Soudce Dredd / Judge Dredd (1995/96/USA/Sci-Fi, Krimi, Akční) 52%

21.07.2018 08:06
JEDNOU VĚTOU
„V budoucnosti bude dělat zákon jeden muž."

OBSAH
V budoucnosti, kdy urbanistické městské čtvrti přerostly v mega města bylo třeba upravit právo tak že jediný člověk měl zákonodárnou i výkonnou moc: Soudce. Soudce Dredd je oblíbená hlava nad městem Mega-City Jedna. Ale proti soudci se postaví maniak Rico s ďábelskými úmysly...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Myslím, že to, že si filmový Dredd oproti komiksu sundá přilbu je ten nejmenší problém. Další komiks předělaný na selanku pro děcka. Scénář napsal Silverův dvorní scénárista a béčkař až na půdu Steven E. de Souza, což mluví za vše (mimochodem na něj i na Silvera jsou ve filmech narážky - občan Souza, co neumí parkovat, a soudce Silver). Sly se sice na Dredda hodí, ale Schneidera jsem chtěl zabít. (choze) 3*

Velká škoda, že tento comics přišel na svět v nevhodnou dobu. Možná počkat 5-7 let a svět by přijal tuhle vizi budoucnosti s drsným Stallonem úplně jinak a s otevřenou náručí. Soudce Dredd není tak špatný jak se zdá a opravdu překvapí drsností a občasnou krvavostí, na které by se dalo klidně i přidat. Bohužel, prostřední fáze filmu je nudná až moc. (Djkoma) 2*

Takže - co má tohle společného s comicsem (kromě reálií, samořejmě, a i tam to poněkud pokulhává, i když z pochopitelných důvodů - k čemu by byl Sly Stallone, kdyby si podobně jako Dredd - kolik že? 15 let? - nesundal helmu:))? A co má znamenat ta hrozně směšná figurka hraná Robem Schneiderem? Opravdu nidz modz, s drobným plus za, proč si to nepřiznat, v pár scénkách neodolatelně superdrsného Soudce, ale tentokrát to ani hudba Alana Silvestriho moc nevylepšuje. (Gemini) 2*

VELKÁ RECENZE
V budoucnosti, kdy urbanistické městské čtvrti přerostly v mega města bylo třeba upravit právo tak že jediný člověk měl zákonodárnou i výkonnou moc: Soudce. Soudce Dredd je oblíbená hlava nad městem Mega-City Jedna. Ale proti soudci se postaví maniak Rico s ďábelskými úmysly...
Píše se rok 2139 a lidé se po globální ekologické katastrofě uzavřeli do obrovských megaměst. Ta jsou sužována nesmírně vysokou kriminalitou, kterou se snaží dostat pod kontrolu ochránci zákona, soudci, uniformovaní policisté, kteří jsou současně soudci i také katy. V Mega City One, bývalém New Yorku, patří k nejlepším, nejvýkonnějším, ale také nejobávanějším soudce Dredd. Ten pomůže svým dvěma kolegům v boji proti přesile a všechny členy gangu postřílí. Přestože násilí dosáhlo nezvládnutelné síly a věznice jsou přeplněné, odmítá vrchní soudce popravy za drobné přestupky a Dredd se mu musí za zodpovídat za postřílený gang.
Zatímco Dredd učí na akademii budoucí soudce zacházet se speciálním vybavením a připravuje je na těžký úděl služby, uteče z vězení vrah Rico a podaří se mu proniknout do Mega City One. Tady už má připravenu supermoderní zbraň Lawgiver, kterou před časem ztratil během nebezpečného akce Dredd. Přestože je zbraň kódovaná na jeho DNA, funguje i v Ricových rukou. Vzápětí je ve svém bytě zavražděn uniformovaným soudcem televizní komentátor, který chtěl v televizi informovat o korupci v soudcovských řadách. Za tento zločin je zatčen a na doživotí odsouzen Dredd, jehož zbraní byl zločin spáchán. Při vyklízení Dreddovy skříňky soudkyně Hersheyová objeví fotografii na které je Dredd společně s Ricem. Byl on, kdo zabil komentátora a postaral se tak o odklizení Dredda, hlavní překážku spiknutí, kterým se chce dostat k absolutní moci hlavní soudce Griffin.
 Vězeňské vznášedlo je na cestě do vězení sestřelenou loupeživou rodinou Angelových. Dredd přežije a je lupiči zajat stejně jako zlodějíček Fergie, kterého před časem sám odsoudil. Podaří se mu však uniknout a loupežníky postřílet. S nasazením život mu v tom pomůže bývalý vrchní soudce Fargo, který Dreddovi prozradí podrobnosti tajného projektu Janus, kdy měli být pomocí klonováni vytvořeni dokonalí ochránci pořádku. Vinou chyby v programu se však jeden z klonů stal pravým opakem, dokonalým zločincem. Je to Dreddův bratr Rico, který se právě chystá zmocnit vlády nad městem. Dredd s Fergiem proniknou do opevněného města a společně se soudkyní Hersheyovou, se rozhodnou nebezpečného zločince zastavit a překazit jeho ďábelský plán.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Soudce Joseph Dredd je nejlepším ochráncem zákona a pořádku v megapoli Megacity 1 na východním pobřeží Severní Ameriky. Soudkyni Hershey pomůže ukončit blokovou válku, počíná si přitom neohroženě a nekompromisně. Přitom odhalí hackera Fergeeho schovaného v útrobách potravinového robota. Fergee je čerstvě propuštěn z věznice a Dredd ho odsoudí na dalších pět let. Dredd je ve skutečnosti výsledkem programu Genus, do jehož genového fondu přispěli všichni členové Rady města (elita), aby díky genetickému inženýrství vznikl prototyp „supersoudce“. Vzešel z něj i Rico, který si ale oblíbil násilí a chaos a Dredd jej zatkl. Rico byl deportován do věznice v Aspenu. Odtud se mu s cizí pomocí podaří uprchnout a vrátit se do Megacity 1, kde zabije novináře kritického vůči Dreddovi. Dredd je obviněn z vraždy, nesporným důkazem jsou náboje, které zbraně soudců vždy při palbě značkují DNA. Protože Dredd i Rico mají stejnou DNA, je Dredd uznán vinným z vraždy a odsouzen k doživotí v Aspenu. Jeho mentor vrchní soudce Fargo se vzdává funkce a odchází mimo město do prokleté země šířit zákon těm, kteří v něj ztratili víru (de facto do vyhnanství). Transportní letadlo, na jehož palubě je i Dredd a Fergee, je sestřeleno v poušti rodinou kanibalistických mutantů říkající si Angel gang. Dredd a Fergee jsou zajati, ale Dreddovi se podaří osvobodit a řadu členů postřílí. Na scéně se objeví i vrchní soudce Fargo, kterého těžce zraní Mean Machine Angel. Ještě než zemře, řekne Dreddovi o programu Genus. Domnívá se že člen Rady soudce Griffin chce odložený program znovu aktivovat a žádá Dredda, aby jej zastavil.
Je to tak, Griffin hodlá vzkřísit program Genus a Rico mu posloužil při vyvolávání nepokojů ve městě, které zaměstnávají soudce. Navíc s pomocí vyřazeného armádního robota řadu z nich zabil, takže jejich stav je prořídlý. Toho využívá Griffin a naléhá na udělení souhlasu k reaktivaci programu. Další členové Rady jej udělují. Griffin hodlá využít armádu perfektních soudců k ovládnutí města, když si to členové Rady uvědomí, žádají okamžité zastavení programu. Griffin zavolá Rica, který je postřílí. To už jsou ve městě i Dredd a Fergee, kterým pomáhá i soudkyně Hershey. Rico nechá zničit všechny původní vzorky DNA a chce naklonovat z vlastní DNA armádu zabijáků. Zabije Griffina a zajme Dredda, Fergeeho i Hershey.
Závěrečný souboj se odehrává v laboratoři v Soše Svobody. Rico je zabit a jeho armádní robot zneškodněn. Centrální superpočítač vydá svědectví a očistí tak Dreddovo jméno. Joseph Dredd je požádán o přijetí funkce vrchního soudce. To odmítne se slovy, že je pouličním soudcem a jde pozdě do práce.

Ocenění:
Razzies
1995 - Sylvester Stallone (Nejhorší herec) (nominace)

DABING
1. DABING (VHS, Nova, JOJ, Markíza)
V českém znění: Pavel Rímský - Sylvester Stallone (soudce Joseph Dredd), Ilona Svobodová - Diane Lane (soudkyně Hersheyová), Filip Jančík - Rob Schneider (Herman Ferguson), Ladislav Županič - Armand Assante (Rico), Milena Dvorská - Joanna Miles (vrchní soudkyně Evelyn McGruderová), Jan Přeučil - Angus MacInnes (soudce Gerald Silver, titulky), Jaroslava Obermaierová - Pat Starr (Lily Hammondová), Jiří Štěpnička - Jürgen Prochnow (šéf Justice Griffin), Filip Švarc - (hlasy z vysílaček), Petr Haničinec - Max von Sydow (vrchní soudce Fargo), Bohumil Švarc - Peter Marinker (soudce Carlos Esposito), Karel Richter - Mitchell Ryan (Hammond), Jaroslav Horák, Milan Bouška, Petr Pospíchal, Marek Libert, Roman Hájek, Miloš Vávra, Petr Štěpánek - James Remar (vůdce gangu v blokové válce), Pavel Pípal - James Earl Jones (Vypravěč), Ivan Jurka, Jana Páleníčková - Joan Chen (Dr. Ilsa Haydenová), Bedřich Šetena - Maurice Roeves (Miller) a Vladimír Kudla
Překlad: Jana Spurná
Dialogy: Jiří Kodeš
Zvuk: Antonín Kravka - AK Studio
Režie: Petr Tichý
Vyrobilo: Studio Auvit 1996

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 18.1.1996 Intersonic
Premiéra USA: 30.6.1995 Walt Disney US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.10.1996 (VHS)
Poprvé na VHS: 1.10.1996
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 902 572
Tržby celkem - $ 113 493 481
Návštěvnost v ČR 88 435
Náklady (Rozpočet) - $ 90 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Soudce Dredd gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1220/
Sci-Fi / Krimi, USA, 1995
Režie: Danny Cannon, Hrají: Sylvester Stallone, Diane Lane

Dredd gastonrolinc.webnode.cz/news/a1221/
Sci-Fi / Akční, Velká Británie / Jihoafrická republika, 2012
Režie: Pete Travis, Hrají: Karl Urban, Lena Headey
 
Tvůrci a herci
Danny Cannon (Režie), Charles Lippincott (Produkce), Beau Marks (Produkce), Alan Silvestri (Hudba), Adrian Biddle (Kamera), Harry Keramidas (Střih), Alex Mackie (Střih), Jackie Burch    (Casting), Nigel Phelps (Scénografie), Emma Porteous (Kostýmy), Melissa Lackersteen (Masky), Jeni Walker (Masky), Steven E. de Souza (Scénář), William Wisher Jr. (Scénář), Sylvester Stallone (Herec), Diane Lane (Herec), Armand Assante (Herec), Rob Schneider (Herec), Jürgen Prochnow (Herec), Max von Sydow (Herec), Joanna Miles (Herec), Joan Chen (Herec), Balthazar Getty (Herec), Maurice Roëves (Herec), Ewen Bremner (Herec), Louise Delamere (Herec), Martin McDougall (Herec), Mitchell Ryan (Herec), James Earl Jones (Herec), Scott Wilson (Herec), James Remar (Herec), Al Sapienza (Herec), Steve Toussaint (Herec), Stephen Lord (Herec), Ryan Gage (Herec), Ashley Artus (Herec), Frazer Brown (Herec)
 
1995/96/USA/Sci-Fi, Krimi, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Blokový válečník, kterého při úvodním střeleckém souboji soudce Dredd (Sylvester Stallone) odsoudí k doživotnímu vězení, drží zbraň M41-A - pulzní pušku - z filmu Vetřelci (1986).
- Soudce Dredd není prvním snímkem, na nemž Sylvester Stallone se svým sourozencem Armandem Assantem spolupracoval. Bratrská dvojice se setkala již během natáčení dramatu Cesta k ráji (1978), který Stallone sám režíroval. První spoluprací snímek nebyl ani pro dvojici Sylvester Stallone a Rob Schneider. Oba se sešli při filmování snímku Demolition Man (1993).
- Kostým, který nosí Soudce Dredd (Sylvester Stallone), navrh známý módní návrhář Giani Versace.
- Režisér Danny Cannon zažíval během filmování neustálé rozepře se Sylvestrem Stallonem. Po dokončení filmu prohlásil, že konec filmu se naprosto liší od scénáře, a to kvůli Stalloneho požadavkům a zásahům do režie.
- Film je založen na komiksu, který poprvé vyšel v komiksové knize "2000 AD".
- Pro titulní roli byl zvažován Arnold Schwarzenegger.
- Renny Harlin a Richard Donner byli jako první osloveni kvůli režii.
- Christopher Walken odmítl roli Rica.
- Sylvester Stallone nikdy před tím neslyšel o Soudci Dreddovi. Poprvé až mu byla nabídnuta role.
 
Odkazy