Zločin na palubě / Altitude (2017/88/USA/Akční, Thriller) 34%

23.01.2022 12:47
JEDNOU VĚTOU
„Agentce FBI je nabídnut milion, když pomůže zloději utéct z uneseného letadla."

OBSAH
Když zloděj zoufale potřebuje uniknout komerčnímu letu, stojí mu v cestě jediný problém. Letadlo bylo uneseno. Naštěstí žena sedící vedle něj je agentka FBI. Ale i ona zjišťuje, že možná potkala svého partnera v únoscích, kteří se nezastaví před ničím, aby dosáhli svého cíle. Je to závod s časem, protože tato mrštná a ostrá žena testuje své schopnosti proti mužům, kteří se rozhodli znemožnit život všem v letadle. Otázkou je, zda bude schopná jednat včas.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
"Když chceš někoho podrazit, nenechávej ho naživu." Já se přiznám, že se mi přepadení letadla od začátku celkem líbilo, jakž takž slušně to i pokračovalo, ale jakmile rachitický botox začal z letadla za letu vyhazovat steroidové týpky, tak začal průšvih. Já tedy v podobných typech filmů snesu nejednu fyzikální debilitu, ale tady jsem se ocitl pod takovou palbou nesmyslů, že jsem si toho musel všimnout. Kromě toho asi není úplně v pořádku, že zástupci padouchů - technik Sharpe se zlobivou Sadie, mi byli mnohem sympatičtější než hlavní hrdinka. To ovšem neznamená, že bych s ní nebyl ochoten absolvovat romantický seskok na padáku. Takový zmetek zase nejsem. (Jara.Cimrman.jr) 2*

Škoda začátek byl slibnej. Vypadalo to, že se jedná o ten typ podfinancovanýho béčka co bude aspoň záměrně stupidní a zábavný, ale platí to jenom pro první půlku. Nejvíc pobavil šaškující stevard a jeho nekompromisní likvidace. Pochopitelně o originalitě nemůže být ani řeč, pokud jste viděli pár filmů na téma únos letadla nebo snad rovnou úplně všechny (jako já) tak vás nemůže nic zaskočit. Klišé se vrší, akce je bohužel kurewsky málo, jak je u posledních podobných levných kousků zvykem a tak zůstává na pobavení jen ta brakovitost snímku, ale ten se bohužel v druhé půlce přepne do zbytečně vážné polohy a už to není ani zdaleka taková sranda.. Takže co tu stojí za zmínku? Mno Deniska je každopádně pořád šukézní. Dolph si tu určitě udělal slušnou bokovku natočenou za pár dní kterou si v záporné roli odseděl celou v pohodě za kniplem a dohromady tu má všehovšudy asi 15 minut a skončí neslavně. Efekty letadla kupodivu nejsou nejhorší a možná spolu s honoráři pro dvě hlavní hvězdy stáli nejvíc. Tak jako tak ve finále z toho je jenom další podprůměrný provařený direct to torrent kousek na který si za pár dní jen stěží vzpomenete.30% (Wacoslav1) 2*

Federální agentka Gretchen Blair (Denise Richards) je kvůli nerespektování rozkazu nadřízeného převelena z terénu do kanceláře ve Washingtonu. Letadlem také cestuje obchodník Terry (Kirk Barker), který začne být nervózní ve chvíli, kdy na palubu vstoupí Matthew Sharpe (Dolph Lundgren). Jeho podezření potvrdí setkání s exmanželkou Sadie (Greer Grammer). Terry nabídne Gretchen 50 milionů dolarů, pokud ho dostane z letadla živého... Lundgren ve filmu hraje nějakých 11 minut, v akci se moc nepředvede a proto je v závěrečných titulcích překvapením Tony Messenger jako Lundgrenův kaskadér / MR LUNDGREN'S STUNT DOUBLE. Neherec Chuck Liddell se jako Rawbones objevil pouze v malé roli a na plakátu nemusel být vůbec. Lungrenova manželka Jenny Sandersson se starala o jeho vlasy a makeup / PERSONAL HAIR AND MAKEUP ARTIST TO MR LUNGREN. (Rominator) 2*

VELKÁ RECENZE
Unesené dopravní letadlo, sličná agentka FBI na jeho palubě a parta únosců, co nepatří k teroristům a má zájem jen o svého bývalého společníka, respektive o hodnotný materiál, který si s sebou přibalil na drahou "svačinu" v rámci dlouhého letu. To jsou celkem atraktivní atributy, kterými divák béčkových filmů nepohrdne. Ano, film nijak neskrývá, že je z béčkové produkce, přičemž občas budí dojem, že nějakou dobu ležel na stole vlivnému "áčkovému" producentovi, který s jeho realizací ale otálel, až film dostal punc ostrého béčka, které láká na Denise Richards a Dolpha Lundgrena.
V případě Denisky může zavládnout spokojenost, do padesátky jí sice mnoho nezbývá, rve se jako kobyla, sexappeal má na rozdávání. Kdyby ve filmu neměla mnohem mladší konkurentku Greer Grammer, hájící zájmy temné strany, dalo by se napsat, že je tahákem filmu. Dolph Lundgren bohužel působí ve filmu nadpočetným dojmem. Hrál bez energie, jeho role byla spíše vedlejší, upozaděná, většinu času strávil v kokpitu, v němž (ne úplně věrohodně) pilotoval. Žádnou pořádnou bitku mu tvůrci nedopřáli. Údery tentokrát rozdávaly ženy, ovšem stran akce je to docela bída. Pár slabě a nepřehledně natočených bitek moc vzruchu nenadělalo. Oproti tomu se dá ocenit nápad, který do prudce ohraného námětu s únosy letadel, vnesl i něco nového.
Nechybí ani zvrat ohledně změny charakteru jedné z postav, který se dá ale lehce odhadnout. Raritou je účast někdejší dětské hvězdy Jonathana Lipnickiho v roli rozverného stevarda, obrýleného klučinu ze série "Myšák Stuart Little" by v něm ale dnes už hledal jen málokdo. Za skromných cca 80 minut, co film trvá, ani nestihne nudit. Technická kvalita snímku je dost proměnlivá. Film si libuje v animacích scén, které jsou na rok 2017 legrační.
Pro příznivce béčkových akčních spektáklů se může jednat o filmovou událost roku, méně náročný divák ocení porci nápadů a přeleští svícen nad Deniskou a Grírkou. Víc už se z toho nepodařilo vyrazit. 6/10 (kingik)

DABING
V českém znění: René Slováčková - Denise Richards (Gretchen Blairová), Pavel Soukup - Dolph Lundgren (Matthew Sharpe), Robin Pařík - Jonathan Lipnicki (Rick), Terezie Taberyová - Greer Grammer (Sadie), Pavel Vondra - Chuck Liddell (Rawbones), Jiří Valšuba - John Posey (pilot) + Anthony Dilio (zvláštní agent Haas), Petr Burian - Kirk Barker (Terry), Natálie Topinková - Chelsea Edmundson (Clare), Radka Malá - Peggy Miley (paní Walshová), Daniela Bartáková - Victoria Atkin (hlas v letadle), Filip Jančík - Jordi Vilasuso (Luke Byres), Oldřich Hajlich - Nicholas Walker (Jacob), Radek Škvor - Ian Niles (první důstojník), Radovan Vaculík - Jeremy Olson (pozorovatel), Ivo Hrbáč - Jacob Dwight Ramirez (Ollie) + Anthony Platipodis (Dan Gilmore), Marek Libert, Adéla Nováková, Jana Zenáhlíková, Martin Velda (titulky)
Překlad: Šárka Bartesová
Dialogy: Petra Opletalová
Zvuk: Tomáš Paulas
Produkce: Tereza Houžvicová
Vedoucí výrobního štábu: Leoš Lanči
Režie: Martin Velda
Pro SPI International vyrobila Médea Promotion Dabing, člen skupiny Médea Group v roce 2018

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 14.4.2017 Lionsgate US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Krvavá pomsta gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/krvava-pomsta-missionary-man-2007-92-usa-akcni-drama-thriller-western-43/
Akční / Drama, USA, 2007
Režie: Dolph Lundgren, Hrají: Dolph Lundgren, Kateri Walker

Zločin na palubě gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/zlocin-na-palube-altitude-2017-88-usa-akcni-thriller-34/
Akční / Thriller, USA, 2017
Režie: Alex Merkin, Hrají: Denise Richards, Dolph Lundgren
 
Tvůrci a herci
Alex Merkin (Režie), Jonathan DelPonte (Produkce), Phillip B. Goldfine (Produkce), Tyler W. Konney (Produkce), John Landolfi (Produkce), Chad Law (Produkce), Jared Safier (Produkce), Richard Switzer (Produkce), Bobby Tahouri (Hudba), Harrison Sanborn (Kamera), Alex Merkin (Střih), Amey René (Casting), Shannon Muldoon (Scénografie), Alex Napiwocki (Scénografie), Corey Czerwinski (Kostýmy), Tomika Smalls (Kostýmy), Daniel S. McCoy (Zvuk), Reba Vera (Masky), Jesse Mittelstadt (Scénář), Denise Richards (Herec), Dolph Lundgren (Herec), Jonathan Lipnicki (Herec), Greer Grammer (Herec), Stephen Graybill (Herec), John Posey (Herec), Kirk Barker (Herec), Chelsea Edmundson (Herec), Jordi Vilasuso (Herec), Tom DeNucci (Herec), Paul Vandervort (Herec), Anthony Dilio (Herec), Braxton Davis (Herec), Chuck Liddell (Herec), Peggy Miley (Herec), Nick Principe (Herec), George Saunders (Herec), Ace Underhill (Herec), Victoria Atkin (vyp.) (Herec), Nicholas Walker (Herec), Tandi Tugwell (Herec), Melissa House (Herec)
 
2017/88/USA/Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení filmu probíhalo v lokalitách Los Angeles California (USA) a Remmet Studios - 8033 Remmet Ave, Canoga Park California (USA) a to od 1.2 do 26.2. 2016.
 
Odkazy
-