Spolubydlící / The Roommate (2011/88/USA/Drama, Psychologický, Thriller, Horor) 53%

05.08.2018 12:15
JEDNOU VĚTOU
„Chová k ní velmi nebezpečné city...“

OBSAH
Je krásná. Je věrná. Je psychotická. A naneštěstí pro čerstvou vysokoškolačku Saru (Minka Kelly) je také její SPOLUBYDLÍCÍ. Po příchodu do nové školy Sara začíná chodit se Stephenem (Cam Gigandet) a nalézá si novou nejlepší kamarádku, spolubydlící Rebeccu (Leighton Meester). Nové kamarádství se ale záhy mění v noční můru. Sara se ocitá tváří v tvář děsivému poznání, že její přítelkyně je posedlá a nevyrovnaná osoba, která možná dokonce i vraždí!(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Přišel takhle Skandinávskej režisér do Hollywoodu, aby ukázal co v něm je. Řekl si o rozpočet, který nebyl dvakrát velký, ale producenti mu ho rádi dali, protože měl nápad. Nápad v rámci psychologického příběhu, který se odehrává na škole, ve studentském prostředí a obsahuje prvky dramatu, romantiky a hororu, čímž nezklame žádného z nás. Do toho hlavní role jsou dvě herečky, které si vybral tak, že si odchytl ty levné, ale přesto sexy varianty, na které se bude hezky koukat. Holky pak ve filmu chodí v kalhotkách a celé to má takový ten studentský náboj, než se vše zesere a začne psycho-hororová analýza prostředí. Naprosto typická, ale v rámci takových filmů ne úplně špatná. Na ty holky se hezky koukalo, napětí taky nebylo špatný. Kdyby to nebylo tak umělý, klidně bych dal i víc. Jenže tady to bylo úplně jasný, ale jelikož jsem u toho stihl sprchu, oholit se, udělat si jídlo a připravit se na cestu do pryč, nemám zase takový problém vůči tomu filmu a zase to jako výraznější ztrátu času neberu. Druhá půlka se dokonce i docela slušně rozjela a napětí se dalo řezat i žiletkou. (Malarkey) 2*

V době, kdy Sandra Bullock dostane během jednoho roku jak Oscara, tak Zlatou malinu, je možné už prakticky všechno. Třeba i to, aby nám tvůrci nabízeli stále ty stejné látky. Nejklasičtější z klasických. Ale budiž. Koleje na amerických univerzitách vypadají tak, jak u nás nebudou ani za deset let, knihovny jsou zase plné temných zákoutí a mezi nimi se pohybuje poblázněná dívčina, s kterou si nemá kdo hrát a která nesnese, že její spolubydlící chce naopak randit i s jinými. Jenže na plátně se toho jinak moc neděje, bez odboček si to šlapeme do předvídatelného finále, z usnutí vytáhne tak maximálně sympatické cameo Billyho Zanea. Všichni samozřejmě vypadají skvěle, překvapivě ani nehrají špatně a divák? Ten vlastně není tak úplně naštvaný.. (castor) 2*

Thriller nesoucí se místy až v hitchcockském stylu, jehož fragmenty jsem však už viděl i v jiných, podobně laděných snímcích o psychopatických osobnostech toužících si najít blízkého člověka, s kterým by mohly sdílet veškeré tajnosti i úplně všední radosti z běžného života. Na první pohled sympatická Rebecca takovou kamarádku podle svých představ nalezne ve své nové spolubydlící Sáře. Sára je pohledná, oblíbená, kamarádská, ale i tak trochu naivní. Před nedávnem se rozešla se svým přítelem, což je asi jediná vada na kráse, a nastěhovala se na kolej. Obě dívky si začnou rozumět, ale běda tomu, kdo se k Sáře jen přiblíží. A je jedno, jestli je to nalezená kočka, Sářin chlípný profesor, bývalý anebo současný přítel. Rebecca je psychicky narušená dívka, která extrémně na svou novou kamarádku žárlí a chce ji jen pro sebe. Nedovolí, aby nějaký nežádoucí vetřelec narušil podle ní bezvadně fungující kamarádství, ačkoliv Sáře její chování začne být časem podezřelé. Jistě, není to příliš originální a je to poměrně předvídatelné, ale snímek sází na poměrně napínavou až tajemnou atmosféru, která udrží pozornost až do konce a kvalitní herecké výkony dvojice hereček Minka Kelly a Leighton Meester v roli psychopatky. Naopak známější Cam Gigandet a Matt Lanter se museli spokojit jen s vedlejšími rolemi sympatických Sářiných nápadníků. Film neměl ochotu být třeba odvážnější v nahotě, ačkoliv se to přímo nabízelo, erotické scény tak zůstaly poněkud sterilní. I přes sympatickou snahu všech zúčastněných, se film nebyl schopen nějak mimořádně vymanit z klasického schématu o narušené osobnosti dělající si nároky na svoji oběť a stal se solidně natočeným thrillerem, který neutkví příliš dlouho v paměti. 60% (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Sára právě nastoupila na vysokou a její spolubydlící se stává milá Rebecca. Rebecca přijede později, než Sára čekala, a tak Sára vyrazí s dívkou jménem Tracy na večírek, kde se pozná se Stevenem. Po návratu z večírku je Rebecca už na pokoji. Ze spolubydlících se stanou dobré kamarádky. Jednoho dne Tracy vytáhne Sáru do klubu, další den stráví spolubydlící spolu. Jejich parta se brzy rozroste o kotě, která Sára našla. Vše jde pro Rebeccu skvěle, ale pak se znovu objeví Tracy. Rebecca se chce Tracy zbavit, a proto si na ni počká a vyděsí ji. Tracy se svěří Sáře, ale to nepomůže. Rebecca nakonec Tracy napadne ve sprše a vyhrožuje jí smrtí - Tracy se prý už nikdy nesmí k Sáře přiblížit... Sára začne o Rebecce pochybovat, když jí Rebecca udělá pořádnou scénu, že přišla pozdě z rande se Stevenem. Rebecce začne vadit i on, ale neví, jak proti němu bojovat. Když Sára stráví první noc u Stevena, Rebecca najde její mobil a užije si s bývalým Sářiným přítelem sex po telefonu. Rebeccu vzrušuje, když jí Jason popisuje, jak se dotýká Sářina těla.
Další ranou pro Rebeccu je nabídka od Irene, s níž je Sára dlouholetá kamarádka, aby se k ní Sára nastěhovala. Sára o stěhování vážně uvažuje, což se Rebecce vůbec nelíbí. Sára tvrdí, že je hlavním důvodem stěhování nalezené kotě, takže ho Rebecca zabije v pračce a Sáře řekne, že uteklo. Sáru to mrzí, ale brzy řeší nové problémy: políbil ji totiž její oblíbený učitel. Sára se svěří Rebecce a ta to opět vyřeší po svém. Učiteli otevřeně nabídne sex a on po ní skočí. Jenže Rebecca si vše nahraje a pošle to děkanovi, který učitele vyhodí. Několik dní nato se Rebecca sama zmlátí a Sáře pak tvrdí, že ji někdo přepadl při hledání kotěte. Rebecca tak dosáhne toho, že s ní Sára jede domů na Den díkuvzdání. Sára si všimne, že její rodiče se vlastní dcery bojí, a pak se navíc dozví o nějakých prášcích, které má Rebecca brát. V kavárně pak dvojice potká dívku, která se Rebeccy hodně bojí a ze které Rebecca nespustí oči. Sára pozná, že jde o dívku, kterou Rebecca často kreslí, má obrazů s její tváří plný pokoj.
Čekala jsem napínavý a děsivý film, ale jsem dost zklamaná. Byly sice pasáže, které byly lehce napínavé, ale převládaly ty únavné a utahané. Rebecka mě štvala už od začátku a jenom jsem čekala, až na ni spolubydlící přijde a dá jí minimálně facku. Možná to bylo jenom tou herečkou, ale byla nesympatická od samého začátku, takže jsem ráda že to skončilo tak jak to skončilo. Překvapil mě Cam Gigantet, netušila jsem že tam hraje.
Nejdrastičtější scéna byla asi utržení piercingu, takže jestli čekáte nějaký krvavý napínák, tak si pusťte radši něco jinýho. Celkově je film prostě nudný. Nenabízí nic překvapivého, všechno je takové ohrané a předvídatelné. Dokoukala jsem do konce jenom proto, že jsem chtěla vědět jestli tu nepříjemnou Rebecku někdo sejme. Jo a taky jsem nějak nepochopila popisek filmu co je tady na té stránce. Když jsem ho teď četla, tak jsem měla pocit, že jsem se asi dívala na jiný film. To co je tady napsáno, se toho filmu snad vůbec netýká.

DABING
V českém znění: Jitka Ježková - Minka Kelly (Sara Matthewsová), Kateřina Velebová - Leighton Meester (Rebecca), Michal Holán - Cam Gigandet (Stephen), Aleš Procházka - Billy Zane (Profesor Roberts), Jitka Moučková, Jana Páleníčková - Alyson Michalka (Tracy), Eliška Nezvalová - Nina Dobrev (Maria), Bohuslav Kalva, Bohumil Švarc ml. - Matt Lanter (Jason), Martin Zahálka, Ladislav Cigánek (titulky), Radana Herrmannová - Frances Fisher (matka Rebeccy), Jolana Smyčková, Otto Rošetzký a další
Překlad: Ivan Němeček
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Filip Mošner
Dialogy a režie: Luděk Koutný
Vyrobila: LS Productions, dabing v roce 2011

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 4.2.2011 Sony Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 23.5.2011 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 23.5.2011 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 52 500 000
Náklady (Rozpočet) - $ 16 000 000

FILMY V SÉRII
Spolubydlící gastonrolinc.webnode.cz/news/a0169/
Thriller / Drama, USA, 1992
Režie: Barbet Schroeder, Hrají: Bridget Fonda, Jennifer Jason Leigh

Spolubydlící 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0174/
Thriller, USA, 2005
Režie: Keith Samples, Hrají: Kristen Miller, Allison Lange

Spolubydlící gastonrolinc.webnode.cz/news/a0172/
Drama / Psychologický, USA, 2011
Režie: Christian E. Christiansen, Hrají: Leighton Meester, Minka Kelly
 
Tvůrci a herci
Christian E. Christiansen (Režie), Doug Davison (Produkce), Roy Lee (Produkce), John Frizzell (Hudba), Phil Parmet (Kamera), Randy Bricker (Střih), Lindsey Hayes Kroeger (Casting), Jon Gary Steele (Scénografie), Maya Lieberman (Kostýmy), Anthony J. Ciccolini III (Zvuk), Phyllis Temple (Masky), Sonny Mallhi (Scénář), Leighton Meester (Herec), Minka Kelly (Herec), Cam Gigandet (Herec), Danneel Ackles (Herec), Billy Zane (Herec), Matt Lanter (Herec), Frances Fisher (Herec), Aly Michalka (Herec), Nina Dobrev (Herec), Cherilyn Wilson (Herec), Tomas Arana (Herec), Carrie Finklea (Herec), Ryan Doom (Herec), Kat Graham (Herec), Elena Franklin (Herec), Lauren Storm (Herec), Jerrika Hinton (Herec), Jennifer Cadena (Herec), Jenna Bryant (Herec), Nathan Parsons (Herec)
 
2011/88/USA/Drama, Psychologický, Thriller, Horor
 
Zajímavost k filmu
- Leighton Meester byla původně obsazena do role Sara, ale nakonec se producenti rozhodli, že jí obsadí do role Rebeccy.
- Alyson Michalka a Cam Gigandet si spolu zahrali už vo filme Easy A (2010).
 
Odkazy