Zámek hrůzy / The Haunting (1999/USA/113/Fantasy, Horor, Thriller, Mysteriózní) 52%

06.06.2018 15:20
 JEDNOU VĚTOU
„Vítejte v pekelném domě."

OBSAH
Mladá uzavřená Nell Vence se celý život starala o svou nemocnou despotickou matku. Po její smrti ji však chamtiví příbuzní vyštvou z bytu, který chtějí výhodně prodat. Když se jí naskytne příležitost přivydělat si jako pokusná osoba při výzkumu nespavosti, kterou trpí kvůli matce, odjede do odlehlého ponurého domu, kde se má experiment uskutečnit pod vedením doktora Davida Marrowa. Toho však ve skutečnosti nezajímá nespavost, ale princip šíření strachu ve skupině lidí. Nell se seznámí s dalšími dvěma pokusnými osobami, světáckou malířkou Theo a mladíkem Lukem Sandersonem. Společně si prohlédnou ponurý dům plný soch, obrazů a podivných zvuků a u večeře vyslechnou od Marrowa a jeho asistentů strašidelný příběh o majiteli domu, průmyslníkovi Hughu Crainovi, o jeho mrtvých dětech a dětském pláči, který se tu po jejich smrti začal ozývat.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Pokus o maximálně strašidelný horor se vyvedl jen zčásti. Na filmu jsou bezkonkurenčně nejstrašidelnější kulisy. Samotný dům už zvenku působí takřka bizarním dojmem, a když divák spatří i interiéry, je mu jasné, že tenhle dům stvořil šílenec. Celý vnitřek "zámku hrůzy" působí děsivě už od pohledu, ale tou svou děsivostí je zároveň i tak nějak krásný. Podíl těchto kulis na případném divákově strachu je nepopíratelný, ovšem ne každému dokáže nahnat strach jen vzhled domu. No a právě tato divácká skupina má u Zámku hrůzy tak trochu smůlu. Protože kromě pečlivě propracovaných kulis tento horor mnoho nenabízí. Herecké obsazení je sice velmi slušné, ale žádná ze známých tváří se ani náhodou nepřetrhla, aby dokázala své roli dát trochu více, než nakonec dala. Nejlépe zapůsobila nejméně známá Lili Taylor, která se pro roli Nell opravdu hodila. Ale ani ona nedokázala trochu "vybudit" atmosféru, takže se může stát, že někteří lidé u tohoto filmu usnou nudou. Ale snad jich nebude mnoho, protože zase takový propadák (moc nechybělo a dostal i Zlatou malinu za nejhorší film roku) to zase není. (Radyo) 3*

No, možná kdybych měl za minulý týden naspáno víc než pět hodin denně, kdybych nebyl sám doma, a kdyby film neměl tak skvělé efekty, jenom bych se pohrdlivě usmíval od začátku až do konce. Takhle mě první půle dvakrát docela vyděsila:) A tu druhou půlku jsem čekal nějaké super rozuzlení a pointu....a ono nic. Liam Neeson hraje jako když si vydělává na nájem, a vůbec je to celé tak nějak jeté. Kde je atmosféra, která se třeba u Přichází Satan dala krájet obřadní dýkou? (No dobře, je to jako srovnávat Johnyho Mnemonica a Matrix, ale stejně, u koho jiného se učit než u Mistra?) A nezachrání to ani krása Catherine Zety-Jones ve vrcholné formě (ne herecké, proboha, to ani náhodou, jestli ji chcete vidět výborně hrát, sežeňte si Traffic) ani hudba Jerryho Goldsmithe, která se mi tentokrát nezdála nic moc. Umí to daleko líp - co třeba soundtrack k Sum Of All Fears? Celkově průměr, tzn. 50%. (Gemini) 2*

Trpí nespavostí. V rámci výzkumu skončí s podobně sužovanými jedinci ve velikém starém zámku. Dlouhé chodby, hodně zákoutí, schodišť a obrovských sálů. A všude nejrůznější sochy vyvolávající nepříjemnou atmosféru. Co na tom, že po téhle stránce se Zámek hrůzy vyvedl. Horší je, že producenti zaveleli, že tvůrci musejí ctít přístupnost mládeže. Takže žádná krev, žádná prsa, žádné úchylárny. Divák neustále čeká, že se to rozjede, jenže chyba lávky. Nebezpečná rychlost, Twister a pak sešup dolů. Jan de Bont, kterého jsme měli rádi, se už nikdy nevrátí. Scénář Davida Selfa (přitom později napsal Road to Perdition) je dost šílený, tempo dost utahané, žánr dost nerespektovaný. Výsledek je přeplácaný, zmatený, otravný. Pochválit lze některé herce (Owene Wilsone, ty mezi ně ovšem nepatříš), výpravu a skladatelskou legendu Jerryho Goldsmithe. Zbytek zaslouží pořádně za uši. (castor) 2*

VELKÁ RECENZE
Když se Jan de Bont pouštěl do tohoto hororu, pravděpodobně čekal od svého díla více než nominaci na cenu pro nejhoršího režiséra (Razzie Awards), kterou mu The Haunting přinesl. Díky těm složkám filmu, které se naopak povedly mimořádně dobře, však pro mě bylo ambiciózních 112 minut celkového času dobře koukatelných a přiznám se, že k tomuhle filmu se vždy několikrát za rok vrátím.
 Hlavním dějištěm snímku se stal temný zámek a hlavními aktéry nespavci – lidé mající problémy se spánkem. K experimentu, který jim má pomoct potíže překonat, je sezve Dr. Marrow v podání “Schindlera” Liama Neesona, který se mimochodem stále neumí pohledně usmívat. Jenže ten k nim nebyl ohledně cílů svých testů zcela upřímný a celá akce se mu brzy vymkne z rukou – tím spíš, že zámek s příchodem dočasných obyvatel ožívá a na světlo moderního světa se dostávají minulé křivdy.
Prakticky se děj snímku omezuje na klasické schéma: dům je zlý a my nemůžeme ven. Vše protkává linie osobního příběhu jedné z postav, jenž vrcholí spolu s koncem hrůzné noci a bohužel se nevyhne pateticky dramatickému zakončení, které si s hororovým žánrem rozumí jen málo.
 Z komorního obsazení – které čítá víceméně čtyři postavy, se tvůrcům podařilo vyrazit poměrně solidní herecké výkony. Výjimku tvoří snad jen poněkud toporná kreace Catherine Zeta-Jones coby bisexuální bohémky.
Zmiňovala-li jsem v úvodu k recenzi pozitiva Zámku hrůzy, měla jsem na mysli především jeho zvukovou a čistě vizuální stránku. Hudbu k filmu napsal jako jeden ze svých posledních filmových soundtracků legendární Jerry Goldsmith a povšimne si jí i audio-ignorant mého typu. Druhým snadno postřehnutelným pozitivem se staly poměrně působivé vizuální efekty, z nichž většina spadá spíše do digitální kategorie.
Jakkoliv výsledek nejspíš neuspokojil očekávání těch, kteří do filmu investovali, a nejspíš si jej do seznamu úspěchů nezapíší režisér, scénárista, ani herci, pro mě osobně Zámek hrůzy představuje mírně menší průšvih, než pro odbornou veřejnost. Jednak k němu mám iracionálně sentimentální vztah a jednak představuje žánrově ten typ filmů, které často vyhledávám. Soft horror s tajemným místem, příležitostnými lekačkami, který si člověk nenapíše do oblíbených filmů a přesto po něm sáhne, když potřebuje "něco na pozadí činnosti".

Ocenění:
Razzies
1999 - Nejhorší film (nominace)
1999 - Jan de Bont (Nejhorší režisér) (nominace)
1999 - Catherine Zeta-Jones (Nejhorší herečka) (nominace)
1999 - Catherine Zeta-Jones, Lili Taylor (Nejhorší kombinace k vidění) (nominace)
1999 - David Self (Nejhorší scénář) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Jana Mařasová - Lili Taylor (Nell), Ilona Svobodová - Catherine Zeta-Jones (Theo), Bohdan Tůma - Owen Wilson (Luke), Antonín Navrátil - Liam Neeson (dr. David Marrow), Miloslav Študent - Bruce Dern (pan Dudley), Jaroslava Obermaierová - Marian Seldes (paní Dudleyová), Miroslava Součková - Virginia Madsen (Jane), Zdeněk Podhůrský - Tom Irwin (Lou), Martin Kolár - Michael Cavanaugh (Dr. Malcolm Keogh), Helena Němcová - Alix Koromzay (Mary Lambettaová), Pavlína Dytrtová - Kadina Halliday (Rene Crainová), Pavel Dytrt - Saul Priever (Ritchie), Zdeněk Mahdal (titulky)
Překlad: Blanka Vojířová
Zvuk: Antonín Němec
Produkce: Iva Koudelková
Dialogy a režie: Zdeněk Mahdal
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov pro Bonton Home Video 2000

2.DABING (FilmBox)
V českém znění: Petra Tišnovská - Lili Taylor (Nell), Adéla Kubačáková - Catherine Zeta-Jones (Theo), Radek Hoppe - Owen Wilson (Luke), Ladislav Cigánek - Liam Neeson (Dr. David Marrow), Libor Terš - Bruce Dern (pan Dudley + titulky), Klára Šumanová - Marian Seldes (paní Dudleyová) + Virginia Madsen (Jane), Ivo Novák - Tom Irwin (Lou), Radovan Vaculík - Michael Cavanaugh (Dr. Malcolm Keogh), Jakub Saic, Otto Rošetzký, Martin Kubačák, Zdeňka Pecharová, Jakub Nemčok
Překlad: Milan Stejskal
Dialogy: Eva Bálková
Produkce: Andrea Bodnárová
Zvuk: Michal Kraus
Režie: Milan Soták
Vyrobilo: Studio Elight pro SPI International 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 20.7.1999 DreamWorks
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.11.2000 Bonton Home Video (VHS)
Poprvé na DVD: 1.4.2009 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 3 082 396
Tržby celkem - $ 177 311 151
Návštěvnost v ČR - 39 601
Náklady (Rozpočet) - $ 80 000 000
 
Tvůrci a herci
Jan de Bont (Režie), Susan Arnold (Produkce), Colin Wilson (Produkce), Jerry Goldsmith (Hudba), Karl Walter Lindenlaub (Kamera), Michael Kahn (Střih), Randi Hiller (Casting), Eugenio Zanetti (Scénografie), Ellen Mirojnick (Kostýmy), Frank E. Eulner (Zvuk), David John (Zvuk), Ethan Van der Ryn (Zvuk), Cindy J. Williams (Masky), David Self (Scénář), Lili Taylor (Herec), Liam Neeson (Herec), Catherine Zeta-Jones (Herec), Owen Wilson (Herec), Bruce Dern (Herec), Marian Seldes (Herec), Alix Koromzay (Herec), Todd Field (Herec), Virginia Madsen (Herec), M.C. Gainey (Herec), Courtland Mead (Herec), Kelsey Mulrooney (Herec), Tom Irwin (Herec), Michael Cavanaugh (Herec), Travis Tedford (Herec)
 
1999/USA/113/Fantasy, Horor, Thriller, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Liam Neeson trpí strachem z výšek, a tak ve scéně, kdy v zahradním pavilónu šplhá vzhůru, aby zachránil Nell, nemusel svůj vyděšený výraz vůbec předstírat. (Tereza666)
- Extretiéry byly stejně jako některé záběry interiérů pořízeny v Hill House v anglickém Harlaxton Manor.
- Kyvadlo ve tvaru lví hlavy bylo dotvořeno digitálně. Během natáčení byla použita velká zelená koule.
- Liam Neeson začal během natáčení přezdívat Catherinu Zeta-Jonesovou "velšská gazela". Během neustálého opakování scén zběsilého úprku totiž Neeson Zeta-Jonesové zkrátka nestačil.
- Film měl původně režírovat Wes Craven.
- V době premiéry se proslýchalo, že za některými scénami stojí samotný Steven Spielberg, který se na place skutečně několikrát objevil. Toto tvrzení však nebylo nikdy potvrzeno.
- Zámek, na kterém se tento film natáčel, se nachází v Granthamu v Anglii a je majetkem Evansvillské univerzity.
- Původní název filmu měl být The Haunting of Hill House.
- Oficiální špenělský název pro film La maldición je přeložen jako Prokletí.
- Tento film je remakem stejnojmeného filmu z roku 1963.
- Rozpočet filmu činil 80 milionů dolarů, celosvětově pak vydělal 177,3 milionů dolarů.
 
Odkazy