Zrodila se hvězda / A Star Is Born (2018/136/USA/Drama, Romantický, Hudební) 80%

30.01.2019 17:34
JEDNOU VĚTOU
„Hlavní roli v dechberoucím romantickém dramatu Zrodila se hvězda hrají Bradley Cooper a Stefani Germanotta, kterou ovšem celý svět lépe zná pod jejím uměleckým pseudonymem jako hudební superstar Lady Gaga."

OBSAH
Hlavní roli v dechberoucím romantickém dramatu Zrodila se hvězda hrají Bradley Cooper a Stefani Germanotta, kterou ovšem celý svět lépe zná pod jejím uměleckým pseudonymem jako hudební superstar Lady Gaga. Pro čtyřnásobného držitele nominace na Oscara Bradleyho Coopera je tento film jeho režijním debutem. Cooper ve filmu zároveň hraje hvězdu country Jacksona Mainea, který objeví neznámou talentovanou zpěvačku Ally (Lady Gaga). Když se oba vrhnou do vášnivého milostného vztahu, Jack přiměje Ally k vystupování v záři reflektorů a katapultuje ji tak ke slávě. Ale když Allyin raketový start zastíní jeho vlastní kariéru, Jack stále obtížněji nese svůj ústup z velkých pódií a o to více se potýká se svými vnitřními démony.(Vertical Ent.)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Asi jsem těch hudebních dramat už pár viděl, když tomuto filmu nedokážu dát pět hvězd. Nicméně naprosto chápu, proč je s celkovým hodnocením tak vysoko. Má v sobě celou řadu překvapení. Jen jsem celou dobu čekal na závěr a ten mě pak nedokázal šokovat natolik, na kolik bych si sám přál. Přitom už první překvapení je Bradley Cooper. Kdo by byl řekl, že komediální herec, který se proslaví trilogií pařeb nakonec natočí takovou epickou romantiku a ještě všem ukáže, že dokáže zpívat a skládat hodně slušný jižanský rock. No a druhé překvapení je samozřejmě Lady Gaga. Její muziku beru, respektuju ji jako popovou hvězdu a uznávám, že její muzika v rámci popu má nápad. Herecky ale zrovna takovým lidem jako je Leonardo DiCaprio, který se ji ještě nedávno smál na udělení Glóbů, naprosto vytřela zrak. Klobouk dolů. Z obyčejné holky, která dře v restauraci jako číšnice se stala hvězda světového formátu. Některé scény jsou ve filmu doslova legendární. Škoda, že tak epický nebyl i závěr. Jinak musím dodat, že pokud máte rádi muziku a trošku sledujete i zákulisí, tak si ve filmu dokážete najít celou řadu nenápadných momentů, které ale dokážou hodně co říct k dané scéně. To se mi na něm hrozně líbilo. Po shlédnutí jsem diskutoval, přemýšlel a ještě jednou diskutoval. Bradley s Lady Gaga ten filmařský vesmír udělali tak objemný, jak kdyby byli opravdové existující hudební hvězdy. Krása. (Malarkey) 4*

Ten příběh je fakt čistokrevná, průhledná romantika a tentokrát mě to moc nebavilo, když vím přesně jakým směrem to půjde. Co jsem ovšem absolutně netušil je jak na mě zapůsobí Lady Gaga. Tuto dámu jsem nikdy neslyšel zpívat a její jméno registruji jen s nadpisů bulvaru na seznam.cz , takže jsem jí dal cejch "celebrita", ale ouha za tuhle hodně silnou urážku se musím Lady Gage (Gaze ?? ) hluboce omluvit. Byla to právě ona, která mě dělala celým filmem průdkyni. S ní jsem sdílel všechny emoce a těšil se na její pěvecké vložky, protože i mé hudebně ignoranstké uši se krásně zaposlouchali. Navíc její cilvilní projev mě učaroval. Bradley dal do role Jacka dal všechno a je to znát a jeho režisérkém umění rovněž nejsem na pochybách. Nevylučuju, že ještě s hvězdičkama přitlačím při další projekci, pokud i ten příběh ve mě trošku zesílí, ale zatím to nechám na solidních třech. (Enšpígl) 3*

Na plnou sílu do všech směrů. Jack a Ally umí být velkolepí, majestátní, melodramatičtí a zamilovaní. A právě proto jsem tak rád, že si Cooper na režijní stoličce může maximálnímu měřítku navzdory dovolit i takovou frajeřinu, že se na všech klíčových dějových místech zastaví. Ví totiž, že na každého čekají křižovatky, na kterých má na rozmyšlenou pár vteřin a přitom v koutku duše ví, že právě takhle palčivý moment rozhodne o tom, kam bude dál směřovat zbytek jeho života. Proto si i divák s hlavní dvojicí rád postojí na podobných rozcestích o trochu déle, aby nechal každou volbu zarezonovat, aby každé správné rozhodnutí pěkně rozlilo teplo po těle a každé špatné aby řízlo slušně hluboko. Od obou zúčastněných životní výkony a zasloužená jízda filmu, který nejprve zboří kina a brzy poté nejrůznější předávání cen, aby se velice záhy stal zlatou klasikou. We're far from the shallow now. (novoten) 5*

VELKÁ RECENZE
Jak možná víte, třetí remake Zrodila se hvězda měl původně režírovat Clint Eastwood, který chtěl do hlavní role Beyoncé. To bylo před dlouhými sedmi lety a hned o rok později se k filmu dostal Bradley Cooper, jemuž ale Eastwood řekl, že už pro něj tahle loď odplula. Za další tři roky Cooper došel k tomu, že bude film sám režírovat a místo Beyoncé do něj obsadil Lady Gaga. A ačkoliv jsme čekali nedopečenou zbytečnost... výsledek nefalšovaně vyráží dech.
Pamatujete si, když Kevin Costner zničehonic natočil Tanec s vlky? Nebo když Ben Affleck debutoval s Gone, Baby, Gone? Tak zhruba na téhle úrovni se pohybujeme. Slavná herecká tvář si po spoustě dobrých (i spoustě špatných) filmů sedla za kameru a vystřihla prvotřídní drama, u něhož byste tipovali tak pátý režijní zářez. Příběh charismatického muzikanta na konci kariéry a ošklivého káčátka na jejím začátku jste možná viděli ve verzích z roku 1937, 1954 nebo 1976. A i když je hlavně ta druhá náramně povedená, Cooperův update strká tříhodinový opus s Judy Garland a Jamesem Masonem neohroženě do kapsy.
Čím to? V první řádě si rychle všimnete, že Cooper jednoduše točí jak pán. Filmů o řádění na pódiu už vznikly desítky a děly se v nich neskutečné věci. Zrodila se hvězda ale podává hudební vystoupení v osobitém a intimním stylu, který vás bez pohltí bez ohledu na velikost publika. Cooper jako by ho málem nechal zmizet - většinou ho vnímáte jen zvukově. Prožitek z ranku "stojím na pódiu vedle hrdinů" je tedy maximální, naštěstí ale nejde o to jediné, co vám film nabídne.
Ještě důležitější jsou totiž kupy dialogů o životě, lásce, práci, rodině a dalších milionkrát probraných věcech, která ale nikdy neotravují ani nenudí. Komorní chvilky s postavami tak fungují stejně luxusně jako hudební vložky, a především ústřední romance a celá linka se Samem Elliotem nenechají jedno oko suché. Cooper prostě našel cestu, jak prodat známá životní moudra vlastním hlasem. A přestože si v hlavě budete říkat: "No to už jsem slyšel a jako dává to smysl.", pořád budete mít pocit, že je zrovna tahle formulace hodná zapamatování.
Doteď vlastně nechápu, jak se celý ten dvouačtvrthodinový kolos hýbe dopředu tak rychle a jak Cooper vecpal tolik energie a náboje do tak jednoduchých scén. Jsem si ale jistý tím, že za to mimo skvělého scénáře a ještě lepší režie můžou i herci, kteří jsou jednoduše fenomenální. Už samotný Cooper podává jako charismatický rocker/alkoholik nefalšovaný životní výkon. Lady Gaga k němu přitom perfektně pasuje, a i když má ulehčenou práci tím, že dostala roli na míru, její civilní herectví asi hatery téhle "hudební divnopaní" dost překvapí.
Oba hlavní tahouni tedy jedou na maximum, což by na parádní biják úplně stačilo. Cooper ale přidává ještě výborného Davea Chappellea a především Sama Elliota, jenž filmu dodává drtivě působivou chlapáckou rovinu a měl by si bez okolků dojít pro Oscara. Právě on pomáhá Cooperovi k tomu, aby klasické romantické drama povýšil na něco mnohem víc. Zrodila se hvězda tak dokáže útočit z vícero směrů a pořád mě trochu fascinuje, že v žádném z nich neselhává.
Neříkám, že se tahle novinka bude zaručeně líbit všem - to ani zdaleka, někdo nepřekousne hlavní ženskou roli a jiní si asi řeknou, že už tenhle jednoduchý příběh zkrátka viděli. V rámci žánru se ale jedná o špičkového bratříčka Na pokraji slávy a Sing Street, který umí být zábavný, dojemný, depresivní i osudový, aniž by dělal nějaké ledabylé kompromisy. Cooper zkrátka trefil homerun a hrozně mu přeju, aby z jeho prvotiny byla novodobá klasika. Hollywood totiž upřímné pecky potřebuje a sedmileté čekání na tuhle se vážně vyplatilo!

Ocenění:
Academy Awards
2019 - Píseň
2019 - Bill Gerber, Bradley Cooper, Lynette Howell Taylor (Nejlepší film) (nominace)
2019 - Bradley Cooper (Hlavní herec) (nominace)
2019 - Lady Gaga (Hlavní herečka) (nominace)
2019 - Sam Elliott (Vedlejší herec) (nominace)
2019 - Bradley Cooper, Eric Roth, Will Fetters (Adaptovaný scénář) (nominace)
2019 - Matthew Libatique (Kamera) (nominace)
2019 - Mix zvuku (nominace)

Golden Globes
2019 - Nejlepší originální píseň
2019 - Nejlepší film - drama (nominace)
2019 - Lady Gaga (Nejlepší herečka - drama) (nominace)
2019 - Bradley Cooper (Nejlepší herec - drama) (nominace)
2019 - Bradley Cooper (Nejlepší režie) (nominace)

BAFTA
2019 - Bradley Cooper, Lady Gaga (Hudba)
2019 - Nejlepší film (nominace)
2019 - Bradley Cooper (Nejlepší režie) (nominace)
2019 - Bradley Cooper (Nejlepší herec v hlavní roli) (nominace)
2019 - Lady Gaga (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2019 - Bradley Cooper, Eric Roth, Will Fetters (Adaptovaný scénář) (nominace)
2019 - Zvuk (nominace)

Robert Awards (Danish Film Awards)
2019 - Bradley Cooper (Nejlepší anglicky mluvený film) (nominace)

Florida Film Critics Circle Awards
2018 - Bradley Cooper (Nejlepší filmový debut) (nominace)

AACTA International Awards
2019 - Nejlepší film (nominace)
2019 - Bradley Cooper (Nejlepší režie) (nominace)
2019 - Bradley Cooper (Nejlepší herec) (nominace)
2019 - Lady Gaga (Nejlepší herečka) (nominace)
2019 - Sam Elliott (Nejlepší vedlejší herec) (nominace)

DABING
V českém znění: Týna Průchová - Lady Gaga (Ally), Filip Jančík - Bradley Cooper (Jack), Zdeněk Maryška - Sam Elliott (Bobby), Jan Battěk - Rafi Gavron (Rez), Matouš Ruml - Anthony Ramos (Ramon), Pavel Rímský - Andrew Dice Clay (Lorenzo), Petr Gelnar - Dave Chappelle (George 'Noodles' Stone), Tereza Chudobová - Brandi Carlile (Brandi), Vladimír Kudla - Barry Shabaka Henley (Little Feet), Zbyšek Horák - Michael D. Roberts (Matty), Luděk Čtvrtlík - Michael Harney (Wolfie), Jana Hermachová - Luenell (pokladní), Bohdan Tůma, Jakub Saic, Otto Rošetzký, Ivo Novák, Zdeněk Mahdal, Kateřina Kolárová, Ivo Hrbáč, Viktor Dvořák
Překlad: Milan Stejskal
Dialogy: Monika Macků
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Režie: Lucie Petra Svobodová
České znění ve studiu Pro-Time vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2018

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 4.10.2018 Vertical Ent.
Premiéra USA: 5.10.2018 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 13.2.2019 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 13.2.2019 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 101 000 000
Tržby celkem - $ 436 200 000
Návštěvnost v ČR 197 599
Náklady (Rozpočet) - $ 36 000 000
 
Tvůrci a herci
Bradley Cooper (Režie), Bradley Cooper (Produkce), Bill Gerber (Produkce), Lynette Howell Taylor (Produkce), Jon Peters (Produkce), Todd Phillips (Produkce), - (Hudba), Matthew Libatique (Kamera), Jay Cassidy (Střih), Lindsay Graham (Casting), Mary Vernieu (Casting), Karen Murphy (Scénografie), Erin Benach (Kostýmy), Alan Robert Murray (Zvuk), Debbie Zoller (Masky), Eric Roth (Scénář), Bradley Cooper (Scénář), Will Fetters, Moss Hart (původní scénář), John Gregory Dunne (původní scénář), Joan Didion (původní scénář), Frank Pierson (původní scénář), Lady Gaga (Herec), Bradley Cooper (Herec), Sam Elliott (Herec), Andrew Dice Clay (Herec), Rafi Gavron (Herec), Anthony Ramos (Herec), Dave Chappelle (Herec), Alec Baldwin (Herec), Ron Rifkin (Herec), Michael Harney (Herec), Barry Shabaka Henley (Herec), Michael D. Roberts (Herec), Rebecca Field (Herec), Willam (Herec), Greg Grunberg (Herec), Shangela (Herec), Drena De Niro (Herec), Eddie Griffin (Herec), Gabe Fazio (Herec), Matthew Libatique (Herec), Luenell (Herec), Lukas Nelson (Herec), Alberto Bof (Herec), Don Was (Herec), Don Roy King (Herec), Bonnie Somerville (Herec), Presley Cash (Herec), Joseph Kelly (Herec), Halsey (Herec)
 
2018/136/USA/Drama, Romantický, Hudební
 
Zajímavost k filmu
- Ikonická věta „I just wanted to take another look at you“ („Jen jsem se chtěl na tebe ještě jednou podívat“) zazněla ve všech předchozích verzích filmu.
- Stejně jak Cooperova postava, i Cooper samotný měl problémy s drogami a alkoholem. Kolem věku dvaceti let byl závislý na práškách a alkoholu.
- Ve filmu se objeví i slavná zpěvačka Halsey, kterou můžeme vidět, když předává cenu Grammy Ally (Lady Gaga).
- Pes Charlie, který se objeví v pár scénách a je psem Jacksona (Bradley Cooper) a Ally (Lady Gaga), je ve skutečnosti pes Bradleyho Coopera. Pes je taky pojmenován po zesnulém otci Coopera.
- Aby se Gaga připravila na svou roli, měsíc před natáčením si změnila barvu svých vlasů a přestala nosit make-up.
- Většina scén z baru, ve kterém Ally (Lady Gaga) zpívala, jsou improvizované.
- Lékař, který léčí Mainovu (Bradley Cooper) hluchotu, je skutečným Cooperovým lékařem.
- Kvůli roli se Bradley Cooper musel naučit na klavír a na pianino. Dohromady denně strávil až čtyři hodiny trénováním na tyto hudební nástroje.
- Lady Gaga musela zazpívat poslední píseň filmu „I'll Never Love Again“ jen několik minut poté, co se dozvěděla, že zemřela její nejlepší kamarádka Sonja Durham. Zpěvačka v rozhovoru pro časopis Entertainment Weekly uvedla: „Moje velmi, velmi, velmi drahá kamarádka toho dne zemřela na následky rakoviny. Měli jsme natáčet asi za 30 minut, když mi volal její manžel a já jsem ji slyšela mluvit na pozadí. Hned jsem sedla do auta a jela jsem za nimi. Bohužel jsem přijela asi patnáct minut poté, co zemřela. Doslova jsem ležela s ní v náruči, s manželem, psem a synem po boku... Když jsem se vrátila, Bradley byl opravdu shovívavý a nakonec jsem zvládla písničku nazpívat. Měla jsem neutuchající nutkání zpívat. Byla to vskutku zvláštní scéna, na kterou nikdy nezapomenu.“
- Celosvětová premiéra proběhla 31. srpna 2018 v Benátkách na FF.
- Lady Gaga byla ve stejném věku, jako Judy Garland, která hrála ve stejnojmenném filmu Zrodila se hvězda z roku 1954.
- Scény na čerpací stanici byly natočeny v Desert Hot Springs v Kalifornii u malého obchodu s pneumatikami na silnici Little Morongo. Mimo Kalifornice se film natáčel také v Anglii.
- Na filmovém festivalu v Benátkách Cooper uvedl, že snímek byl inspirován koncertem Metallicy, který viděl, když mu bylo 6 let.
- Bradley Cooper si myslel, že umí zpívat, ale při zkouškách na tento film se ukázalo, že zpěv bude náročnější a těžší než očekával.
- Natáčelo se během tour „Joanne“ Lady Gaga i na festivalu „Coachella“ v roce 2017, kde Gaga účinkovala.
- Všechny písně ve filmu jsou nazpívány živě, což byl nápad Lady Gaga.
- Původně byla hlavní ženská role spojována s mnoha jmény, mezi něž patřila Beyoncé, Jennifer Lopez, Shakira, Demi Lovato, Selena Gomez, Kesha, Rihanna, Janelle Monáe i Esperanza Spalding.
- Producent filmu Clint Eastwood původně uvažoval pro obsazení hlavní role o zpěvačce Beyoncé.
 
Odkazy