Zóna úniku / Drop Zone (1994/101/USA/Akční, Thriller) 57%

19.06.2020 12:55
JEDNOU VĚTOU
„Americký akční film o nebezpečných pádech, o parašutistech a souboji bývalého policisty s nebezpečnou bandou zločinců."

OBSAH
Uprchl vězeň... 38,000 stop nad zemí! Šerif Pete Nessip doprovází, věhlasného počítačového podvodníka, který má ve federálním vězení nastoupit výkon trestu. Během letu na pravidelné lince z Los Angeles ovšem dojde k únosu a vězeň záhadně zmizí. Dokázat to nadřízeným je pro Petea tvrdý oříšek, zvlášť, když sám dlouho nechápe, jak k únosu došlo. Wesley Snipes jako Nessip podniká odvážné seskoky, aby odhalil ve světě parašutismu nebezpečné teroristy.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Černí muži neumějí skákat (z letadla). Nikterak turbulentní akčňák se škaredými ženami a pěknými padáky, který sice s Bodem zlomu pojí prostředí a bílý tesák Gary Busey, ale jinak se to na honění Nea s Pavlem Nedvědem po nebi i vlnách kouká celkem zdola.. (Gilmour93) 2*

Vždycky mě dostává, když tu lidi porovnávaj, čemu je jakej film podobnej. Když to není remake, tak je to v pohodě. Scéna pádu z okna je sice podobná té ze Smrtonosné pasti, ale, a nad tímto byste se měli vážně zamyslet, jak jinak chcete padat z budovy? A pokud tak umírá hlavní záporák, tak ho musíte zabrat s pořádně vyděšeným výrazem, aby bylo jasné, že zlo je poraženo. Navíc, kdyby ho jenom obyčejně zastřelil, dalo by se to srovnat s mnohem větší skupinou filmů, než když vypadl z okna. Jinak celkově se mi film líbil. Není to sice megabomba, ale pobaví a o to u takovýchto filmů jde. Rozhodně to není žádná nastavovaná kaše, nebo překombinovaná kýčovitost. (monolog) 4*

Nějací blázniví parašutisti v letadle zabili bratra šerifa Peta Nessipa, unesli střeženého počítačového génia a v klidu si vyskákali z letadla ve výšce, ve které se nachází jen stopové množství kyslíku. Pete chce pomstu a tak ihned míří do společenství lidí, kteří vědí kudy mají vyskočit z letadla, za které špagáty za letu tahat a jak přežít setkání s tvrdou matičkou zemí. Naučit se těmto fíglům nebude pro Peta nic lehkého, ale bude je potřebovat, až se při vzdušných soubojích bude setkávat s chytráky, kteří si chtějí přilepšit na důchod krádežemi přísně tajných dat. (petaspur) 4*

VELKÁ RECENZE
Snipes s Badhamem spojili síly a natočili film s originálním námětem. Na jedno však při jeho realizaci zapomněli. Na vydatnou porci dobré a adrenalinové akce. Výstižněji řečeno výsledná akce je chabá. Když je film vydáván za akční thriller, očekávám od něj strhující akci a porci napětí. Nic z toho ve filmu není.
Tedy ne tolik, kolik by mělo správně být. Wesley Snipes je afroamerický herec, kterému akční role sedí a kromě toho je herecky disponovaný, ale jeho kariéra v podstatě skončila pobytem ve vězení za danové úniky. Nechápu, proč se Badham, který se v akci vyžívá, najednou držel tak zkrátka, a nenaservíroval dynamickou a hlavně kvalitní akci.
Ze super námětu udělal horko těžko jen průměrný příběh ve kterém se zase toho tolik až moc neděje. Přitom film má nápadů na rozdávání a v tom případě to chtělo zručnějšího režiséra, který by všechny nabízené možnosti dokonale zužitkoval. Je to k vzteku vidět tolik invence pohromadě a vzejde z toho veskrze jen průměrný film z kategorie B s nedostatkem dobré akce odehrávající se v atraktivním prostředí parašutistů, s charismatickým Snipesem, pohlednou a dnes již zapomenutou Yancy Butler a ne uspokojivě využitým specialistou na záporáky a rovněž dobrými režiséry neprávem opomíjeným Gary Buseym.
Jako divák jsem si po filmu připadal ošizený a nedivím se, že jméno John Badham je pro filmové producenty strašákem. Milovníci adrenalinových seskoků padákem si z mého hodnocení ještě nějaké to procento odečtou. Zřejmě se totiž budou při seskocích s viditelnou zadní projekcí dokonale nudit.

DABING
1. DABING (VHS)
V českém znění: Bohdan Tůma - Wesley Snipes (Pete Nessip), Zuzana Schulzová - Yancy Butler (Jessie Crossmanová), Pavel Šrom - Gary Busey (Ty Moncrief), Zdeněk Mahdal - Malcolm-Jamal Warner (Terry Nessip + více rolí), Josef Carda - Michael Jeter (Earl Leedy), Jana Šulcová - Grace Zabriskie (Winona), Jaromír Meduna - Luca Bercovici (Jagger), Petr Gelnar - Corin Nemec (Selkirk), Marcela Peňázová, Jan Pohan, Karel Chromík, Petr Pospíchal - Tim Powell (Gordon Maples + více rolí), Zdeněk Hess, Kateřina Pospíšilová
Překlad: Pavla Kozáková
ZvuK: Antonín Němec
Vedoucí výroby: Petr Michalec
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie: Jan Pecha
Vyrobilo: AW studio Praha pro Hollywood Classic Entertainment 1995

2. DABING (Nova)
V českém znění: Bohdan Tůma - Wesley Snipes (Pete Nessip), Stanislava Jachnická - Yancy Butler (Jessie Crossman), Marcel Vašinka, Jiří Prager - Michael Jeter (Earl Leedy), Jakub Saic, Jiří Valšuba, Filip Švarc, Zdeněk Vencl, Dana Sedláková, Zbyšek Pantůček, Marcela Nohýnková, Zuzana Hykyšová, Radovan Vaculík, Marcela Kyselová, Petr Gelnar, Svatopluk Schuller, Karel Richter, Roman Hájek - Gary Busey (Ty Moncrief), Marek Libert - Corin Nemec (Selkirk), Otto Rošetzký, Julie Alexandridisová
Překlad: Blažena Kukulišová
Dialogy: Regina Švédová
Zvuk: Jaroslav Novák
Produkce: Veronika Dvořáková, Ivana Prejdová
Režie českého znění: Petr Švéda
Vyrobila: Česká Produkční 2000, a. s. pro CET 21, spol. s r.o. v roce 2000

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 23.3.1995 Lucernafilm
Premiéra USA: 9.12.1994 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.12.1995 (VHS) H.C.E.
Poprvé na DVD: 7.10.2009 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 005 176
Tržby celkem - $ 28 735 315
Návštěvnost v ČR 35 184
Náklady (Rozpočet) - $ 45 000 000
 
Tvůrci a herci
John Badham (Režie), D.J. Caruso (Produkce), Lauren Lloyd (Produkce), Wallis Nicita (Produkce), Hans Zimmer (Hudba), Hans Zimmer (Kamera), Frank Morriss (Střih), Carol Lewis (Casting), Joe Alves (Scénografie), Mary E. Vogt (Kostýmy), - (Zvuk), Kimberly Felix (Masky), Peter Barsocchini (Scénář), John Bishop (Scénář), Wesley Snipes (Herec), Gary Busey (Herec), Yancy Butler (Herec), Michael Jeter (Herec), Corin Nemec (Herec), Kyle Secor (Herec), Malcolm-Jamal Warner (Herec), Luca Bercovici (Herec), Claire Stansfield (Herec), Grace Zabriskie (Herec), Rex Linn (Herec), Mickey Jones (Herec), Clark Johnson (Herec), Melanie Mayron (Herec), Lexie Bigham (Herec), Kimberly Scott (Herec), Robert LaSardo (Herec), Al Israel (Herec), Rick Zieff (Herec), Sam Hennings (Herec), Charles Boswell (Herec), Andy Romano (Herec), Tim Powell (Herec), Keith MacKechnie (Herec), Ed Amatrudo (Herec), Vic Stagliano (Herec)
 
1994/101/USA/Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film se natáčel v Culver City a v Los Angeles v Kalifornii.- Film je částečně natočen podle životního příběhu dvou profesionálních parašutistů Tony Griffina a Guye Manose.
- Do role Petra Nessipeho byl původně obsazen Steven Seagal. Jeho požadovaný honorář 15 000 000 amerických dolarů však nebyl akceptován.
- Díky své životní pojistce nesměl Wesley Snipes skákat z padákem. Ve scénách, které si skoky vyžadovaly, jej proto zaskakoval kaskadér Michael Jeter.
- Jedním z případných důvodů, proč nevznikl vztah mezi Petem Nessipem (Wesley Snipes) a Jessií Crossman (Yancy Butler), byl také ten, že role byly původně napsány pro dvojici mužů.
 
Odkazy