Nebezpečné hry / Wild Things (1998/108/USA/Krimi, Thriller, Mysteriózní 65%

29.07.2018 13:12
JEDNOU VĚTOU
„Švédská trojka a sedm milionů dolarů."

OBSAH
Pohodlný život středoškolského učitele Sama Lombarda (Matt Dillon) se zhroutí ve chvíli, kdy ho přitažlivá studentka Kelly (Denise Richardsová) obviní ze znásilnění.  Samův výstřední právník (Bill Murray) naštěstí obvinění vyvrátí  s pomocí  bývalé studentky Suzie (Neve Campbell) a vzápětí vymůže na bohaté matce Kelly sedm milionů dolarů odškodného. Detektiv Ray (Kevin Bacon) z mravnostní policie ovšem považuje celý případ za rafinované spiknutí a proti vůli nadřízených se pouští do vyšetřování, které záhy přináší řadu dramatických a zcela nečekaných překvapení. Ano, vzájemné vztahy Sama a jeho dvou studentek lze skutečně nejvýstižněji označit výrazem švédská trojka. Ale to, co je nesmírně vzrušující při sexu, se naprosto nehodí pro dělení odškodného. Někdo musí z kola ven(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Pro mě byl tenhle filmeček příjemné překvapení. Ve své době hodně populární nečekané zvraty použili tvůrci Nebezpečných her také, a pro jistotu ne jednou. Viděl jsem to už dávno, nicméně vzpomínám si na něj dost dobře. Matta Dillona mám celkem v oblibě, Denise Richards byla přiměřeně sexy, takže se jim dají odpustit ne úplně věrohodné výkony, ale scénář nebyl špatný, byť mohlo těch kombinačních kliček být o 2-3 méně. (Radyo) 4*

Filmu ve kterém je tolik dějových zvratů a podrazů, že snad jedinej kdo byl mimo zvrat i podraz je ten krokodýl----možná!! Co bylo zajímavé kolik známých tváří se ve filmu objevilo, včetně Billa Murrayho, který byl nejlepší.Všichni opěvují sexy holky Denisku a "Nívku"jistě právem a nevím proč zrovna Matt má tu možnost je mít v pelechu obě najednou, když je tu s dovolením moje maličkost, no snad příště.Mě osobně ovšem zrovna tak přijde atraktivní Therasa Russell, ne že ne.Ta se mě líbí už od dob kdy ztvárnila děvku a nebo si to pletu s tím jak jsem platil já děvku, aby ztvárnila Theresu Russel???Uff to už nebudu dál rozvádět./ čte to i moje babička_(/ A co bylo hodně dobrý tak ten yachting za ten vážně díky!! Zvrat v mém komentáři nenastane, konec jsem neuhodl,hezký baby a to tedy kurevsky, Bill, Yachting, miamské prostředí, je to jasné 4* !! (Enšpígl) 3*

Když se dělí peníze, ideální dělitel je číslo 1. Tady jsem se vzhledem ke kumulaci dějových zvratů obával, aby to nakonec nebyla nula.. Nemohu se rozhodnout, jestli se jednalo o špatný thriller nebo nepodařenou komedii, ale asi od obojího, protože scénárista tak dlouho dělá z diváka blázna, až je za blázna sám. Jinak vidím, že paní Richardsová tady způsobuje hromadnou virtuální poluci (koneckonců, vždyť i Bacon při natáčení bazénové lesbi show nasadil výraz, co má Fantozzi při sledování televizní erotiky, chyběl jen z koutku vystrčený jazyk). Nebudu zapírat, taky bych ji pustil pod peřinu, ale samozřejmě jen proto, abychom mohli vést disputaci nad Nietzscheho myšlenkou věčného návratu téhož. I když…, dle odkazu v komentáři uživatele Genero to vypadá, že by se měl člověk pod peřinou spíše schovat, protože ho zpod postele přišel navštívit bubák.. (Gilmour93) 3*

VELKÁ RECENZE
Ve městě Blue Bay na Floridě středoškolačka Kelly Van Ryan okatě nadbíhá světáckému školnímu poradci Samu Lombardovi. Nakonec se vetře do jeho domu, odkud však zanedlouho uteče. Její ovdovělá bohatá matka další den ohlásí na policii, že Sam Lombardo její dceru znásilnil. Detektiv Ray Duquette a jeho kolegyně Gloria Perez dívku vyslechnou. Jsou přesvědčeni, že si dívka všechno vymyslela. Zpráva o znásilnění se však rychle rozkřikne. Sam přijde o práci a otec jeho milenky Barbary mu zakáže stýkat se s jeho dcerou. Sam si najme pokoutního právníka Kena Bowdena, aby ho hájil. Netají se svými milostnými pletkami, tvrdí však, že zásadně nespí se studentkami. Detektivové navštíví vzpurnou studentku Suzii Toller, která bydlí v přívěsu za městem. Ta jim přizná, že ji Sam Lombardo také před rokem znásilnil a na základě její výpovědi je Sam zatčen.
Soudní jednání pro něj zpočátku nevypadá příliš nadějně, potom však Bowden nečekaně tvrdě přitlačí na Suzii, která přizná, že si vše vymyslela, aby se Samovi pomstila za to, že ji jako školní poradce neuchránil před půlročním vězením, ke kterému byla odsouzena kvůli drogám. Navíc prozradí, že Kelly si také vše vymyslela, aby se pomstila za to, že ji Sam odmítl, ale byl milencem její matky. Výsledkem procesu je mimosoudní vyrovnání, které Samovi vynese osm a půl milionu dolarů odškodného. Sam opustí město a v zapadlém motelu se setká s oběma dívkami. Ukáže se, vše bylo předem připraveno s cílem získat peníze z Kellyina dědictví po otci, které jí matka nechtěla vyplatit. Detektivové Duquette a Perezová tuší, že něco nehraje a rozhodnou se případ dál sledovat.
Podaří se jim natočit setkání obou dívek i jejich telefonát Samovi, jako důkaz je však videozáznam nepřípustný a detektivové musejí Sama opět propustit. Vzápětí se ukáže, že v rafinovaném plánu Sama a obou dívek, má Sam a Kelly ještě jeden plán, který nepočítá se Suzie. Když dívka zmizí, objeví Ray stopy dalšího zločinu a vydá se za Kelly. Vzápětí se ozvou výstřely a z domu vyběhne postřelený detektiv. Kelly je mrtvá a Ray u soudu dokáže, že dívku zastřelil v sebeobraně. Jenže vzápětí se setká se Samem a ukáže se, že uvnitř rafinovaného plánu existoval ještě další plán. Vše bylo předem připraveno včetně falešných důkazů, které měly dokázat, že Kelly zabila Suzie. Jenže to ještě zdaleka není konec spletitého příběhu a jak se vzápětí ukáže, existují uvnitř rafinovaného spletence plánů ještě další překvapivé plány a plány v plánech, a v jejich pozadí jediný geniální mozek.
Jsou tři typy filmových zvratů. Ty, které divák pro jejich neoriginalitu a předvídatelnost prokoukne ve třetině filmu, ty, které opravdu překvapí a nechají diváka s otevřenou hubou, a ty, které se motají v kole intrik a překvapení tak dlouho, že veškeré zvraty ztratí svou sílu a divák by nakonec klidně věřil, že za všechno mohl ten znuděný aligátor. Bohužel, Nebezpečné hry se podle mě řadí do třetí kategorie. Přitom prvních 90 minut je pěkně vystavěný neo-noir s dobrým poměrem překvapení a napětí, navíc zasazený v neokoukaném prostředí.
Herecké výkony jsou sice trochu nekonzistentní, protože Denise Richards mě asi nikdy nepřesvědčí o svých hereckých kvalitách a pak je tady pár herecky přestřelených postav (matka Kelly a Murrayho právník, jistě alespoň částečná inspirace pro Saula Goodmana), které mezi většinou realistických výkonů podivně vyčnívají. Není to však nic hrozného a film si drží dusnou atmosféru a napětí až do konce. Jenže pak se to začne točit, motivace a charaktery postav se mění každé 2 minuty, dějová odhalení se vyvrací hned v další scéně a když už to konečně skončí, člověku už je úplně jedno, kdo, co, s kým a komu.

DABING
V českém znění: Pavel Vondra - Kevin Bacon (Ray Duquette), Zdeněk Hruška - Matt Dillon (Sam Lombardo), Tereza Chudobová - Neve Campbell (Suzie), Olga Želenská - Theresa Russell (Sandra), Kamila Špráchalová - Denise Richards (Kelly), Petra Hanžlíková - Daphne Rubin-Vega (Gloria), Jaroslav Kaňkovský - Robert Wagner (Tom Baxter), Petr Oliva - Bill Murray (Ken Bowden), Libor Hruška - Jeff Perry (Bryce Hunter), Alena Procházková, Roman Hájek, Milan Bouška, Helena Brabcová, Ladislava Něrgešová, Rudolf Kubík a další.
Spolupracovali: Zdeněk Franc, Jana Kovaříková, Radka Lehká
Překlad: Dagmar Dvořáková
Zvuk: Roman Čapek, Miloš Sommer
Režie: Daniela Zachariášová
Vyrobil: Bontonfilms 1999

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 18.6.1998 Falcon
Premiéra USA: 20.3.1998 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.2.1999 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na VHS: 1.9.1999 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.8.1999
Poprvé na VHS: 1.9.1999 Bonton Home Video
Poprvé na Blu-ray: 12.11.2007 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 1 983 042
Tržby celkem - $ 67 200 000
Návštěvnost v ČR 33 632
Náklady (Rozpočet) - $ 20 000 000

FILMY V SÉRII
Nebezpečné hry gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a092/
Krimi / Drama, USA, 1998
Režie: John McNaughton, Hrají: Matt Dillon, Kevin Bacon

Nebezpečné hry 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a093/
Thriller / Erotický, USA, 2004
Režie: Jack Perez, Hrají: Susan Ward, Katie Stuart

Nebezpečné hry 3 (TV film) gastonrolinc.webnode.cz/news/a094/
Akční / Drama, USA, 2005
Režie: Jay Lowi, Hrají: Sarah D'Laine, Sandra McCoy

Nebezpečné hry 4 gastonrolinc.webnode.cz/news/a095/
Drama / Thriller, USA, 2010
Režie: Andy Hurst, Hrají: Jillian Murray, Cameron Daddo
 
Tvůrci a herci
John McNaughton (Režie), Steven A. Jones (Produkce), Rodney Liber (Produkce), George S. Clinton (Hudba), Jeffrey L. Kimball (Kamera), Elena Maganini (Střih), John Brace (Casting), Linda Lowy (Casting), Edward T. McAvoy (Scénografie), Kimberly A. Tillman (Kostýmy), Paul Massey (Zvuk), Jeni Lee Dinkel (Masky), Stephen Peters (Scénář), Matt Dillon (Herec), Kevin Bacon (Herec), Neve Campbell (Herec), Denise Richards (Herec), Daphne Rubin-Vega (Herec), Theresa Russell (Herec), Bill Murray (Herec), Robert Wagner (Herec), Carrie Snodgress (Herec), Jennifer Taylor (Herec), Antoni Corone (Herec), Eduardo Yánez (Herec), Jeff Perry (Herec), Danielle Camastra (Herec)
 
1998/108/USA/Krimi, Thriller, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Sam Lombardo (Matt Dillon) nosí hodinky značky Rolex Submariner.
- Pracovní název filmu byl Sex Crimes.
- Sama Lombarda měl původně hrát Robert Downey Jr.
- Neve Campbell přijala nabídku ve filmu pod podmínkou, že se nesmí objevit ve filmu nahá.
 
Odkazy