Zakázané ovoce / Out of Sight (1998/118/USA/Krimi, Komedie, Romantický) 67% -Originál DVD-

24.02.2022 22:23
JEDNOU VĚTOU
„Bankovní lupič uteče z vězení a unese policejní náčelnici…“

OBSAH
Čtyřicetiletý Jack Foley by už možná měl myslet na to, aby se usadil. Ale nechce se mu do toho a raději se dál věnuje svému koníčku - vylupování bank. Zvládá to v pohodě a s přehledem, až na jeden drobný problém: Často ho při tom chytnou. Jako recidivistu čeká Jacka několik desetiletí za mřížemi. Jackovi se tam ale nechce. Místo toho chce provést ještě jednu poslední velkou akci a pak spokojeně žít z "vydělaných" peněz. Problém nastane, když se při útěku z vězení setká s pohlednou federální agentkou Karen. Chvíli se dohadují, kdo koho vlastně unesl/zatkl a nakonec se za kuriózních okolností rozejdou. Ovšem Karen našla v sympatickém zločinci zalíbení, zdá se jí o něm a něco ji k němu prostě neodolatelně táhne. Musí ho znovu vidět. Přinejmenším vidět...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zábavný film, kde George Clooney hraje tu roli, která mu sedne ze všech absolutně nejlíp a dalo by se říci, že nic nového by se od něj nedalo čekat a komedií na podobné téma se s ním natočilo hafo, ale právě tahle krimi-komedie je něčím, co se jen tak nezapomíná, alespoň na mé straně to zaručeně funguje. Slušní herci, kteří jsou všeobecně dost známí, zajímavý námět, který se ponejprvá zdá být okoukaným, ale nakonec překvapí svým průběhem a parádní nevtíravá hudba, která už dost tak podtrhuje příjemnou nekousavou atmosféru krádeží bank, bank a jenom dalších bank. Co také jiného krást, co může být jednoduší, pane Clooney? Možná už jen to kasíno, ale to opět patří do jiného příběhu, žé? --- Mladá paní, počkejte já vám s tím pomůžu. Tohle je práce pro pořádnýho chlapa - ...ale peníze nečekejte. Byl to Váš nápad. - V pořádku madam. Mně stačí to auto. (Malarkey) 4*

Sledovali jste už někdy film na Universal Channel ? Já včera poprvý a jako totální masakr. Film přetnula reklamní pauza, ale pozor nešla v ní reklama, asi žádnou nesehnali, ale rozhovory !! Představte si, že koukáte na film Zakázaný ovoce, najednou znělka, čekáte reklamu a ono prd, on začně mluvit Ewan Gregor o Hvězdných válkách, uprostřed filmu Zakazáný ovoce jsem najednou poslouchal jak Gregor žvatlá o Hvězdných válkách a pak z ničeho nic zase běželo Zakázaný ovoce. Zajímalo by mě, kolik drog člověk do sebe musí naprat, aby něco takovýho vymyslel. Samotný ovoce bylo docelo dobrý, scéna kdy Clooney balí Jenifer v kufru autě je prezidentská. Ona Jennifer je sexy ne že ne, sice nechápu proč si tu svou prdel nechala pojistit na desítky milionu, protože co se asi tak může stát samotný prdeli ?? Ale tak jasně ne každej může říkat že má nejdražší prdel na světě, já bych se na ní asi bál uplně šáhnout, abych jí nějak nepoškodil. To George je odvážnější chalan a jeho ruce si přišli asi na svý. (Enšpígl) 4*

Nemohu se zbavit dojmu, že to Soderbergh s dialogy tentokrát trochu přehnal a měl více tlačit na pilu v dynamice příběhu. Jakkoliv je totiž Clooney švihácký a Lopez dobře vypadající, v některých částech se drajv dočista vytrácí. Nelze nezaregistrovat ani dost často zmatený a trochu krkolomný střih, který je v "chillout" filmu jako pěst na oko. Tři hvězdičky za to, že si to i přes některé neduhy udržuje solidní inteligenční kvocient a nezklouzává do trapnosti a za neuvěřitelně nasnímanou, nasvícenou (!), ozvučenou (!) a zahranou romantickou scénu v restauraci/hotelu, která je ještě za podpory krásné výpravy (zařízení pokoje) a některých strhujících detailů (poletující sníh za oknem) bez diskuze v TOP10 romantických scén stříbrného plátna všech dob. (Kaka) 3*

VELKÁ RECENZE
Propagandistické filmové bláboly a nic neříkající komerce se valí na plátna kin jedna za druhou. Když se scénáristé nesnaží vsadit na zajetá filmová klišé, tak se alespoň režisér zkouší protlačit americký státní symbol, což je poněkud otřepané a nudné. Zakazané ovoce se svou atmosférou nepohybuje poblíž Big Lebowski, ale onu uvolněnost vytváří díky režisérskému zpracování a výkonům hlavních herců.  
Děj není nikterak složitý a kroucený - z vězeňského tábora uniká parta gaunerů, kterým se omylem do cesty připlete pohledná policistka Karen. Ta se za poněkud nestandardní situace v kufru jedoucího auta seznámí s profláklým vykradačem bank a - láska je tu. Dokonalý šarm a inteligence, kterou prezentuje Jack Foley v podání George Clooneyho, přitahuje inspektorku jako magnet. Řečeno už v názvu filmu - zakázané ovoce chutná nejvíce. I přes bariéru, kterou mezi nimi staví společnost v podobě zákonů a příkazů. Naštěstí se tvůrci vyhnuli řadě kýčovitých scén, které pro takovouto zápletku připadají v úvahu. Foley a Karen se tedy nescházejí za úplňku před policejní stanicí, ale spíš náhodně při útěku z hotelu, při přepadení domu apod.  
George Clooney, novodobý Batman a miláček ženského publika, tentokrát nepředvádí tvrďáka postiženého vlastní minulostí či jinak deformovanou postavu. Role mu sedla na míru, a tak ať dělá co dělá, vždy to na plátně vypadá přirozeně a nelámaně. Při útěku z hotelu, vykrádaní banky, či jen společenské konverzace, vždy je okouzlujícím gentlemanem, který nenechá diváka ani na chvíli v domnění, že ON je na správné straně barikády. Jeho partnerka, Jennifer Lopezová, v roli inspektorky, ničím neohromí, ale ani neznechutí. Její výstupy se víceméně omezují na předvedení duševního dilematu, zda uposlechnout hlasu svého srdce, či zákona. Hádejte, kdo vyhraje.  
Hudba je skutečně, je to trapné stále opakovat, pohodová. Vtipy jakbysmet, zvláště zakopávání jednoho ze závěrečných mizerů stojí za to. Rozhodně se nebudete smíchy válet po podlaze, ale občasné uchechtnutí, které nebude vyprovokováno laciným a trapným fórem, vám neujde.
Steven Sodebergh, který film zrežiroval, si vybral vizuálně příjemný způsob vyprávění děje. Celý film je prokládán vzpomínkami hlavních hrdinů na minulost, na společnost ve vězeňském táboře, na první vykradení banky a tak dále, takže divák postupně odhaluje vztahy a souvislosti probíhajícího příběhu. Tyto vstupy nejsou nikterak rušivé, i když občas trošku nečekané a vykolejující. Druhou věcí, která patří k pohodové atmosféře, je kamera. Záběry nejsou nikterak šokující či překvapující, ale eixstuje několik skvělých momentů jako například pohled do tří pistolí z trezoru nebo záběr z modře prosvíceného akvária na hrdiny. Do třetice všeho příjemného - hudba a humor. Hudba je skutečně, je to trapné stále opakovat, pohodová. Vtipy jakbysmet, zvláště zakopávání jednoho ze závěrečných mizerů stojí za to. Rozhodně se nebudete smíchy válet po podlaze, ale občasné uchechtnutí, kteríé nebude vyprodukované laciným a trapným fórem, vám neujde.

Ocenění:
Academy Awards
1999 - Scott Frank (Adaptovaný scénář) (nominace)
1999 - Střih (nominace)

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Jiří Štěpnička - George Clooney (Jack Foley), Lucie Zedníčková - Jennifer Lopez (Karen Siscová), Jan Schánilec - Ving Rhames (Buddy Bragg), Petr Pelzer - Dennis Farina (Marshall Sisco), Martin Zahálka - Don Cheadle (Maurice Miller), Zbyšek Pantůček - Steve Zahn (Glenn Michaels), Bohdan Tůma - Luis Guzmán (Chino), Jitka Sedláčková - Catherine Keener (Adele), Petr Štěpánek - Albert Brooks (Richard Ripley), Ivo Novák - Michael Keaton (Ray Nicolette), Josef Nedorost - Samuel L. Jackson (Hejira Henry), Radovan Vaculík - Isaiah Washington (Kenneth), Ivan Gübel, Jana Mařasová, Stanislav Lehký, Michal Gulyáš, Jiří Havel, Jana Šejbová, Jana Altmannová, Claudia Vašeková, Roman Hájek (titulky)
Překlad: Daniela Margoliusová
Zvuk: Lubomír Zajíc
Produkce: Jaromír Šindelář
Dialogy a režie: Petr Pospíchal
Vyrobilo: Barrandov studio dabing pro HCE 1999

2.DABING (Universal Channel)
V českém znění: Jan Šťastný - George Clooney (Jack Foley), Jitka Ježková - Jennifer Lopez (Karen Siscová), Pavel Rímský - Ving Rhames (Buddy Bragg), Miloš Vávra - Dennis Farina (Marshall Sisco), Martin Sobotka - Don Cheadle (Maurice Miller), Petr Burian - Steve Zahn (Glenn Michaels), Bohdan Tůma - Luis Guzmán (Chino), Michael Keaton (Ray Nicolette), Irena Hrubá - Catherine Keener (Adele), Jiří Prager - Albert Brooks (Richard Ripley), Martin Zahálka - Samuel L. Jackson (Hejira Henry), Jiří Hromada, Martin Velda (titulky) a další
Vyrobila: SDI Media pro Universal Channel 2010

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 3.12.1998 Bontonfilm
Premiéra USA: 26.6.1998 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.5.1999 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na VHS: 1.2.2000 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 2.11.2007 Aha!
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 494 407
Tržby celkem - $ 77 745 568
Návštěvnost v ČR 20 980
Náklady (Rozpočet) - $ 48 000 000
 
Tvůrci a herci
Steven Soderbergh (Režie), Michael Shamberg (Produkce), Danny DeVito (Produkce), Stacey Sher (Produkce), David Holmes (Hudba), Elliot Davis (Kamera), Anne V. Coates (Střih), Sonya A. Avakian (Casting), Kathy Driscoll (Casting), Francine Maisler (Casting), Gary Frutkoff (Scénografie), Betsy Heimann (Kostýmy), Gerry Lentz  (Zvuk), David LeRoy Anderson (Masky), Katherine James (Masky), Scott Frank (Scénář), Elmore Leonard (kniha) (Předloha), George Clooney (Herec), Jennifer Lopez (Herec), Ving Rhames (Herec), Don Cheadle (Herec), Dennis Farina (Herec), Albert Brooks (Herec), Nancy Allen (Herec), Catherine Keener (Herec), Isaiah Washington (Herec), Steve Zahn (Herec), Luis Guzmán (Herec), Paul Calderon (Herec), Viola Davis (Herec), Samuel L. Jackson (Herec), Michael Keaton (Herec), Wayne Pére (Herec), Joe Chrest (Herec), James Black (Herec), Brad Martin (Herec), Connie Sawyer (Herec)
 
1998/118/USA/Krimi, Komedie, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- - Samuel L. Jackson a Michael Keaton si ve filmu střihli camea. Jacksona si můžete všimnout na konci filmu, hraje jednoho z trestanců. Michale Keaton se na chvíli vrátil k roli Raye Nicoletteho, kterého si zahrál v dřívější adaptaci románu Elmora Leonarda - Jackie Brown (1997).
- Scény z Nápravného zařížení Glades byly natočeny ve vězení Angola v Louisianě. 500 zdejších věznů posloužilo jako komparz.
- Stařík, který přistupuje do výtahu k Buddovi a Jackovi během zátahu FBI, je Philip Perlman - tchán producenta filmu Dannyho DeVita.
- Scéna, ve které jsou spolu Jack Foley a Karen zavřeni v kufru auta, se musela natáčet 45x.
- Když je Jack a Karen na skleničce v hotelu, venku sněží. Šlo ovšem o sněžení vytvořené počítačově.
- V Brazílii vyšel film pod názvem "Irresistible Passion".
- Počet mrtvých ve filmu je 9.
 
Odkazy