líbil, proč pojmenovat profesionální stránky filmu, proč psát o hereckých výkonech, o postavách ve filmu, o režii, o hudbě, o kameře, o působení filmu na mé vnímaní, na mé srdce, na můj rozum nebo na mou duši, když si pod slovo "komentář k filmu" můžu napsat třeba, že včera Slávie remizovala s Arsenalem, měl jsem 15piv a kuřecí steak s hranolkama, zaplatil asi 440Kč a seznámil jsem se s Kristinou, že je to ostatním u prdele a zajímají je pocity z filmu, kvalita filmu a emoce z filmu, to mě hold nedojde protože jsem blbej jak tank. Mnohem více však děkuji uživatelům, kteří píši kvalitní nebo zábavné komentáře za inspiraci k následnému komentáři. Sedm statečných je už několik desetiletý mimořádný filmový zážitek, díky různorodým charakterům hlavních hrdinů a jejich odlišnou motivací chránit vesničany před banditama a právě to děla ze sedmi statečných tu nejlepší partu filmového plátna a při zvucích té užasné hudby by si asi každý z nás přál, aby to byli právě oni, kdo by nás chránil před současnými bandity v poslanecké sněmovně, před tlupou ožralejch nácků, před lidma co se nestydí zabít druhého pro dvacetikorunu. Vím nejde to, ale tenhle film je doslova brána k romantickům snům o statečných chlapech. (Enšpígl) 5*

„I´ve been offered a lot for my work, but never everything.“ Spalující charisma dvou kohoutů na smetišti, či chcete-li, place (Brynner, McQueen), podmanivá hudba E.Bernsteina a dobrosrdečné poselství o ochraně slabších a bezbranných. Na druhé straně mince málo prostoru pro R.Vaughna, naopak až moc pro iritujícího floutka H.Buchholze a nefungující postava Calvery. Eli Wallach sice budí dojem lstivého bandity, kterým šijí všichni čerti, ale v globále působí tak neškodně, že spíš než hrůzu, by mohl spolu s vesničany rozsévat kukuřici.. Holt, z tohoto tvůrčího období dám vždy raději přednost realistické poetice italských dlouhých těstovin, než romanticky učesaným marshmallows ze Států. Servíruj na svých zaprášených talířích, Sergio! (Gilmour93) 4*

V.I.M. FILMU
Chris a Vin. Dali slovo, padli si do noty, převezli za trapný bakšiš jednu rakev na hřbitov a přitom postříleli pár bídných padouchů, kterým to nebylo zrovna dvakrát po chuti (převoz… i když smrt asi taky ne ;). Přišel za nimi vesničan a chtěl poradit. Jeho rodná víska je každý rok obléhána krvelačným Calverou, který zničí co může, znásilní koho si namane a ukradne, co se mu líbí. Místo rady, kde koupit zbraně, dostává chudý diplomat radu cennější: Najmi si nás dva a my tvou vesnici ochráníme. Jak řekli, tak udělali. S dalšími pěti tvrďáky, ošlehanými větrem a přestřelkami jaksepatří, vyrážejí vstříc možné smrti proti mnohonásobné přesile a chuti zabíjet při nejbližší možné příležitosti. Je jich sedm, jsou mladí, sexy zpocení, neklidní a tasit umí rychleji než si stačíte škytnout. Calvero proradný, třes se a zpytuj svědomí!

VELKÁ RECENZE
Sedm statečných je klasika, jíž jsou poměřovány nejenom jiné westerny, ale vůbec filmy s několika ústředními postavami, jež jsou vzhledem k okolnostem nuceny utvořit tým pro dosažení společného cíle. Pozici nezpochybnitelné (a nezpochybňované) klasiky má snímek víc u nás než v zámoří, protože za minulého režimu byl jako jeden z mála westernů uveden v kinech, jelikož vyhovoval ideologicky. (Celá zápletka utlačovaných rolníků, kteří se za pomocí sedmičky odvážných postaví zlým vykořisťovatelům, jimž jde pouze o půdu a peníze, konvenovala moci jedné strany. Závěrečný proslov o tom, že "vyhráli hlavně vesničané", však mohl být vzhledem ke kolektivizaci vykládán ze strany publika různě.)
Jaký může být (kulturní) důvod pro adoraci jednoho titulu jak v zahraničí, tak i u nás? Odpověď na zdánlivě složitou otázku je jednoduchá: výlučnost, vyvázanost z tradic a neposuzování na základě nich. Sedm statečných bylo (ne)přiznanou předělávkou snímku Akiry Kurosawy Sedm samurajů, který byl pro americké diváky pro své zasazení do feudálního Japonska 16. století příliš vzdálený a svou více než dvou a půl hodinovou délkou a důrazem na způsob života postav divácky méně vstřícný. U nás pro změnu tato japonská klasika nebyla za komunismu uvedena, a tak neexistoval referenční bod, k němuž by mohla být westernová verze vztahována, s nímž by mohla být kvalitativně poměřována.  
Steve McQueen, Yul Brynner ve filmu Sedm statečných / The Magnificent SevenI pro zahraniční soudobé publikum, které mělo možnost komparace se žánrovými souputníky, muselo Sedm statečných působit jako dílo vymknuté z poetiky žánru. V padesátkách minulého století se v televizi začaly objevovat westernové seriály, jež oproti svým konkurentům z kin byly komplexnější co do psychologické prokreslenosti postav, čemuž se mimo jiné (výpravnost, formáty...) chtě nechtě začaly přizpůsobovat i kinofilmy. Problematizovaly do té doby zavedené typy postav, když jim třeba přiřkly problémy s alkoholem, vylíčily je jako traumatizované, a tak zbraně se štítíci jedince, či nebyly tak černobílé, protože méně jednoznačně přistupovaly k otázkám rasy. Titulní sedmička je přitom všechno, jenom ne psychologicky prokreslená, protože každý z ní představuje hned z počátku jasně definovaný žánrový typ, který je oproti ostatním odlišen jednak kostýmem, jednak způsobem herectví té které hvězdy. Tematická ambicióznost je pouze dílčí, a to ve scéně s odvozem nepohřbeného indiánského těla kvůli barvě pleti, ale nad společenským významem zde převládají potřeby vyprávění (spojení dvou statečných, představení jejich dovedností i spolupráce) a žánru (budování napětí, akce).
Sedm statečných muselo působit jako závan starých žánrových časů, v nichž přeživší hrdinové během v závěru odjíždí v dál. V něčem však film, jak zní jedna z floskulí, předběhl dobu, protože svou strategii založil na oddalování střetnutí: dlouhé čekání na (akční) konfrontaci a následně její velmi krátký průběh. Co se později stalo neodmyslitelnou součástí italských "špageťáků", z nichž - především těch leoneovských - to pro změnu přejímaly americké westerny, je v zárodečné podobě již v Sedmi statečných. Dvojice statečných, sledovaná pozdějším třetím, několik minut odváží na kopec rakev, kterou nechce odvést nikdo jiný z obav o vlastní krk kvůli "odstřelovačům" a nebezpečí na konci cesty. Svým způsobem je paradoxní, že se klasikou, a tudíž vzorem pro další díla (remake, béčkové sci-fi braky, komiksový antihrdinský počin ad.), stal film přesazující tradice jedné kultury (japonské) do jiné (americké), hrdě ignorující změny v žánru a svým pojetím místy předjímající jednu z jeho podob. (8/10)

Ocenění:
Academy Awards
1961 - Elmer Bernstein (Hudba) (nominace)

DABING
1. DABING (ČST)
V českém znění: Jiří Brož - Yul Brynner (Chris Adams), Karel Kabíček - Eli Wallach (Calvera) + Robert J. Wilke (Wallace), Josef Husník - Steve McQueen (Vin), Pavel Kunert - Charles Bronson (Bernardo O'Reilly), Rudolf Krátký - Robert Vaughn (Lee), Jiří Dušek - Brad Dexter (Harry), Jiří Tomek - James Coburn (Britt), Jaroslav Kuneš - Horst Buchholz (Chico), Rudolf Chromek - Jorge Martínez de Hoyos (Hilario), Arnošt Navrátil - Vladimir Sokoloff (stařec), Jana Gazdíková - Rosenda Monteros (Petra), Václav Postránecký - Pepe Hern (vesničan), Stanislav Zindulka (Ernesto), Otakar Vážanský - Larry Duran (Santos), Zdeněk Kampf (Conception), Karel Adam - Rico Alaniz (Sotero), Marcel Halouzka - José Chávez (Rafael), Leopold Franc - John A. Alonzo (Miguel), Milan Vágner - Whit Bissell (Chamlee), Dobroslav Riegel - Bing Russell (Robert), Alois Liškutín (farmář), Lumír Peňáz (Cyrilo), Eva Vosáhlová(žena), Miroslav Výlet (Luis), Luboš Petřík (Flaeo), Vladimír Pavlar (Demetrio), Jiří Chalupa (střážný), Jiří Přichystal (kočí), Miloš Chmelař (hlas), Oldřich Celerýn (Arturo), Václav Kyzlink - Victor French (krupiér), Jaromír Pásek (číšník), Ladislav Večeřa - Joseph Ruskin (Filone), Jiří Olijnyk (kovboj), Karel Fajt (hostinský), Karel Vážanský (Leon), Vladimír Konůpka, Radim Zezula, Josef Žampa a další
Zvuk: Lubor Hochman
Hudební spolupráce: Ladislav Štancl
Střih: Jarmila Dočekalová
Zvukové efekty: Bohumír Brunclík
Překlad: Josef Hladký
Dialogy: Miroslav Skala
Režie českého znění: Milan Messany
Vyrobila: Redakce pořadů ze zahraničí ČST Brno 1968

2. DABING (VHS, DVD, Nova, Prima, JOJ, Blu-ray)
V českém znění: Pavel Soukup - Yul Brynner (Chris Adams), Václav Postránecký - Steve McQueen (Vin Tanner), Jiří Bartoška - Charles Bronson (Bernardo O'Reilly), Pavel Trávníček - Robert Vaughn (Lee), Oldřich Vlach - Brad Dexter (Harry Luck), Petr Pospíchal - James Coburn (Britt), Michal Dlouhý - Horst Buchholz (Chico), Alois Švehlík - Eli Wallach (Calvera), Otto Lackovič - Vladimir Sokoloff (stařec), Lucie Kožinová - Rosenda Monteros (Petra), Hynek Votoček - Mario Navarro (Rico - vesnický kluk č. 1), Jan Šír - Danny Bravo (vesnický kluk č. 2), Karel Richter - Jorge Martinez de Hoyas (Hilario) + Natividad Vacio (Miguel) + John Alonso (vesničan) + Alex Montoya (vesničan), Jaroslav Kaňkovský - Rico Alaniz (Sotero) + John Alonso (vesničan) + Enrique Lucero (vesničan) + Val Avery (Henry) + Jim Davis (střelec u Boot Hillu) + Joseph Ruskin (Flynn) + Valentin de Vargas (Calverův muž), Jan Kolár - Valentin de Vargas (Calverův muž) + Pepe Hern (Tomas) + Alex Montoya (vesničan) + Bing Russell (Robert) + Roberto Contreras (vesničan) + Larry Duran (Santos), Bedřich Šetena - Enrique Lucero (vesničan) + Alex Montoya (vesničan) + Whit Bissell (hrobník Chamlee) + Val Avery (Henry) + Victor French (krupiér v baru) + Robert Wilke (Wallace) + Henry Amargo (vesničan) + (titulky)
Režie českého znění: Zdenek Sirový
Vyrobilo: Studio Dabing AB Barrandov pro Warner Home Video 1994

3. DABING (ČT, TV Barrandov, Cinemax)
V českém znění: Daniel Dítě - Yul Brynner (Chris Adams), Michal Pavlata - Eli Wallach (Calvera), David Novotný - Steve McQueen (Vin), Pavel Šrom - Charles Bronson (Bernardo O'Reilly), Pavel Vondra - Robert Vaughn (Lee), Jaromír Meduna - Brad Dexter (Harry Luck), Boris Rösner - James Coburn (Britt), Michal Jagelka - Horst Buchholz (Chico), Miroslav Táborský - Jorge Martínez de Hoyos (Hilario), Miloš Hlavica - Vladimir Sokoloff (stařec), Martha Issová - Rosenda Monteros (Petra), Svatopluk Skopal - Rico Alaniz (Sotero) + Victor French (krupiér v baru), Mário Kubec - Pepe Hern (Tomas), Pavel Zedníček - Natividad Vacio (Miguel), Jan Škvor - Mario Navarro (vesnický kluk č. 1), Radek Škvor - Danny Bravo (vesnický kluk č. 2), Robert Hájek - John Alonso (vesničan), Roman Hájek - Enrique Lucero (vesničan), Ladislav Cigánek - Alex Montoya (vesničan), Zdeněk Dolanský - Robert Wilke (Wallace), Miloslav Mejzlík - Val Avery (Henry), Ivan Vyskočil - Whit Bissell (hrobník Chamlee), Lukáš Jurek - Bing Russell (Robert), Otmar Brancuzský - Jim Davis (střelec u Boot Hillu), Petr Gelnar - Valentin de Vargas (Calverův muž), Tomáš Borůvka - Larry Duran (Santos), Luděk Čtvrtlík - Joseph Ruskin (Flynn), Ivo Kubečka - (hostinský v baru), Jan Vágner a další
Vedoucí dramaturg: Michael Málek
Dramaturg: Zdeno Kubina
Překlad: Petr Šaroch
Střihová spolupráce: Jiří Šesták
Hudební spolupráce: Eva Javůrková
Asistentka režie: Hana Somolová
Zvuk: Radim Štětina
Vedoucí produkce: Miloš Novák
Dialogy a režie českého znění: Elmar Kloss
Vyrobila: Česká televize 2006

4. DABING (MGM)
V českém znění: Vladislav Beneš - Yul Brynner (Chris Adams), Pavel Rímský - Eli Wallach (Calvera), Lukáš Hlavica - Steve McQueen (Vin) a další
Vyrobilo: Studio Bär pro MGM 2007

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 14.1.2016 AČFK
Premiéra USA: 23.11.1960 United Artists
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.1.1995 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na VHS: 1.10.2001 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 19.1.2011 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 9.11.2016 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 9 750 000
Návštěvnost v ČR 6 078 542
Náklady (Rozpočet) - $ 2 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Sedm statečných gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1238/
Western / Dobrodružný, USA, 1960
Režie: John Sturges, Hrají: Yul Brynner, Eli Wallach

Sedm statečných gastonrolinc.webnode.cz/news/a1239/
Western / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Antoine Fuqua, Hrají: Denzel Washington, Chris Pratt
 
Tvůrci a herci
John Sturges (Režie), John Sturges (Produkce), Elmer Bernstein (Hudba), Charles Lang (Kamera), Ferris Webster (Střih), - (Casting), Edward Fitzgerald (Scénografie), Bert Henrikson (Kostýmy), Jack Solomon (Zvuk), Emile LaVigne (Masky), Daniel C. Striepeke (Masky), Walter Bernstein (Scénář), William Roberts (Scénář), Akira Kurosawa (původní scénář) (Scénář), Yul Brynner (Herec), Steve McQueen (Herec), Charles Bronson (Herec), James Coburn (Herec), Robert Vaughn (Herec), Brad Dexter (Herec), Horst Buchholz (Herec), Eli Wallach (Herec), Vladimir Sokoloff (Herec), Whit Bissell (Herec), John A. Alonzo (Herec), Victor French (Herec), Val Avery (Herec), Rosenda Monteros (Herec), Bing Russell (Herec), Joseph Ruskin (Herec), Rico Alaniz (Herec), Alex Montoya (Herec), Enrique Lucero (Herec), Larry Duran (Herec), Valentin de Vargas (Herec), Jorge Martínez de Hoyos (Herec), Pepe Hern (Herec), Robert J. Wilke (Herec), Jim Davis (Herec)
 
1960/123/USA/Western
 
Zajímavost k filmu
- Jedinou hvězdou v obsazení byl Yul Brynner, pro většinu ostatních, tehdy v podstatě „no names", se stalo účinkování ve filmu odrazovým můstkem ke slávě. Platí to zejména v případě Steva McQueena, ale také Eliho Wallacha či Jamese Coburna.
- John Sturges, který tu poprvé získal samostatný produkční kredit, obsazoval film pod mimořádným tlakem, neboť se blížila herecká stávka.
- Natáčení provázela napjatá atmosféra a neustálá soutěživost, jelikož každý ze sedmi představitelů chtěl vyniknout a dožadoval se u režiséra co největšího času na plátně.
- Původní plány počítaly s Anthonym Quinem v hlavní roli v režii Yula Brynnera. Studio však požadovala Brynnera do hlavní role a Quinnovi nabídlo roli vedlejší, což vyústilo v soudní spor těchto dvou herců.
- Ve filmu hrají dva herci, kteří se narodili v bývalém Sovětském svazu, a to Yul Brynner z Vladivostoku a Vladimír Sokoloff z Moskvy.
- Režisér John Sturges převzal z původních Sedmi samurajů (1954) kromě hlavní zápletky také scénu, kdy si Britt (James Coburn) prohlíží květiny zatímco čeká na Calverovy (Eli Wallach) muže, až si přijdou pro své koně.
- Na dobovej fotografii k filmu, kde sedmička sedí na svojich stoličkách, môžeme vidieť, že na stoličke Horsta Buchholza (Chico) je chyba v jeho mene, je na nej napísané Horst Bucholtz.
- Filmový časopis Variety zhodnotil film ako: „Fantastický, búrlivý a rezký western, plný staromódnej obetavosti."
- Scenárista filmu William Roberts písal pôvodne komédie, čo sa vo filme odzrkadlilo v spuste fórikov.
- Yul Brynner ako Chris Larabee Adams odhalil svoju plešatú lebku len raz a síce v scéne, kde si pri budovaní obranného valu dal dole klobúk, aby si otrel pot.
- Akira Kurosawa, režisér filmu Sedem samurajov (1954), z ktorého film vychádza, bol Sturgesovým fanúšikom a ochotne mu dal súhlas na prepracovanie svojho diela.
- Film patří mezi ty, ke kterým bylo vytvořeno nejvíce českých dabingů. Existují hned 4 dabingové verze, a to z let 1968, 1994, 2006 a 2007.
- První klapka padla 1. března 1960. Natáčelo se v Mexiku ve vesnici speciálně postavené pro film.
- Eli Wallach (Calvera)  získal díky natáčení nové netradiční přátele. Režisér John Sturges totiž patrál tak dlouho po věrohodných společnících pro Calveru, až nakonec najal skutečné bandity z kopců okolo Mexico City, kde se film natáčel. Ti pak svého nového "šéfa" přijali skvěle a naučili ho, jak má střílet, jezdit na koní a klít. Navíc kolem něj a jeho manželky v místě natáčení vytvořili neprodyšnou ochrannou bariéru.
- Režisér původního snímku Sedm samurajů (1954) Akira Kurosawa věnoval Johnu Sturgesovi po skončení premiéry filmu Sedm statečných samurajský meč. Bylo to na znamení, že se mu snímek více než líbil.
- V kinech utržil film 11 000 000 dolarů, výroba stála 2 500 000 dolarů.
- Všimněte si, že pokaždé, když Eli Wallach (Calvera) vrací pistoli do pouzdra, dívá se dolů. S pistolí to jednoduše neuměl a nechtěl vypadat jako hlupák, kdyby pistoli vrátil mimo.
- Roli Vina (Steve McQueen) měl původně hrát George Peppard. Do téže role byl zkoušen i mladý Gene Wilder.
- John Ireland i Sterling Hayden byli zkoušeni do role Britta (James Coburn).
- Podle autobiografie Eliho Wallacha (Calvera) se Steve McQueen (Vin) na sebe na plátně snažil upoutat pozornost na úkor Yula Brynnera (Chris): setřásáním nábojnic, sundaváním klobouku během pohřbu, nakloněním se z koně a ponořením klobouku do řeky. Brynner si údajně najmul asistenta, který počítal, kolikrát se McQueen během Brynnerova proslovu dotkne svého klobouku.
 
Odkazy