Zápisník jedné lásky / The Notebook(2004/123/USA/Romantický, Drama) 83%

11.05.2022 01:08
JEDNOU VĚTOU
„Příběh chlapce, který by pro svou lásku udělal nemožné, a dívky, jež se musela rozhodnout mezi rozumem a srdcem.“

OBSAH
Příběh lásky se zrodil v roce 1940. Tehdy se poprvé potkali Allie Hamiltonová ze zámožné rodiny a místní chlapec Noah Calhoun, pocházející z chudých poměrů a pracující na pile. Prožijí prázdninovou romanci, která se Hamiltonovým nezamlouvá. Přesvědčují dceru, že Noah pro ni není dost dobrý. Jednoho večera se dvojice pohádá, rozejde se ve zlém a druhý den Hamiltonovi odjedou. Nešťastný Noah začne dívce psát dopisy, po celý rok každý den jeden. Paní Hamiltonová však všechny zabavuje a před dcerou tají. Zatímco Noah se po útocích na Pearl Harbor přihlásí do armády, vysokoškolačka Allie se stane dobrovolnou ošetřovatelkou. Seznámí se se zraněným Lonem Hammondem, okouzlujícím mladým mužem ze zámožné rodiny. Není divu, že se rodičům líbí a podporují jejich zasnoubení. Mezitím se z války vrátí i Noah, jemuž otec umožní koupit starou plantáž s velkým, opuštěným domem, který kdysi mladík slíbil věnovat Allie pro společný život. Pustí se do náročné opravy s vírou, že dívku získá zpět, a pokračuje i poté, co ji zahlédne v objetí s Lonem. V roce 1947, když je dům hotov a Noah se ho nepříliš ochotně snaží prodat, si Allie během svatebních příprav všimne v novinách článku o domě a okamžitě se za Noahem vydá. Chvíle plné nostalgických vzpomínek v ní probudí nečekané pocity a vášnivá láska propukne s novou silou. (TV Nova)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Opět mi unikl film, o kterém jsem neměl ani páru a přitom se v něm objeví v roli zamilované dvojice dva mí dost oblíbení herci - Rachel McAdams a Ryan Gosling. Co se ale samotného filmu týče, je to romantika jak bejčí stehno. Je ale tak hezká, příjemná, upřímná a místy trošku snová, že nejde jinak, než ji dát minimálně čtyři hvězdičky. To, jak je to vyprávěno a jak v půlce filmu prozřu a to, jak to všechno probíhá, prostě stojí za to, abych si také jednou za čas konečně pobrečel. A tenhle film to dokázal. (Malarkey) 4*

Neřeším přeslazenost, která k tomu prostě patří. Ani tu průhlednost, která to v pár momentech trochu srážela a ubírala na intenzitě. Už vůbec stopáž, která by bez cca 15 minut z filmu udělala mou intenzivní letní filmovou lásku. Fascinovala mě chemie mezi Goslingem a vrcholně zamilovanou Rachel McAdams, kterým jsem doslova záviděl a chtěl jejich vztah prožít místo nich (se vším všudy, vždyť proto je to tak krásné). Ten film pro mě prostě reflektuje lásku, jsou v něm chyby, jsou v něm hádky, zbytečné natahování a čekání, ale i je v vášeň a to nejdůležitější, já to těm postavám prostě věřil. A hrozně přál. (Djkoma) 4*

Notebook je tak precizně vybroušeným krystalem čirého žánrového křišťálu, že mu snad ani nejde vyčítat ty jednotlivé elementy, které jsme už tolikrát viděli jinde. Je sice neuvěřitelně průhledný a možná i trochu dlouhý, ale díky Ryanu Goslingovi, Rachel McAdams, Geně Rowlands, Joan Allen a Jamesům Garnerovi a Marsdenovi dokáží momentky jako návštěva "Garnerových" dětí zamrazit, a naopak dychtivost mladých těl rozpálit... a samozřejmě oddanost lásky až za hrob "zahřát u srdíčka" (nebo vyvolat cynické ušklíbnutí). Režisérovi se navzdory několika WTF momentům (jako setkání Allie s "veselou vdovou" nebo matčin srdceryvný "já ti tak rozumím" výlev) jakž takž podařilo nepřetáhnout strunu, respektive nepřetahovat ji moc často a na moc dlouho, ale nějak nemám pocit, že by mě k tomuhle filmu něco táhlo - mám ho zafixovaný jako velmi dobrou žánrovou učebnici a nic víc. Tak dobrou, že to asi nakonec bude blíž k osmdesátce než sedmdesátce, ale i tak silně pochybuju, že bych se ještě někdy podíval znovu. (Gemini) 4*

VELKÁ RECENZE
Příběh lásky velmi je velmi často synonymem pro chytlavý kasovní kýč. Je to sice pravidlo, ale jako každé pravidlo si i toto potrpí na výjimky.
ZÁPISNÍK vyvolává dojem, jakoby by měl být natočen podle rádobyskutečné události. Kýčovitý příběh ve víceméně kýčových kulisách s vnějškovými syžetovými náležitostmi kýče. Tak "chytlavě" se tento film jeví většině diváků při povrchním zhlédnutí. Vynaložené divácké úsilí - zase ne tak moc velké - tuto domnělou jednoznačnost silně problematizuje. Jsme svědky výtečných hereckých výkonů obou protagonistů (Gosling, Mac Adamsová), a také skutečného citu, který je od prvních okamžiků své existence evidentně cosi jiného než časově limitovaný oboustranný požár smyslů. Rovněž nekašírovaných problémů, které kupodivu nemá jen ten chudší, ale i ta bohatá. Zvláště když do nich vstoupí druhá světová válka. I v bezcitné době existují vášnivé lásky mimo čas a prostor; tím spíš v čase vychýlených souvislostí. Čaromoc vášnivě náruživého citu, který zachvacuje nejen srdce, ale i rozum a intelekt mění ve zvlášť nzvladatelnou výbušninu, prokazatelně existuje. A lidi, kteří měli to štěstí, že takový cit ve svém životě potkali, proměňuje v bytosti vyššího řádu tím, že v nich potlačuje rmut a naopak mobilizuje a k slunci vzpíná vše, co je v nich jen trochu dobrého.
Skutečnost, že v hollywoodském filmu tohoto všedně nevšedního rázu mohli oslnivě zazářit nadaní, mimořádně slibní představitelé nejmladší americké herecké generace, propůjčuje navenek tuctovému syžetu další pomyslnou auru. Jaksi již navíc. A plamen, který je takto rozdmýchán, se neomezuje na jednu zemi nebo kontinent. Podléhá mu celý svět. S trochou štěstí nejsme bez šance ani my sami. Vždyť člověk je stvořen ke štěstí tak jako pták k letu. (Napsal kdysi jeden významný ruský spisovatel.)

PODROBNÝ POPIS FILMU
V novodobém pečovatelském domě starší muž, kterému lidé říkají "Duke" (James Garner) začíná číst romantický milostný příběh ze svého zápisníku starší ženě, která je také pacientkou (Gena Rowlands).
Příběh, který vypráví, začíná v roce 1940. V Seabrook Island v Jižní Karolíně se místní vesnický chlapec Noah Calhoun (Ryan Gosling) zamiluje do sedmnáctileté dívky z bohaté rodiny, jménem Allie Hamilton (Rachel McAdams) poté, co jí uvidí na pouti a společně prožívají idylickou letní romantickou lásku. Noah vezme Allie do opuštěného domu a vysvětlí ji, že plánuje to, že ten dům pro ně koupí. Později ten večer ho Allie požádá, aby se s ní pomiloval, ale přeruší je Noahův kamarád Fin (Kevin Connolly) se zprávou, že Allie na příkaz jejich rodičů hledá policie. Když se Allie a Noah vrací do sídla jejích rodičů, tak Allie její rodiče zakážou vídat Noaha, o kterém říkají, že je „nula, nula, nula, která není pro tebe“. Dvojice se rozchází a následující ráno Alliina matka jí oznámí, že se rodina vrací zpět domů do Charlestonu.
Noah píše Allie každý den dopis po dobu jednoho roku, ale Alliina matka je však všechny sesbírá a ukryje před zraky Allie. Když Allie a Noah nevidí kontakt od toho druhého, tak Noah a Allie nemají jinou možnost, než v jejich životech pokročit dál. Noah a Fin bojují ve druhé světové válce a Finn je v jedné z bitev zabit. Allie se stane dobrovolnicí v nemocnici pro zraněné vojáky, kde se setkává s Lonem Hammondem mladším (James Marsden), mladým právníkem, který je pohledný, sofistikovaný a okouzlující a navíc pochází z bohaté rodiny. Allie a Lon se k potěšení Aliiných rodičů zasnoubí, ale když ji Lon požádá o ruku, tak Allie uvidí v novinách šokovanou a raněnou tvář Noaha.
Když se Noah vrátí z války domů, tak zjistí, že jeho otec prodal jejich dům, aby si Noah mohl koupit ten opuštěný dům, aby si splnil celoživotní sen a koupil ho pro Allie, kterou neviděl už několik let. Noah během návštěvy Charlestonu spatří Allie a Lona, kteří se líbají v restauraci a přesvědčuje sám sebe, že když dům opraví, tak se k němu Allie opět vrátí. Později je Allie překvapena, když se dočte v novinách, že Noah dokončil dům a navštěvuje ho v Seabrooku.
Zpět v současnosti zjistíme, že starší žena je ve skutečnosti Allie, která trpí Alzheimerovou chorobou a nepamatuje si nic z událostí, které se zatím v filmu odehrály. Duke, muž, který ji příběh předčítá, je ve skutečnosti její manžel Noah, ale Allie ho nepoznává.
Zpět ve čtyřicátých letech přijíždí Allie do Seabrooku, kde zůstává u Noaha doma a po dni obnoví svůj silně romantický vztah a milují se. Ráno se na Noahově prahu objevuje Alliina matka, která řekne Allie, že Lon přijel do Seabrooku, aby ji vzal domů. Allie její matka bere na projížďku a prozrazuje jí, že před dvaceti pěti lety také milovala podobného muže, kterého jí rodiče také neschvalovali. Opouští Allie se svazkem dopisů—všechny Noahovy dopisy (a řekne jí, že je skrývala, protože ji chtěla ochránit přes zlomeným srdcem) a doufá, že Allie učiní správné rozhodnutí. Allie se přizná Lonovi, že svůj čas trávila s Noahem. Lon je rozzlobený, ale řekne ji, že ji stále hluboce miluje. Allie mu řekne, že ví, že by s ním měla být, ale zůstává nerozhodná.
V současnosti se Duke ptá Allie na to, kterého si vybrala. Mladá Allie se objevuje na Noahově, Lona nechala v hotelu a vybrala si Noaha. Starší Allie si najednou pamatuje svou minulost; poté, co se dozvěděla o svém onemocnění, tak sama napsala jejich příběh do zápisníku s instrukcemi pro Noaha, které znějí "přečti mi tohle a já se k tobě vrátím". Ale o minutu později se dostaví úpadek a Allie opět ztrácí své vzpomínky na Noaha. Allie panikaří, nechápe, kdo to je a musí být uklidněna sedativy.
Starší Noah má srdeční záchvat a vidíme, že je Allie na čas sama. Ale když se Noah dostatečně uzdraví, tak jednoho večera opět přichází do Alliina pokoje, kde se snaží, aby si na něj vzpomněla. Allie se ptá Noaha ohledně toho, co se jim stane, když nebude schopná si pamatovat už nic a on jí ujišťuje, že by jí nikdy neopustil. Ona se ho zeptá, zda si myslí, že jejich silná a vzájemná romantická láska k tomu druhému je dostatečně silná, aby "spolu odešli" a on jí odpoví, že si myslí, že jejich silná láska může udělat cokoli. Poté, co si řeknou, že se navzájem milují, tak usínají v Alliině posteli. Následující ráno je zdravotní sestra nachází oba dva mrtvé. Oba dva zemřeli tomu druhému v náručí.

Ocenění:
Golden Trailer Awards
2004 - Nejlepší romantický film (nominace)

Artios Awards
2005 - Matthew Barry a Nancy Green-Keyes (Nejlepší úspěch v castingu do celovečerního dramatického filmu) (nominace)

Golden Satellite Awards
2005 - Gena Rowlands (Nejlepší herečka ve vedlejší roli v celovečerním filmu)

MTV Movie Awards
2005 - Rachel McAdams (Nejlepší ženský výkon) (nominace)
2005 - Rachel McAdams a Ryan Gosling (Nejlepší polibek)

Screen Actors Guild Awards
2005 - James Garner (Výjimečný výkon herce ve vedlejší roli)

Teen Choice Awards
2004 - Film léta (nominace)
2004 - Rachel McAdams (Průlomová filmová hvězda) (nominace)

Teen Choice Awards
2005 - Nejlepší dramatický film
2005 - Nejlepší film vhodný na rande
2005 - Ryan Gosling  (Nejlepší herec v dramatu)
2005 - Rachel McAdams (Nejlepší herečka v dramatu)
2005 - Ryan Gosling (Nejlepší mužský průlomový výkon)
2005 - Rachel McAdams a Ryan Gosling (Nejlepší filmová chemie mezi herci)
2005 - Rachel McAdams a Ryan Gosling (Nejlepší filmový polibek)
2005 - Rachel McAdams a Ryan Gosling (Nejlepší romantická scéna)  

DABING
V českém znění: Vladimír Brabec - James Garner (Noah Calhoun), Růžena Merunková - Gena Rowlands (Allie Calhoun), Filip Jančík - Ryan Gosling (mladý Noah Calhoun), Andrea Elsnerová - Rachel McAdams (Allie Hamilton), Alena Procházková - Joan Allen (Anne Hamilton), Michal Pavlata - Sam Shepard (Frank Calhoun), Michal Jagelka - James Marsden (Lon Hammond Jr.), Jiří Plachý - David Thornton (John Hamilton), Michal Michálek - Kevin Connolly (Fin), Jan Hanžlík - Ed Grady (Harry), Jiří Valšuba - Jude Kitchens (Tommy), Marek Libert - Riley Novak (Edmond), Ivo Novák - Peter Rosenfeld (Profesor), Petra Hobzová - Heather Wahlquist (Sara Tuffington), Lucie Kožinová - Elizabeth Bond ()Lonova sekretářka, Irena Hrubá - Jamie Anne Allman (Martha Shaw), Nikola Votočková - Nancy De Mayo (Mary Allen), Jana Postlerová - Starletta DuPois (sestra Esther), Petra Jindrová - Meredith Zealy (Maggie), Petr Burian, Radovan Vaculík, Sylva Sequensová, Bohdan Tůma - Matthew Barry (dr. Barnwell + titulky) a další.
Překlad: Blažena Kukulišová
Zvuk: Miloš Zajdl
Produkce: Jiří Beránek
Dialogy a režie: Jitka Tošilová
Vyrobila: Společnost AVF Studio Zero pro Warner Home Video

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 14.10.2004
Premiéra USA: 25.6.2004 New Line Cinema
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 5.4.2005 (VHS) Warner Home Video, 5.4.2005 (DVD) Warner Home Video
Poprvé na VHS: 5.4.2005 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 6.4.2005 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 117 800 000
Náklady (Rozpočet) - $ 29 000 000
 
Tvůrci a herci
Nick Cassavetes (Režie), Lynn Harris (Produkce), Mark Johnson (Produkce), Aaron Zigman (Hudba), Robert Fraisse (Kamera), Alan Heim (Střih), Matthew Barry (Casting), Belinda Gardea (Casting), Nancy Green-Keyes (Casting), Marcia Ross (Casting), Sarah Knowles (Scénografie), Karyn Wagner (Kostýmy), Claude Letessier (Zvuk), Jon Taylor (Zvuk), Cecilia Verardi (Masky), Jeremy Leven (Scénář), Nicholas Sparks (kniha) (Předloha), Rachel McAdams (Herec), Ryan Gosling (Herec), Gena Rowlands (Herec), James Garner (Herec), Joan Allen (Herec), James Marsden (Herec), Kevin Connolly (Herec), Sam Shepard (Herec), Paul Johansson (Herec), Obba Babatundé (Herec), Traci Dinwiddie (Herec), Nancy De Mayo (Herec), Heather Wahlquist (Herec), Cullen Moss (Herec), Leslea Fisher (Herec), David Thornton (Herec), Jamie Anne Allman (Herec), Robert Fraisse (Herec), Matthew Barry (Herec), Starletta DuPois (Herec), Sandra Elise Williams (Herec), Elizabeth Bond (Herec), Mark Johnson (Herec), Michael D. Fuller (Herec), Mark Garner (Herec), Rebecca Koon (Herec), Ed Grady (Herec), Cameron Thrower (Herec), Deborah Hobart (Herec), Sylvia Jefferies (Herec)
 
2004/123/USA/Romantický, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Nicholas Sparks, autor knižní předlohy, řekl, že se při psaní knihy inspiroval příběhem babičky a dědečka své manželky.
- Ryan Gosling byl vybrán do role Noaha, protože podle režiséra Cassavetese nebyl hezký, ani cool, jako ostatní mladí herci v Hollywoodu, ale byl to "prostě obyčejný kluk, který vypadal trochu praštěně".
- Scény "po sedmi letech" byly natočeny jako první. Poté štáb a herci měli vánoční přestávku. Ryan Gosling mezitím musel shodit vousy a pár kilo, aby mohl hrát mladšího Noaha.
- Rachel McAdams (Allie) absolvovala kurzy etiky a baletu, aby do role ženy z lepší rodiny dokonale zapadla.
- Ryan Gosling (Noah) byl nabídkou na roli překvapen, a i když se domníval, že se na roli nehodí, s účinkováním souhlasil.
- Rachel McAdams (Allie) a Ryan Gosling (Noah) se před natáčením na několik týdnů přestěhovali do Jižní Karolíny, aby nastudovali odpovídající přízvuk a nasáli jižanskou atmosféru.
- V rámci přípravy na svou roli Ryan Gosling (Noah) vlastnoručně vyrobil kuchyňský stůl, který se poté objevil i ve filmu.
- Představitelé hlavních rolí Ryan Gosling (Noah) a Rachel McAdams (Allie) tvořili po skončení filmování několik let pár i v reálném životě.
- Film se stal inspirací pro indický snímek Ty, já a my (2008).
- Ryan Gosling (Noah) a Rachel McAdams (Allie) získali za svůj "polibek v dešti" v roce 2005 cenu MTV Movie Award.
- Dvaja hlavní predstavitelia – Ryan Gosling (Noah) a Rachel McAdams (Allie) – sa v skutočnosti narodili v rovnakej nemocnici v Kanade.
- Pôvodne mal film režírovať Martin Campbell.
- Na základe slov režiséra Nicka Cassavettiho si Ryan Gosling (Noah) a Rachel McAdams (Allie) spočiatku vôbec nesadli. Gosling sa ju dokonca snažil nahradiť nejakou inou herečkou. Neskôr spolu vytvorili pár aj v skutočnom živote.
- O úlohu Allie (Rachel McAdams) sa uchádzala aj Brittany Murphy, avšak dala prednosť filmu Tajomstvo diára (2004).
- Ryan Gosling (Noah) bol pre režiséra prvá a jediná voľba do úlohy Noaha.
- Veľa scén sa natáčalo v obytných priestoroch, kde kedysi bývali dôstojníci. Aby ulica získala dobový ráz, odstránili všetky moderné parkovacie automaty a nahradili ich tými, ktoré sa vtedy používali. U všetkých obchodov, ktoré lemujú ulice, museli tvorcovia s majiteľmi dohodnúť zmeny vývesných štítov, výzdobu výloh a umiestnenie dobových reklamných cedúľ. Taktiež museli filmári kompletne premeniť celé 3 bloky.
- Rachel McAdams "porazila" mnoho súperiek v boji o rolu Allie, vrátane Britney Spears. Pre rolu Noaha bol zvažovaný aj Justin Timberlake.
- Ryan Gosling (mladý Noah) mal vo filme hnedé kontaktné šošovky, pretože James Garner (starý Noah) má hnedé oči a Gosling má modré oči.
- Gena Rowlands, ktorá hrala staršiu Allie, je matka režiséra Nicka Cassavetesa.
 
Odkazy