Pár nenormálních aktivit / Haunted House, A (2013/86/USA/Komedie, Horor) 53%

18.10.2018 09:36
JEDNOU VĚTOU
„Smějte se hodně vtipně."

OBSAH
Když se konečně Malcolm rozhodně pověsit staromládenectví na hřebík a dovolí své přítelkyni, aby se k němu nastěhovala, netuší, kdo přivandruje s ní. Po pár podivných událostech se Malcolm s Keishou rozhodnou podivné aktivity natočit a zjistí, že Keishu posedl šílený duch. Malcolm povolá na pomoc kněze, aby ducha z Keishy vyhnal a zachránil tak jejich vztah a především Malcolmův sexuální život…(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Bisexuální ektoplazma, teplý senzibil a vymítač na koksu? Hodně nemorálních aktivit přijatých mnou spíše pasivně. Wayansovic rukopis totiž trošku začíná připomínat jakýsi fekální, sexistický, vyhulený kolovrátek a ač za to možná skončím jako bílá šlapka na Mandingo party, Cedricovi by už měl někdo říct, že je všechno, ale rozhodně ne Entertainer.. Sice ta scéna byla trapná, jak předčasná ejakulace na recepci kliniky reprodukční medicíny, ale vůbec bych se teď nedivil, kdyby Marlona sbalila na nějakém večírku fanynka a řekla mu, ať s ní dělá všechno, co dělal s tím plyšákem.. (Gilmour93) 3*

Varování: příliš mnoho parodie může vyvolat u citlivých jedinců nenormální aktivity. A zvýšenou koncentraci nadpřirozených sil lze snížit smíchem. Afroamerický pár, Malcolm a Kisha, se v srpnu roku 2012 ve dne v noci natáčejí. Jejich nahrávky většinou zachycují pikantnosti jako je kupříkladu sex, prdění partnerky nebo kálení partnera po domě a hlavně taky ducha, který se v domě usídlil a na jehož vypuzení si pozvou sensibila, odborníky na paranormální jevy anebo "gangsta" příbuzenstvo. S Marlonem Wayansem je to vždycky pěkný šrumec a ne jinak tomu je i tentokrát, kdy si s kolegou Rickem Alvarezem tentokrát střílejí z hororového subžánru found footage jenž s vehemencí chrlí přírůstky ve své kategorii.V největší míře je zaostřeno na sérii Paranormal activity a tak je třeba znát základní, ale mnohdy také detailní dění z prvního dílu, aby vám neunikly vtípky a narážky na něj. Pokud vám z nějakých důvodů série uniká a s úspěchem ji ignorujete lze v této parodii nalézt také řadu sexuálních a rasistických narážek, které s parodovaným subžánrem nemají žádnou souvislost. Parodují se výhradně found footage kousky a bez jejich znalostí řada gagů zůstane bez odezvy. Mám nakoukáno a proto jsem se bavil. Jen některé vtípky trpěly zdlouhavějším procesem dobrání se pointy, která nakonec ani nepřišla. Byl jsem však překvapený kvalitní režií debutujícího Michaela Tiddese. A Marlon Wayans je nespoutaný živel, který tentokrát šel poměrně do extrému. O parodii obecně platí, že kdo má nakoukáno, tak se baví. A tady tomu není jinak. Mé hodnocení: 80% (kingik) 4*

Dobrá krávovina. Místy jsem nechápal, místy jsem se brutálně řechtal. Vše natočeno záměrně blbou rozklepanou kamerou, která je rozklepaná jenom tehdy, kdy se to tvůrcům hodí. Ke konci už jsem tak trošku stopoval čas, ale ve výsledku musím říct, že ta hodina a půl za to stála. (Malarkey) 3*

VELKÁ RECENZE
Tohle fakt ne. Tohle je k zblití. Já pochopím, proč má úspěch Zdeněk Troška nebo Tyler Perry a dá se říct, že to i svým způsobem respektuji. Ale celý klan Wayansů by měl být okamžitě zbaven svéprávnosti a odlifrován někam na Antarktidu. S výjimkou Damona Wayanse staršího, protože Poslední skaut je pořád boží, a Damona Wayense mladšího z vynikajícího sitcomu Happy Endings. Ale u zbytku doporučuji utopit, umlátit, upálit a pohřbít. A nezáleží mi na tom, v jakém pořadí se to provede.
Marlon Wayans, jenž bude navždy jen tím idiotským černochem ze Scary Movie nebo člověkem, který se bůhvíproč objevil v Requiem za sen a hrál tam skvěle, se rozhodl využít volného prostoru a oživit parodický žánr. Už podle názvu je jasné, že hlavně půjde o Paranormal Activity. Zaprvé proto, že je tahle série populární a zadruhé kvůli tomu, že pokud má člověk odvahu, může i negramotnému kreténovi se třemi třídami základky dát do ruky zapnutou kameru, po hodině a půl mu ji vzít a vydávat to za film.
Tvůrce doporučuji utopit, umlátit, upálit a pohřbít. A nezáleží mi na tom, v jakém pořadí se to provede.
Pár nenormálních aktivit je čiré zoufalství a pokud se u nich budete smát, ocenil bych, abyste si někde vyběhali, že se hodláte dobrovolně zříct svého volebního práva. Není tu nic vtipného. Nic. Ani vteřina, ani náznak, nic. Jen tu otravné hovado provádí něco, co nemůže za humor považovat snad ani pavián po lobotomii. Souložení s plyšovými zvířátky, toaletní humor a neustálé a nesmírně tupé a primitivní sexuální narážky se tu střetávají s absolutní absencí originality nebo snahy natočit něco, co nebude úplný výblitek.
Nechci už o Pár nenormálních aktivitách psát. Nechci na ně myslet. Nenávidím je a nenávidím Marlona Wayanse a doufám, že mu přijdou třeba na to, že pár let neplatil daně a na nějaký ten rok ho zavřou, aby byl klid. Pokud někdo seriózně uvažuje, že na tenhle filmový ekvivalent vypálení Lidic půjde za peníze, radši mi je pošlete, pak si dáme někde sraz a já vás profackuju. Dá vám to víc.
P.S.: Věci jako herecké výkony, kameru, scénář a podobně v tomhle případě nemá smysl hodnotit.

Ocenění:
Razzies
2013 - Nick Swardson (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
V českém znění: Filip Švarc - Marlon Wayans (Malcolm), Tereza Chudobová - Essence Atkins (Kisha), Otakar Brousek ml. - Nick Swardson (Chip senzibil), Zbyšek Pantůček - David Koechner (Dan ze zabezpečení domu), Bohdan Tůma - Cedric the Entertainer (Otec Williams) +J.B. Smoove (Kishinin otčím) + (Titulky), Martin Zahálka - Andrew Daly (Steve), Radek Hoppe - Affion Crockett (Bratranec Ray-Ray), René Slováčková - Alanna Ubach (Jenny), Martin Sobotka - Dave Sheridan (Společník Bob), Lucie Kožinová - Robin Thede (Kishinina máma) + Marlene Forte (Rosa), a další...
Produkce: Zuzana Špeciánová
Překlad a dialogy: Ivan Kotmel, Agentura K
Zvuk: Miloš Sommer
Režie: Martin Těšitel
Vyrobilo: Studio Soundwave v roce 2013 pro Hollywood Classic Entertainment

Premiéra ČR: 28.3.2013 H.C.E.
Premiéra USA: 11.1.2013 Open Road Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 10.7.2013 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 624 273
Tržby celkem - $ 60 141 683
Návštěvnost v ČR - 4 594

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Pár nenormálních aktivit gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0127/
Komedie / Horor, USA, 2013
Režie: Michael Tiddes, Hrají: Marlon Wayans, Nick Swardson

Pár nenormálních aktivit 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0128/
Komedie / Horor, USA, 2014
Režie: Michael Tiddes, Hrají: Marlon Wayans, Gabriel Iglesias
 
Tvůrci a herci
Michael Tiddes (Režie), Rick Alvarez (Produkce), Marlon Wayans (Produkce), Andy Ross (Hudba), Steve Gainer (Kamera), Suzanne Hines (Střih), Venus Kanani (Casting), Mary Vernieu (Casting), Fred Andrews (Scénografie), Ariyela Wald-Cohain (Kostýmy), Rick Alvarez (Scénář), Marlon Wayans (Scénář), Marlon Wayans (Herec), Nick Swardson (Herec), Cedric the Entertainer (Herec), David Koechner (Herec), Essence Atkins (Herec), Dave Sheridan (Herec), Jamie Noel (Herec), Affion Crockett (Herec), Marlene Forte (Herec), J.B. Smoove (Herec), Alanna Ubach (Herec), Andrew Daly (Herec), Liana Mendoza (Herec), Fred Stoller (Herec), Nikki Tomlinson (Herec), Bobbie Lee Jr. (Herec)
 
2013/86/USA/Komedie, Horor
 
Zajímavost k filmu
- Při závěrečných titulcích může divák zhlédnout ještě pár bonusových scén z natáčení.
- Nick Swardson byl nominován na Zlatou malinu v kategorii nejhorší herec ve vedlejší roli.
- Kisha (Essence Atkins) používá parfém s názvem "Entita", čímž odkazuje na film Paranormal Entity (2009).
- V Malcolmově (Marlon Wayans)domě je možné vidět hned několikrát plakát ke hře "Saints Row: The Third".
- Plakáty k filmu parodují hned několik plakátů ke slavným hororům, a to například Sinister (2012), Kletba z temnot (2012), nebo Texas Chainsaw 3D (2013).
- Film prišiel do amerických kín 11. 1. 2013, čo bol pôvodný dátum premiéry konkurenčného snímku Scary Movie 5 (2013) ešte pred tým, ako ho presunuli na 12. 4. 2013.
- Film vznikl díky tomu, že Marlona Wayanse producenti neobsadili do nových dílu filmové série Scary Movie. Herec tak začal pracovat na tomto snímku.
 
Odkazy