Zubaté ostří / Jagged Edge (1985/105/USA/Krimi, Thriller, Mysteriózní, Romantický) 72%

13.03.2018 09:20
JEDNOU VĚTOU
„Dědička velkého majetku je zavražděna. Mezi podezřelými je i vlastní manžel. Pomůže mu bývalá právnička?“

OBSAH
Vražda, rozporuplný soudní proces a zakázaná láska. To je Zubaté Oostří, thriller ostrý jako břitva o zločinu a vášni. Bohatá velmi známá žena je brutálně zavražděna. Smrtící zbraní je lovecký nůž se zubatým ostřím. Jeff Bridgess hraje Jacka, manžela oběti a také hlavního podezřelého. Jeho obhájkyně Teddy Barnes si je jistá, že je Jack nevinen. Brzy s ním navzdory všem etickým zásadám prožívá milostný vztah. Jack je okouzlující, ale je opravdu nevinen, jak se zdá? Nebude Teddy jeho další oběť? Strhující závěr filmu je jeden z důvodů, proč bylo ZUBATÉ OSTŘÍ opěvováno kritiky a nominováno na Oscara.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Rozhodně nadprůměrný thriller, kterému se umně podařilo zkombinovat právnický souboj, krimi-zápletku i vyostřené romantické drama. Největším a nejtrvalejším pozitivem, díky němuž se snímek vyplatí zhlédnout třeba i dvakrát, je ústřední dvojice Jeffa Bridgese a Glenn Close, jejichž vztah je zajímavý od začátku do konce. Nic proti výkonu Roberta Loggii, ale dle mého názoru by si oscarovou nominaci nejvíce zasloužila právě Glenn Close. Potěšil mě i závěr filmu, čekal jsem ještě jeden zvrat, ale bez něj je film o dost čistší a logičtější. (Pohrobek) 4*

Od začátku jsem si říkal, že osmdesátky v USA nabídly celou řadu zajímavých filmů. Potají jsem doufal, že i tenhle film by mohl být s tou poctivou starou atmosférou, která z amerických filmů té doby přímo tryská. A taky že jo. Herci naprosto skvělí, i když Glenn Close ještě asi o dva stupně lepší. Místy slabší právnické drama, ale ke konci naprosto luxusní thriller, který si tu čtvrtou hvězdu prostě zaslouží. (Malarkey) 4*

Předobraz thrillerů typu Basic Instinct, Jade nebo Presumed Innocent, který mě svou slabší první polovinou nedokázal patřičně vtáhnout do hry. S nástupem soudního přelíčení sice začne přituhovat, ale čepel Zubatého ostří se už nestihne vybrousit k dokonalosti - i přes závěrečný twist a solidní výkony kvarteta: klející Loggia, porcelánová panenka Close, Coyote dýmící jako komín pittsburské ocelárny a Bridges s očima zmoklého štěněte zlatého retrívra, co tragicky přišlo o oba rodiče. A nebo týden nepršelo, táta pes i máma fenka jsou naživu a on je podlý jezevčík..? „Fuck him, he was trash.“ (Gilmour93) 3*

VELKÁ RECENZE
Jde skutečně o výjimečné ztvárnění všech hlavních postav, které mistrně zvládli nejen Glenn Close a Jeff Bridges, ale i Peter Coyote a Robert Loggia. Co však bohužel sráží tenhle zajímavý thriller je dost kulhající scénář. Vím, že jsem v rozporu s většinou hodnotících - ale jako nesmyslné vidím zatajování událostí v Santa Cruz ze strany Crasnyho, to je naprosto nelogický akt, který naopak nahrává obhajobě.
Další nesmysl je závěr, protože - a jak uživatelka kleopatra píše, hodně dlouho se ví, kdo je kdo, tudíž to bude zavánět spoilerem - v USA po vynesení osvobozujícího rozsudku nemůže být nikdo nikdy souzen znovu za stejný zločin, i kdyby bylo důkazů půl milionu. Nehledě na to, že finální čin vraha je nelogický ve všech bodech - ten se dá hodnotit jako totální degradace mozku.
Další ranou do přirozenosti a reality je fakt, že pachatel nechá jeden z naprosto rozhodujících důkazů povalovat jen tak na očích a jako nepotřebný ho dávno nezničí - možnosti k tomu byly. Pokud snímek byl natočen pro naprosté detektivní diletanty, líbit se musel, jinak už v polovině budete mít dojem notně zkažený. To ale nijak nesnižuje už zmíněné herecké výkony, za ně jsou tři hvězdičky naprosto poctivé. (Robbi)

PODROBNÝ POPIS FILMU
V San Franciscu je v sídle manželů Forresterových nalezena brutálně zavražděná Page Forrester a její služebná, které vrah zabil loveckým nožem se zubatým ostřím. Hlavním podezřelým se stává její manžel Jack, který byl údajně pachatelem omráčen a detektivům se jeho výpověď příliš nezdá. Navíc má velmi dobrý motiv, protože po manželce zdědí nejen majetek v hodnotě mnoha milionů, ale také vydavatelství, které dosud pouze řídil. Okresní prokurátor Krasny Jacka nakonec obviní z dvojnásobné vraždy, přestože pro jeho vinu hovoří pouze nepřímé důkazy. Jeho právní firma Jackovi po pečlivé volbě doporučí jako obhájkyni Teddy Barnesovou. Kdysi byla Krasnyho spolupracovnicí, nesouhlasila však s jeho ne vždy korektními metodami a navíc se cítila vinna za to, že poslala za mříže nevinného člověka, který pak za mřížemi spáchal sebevraždu.
Žena má sice k případu výhrady, nakonec však obhajobu přijme. Pečlivě Jacka vyslechne, probírá se jeho manželstvím a necháho prověřit na detektoru lži. Navíc si najme velmi schopného detektiva Sama Ransoma, který má shromáždit další fakta o případu i Jackovi a jeho minulosti a manželství. Přestože Jack není příliš příjemný člověk, jeho dopovědi se zdají upřímné, detektorem lži projde bez jediného zaváhání a navíc dovede být velmi okouzlující. Teddy se je přesvědčena o jeho nevině a navíc pomalu začíná podléhat jeho kouzlu a nakonec se stane jeho milenkou. Proces budí zaslouženou pozornost a Krasny je odhodlán dokázat, že Jack je vypočítavý bezcharakterní vrah. Manželku prý zabil, protože se s ním chtěla nechat rozvést a on by tak přišel o většinu majetku. Přestože má shromážděn dostatek svědectví a nepřímých důkazů, Teddy je dokáže postupně vyvrátit. Přestože v procesu dojde k dramatickému odhalení, když prokuratura předvolá ženu, která byla Jackovou milenkou, dostane Teddy anonymní vzkaz, který ji dovede k mladé ženě, která byla podle všeho před osmnácti měsíci napadena a zraněna stejným pachatelem. Navíc se ukáže, že prokuratura o této ženě věděla a pokusila se její existenci zatajit. Výrok poroty pro vyčerpávajícím procesu zbaví Jacka viny. Muž je propuštěn, Krasny se však před Teddy netají přesvědčením, že Jack je cynickým, vypočítavým vrahem, který si vraždu dokonale promyslel. Teddy stráví noc s Jackem, ráno však v jeho skříni objeví důkaz, který potvrdí Krasnyho přesvědčení.

Ocenění:
Academy Awards
1986 - Robert Loggia (Vedlejší herec) (nominace)

DABING
V českém znění: Eliška Balzerová – Glenn Close (Teddy Barnesová), Pavel Soukup - Jeff Bridges (Jack Forrester), Václav Postránecký – Peter Coyote (Thomas Krasny), Alois Švehlík – Robert Loggia (Sam Ransom), Jiří Holý – John Dehner (soudce Carrigan), Lucie Vojtěchová - Christina Hutter (Jenny Barnesová), Bohumil Švarc - James Karen (Andrew Hardesty), Naďa Konvalinková - Leigh Taylor-Young (Virginia Howell), Martin Šotola - Brandon Call (David Barnes), Jana Drbohlavová - Karen Austin (Julie Jensen), Martin Stropnický - Marshall Colt (Bobby Slade), Petr Pelzer - Woody Eney (Austin Lofton), Ladislav Županič - Louis Giambalvo (Fabrizi), Helena Friedrichová - Diane Erickson (Eileen Avery), Jiří Prager - William Allen Young (Greg Arnold), Jaroslav Kaňkovský - Lance Henriksen (Frank Martin), JIří Zavřel - John Clark (Dr. Holloway), Miroslav Saic - Guy Boyd (Matthew Barnes), Zdeněk Blažek, Bedřich Šetena - Bill Gratton (porotce), Jan Sedliský - Ben Hammer (Dr. Goldman), Miriam Kantorková - Sarah Cunningham (soudkyně), Daniela Bartáková - Sharon Madden (redaktorka), Ladislav Kazda - Walter Brooke (Duane Bendix) + David Wiley (soudní úředník), Zdeněk Hess - Dean Webber (TV hlasatel), Richard Honzovič (titulky) a další
Zvuk: Václav Hálek
Střih: Jana Stejskalová
Vedoucí výroby: Jaromír Šindelář
Dialogy: Jiří Křižan
Režie českého znění: Miroslav Kubišta
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing 1988

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 4.10.1985 Columbia Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.1.1996 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.5.2001
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 40 500 000
Náklady (Rozpočet) - $ 15 000 000
 
Tvůrci a herci
Richard Marquand (Režie), Martin Ransohoff (Produkce), John Barry (Hudba), Matthew F. Leonetti (Kamera), Sean Barton (Střih), Conrad Buff IV (Střih), Lynn Stalmaster (Casting), Gene Callahan (Scénografie), Ann Roth (Kostýmy), Gene S. Cantamessa (Zvuk), Bob Mills (Masky), Joe Eszterhas (Scénář), Glenn Close (Herec), Peter Coyote (Herec), Jeff Bridges (Herec), Lance Henriksen (Herec), James Karen (Herec), Robert Loggia (Herec), Michael Dorn (Herec), Leigh Taylor-Young (Herec), Walter Brooke (Herec), Brandon Call (Herec), Sharon Madden (Herec), Dawna Lee Heising (Herec), Karen Austin (Herec), John Dehner (Herec), David Wiley (Herec)
 
1985/105/USA/Krimi, Thriller, Mysteriózní, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Hlavnú rolu odmietol Kevin Costner.
- Písací stroj je presne ten istý, na ktorom Joe Eszterhas písal scénar filmu.
 
Odkazy