Zemřít mladí / We Die Young (2019/96/USA/Drama) 53%

30.12.2021 15:20
JEDNOU VĚTOU
„Každý život stojí za záchranu"

OBSAH
FIlm vypráví o Lucasovi (Elijah Rodriguez), 14letém členu washingtonské mafie, jehož šéfem je obávaný mafiánský boss Rincon (David Castaneda). Lucas má 10letého bratra Miguela, jenž se snaží dostat do Rinconova gangu i přes Lucasův jasný nesouhlas. V hlavním městě se také nachází Daniel (Jean Claude Van Damme), veterán, který při jedné z misí ztratil schopnost mluvit. Lucas je Rinconem pověřen, aby předal dodávku drog, jenže dochází ke komplikacím a Lucas, jeho mladší bratr a Daniel jsou vrženi do boje o přežití.(mikki089)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Van Damme je čirý sentiment a od JCVD jsem ho začal respektovat i jako člověka snad hlubšího než se zdá... Ale tohle tady je totální pakárna která ode mě dostává jednu rudou hvězdu a ani vlastně nevím za co.. Scénář je totální ptákovina. Van Damme, nesmyslně obraný o hlas, hraje úplné hovno. Snažit se divákovi namluvit, že v hlavním městě USA to chodí jako v nejhorších končinách El Salvadoru, je nesmyslné sci-fi. Akce stojí za vyližprdel. Nějaká hlubší myšlenka=0 ... Nevím, tohle fakt nedocením.. (ledzepfan) 1*

Lucas pracuje jako výběrčí či kurýr pro místního bosse a zatímco on je se svým osudem smířen, pro svého malého bratra si představuje jinou budoucnost. Nicméně člověk míní a život mění. Podařený pohled do života na periferii Washingtonu, kde vládnou mexické gangy. Gellerovi se podařilo vystřihnout nejen sugestivní atmosféru, ale i popsat, jak to uvnitř zločineckých band chodí. Zároveň film nabízí i celkem solidně napsané i zahrané postavy. Největší lákadlo, tedy JCVD, tu je ve vedlejší roli válečného veterána, což sice působí trochu jako klišé, ale v tomto případě se nejedná o žádného supervojáká a přidanou hodnotu hraje i fakt, že díky válečnému zranění nemůže jeho hrdina mluvit a dorozumívá se prostředníctvím mobilní aplikace. Hodnotil bych výč, kdyby se podařilo zvládnout závěrečnou akční sekvenci, ale bohužel se během ní totálně zbláznila kamera a trošku mi celkový dojem pokazila. Ale i tak palec nahoru.  (Morholt) 4*

Dorasovaný a nemluvící Van Damme tady vcelku toho moc nenabídne a dívat se na jeho bezmocný ksicht taky není příjemné. Mexičtí drogoví dealeři se zajímavými kérkami to docla vynahradí. Takovou svatbu spíše noční můru bych určitě nechtěl zažít a silný konec taky překvapil určitě stojí za zhlédnutí. Dávám 60% (Yoshimitsu) 3*

VELKÁ RECENZE
Těžké objektivně zhodnotit. Bez diskuzí jde o strašně levné, naivní a ploché sračkoidní béčko, které by si na jednu stranu zasloužilo z milosti jednu *, a to s hodně odřenými špičkami, na druhou stranu této podívané ale nemohu upřít ani jistou dávku zábavnosti a poutavosti, a to především kvůli prostředí, ve kterém se film odehrává.
Jak jsem tedy sice zmiňoval, jeho zpracování je vyloženě, opakuji laciné a naivní, přesto má ale své kouzlo, tyhle gangy, plné od hlavy až k patě potetovaných retardů bez jakéhokoliv vzdělání a myšlení mě svým vráceným způsobem přitahují, a většinou z něj vycházejí i silné a dramatické příběhy, což samozřejmě není tento případ, ale už prostě jenom využití toho prostředí mělo cosi do sebe. Zápletka je jinak obyčejná jednohubka, s jasně danými pravidly, vývojem a nepřekvapivým vyústěním, i když v tomto ohledu mě zaujala postava mladého mafiánského bosse, v podání Davida Castaneda, který mi jednak svou mimikou a výrazem strašně připomínal mladičkého Foresta Whitakera, ale hlavně od něj jediného jsem nedokázal odhadnout, co čekat, a tak se dá i vlastně jako jediný označit za výraznou a zajímavou figurku.
To samé se bohužel nedá ovšem tvrdit o JCVD, který je i nadále film od filmu zoufalejší a zoufalejší, tady se pro jistotu rovnou udělal navíc němým, no v jeho podání prostě další krize jako kráva. Závěrečné rozuzlení je pak triviální komedie, hlavně ale že zlo dostalo za vyučenou, každopádně, za mě tato podívaná sice nestojí za pozornost, ale v rámci možností se to dá i přežít. (sedm.1)

DABING
V českém znění: -

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 1.3.2019 Lionsgate US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Zemřít mladí gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/zemrit-mladi-we-die-young-2019-96-usa-drama-53/
Drama, USA, 2019
Režie: Lior Geller, Hrají: Jean-Claude Van Damme, David Castaneda

Balkánská pomsta gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/balkanska-pomsta-killem-all-2007-96-usa-akcni-43/
Akční, USA, 2017
Režie: Peter Malota, Hrají: Jean-Claude Van Damme, Maria Conchita Alonso
 
Tvůrci a herci
Lior Geller (Režie), Moshe Diamant (Produkce), Sagiv Diamant (Produkce), Gabriel Georgiev (Produkce), Evtim Miloshev (Produkce), James Portolese (Produkce), Erez Koskas (Hudba), Ivan Vatsov (Kamera), Lior Geller (Střih), Kate Dowd (Casting), Raylin Sabo (Casting), Mary Vernieu (Casting), Arta Tozzi (Scénografie), Ina Damianova (Kostýmy), Peter Bawiec (Zvuk), Ivaylo Natzev (Zvuk), Valentin Valov (Masky), Lior Geller (Scénář), Jean-Claude Van Damme (Herec), David Castaneda (Herec), Elijah Rodriguez (Herec), Joana Metrass (Herec), Robyn Cara (Herec), Jacob Scipio (Herec), Joseph Long (Herec), Gary Beadle (Herec), Atanas Srebrev (Herec), Owen Davis (Herec), Niccolo Besio (Herec), Kerry Bennett (Herec), Gonzalo Ramos (Herec)
 
2019/96/USA/Drama
 
Zajímavost k filmu
- Natáčanie snímky prebiehalo okrem Washingtonu D.C. aj v Bulharsku.
- Geller se při psaní postavy dle svých slov inspiroval skutečným vojákem, jehož kdysi poznal a který ztratil schopnost mluvit poté, co byl osudově zraněn na bitevním poli.
 
Odkazy