Zděšení / Blown Away ( 1994/121/USA/Akční, Thriller) 68%

02.03.2018 16:53
JEDNOU VĚTOU
„Akční thriller o velmi výbušném souboji dvou špičkových pyrotechniků."

OBSAH
Na jeho počátku uprchne v Irsku z vězení psychopat Ryan Gaerity. Dostane se do USA, kde se chce pomstít Liamu McGinleymu, který byl před dvaceti lety jedním ze členů jeho teroristické skupiny, ale teď žije pod jménem Jimmy Dove v Bostonu a pokouší odčinit svou vinu prací u policejního pyrotechnického oddílu. Právě se rozhodl požádat o ruku svou milenku Kate, kterou miluje, stejně jako její dcerku Lizzy, a současně odejít z aktivní služby do funkce instruktora, když Ryan poprvé udeří. Připraví nálož, která usmrtí Jimmova přítele Blanketa. Zatímco jeho kolegové spěchají k další nahlášené bombě, uvědomí si Jimmy nebezpečí, ale marně se je pokouší varovat. Ryan mu zavolá a naznačí, že jde po Kate a Lizzy. Jimmy je okamžitě odveze do bezpečí a vyšetřovatelům prozradí všechno, co o atentátníkovi ví. Pomlčí však o jejich vztahu.   Další obětí pumového atentátu se má stát černoch Anthony, nováček v pyrotechnické jednotce, ale Jimmymu se podaří komplikovanou bombu zneškodnit. Zjistí, kde se terorista ukrývá, ale než stačí cokoli podniknout, stane se další obětí šíleného teroristy starý policista Max. Rozzlobený Jimmy spěchá do Ryanovy skrýše, kde se s psychopatem popere. Těsně před smrtí Ryan Jimmovi prozradí, že další obětí se za krátko stane Kate i s Lizzy.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Psychopatický Tommy Lee Jones rozpoutal v Bostonu Sunday Bloody Sunday (a taky Monday, Tuesday a vlastně všechny dny v týdnu) a zastavit ho může jen bývalý kolega z boje za nezávislost Severního Irska v podání Jeffa Bridgese. Nebude to ovšem žádný med, protože ten cvok Gaerity dokáže z plechovky fazolí, telefonního kabelu a digitálek sestrojit bombu, co srovná se zemí klidně půl města.. Pozvolna se rozjíždějící thriller uspokojí jak pyromany, co milují film zakončený opravdu obrovskou explozí, tak fanoušky irských mírotvůrců U2 a Jeff může být jenom rád, že album "How to dismantle an atomic bomb" vydali až o pár let pozdějí.. (Gilmour93) 3*

Tak pozor - tyhle filmy přízrak minulosti vs. nový život obvykle nejsou nic moc, ale tenhle, obzvlášť díky Tommy Lee Jonesovi, Lloydovi i Jeffovi Bridgesovým a vůbec všem těm kdo hráli ty báječné hochy (a dámy) létající na pekelných strojích, si zaslouží pozornost diváka. A kromě toho, co jsem napsal o hercích, a skvělých efektů, disponuje tenhle snímek skvělým soundtrackem. Hlavní hrdinové byli oba teroristé IRA, takže kdo jiný by mohl obstarávat tu skvělou hudbu než jedineční U2? I Still Haven't Found What I'm Looking For vám už vždycky bude znít jinak, tak nějak zajímavěji... (Gemini) 4*

Bum bác a výborný Tommy Lee Jones. Léta otevřený účet mezi elitním pyrotechnikem Jimmym a psychopatem IRA Gaeritym utne Jimmyho plány k odchodu k méně výbušné práci. Divák pochopitelně nebude proti. Výbuchy tu vypadají efektně, takže ani moc nebude rýpat do toho, jak do sebe všechno zapadá. Není to sice ten film, kvůli kterému byste si báli dát na hlavu sluchátka nebo v autě se obávali otočit klíčem, vynalézavý zločinec s chirurgickou přesností i jeho dobrácký protivník vás nicméně společně se všemi těmi poctivými pyrotechnickými sekvencemi donutí na dvě hodinky vypnout mozek a neřešit trhliny ve scénáři. Ve výsledku tu máme kousek, který se snaží být něčím víc, než jen pouhou hollywoodskou zábavou. Není. Ale na čtyři hvězdy to nakonec vytáhl. (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Na jeho počátku uprchne v Irsku z vězení psychopat Ryan Gaerity. Dostane se do USA, kde se chce pomstít Liamu McGinleymu, který byl před dvaceti lety jedním ze členů jeho teroristické skupiny, ale teď žije pod jménem Jimmy Dove v Bostonu a pokouší odčinit svou vinu prací u policejního pyrotechnického oddílu. Právě se rozhodl požádat o ruku svou milenku Kate, kterou miluje, stejně jako její dcerku Lizzy, a současně odejít z aktivní služby do funkce instruktora, když Ryan poprvé udeří. Připraví nálož, která usmrtí Jimmova přítele Blanketa. Zatímco jeho kolegové spěchají k další nahlášené bombě, uvědomí si Jimmy nebezpečí, ale marně se je pokouší varovat. Ryan mu zavolá a naznačí, že jde po Kate a Lizzy. Jimmy je okamžitě odveze do bezpečí a vyšetřovatelům prozradí všechno, co o atentátníkovi ví.
Pomlčí však o jejich vztahu. Další obětí pumového atentátu se má stát černoch Anthony, nováček v pyrotechnické jednotce, ale Jimmymu se podaří komplikovanou bombu zneškodnit. Zjistí, kde se terorista ukrývá, ale než stačí cokoli podniknout, stane se další obětí šíleného teroristy starý policista Max. Rozzlobený Jimmy spěchá do Ryanovy skrýše, kde se s psychopatem popere. Těsně před smrtí Ryan Jimmovi prozradí, že další obětí se za krátko stane Kate i s Lizzy.
No tento film mě zaujal,protože se liší od jiných filmů svým kvalitním dějem a taky je zde připraveno mnoho tipů nástrah,za pomocí trhaviny.Každý útok má své kouzlo,které vás nadchne.Pro mě byly nejhezčí detailní záběry spuštěného mechanizmu,kde se kutálí ložisko v dětské stavebnici a postupně spouští další mechanické díly až to končí zapálením rozbušky a trháním velkého vraku lodi.Ve filmu je i hudební část,takže si zde poslechnete kapelu U2,což myslím,že je tato hudba výstižná pro tento napínavý film.Mě osobně se líbil,ale podívejte se a názor si utvořte sami.

DABING
1.DABING
V českém znění: Pavel Soukup - Jeff Bridges (James Dove), Ladislav Županič - Tommy Lee Jones (Ryan Gaerity), Sabina Laurinová - Suzy Amis (Kate Dove), Dalimil Klapka - Lloyd Bridges (Max O'Bannon), Pavel Šrom - Forest Whitaker (Anthony Franklin), Monika Ticháčková - Stephi Lineburg (Lizzy), Jaroslav Kaňkovský - John Finn (Fred Roarke), Regina Řandová (jako Regina Zahradníková), Jiří Krejčí, Martin Kolár (titulky).
Překlad: Daniela Margoliusová
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Jaromír Šindelář
Režie: Jaromír Polišenský
Vyrobilo: Studio Barrandov pro Warner Home Video VHS © 1994

2.DABING
V českém znění: Jiří Štěpnička - Jeff Bridges (James Dove), Jaromír Meduna - Tommy Lee Jones (Ryan Gaerity), Karel Richter - Lloyd Bridges (Max O'Bannon), Bohdan Tůma - Forest Whitaker (Anthony Franklin) a další.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 22.9.1994 Lucernafilm
Premiéra USA: 1.7.1994 Metro-Goldwyn-Mayer
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.1.1995 Warner Home Video (VHS)
Poprvé na DVD: 15.2.2006 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 534 815
Tržby celkem - $ 30 156 002
Návštěvnost v ČR - 20 246
Náklady (Rozpočet) - $ 28 000 000
 
Tvůrci a herci
Stephen Hopkins (Režie), Pen Densham (Produkce), Richard Barton Lewis (Produkce), John Watson (Produkce), Alan Silvestri (Hudba), Peter Levy (Kamera), Tim Wellburn (Střih), Allison Cowitt (Casting), Mike Fenton (Casting), John Graysmark (Scénografie), Joe I. Tompkins (Kostýmy), Thomas Causey (Zvuk), Bob Newlan (Zvuk), Edouard F. Henriques (Masky), John Rice (Scénář), Joe Batteer (Scénář), Jeff Bridges (Herec), Tommy Lee Jones (Herec), Suzy Amis (Herec), Lloyd Bridges (Herec), Forest Whitaker (Herec), Caitlin Clarke (Herec), Ruben Santiago-Hudson (Herec), Cuba Gooding Jr. (Herec), Mike Starr (Herec), John Finn (Herec), Jeffrey Corazzini (Herec)
 
1994/121/USA/Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- V románu "Prince of Thieves", který napsal Chuck Hogan, je tento snímek zmíněný jako "nejhorší film všech dob"
 
Odkazy