Ztracený na Sibiři / Zatěrjannyj v Sibiri (1991/140/Sovětský svaz, Velká Británie/Drama) 78%

26.02.2018 12:32
JEDNOU VĚTOU
„Evropské téma, které mapuje dějiny celého kontinentu, nejen Ruska, ale i celého bývalého východního bloku."

OBSAH
Politické drama se odehrává na konci války 1945 za Stalina. Britský archeolog Andrei Miller (Andrews) pracuje v Iránu ale netuší že ho KGB má za německého špiona a zatíká ho a je odvezen na 10 let na Sibiř do Gulagu. Nejstrašnější vězení v Rusku z kterého se málo kdo vrátí. Krutost a potupa, nelidské zacházení s vězni je snad horší než za Hitlera.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ačkoliv věřím, že skutečnost byla ještě o dost horší, i tak tenhle film ukazuje s velikou dávkou syrovosti a mrazivé působivosti zobrazení nelidských životních podmínek vězňů ve stalinistických koncentračních lágrech - gulazích. Hlavní hrdina - britský archeolog, uvězněný bez zjevné příčiny (jak bylo ostatně v Sovětské říši zvykem) - se musí vypořádat nejen s perzekucí ze strany dozorců, kteří byli neomezenými pány nad životem a smrtí každého uvězněného, ale také bojuje o život s těmi nejhoršími kriminálníky a vrahy za strany vězňů. Jeho přerod z muže s vizáží salónního džentlmena ve vyhublého a okolními vlivy otřískaného mukla je úžasný. Je také čitelně ukázáno, že političtí, neprávem odsouzení vězni, byli v gulazích považováni za mnohem horší sortu lidí, než ti nejhorší vrazi a násilníci. Nechybí ani tragická love story hlavního hrdiny s táborskou ošetřovatelkou. Před několika lety uvedeno na ČT2, v případě opakování je tenhle působivý film jasnou volbou. (Lima) 4*

Asi největším přínosem tohoto filmu je, že se jako jeden z mála zaobírá prostředím gulagů a že tuto látku uchopili ti nejpovolanější, tedy rusové. Přeci jen, kdo lépe by mohl byprávět o zvěrstvech, které se pod Stalinovou krutovládou odehrávaly, než právě oni. Díky tomu film působí velice reálně a přirozeně, čemuž napomáhá a velice věrně vzhlížející výprava, stavby a kostýmy filmu. Herci se svými rolemi také poradili velice slušně, na rduhou stranu největší pozornost na sebe strhávají brutální a absurdní události, které vypovídají o tehdejší době spoustu, ale zároveň jen minimum. Je dobře, že tehdy takový film vzniknul, kdo ví, jestli by v Rusku mohl takový film být natočen dnes. (kinej) 4*

Několik milionů lidí prošlo gulagem a přes milion a možná i víc jich tam zahynulo. Strašný smutek, zoufalství, hrůza, beznaděj, ztráta lidskosti a mohla bych pokračovat, ale ani to zdaleka nevystihuje to, co se tam skutečně muselo odehrávat. Jeden z mnoha velmi bolestných příběhů té téměř už dávné historie zde oživla v dramatu o anglickém archeologovi, který se do jednoho takového gulagu omylem dostal. Velmi silné, drsné a emotivní drama, na které se hned tak nezapomíná, ono to totiž ani nejde. (emma53) 5*

VELKÁ RECENZE
Tento film je falešným pokusem o ztvárnění hrůz stalinistického Sovětského svazu a tragédií lidí uvězněných v stalinistických gulazích. Film se snaží být natočen syrově a emocionálně zároveň, nicméně do konce není dotáhnut ani jeden z těchto dvou aspektů. Režisér chtěl ukázat, že i v nekonečně nelidských podmínkách člověk, chce-li, dokáže zůstat člověkem - toť ona milostná scéna, kdy se Angličan s doktorkou jen tak dotýkají a nanejvýš se letmo políbí. Režisér chtěl do filmu zakomponovat určitou dávku poetiky, což se prakticky vůbec nedaří a ve filmu tento pokus vyznívá dost sebeparodicky.
Vlastně celý film působí dojmem, jako by chtěl zlehčit a parodovat onu hrůznou dobu. K tomu mu perfektně pomáhají skutečně tupé herecké výkony (jestli se o hercích dá mluvit), které jsou umocněny doslova čínským stylem hraní - gestikulace z komediálních kung fu filmů, skutečně chabé dialogy a vše podtrženo mimořádně tragickým českým dabingem. Ruské filmy - vzhledem k intonaci - je prostě lepší sledovat v původním znění. Mohu tedy říct, že jsem se opravdu nemohl dočkat, kdy konečně film skončí. A když skončil, rozlila se blaženost. Blaženost, že toto peklo nemusím už dál snášet.
POZNÁMKA: Vysoké hodnocení zdejších uživatelů je skutečně zarážející. Na druhou stranu ale vím, že i ti rádoby odborníci, kteří dokáží filmy hodnotit i po technické stránce a dokáží k filmu vyprodukovat neobvyklé množství odborně vypadajících slov, prostě těmi odborníky nejsou. Protože pokud mi někdo napíše, že je toto neobyčejně chytlavý lidský příběh, tak já říkám, že buď to tento člověk píše jen proto, že neobyčejně chytlavé lidské příběhy americké kinematografie nemá rád, protože jsou americké anebo chce být moderní svým názorem upřednostňující ruskou kinematografii anebo prostě se chce zalíbit vysokohodnotícím. Ať tak či onak, hodnocení tohoto filmu zařazuji do složky Velký omyl.

Ocenění:
Golden Globes
1992 - Nejlepší zahraniční film (nominace)

DABING
V českém znění: Martin Stránský – Anthony Andrews (Andrei Miller), Tereza Bebarová - Jelena Majorova (Anna), Milan Slepička - Vladimír Iljin (kapitán Malachov), Antonín Navrátil - Nikolai Pastukhov (Míša), Kristýna Valová - Irina Michaljova (Lilka), Miroslav Táborský - Alexej Žarkov (Nikola), Vladimír Čech - Aleksandr Gureyev (seržant Koněv), Pavel Soukup (šáh), Pavel Vondra, Bohdan Tůma, Radovan Vaculík, Libor Terš, Jiří Plachý, Jolana Smyčková, Jaroslav Horák, Michal Holán, Ludvík Král, Marcel Rošetzký, Alice Šnirychová, Marek Libert, Vladimír Fišer, Milan Bouška, Růžena Merunková, Stanislav Lehký, Dalimil Klapka, Jan Maxián, Karel Richter, Jan Rimbala, David Štěpán, a další.
Produkce: Milena Čapková
Překlad a dialogy: Ivan Kotmel
Režie českého znění: Jan Žáček
Vyrobilo: pro Řitka Video Studio Soundwave, 2009

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Sovětský svaz: duben 1991
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:
Poprvé na DVD: 25.5.2009 Řitka video
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Alexandr Mitta (Režie), Anthony Andrews (Produkce), Garik Gasparyan (Produkce), Alexander Moody (Produkce), Leonid Desyatnikov (Hudba), Vladimir Shevtsik (Kamera), Anthony Sloman (Střih), Nadezhda Veselyovskaya (Střih), - (Casting), Vitaliy Klimenkov (Scénografie), Valery Yurkevich (Scénografie), Tatyana Lichmanova (Kostýmy), Ekaterina Popova-Evans (Zvuk), - (Masky), James Brabazon (Scénář), Valeri Frid (Scénář), Yuriy Korotkov (Scénář), Aleksandr Mitta (Scénář), Anthony Andrews (Herec), Vladimir Iljin (Herec), Valentin Gaft (Herec), Natalja Gundareva (Herec), Ivan Bortnik (Herec), Jevgenij Mironov (Herec), Arnis Licitis (Herec), Pjotr Zajčenko (Herec), Michail Žigalov (Herec), Alexandr Burejev (Herec), Albert Filozov (Herec)
 
1991/140/Sovětský svaz, Velká Británie/Drama
 
Zajímavost k filmu
- Film je inšpirovaný skutočnými životnými skúsenosťami Alexandra Mittu a Valery Friedovej.
- Prvý realisticky natočený portrét sibírskych gulagov, ktorý bol natočený v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu sovietskymi filmármi.
 
Odkazy