Zmizelá / Gone Girl (2014/145/USA/Drama, Thriller, Mysteriózní) 85% -Blu-ray-

22.02.2018 18:22
JEDNOU VĚTOU
„Nikdy nevíš, co máš, dokud…"

OBSAH
Amy se ztratila v den pátého výročí svatby s Nickem. Vše naznačuje, že nezmizela dobrovolně. Zoufalý manžel organizuje rozsáhlé pátrací akce a snaží se dělat vše možné pro to, aby se jeho žena našla. Pokud možno živá. Paralelně s tím probíhá policejní vyšetřování, které kromě Amy hledá i člověka, jenž má její zmizení na svědomí. Všechny stopy, nalezené důkazy a svědectví Amyiných blízkých ale ukazují právě na Nicka. Kdo to vlastně je? Trpící oběť zločinu, nebo cynická zrůda, která vodí policii i veřejnost za nos, aby ze sebe sňala podezření? Kdo má pravdu? Jak ji poznat? A co se vlastně stalo s Amy? Na znepokojivé otázky se vrší další a odpovědi zoufale chybějí. Trpí tím především Nick, který se z miláčka médií proměnil ve veřejného nepřítele číslo jedna. Dobře ví, že když se Amy nebo strůjce jejího únosu nenajdou, ponese si cejch až do konce života, který možná stráví za mřížemi. Pokud ovšem nemá Amy skutečně na svědomí.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Další grafomanská kravka s hlubokým hrtanem použila tak zvaný Roulingovský gambit, praštila rukopisem plagiátorského braku o stůl významného nakladatele, načež klesla do kolen a nasoukala si na mandle jeho ego. Poté rozkošnicky polkla, vytáhla mu z kapsy saka hedvábný kapesník s monogramem, decentně si s ním utřela koutky, bradou pokynula k tomu stohu áčtyřek a pronesla: „Ňu Jork tájms bestselr, dost dobře taky lížu koule!“. Téměř sedmdesátiletý veterán jen zkušeně mávl kouzelným marketingem a stalo se. Ve druhém kole obdobným způsobem vycucla cévku z židáckého ředitele Lišky dvacátého století a jsem docela zvědav, kdy půjde do hetryku a udělají z toho ještě počítačovou hru. Moše však naštěstí nechtěl nic riskovat, a tak si na to najmul Davču, o němž je známo, že dokáže udělat zábavný a řemeslně perfektní sryler i z návodu na obsluhu automatické pračky. A Finčr opět odvedl dokonalou práci, jen je hrozná škoda, že ještě před naší milou „spisovatelkou“ vkleče svíral půlky majitele studia i Ben „Koženátvářsrigormortis“ Eflek a předfeloval si tak jako obvykle opci na nejbližší výraznou hauptku. Slečna Píková s Bárnym sice dělají všechno proto, aby smázli divácké trauma z tohoto ochrnutého klauna, nicméně když člověk vidí, jak za dvě hodiny poměrně emoční role doslova a do písmene jednou af(l)ektovaně zamrká a vykouzlí jeden jediný tetanický úsměv, při němž mu nepochybně museli do koulí pustit dvěstědvacet, aby vypadal alespoň trochu jako od přirození, zmítá jím pocit zmaru a názor, že i vyřezaná marioneta Kašpárka by za tento part dozajista sahala na Oskara. Ze zoufalství sice ve filmu vytáhl i čuráka, avšak to heterosexuálního kritika maximálně tak dokonale „obměkčí“ a nakonec jej stejně jen tvrdě pošle do hajzlu. To chladná britská pichna Rozamunda, to je jiná káva. Ta vypadá, že při vhodném kaučingu zvládne jakoukoliv polohu, herecky naprosto oslnila a i přes výraz kapku šmrncnutý downem neuvěřitelně apeluje, až by jí jeden klidně úplně zadarmo vyvložkoval komín a odvzdušnil radiátory, aniž by musela příliš škemrat. (verbal) 4*

Zmizelá je hodně slušné atmosferické drama, které umí natočit snad jenom David Fincher. To už je ale můj problém, že když vidím Finchera a thriller, tak očekávám něco na způsob Sedm. Sedm ale na rozdíl od tohoto kousku mělo všechno dokonalé. Tady se to k dokonalosti takřka přibližuje. Také jsem ze začátku dal pět hvězd. Postupně jsem se ale rozhodl o jednu hvězdičku hodnocení sundat, protože ve filmu i přesto bylo pár bodů, které tu dokonalost shazovaly. Třeba takový Neil Patrick Harris. Postavu měl dobrou, ale já bych ho do tak vážného thrilleru nikdy neobsadil. On do takových filmů prostě nepatří, ať se snaží sebevíc. Také si všimněte, že tu o něm skoro nikdo nemluví. Naopak Rosamund Pike tu předvedla výkon takový, že překonat ho bude pro ní něco opravdu dost těžkého. Takhle dobrou roli jsem dlouho neviděl a určitě na něj jen tak nezapomenu, jestli vůbec. I přes tu její dokonalost je tu ale Ben Affleck, o kterým si popravdě ani den po shlédnutí nevím, co si mám myslet. Nezahrál zle, ale zároveň jsem vůbec nevěděl, co si o něm mám myslet. Rozhodně bych neřekl, že je prkennej, jako tu plno lidí tvrdí, jenom jsem si ho nedokázal k ničemu přiřadit. Byl u mě dost bez názoru a stejně tak to cítím i teď. No a tihle tři herci byli asi ty tři nejzásadnější postavy tohoto filmu. Od toho se to dost odvíjelo a s nimi to také rostlo a padalo. Co se týče příběhu, u něj mi je naprosto jasné, proč si ho Fincher vybral. Stejně tak mi je jasné, proč si vybral i trilogii Millenium. Má evidentně podobné příběhy moc rád. Jemu tyhle nečekané zvraty prostě pekelně sedí. Na závěr snad jen dodám, že pět hvězdiček film nedostal také proto, že závěr byl až zbytečně rychle utnut. Čekal bych alespoň nějakou tečku, která by mě sejmula, a nad kterou by člověk mohl sám přemýšlet a nemusel by se nutně vracet k filmu jako celku. Prostě tečku, která by mě totálně sejmula. Něco, co má třeba Prokletý ostrov. Bohužel se ale nekonalo a proto tedy čtyři hvězdy.Zároveň si ale myslím, že to je jeden z nejlepších filmů, co Fincher kdy natočil. Kdyby se držel už jen takových filmů, vůbec bych se nezlobil. (Malarkey) 4*

Mám trošku problém se scénářem. Osobně bych jel víc po divákově zvědavosti a vynášel otazníkovou postupku a méně po psychologii postav. Styl vyprávění totiž mou pozornost zcela navádí na postavu Nicka, což na tak dlouho stopáž není úplně šťastný a místama mě přijde, že film po obsahové stránce šlape vodu. Ve filmařské práci je snímek naopak výbornej plavecí. Umí skvěle vyprávět obrazem, pracovat s atmosférou a hlavní hrdina má chování i dialogy těžce real, díky čemuž jsem se dokázal lehce ztotožnit s hereckým výkonem pana Afflecka a filmařským umem mistra Finchera. Samostatnou kapitolou je pak výkon Rosamund Pike, teď nebudu mluvit o její top prdelce, která je hotový plátýnko, na který bych se kdykoli mile rád podepsal. Jde mě o její herecký výkon, to co tam Rosamund předvádí je hodný hereckýho šampiona a Ros se tímhle hereckým výkonem kvalifikovala mezi absolutní hereckou extraligu. Stejný nadšení mám i z poslední čtvrtiny filmu, v ní totiž zavládne takový psycho dusno že by i sauny zaviděly. (Enšpígl) 4*

VELKÁ RECENZE
 David Fincher byl kdysi mým nejoblíbenějším režisérem. Už není, přestože pořád nenatočil špatný film a jeho novinky jsou vždy událostí sezóny. Jenže už nejsou tak – a nejspíš to opakujeme v pojednáních o každé nové fincherovce – tak dravé, zarputilé, netluče v nich srdce rvavého klipaře, který se skrze precizně vybroušené látky protlačí k inspirativním přesahům.
Ačkoliv je Zmizelá svou povahou jiná než předchozí Fincherovy filmy, nese si audiovizuální patinu prakticky shodnou se Social Network a Muži, kteří nenávidí ženy. Obrazy zbavené jásavých barev, pochmurnost vtisknutá do každého záběru, hudba dvojice Reznor – Ross naprosto podřízená záměrům režiséra a díky tomu přesně zesílující dopad každé dílčí scény. Žádné realizační nedostatky, žádné pochyby o vedení herců, žádná slabá místa. Distribuce informací dokonalá, schopnost zrychlovat, zpomalovat i přitvrzovat obdivuhodná, zkrátka, další důkaz Fincherova perfekcionismu.
Nicméně tentokrát je výsledek živější a díky knižní předloze i originálnější. Fincher se totiž chopil skvělé předlohy od Gillian Flynn, která naplno využila svého ženského vidění světa a prodchnula detektivku s místy cynickou, obecně ale nesmírně trefnou studií dlouhodobých vztahů a manželství (nebo to můžeme nazývat podobenstvím). Struktura knihy, kdy se pátrá po zmizelé ženě a postupně se nejen odtajňují nová detektivní fakta, ale razantně se mění i náš pohled na jednotlivé postavy, a skrze to se prolínají deníkové zápisky vypařivší se blondýnky, je rozhodně komplikovaná a nedokázal jsem si úplně představit její adaptaci bez použití tuny otravných voice-overů. Jenže povedlo se.
A fantasticky! Což si zaslouží obdiv tím spíš, že se o převod ve velmi „akční“ scénář bez zbytečných keců a vystýlek postarala sama autorka. S nadhledem osekala vysvětlivky vnitřních pochodů, spousta jich šikovně promítla přímo do chování hrdinů, díky čemuž vznikl velmi svižný, působivý a neustále překvapující napínák, jenž je pokaždé o fous chytřejší než jeho diváci - vytrvale tím ale baví a ne že by jim svou vědoucnost dával okázale „sežrat“.
O nominaci na Oscara za adaptovaný scénář nelze pochybovat. Moc chytřejších kriminálek jste totiž na plátně neviděli. Dopodrobna rozkreslené charaktery se neustále posunují kupředu, Fincher je táhne napínavým a podprahově znepokojivým pátráním, které graduje mocnou katarzí. Zatímco celý film plyne jako vypulírované řemeslo, které dráždí hlavně tím, jak se postavy za pochodu mění, krvavé finále je určitě jednou z těch nejpůsobivějších, ikonických scén, jež se zapisují do filmových kronik. Tady Finchera ucítíte na sto honů.
Naopak úplný závěr, ta krutá pointa, která má říct i něco hodně škodolibého o nástrahách manželství, není ve filmu zdaleka tak přesvědčivá a tak „nevyhnutelná“ jako v knize. Což nemyslím vyloženě jako kritiku v rámci klasického srovnávání kniha vs. film, ale spíš jako obavu, že se jí pár diváků vysměje a prachobyčejně jí neuvěří. Možná.
Zmizelá je stylově čistou a perfektně zkonstruovanou žánrovkou, v níž je i ten Ben Affleck naprosto akurátní, páč hraje neohrabaného mameluka, jenž je obvykle tím nejmíň důvtipným člověkem v místnosti. Rosamund Pike si pak zaslouží být zasypána vyloženě superlativy, protože i bez velkých gest zvládla „úžasnou Amy“ ztvárnit v celé její znepokojivé podobě. Za mistra ale samozřejmě musí být prohlášen hlavně David Fincher, protože si do filmografie přidal další budoucí klasiku bez zjevných kazů.
P.S.: Hvězdička dolů i za pošlapání představ o zničujícím sex-appealu Emily Ratajkowski. Jako studentka Andie působí vedle Afflecka jako neškodný, byť ideálně stavěný diblík.

Ocenění:
Academy Awards
2015 - Rosamund Pike (Hlavní herečka) (nominace)

Golden Globes
2015 - Rosamund Pike (Nejlepší herečka - drama) (nominace)
2015 - David Fincher (Nejlepší režie) (nominace)
2015 - Gillian Flynn (Nejlepší scénář) (nominace)
2015 - Atticus Ross, Trent Reznor (Nejlepší hudba) (nominace)

BAFTA
2015 - Rosamund Pike (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2015 - Gillian Flynn (Adaptovaný scénář) (nominace)

AACTA International Awards
2015 - Rosamund Pike (Nejlepší herečka) (nominace)

DABING
V českém znění: Petr Lněnička - Ben Affleck (Nick Dunne), René Slováčková - Rosamund Pike (Amy Dunneová), Jakub Saic - Neil Patrick Harris (Desi Collings), Tomáš Juřička - Tyler Perry (Tanner Bolt), Petra Hanžlíková - Carrie Coon (Margo Dunneová), Helena Dytrtová - Kim Dickens (Detektiv Rhonda Boneyová), Martin Sobotka - Patrick Fugit (Strážník Jim Gilpin), Petr Pospíchal - David Clennon (Rand Elliot), Jana Postlerová - Lisa Banes (Marybeth Elliottová), Dana Morávková - Missi Pyle (Ellen Abbottová), Martina Kechnerová - Emily Ratajkowski (Andie), Adéla Kubačáková - Lola Kirke (Greta), Petr Burian - Boyd Holbrook (Jeff), Petr Gelnar - Scoot McNairy (Tommy O'Hara) + Fred Cross (cestující na letišti + časové titulky), Zuzana Slavíková - Sela Ward (Sharon Schieberová) + Julia Prud'homme (policistka), Radka Malá - Lynn Adrianna (Kelly Capitonová), Vladimír Kudla - Leonard Kelly-Young (Nick Dunne), Petr Neskusil - Lee Norris (mladý policista) + Antonio St. James (hlídač u motelu), Petra Hobzová - Casey Wilson (Noelle Hawthornová) + Donna Rusch (televizní psycholožka Lauren Nevensová), Martin Kubačák - Jamie McShane (Donnelly) + Mark Atteberry (detektiv z FBI), Bohuslav Kalva, Pavlína Kostková
Překlad: Zdeněk Hofmann, Kateřina Hámová
Zvuk: Petr Posolda
Mix: Deluxe Media
Režie: Michal Pavlík
Vyrobilo: Barrandov studio dabing 2014

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 2.10.2014 CinemArt
Premiéra USA: 3.10.2014 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 4.03.2015 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 6.5.2015 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 25 387 798
Tržby celkem - $ 369 330 363
Návštěvnost v ČR 187 647
Náklady (Rozpočet) - $ 61 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Komentář režiséra Davida Finchera (anglicky)

ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.40:1
česky Dolby Digital 5.1, DTS-HD Master 7.1, anglicky Audio descriptive 5.1, francouzsky Dolby Digital 5.1, polsky (VO) Dolby Digital 5.1, portugalsky Dolby Digital 5.1, španělsky Dolby Digital 5.1, turecky Dolby Digital 5.1
anglické pro nesly., české, polské, portugalské, slovenské, španělské, turecké
 
Tvůrci a herci
David Fincher (Režie), Joshua Donen (Produkce), Arnon Milchan (Produkce), Atticus Ross (Hudba), Trent Reznor (Hudba), Jeff Cronenweth (Kamera), Kirk Baxter (Střih), Laray Mayfield (Casting), Donald Graham Burt (Scénografie), Trish Summerville (Kostýmy), Steve Cantamessa (Zvuk), Aurora Bergere (Masky), Wanda Patterson (Masky), Deborah Rutherford (Masky), Gillian Flynn (Scénář), Gillian Flynn (kniha) (Předloha), Ben Affleck (Herec), Rosamund Pike (Herec), Carrie Coon (Herec), Casey Wilson (Herec), Kim Dickens (Herec), Tyler Perry (Herec), Lee Norris (Herec), Neil Patrick Harris (Herec), Missi Pyle (Herec), Patrick Fugit (Herec), Kathleen Rose Perkins (Herec), Sela Ward (Herec), Scoot McNairy (Herec), Emily Ratajkowski (Herec), Boyd Holbrook (Herec), David Clennon (Herec), Lisa Banes (Herec), Lola Kirke (Herec), Lars Slind (Herec), Jamie McShane (Herec)
 
2014/145/USA/Drama, Thriller, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení probíhalo v Cape Girardeau v americkém státě Missouri, v Los Angeles v Kalifornii a dále ve státech Illinois a New York.
- Film měl světovou premiéru na 52. filmovém festivalu v New Yorku 26. 9. 2014.
- Hra, kterou hraje Nick (Ben Affleck) na PS3, je "Battlefield 3" z roku 2011.
- Carrie Coon, která hraje dvojče Nicka (Ben Affleck), je ve skutečnosti oproti Affleckovi o více jak 9 let mladší.
- Práva na sfilmovanie kúpili produkčná spoločnosť Reese Witherspoon a 20th Century Fox za 1,5 milióna amerických dolárov.
- Role právníka Tannera Bolta (Tyler Perry) byla zprvu psaná pro herce "typu Aleca Baldwina".
- Do role Amy Dunneové (Rosamund Pike) byla zvažována Jessica Chastain.
- Do role Nicka Dunna (Ben Affleck) byl zvažován Brad Pitt.
- Ben Affleck si v roce 1997 zahrál ve filmu Hledám Amy (1997). Většinu tohoto snímku přitom tráví hledáním své ženy, která se jmenuje Amy (Rosamund Pike).
- Hra, kterou dá na začátku filmu v baru Nick (Ben Affleck) své sestře Margo (Carrie Coon), se jmenuje "Mastermind". V České republice je známá pod názvem "Logik".
- Autorka předlohy Gillian Flynn přepsala pro potřeby filmu konec příběhu, aby udržela zájem fanoušků knihy o film a zároveň zabránila vyzrazení děje.
- Ben Affleck i Nick Dunne, postava, kterou herec ztvárňuje, se narodili ve stejný den, a to 15. srpna.
- Ben Affleck (hrající Nicka Dunneho) se kvůli společné práci s Davidem Fincherem vzdal režie snímku.
- Původní předloha Gillian Flynnové "Zmizelá" uchvátila čtenáře nejen v USA, kde se stala druhou nejprodávanější knihou roku 2012 s více než dvěma miliony výtisků. Ani po roce od vydání neopustila kniha první desítku bestsellerů The New York Times (beletrie) a amazon.com (thrillery).
- Do role Amy Dunne byly zvažovány Reese Witherspoon, Charlize Theron, Natalie Portman, Emily Blunt, Rooney Mara, Olivia Wilde, Abbie Cornish a Julianne Hough. Roli získala Rosamund Pike.
- Spoiler: Ben Affleck (Nick Dunne) mal mať počas jednej scény na hlave šiltovku New York Yankees, ktorú ale odmietol, pretože je zarytým fanúšikom Red Sox. Ako kompromis mu produkcia dala čapicu Mets, ktorú si je možné všimnúť v scéne na letisku.
 
Odkazy