Záhada Blair Witch / Blair Witch Project, The (1999/86/USA/Horor, Mysteriózní) 71% -Originál DVD-

25.02.2022 04:06
JEDNOU VĚTOU
„Mystické pátrání po marylandské čarodějnici…“

OBSAH
V říjnu 1994 se záhadně ztratili v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu tři studenti při práci na dokumentárním filmu. O rok později byl nalezen materiál, který natočili... Mystifikační horor o tajemné kanibalistické příšeře, který zaznamenal mimořádný komerční úspěch, stál pouhých 25 tisíc dolarů, přičemž utržil přes 240 milionů dolarů.(Magic Box)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Naprosté vítězství formy nad obsahem v tom nejlepším slova smyslu. Seděla jsem tu necelou hodinku a půl jako přikovaná a pozorovala ty tři lidi pobíhající po lese, jak jim rupají nervy, jak se bojí a bála se s nimi. Vidět přitom nebylo vůbec nic (z toho, co nahánělo oné trojici hrůzu), a přesto má člověk po celou dobu hodně stísněný pocit... Ono totiž husté hororové atmosféry se dá dosáhnout i jinými způsoby, a když to vyjde, tak i efektivněji a sugestivněji, než kupou digitálních triků... Blair Witch je toho důkazem a pro mě je jedním z nejlepších a nejsugestivnějších hororů všech dob. (Galadriel) 5*

V lesích západního Marylandu vůbec není nic veselého. A dojde to až tam, že se jistá Heather bude skrz naskrz vyděšená omlouvat svý, Joshový i Mikeový mámě. Tvůrci proměnili omezené technické možnosti ve svou výhodu a celkově to celé výtečně ukočírovali, takže stačil chladný podzimní les, triky vyměnily fígly s kamerou, nepříjemné zvuky nebo pár suchých větví, casting je tříčlenný (autorka, zvukař a kameraman) a zbytek už obstarala stará dobrá šeptanda o tom, jak je děsivý příběh (ne)pravdivý a co podivného zažívali tvůrci při natáčení. Strach z neznámého a velmi umná manipulace. (castor) 4*

O tom, že v potemnělých lesích se neskrývá nic dobrého už nás před více než dvaceti lety poučil Sam Raimi v Evil Dead, a Blair Witch project k tomu dodává, že největším nositelem strachu je člověk sám. Jestliže se tento film bude brát jako čistý filmový experiment, kterému by se „seriózní“ filmař vyhnul, dá se považovat za onu „seriózní“ podívanou. Jinak se totiž dá brát za daleké šlápnutí mimo, protože jako celek tento film nenabízí krom trojice vystrašených studentů, spousty nadávek, ručně vedených „osmiček“ a „šestnáctky“, zhola nic, ani hudbu. Jenomže taky bych nevěřil, že křupání větví, neznámé chichotání či dětské výkřiky dokáží vyvolat pocit hrůzy, při kterém šedivějí vlasy. Stejně tak jako je podání Blair Witch project velmi osobité, tak i natolik osobní bude pohled každého diváka, protože všechno co se na něm dá milovat lze i bez jakýchkoliv zábran zkritizovat. Čtyři hvězdičky za originální nápad a taky za to, že jsem v závěrečných deseti minutách málem rozmačkal ovladač, který jsem svíral v ruce. (Isherwood) 4*

VELKÁ RECENZE
 Když tenhle film přišel do kin, měl svůj smysl. Tím smyslem byla marketingová kampaň, která se nás snažila přesvědčit o tom, že tenhle film je záznamem skutečných událostí, které se staly, že páska byla nalezena a poté byl ukázán osud skutečných postav. Humbuk, který kolem toho byl, sám o sobě znamenal určitý mezník v historii hororu, ale když se člověk na film dívá s odstupem, právě otázka toho, že se jedná o skutečný záznam, nikoli o film, je jediné, co na tom může nadchnout.
Příběh filmu je velmi jednoduchý a v podstatě se nejedná o nic nového v žánru. Je to duchařská historka, v podstatě moderní urban legenda o tom, že kdesi v hlubokých hvozdech žije čarodějnice, která žere zlé děti. Trojice amatérských dokumentaristů se vydá pátrat po pravdě. Tak se nám objevuje paralela s filmy Candyman a „Kruh“, kde se podobný prvek také vyskytl, i když zde samozřejmě nešlo o snahu vytvořit rádoby autentický film.
Pokud mám rovnou prezentovat svůj názor, tak prostě říkám, že „Záhadu Blair Witch“ nemám rád. Neděsila mě, snad proto, že jsem dávno věděl, že to je jen film. Příběh je nezajímavý a nejedná se o nic omračujícího, forma převládá nad příběhem, což je sice hezké, ale pouze do chvíle, kdy ještě polemizujete o tom, jestli se to skutečně mohlo stát. Potom je to jenom jeden rádoby skutečný záznam, který nefunguje. A už vůbec ne ve světě, kde je něčeho podobného tolik, kde každý má takové možnosti, že si něco podobného může natočit sám. Osobně mám radši „Paranormal Activity“, myslím tím jedničku, samozřejmě. Smysl je stejný, příběh také není úplně originální, ale film je mi prostě bližší. Možná proto, že pro mě osobně funguje i bez toho, abych věřil tomu, že je to skutečnost.
„Záhada Blair Witch“ zbytečně tlačí na pilu, je zde až příliš velká snaha o to, aby to vypadalo autenticky, především proto, že se kamera ani na chvíli nevypne, pořád je zapnutá, a to i v těch nejvypjatějších okamžicích. Kdyby to bylo podle skutečnosti, prostě nevěřím tomu, že by se takhle lidi chovali. A pokud to mělo být co nejautentičtější, něco tomu prostě chybí. Jak říkám, film prostě moc tlačí na pilu a chce být až moc skutečným záznamem. Není tak odporný jako „Cannibal Holocaust“, ale přesto bych ho klidně zařadil do kategorie filmů, které ve mně nezanechaly žádný silný odkaz.
„Záhada Blair Witch“ je však přesto filmem, který zaujal, který měl své období slávy a který se zapsal do historie. Stále si ale myslím, že jeho nejdůležitější odkaz je skutečnost, jak byla vedena marketingová kampaň, a šílenství, které kolem tohoto filmu vzniklo. Film ukázal směr, jak kampaň vést, jak se pokusit o to zaútočit na diváky a jejich smysly ve všech směrech. Pokud se týká samotného filmu a jeho pojetí, je to horor, který postupně stupňuje své napětí, v podstatě klasické dílo, které ničím, kromě formy nevybočuje.
„Záhada Blair Witch“ je v jistém slova smyslu mezník hororu, ale pokud se týká mě, já osobně tenhle film nepovažuju za takový skvost, aby se ucházel o místo jednoho z nejlepších hororů. Forma je zde dotažená téměř k dokonalosti a to je... všechno.

Ocenění:
Florida Film Critics Circle Awards
1999 - Zlatý pomeranč

Razzies
1999 - Heather Donahue (Nejhorší herečka)
1999 - Nejhorší film (nominace)

DABING
V českém znění: Zuzana Stivínová - Heather Donahue (Heather), Jan Dolanský - Joshua Leonard (Josh), David Novotný - Michael C. Williams (Mikey), Petra Jindrová, Radka Malá, Lukáš Jurek, Martin Učík, Miloslav Študent, Bohuslav Kalva
Spolupracovaly: Radka Lehká, Milena Čapková
Překlad: Michal Lázňovský
Zvuk: Miloš Sommer
Produkce: Zdeněk Franc
Režie: Jana Kovaříková
Vyrobil: Bontonfilms v roce 2000

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 16.12.1999 Bontonfilm
Premiéra USA: 14.7.1999 Artisan Entertainment
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.5.2000 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na VHS: 1.11.2000 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 3.12.2008 Sport
Poprvé na Blu-ray: 19.11.2014 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 10 144 520
Tržby celkem - $ 248 639 099
Návštěvnost v ČR 149 108
Náklady (Rozpočet) - $ 60 000
 
Tvůrci a herci
Daniel Myrick (Režie), Eduardo Sánchez (Režie), Robin Cowie (Produkce), Gregg Hale (Produkce), Antonio Cora (Hudba), Neal Fredericks (Kamera), Daniel Myrick (Střih), Eduardo Sánchez (Střih), - (Casting), Ben Rock (Scénografie), - (Kostýmy), Dana Meeks (Zvuk), - (Masky), Daniel Myrick (Scénář), Eduardo Sánchez (Scénář), Heather Donahue (Herec), Joshua Leonard (Herec), Michael C. Williams (Herec), Bob Griffin (Herec)
 
1999/86/USA/Horor, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Tvorcovia Eduardo Sánchez a Daniel Myrick sa priznali, keď ich navštívil redaktor časopisu Fortean Times, že ešte v mladosti sa zaujímali o paranormálne javy a o záhady, ktoré v ľuďoch zanechávali len otázky. Rozhodli sa preto nakrútiť film, ktorý by bol "skutočnou" realitou, ale takou, že divákom na konci filmu budú po tele chodiť zimomriavky.
- Krik Heather (Heather Donahue) v záverečnej scéne, keď bežala dole do pivnice a spadla jej kamera, nebol herecký výkon, ale bol skutočný, veľmi sa bála.
- Každý deň Eduardo Sánchez a Daniel Myrick hovorili trojici študentov polohu nového miesta, kde našli ďalšie inštrukcie k nakrúcaniu, ako aj potraviny.
- Nezostrihaná verzia filmu mala 19 hodín.
- Spoločnosti Artisan sa príliš nepozdával záver filmu. Štáb sa teda pokúšal o niekoľko alternatívnych zakončení, ani jedno však nefungovalo, a tak ostalo pri pôvodnom závere.
- Michael Williams sa vyjadril, že úvodné zábery z cintorína sú jediné, ktoré sa nakrútili v reálnom meste Burkittsville. Všetky scény v lese boli nakrútené v Seneca Creek State Park v Marylande.
- Přestože film působí, že se odehrává hluboko v lese, ve skutečnosti byla civilizace nedaleko, často jen kousek mimo záběr, v jednom případě se dokonce v dáli objevilo pole se zřetelnou příjezdovou cestou.
- Heather se v rozhovoru pro časopis Fangoria svěřila, že její první otázka, když přijela na místo natáčení, byla jestli budou točit snuff film. Taktéž řekla, že poslední scéna pro ni byla tak strašidelná, že supěla zděšením dlouho po záběru.
- Reakce postav na to, že po celodenní chůzi došli na to samé místo, a tak vlastně ztratili den i zásoby jídla vysilujícím pochodem, jsou autentické. (kriplozoik)
- Režiséři s trojicí postav udržovali kontakt pomocí vysílaček, aby se ujistili, že nesejdou z plánované cesty. Přesto se jim (údajně třikrát) za dobu natáčení v lese ztratili.
- Přestože Joshua dostal rychlokurz pro používání 16mm kamery, prvních pár dnů s ní zápasil a tyto záběry (například rozhovory s místními) jsou rozostřené a zrnité.
- The Blair Witch Project byl nejvíce pirátsky stahovaný film roku 1999.
- Výbuchy vzteku a hysterie mezi herci byly zejména ke konci natáčení častější, než odhalil sestříhaný materiál. Režiséři herce museli několikrát mírnit; dovolili ale, aby páru upouštěli po menších dávkách.
- V průběhu projektu se nejvíce 'štěkly' postavy Joshuy a Heather, ale tvůrci materiál sestříhali tak, že se ještě méně v lásce mají Heather a Mike a že Mike a Joshua nacházejí společnou řeč v kritizování Heather.
- Dům na konci filmu patří asistentovi produkce, který si natočil několik úvodních záběrů z filmu. Tento dům později figuroval i v klipu skandinávské rockové skupiny HIM - "And love said no…".
- Ve střižně strávili režiséři 8 měsíců. První sestřih byl dlouhý 2 a půl hodiny.
- Návěstí pro Burkittsville, zobrazené v úvodu filmu, bylo třikrát ukradeno, z toho jednou během natáčení.
- Film drží světový rekord v poměru nákladů a výdělků (Budget:Box Office Ratio) za celovečerní film. Každý z 22 000 dolarů, který film stál, vydělal bez mála 11 000 dolarů z návštěvnosti.
- 16mm kamera byla během natáčení rozbita – v momentě, kdy Joshua, který ji měl v tu chvíli v batohu, se skutálel z kopce, způsobil, že z jejího objektivu vypadla čočka.
- Když Joshua a Heather vyzvedávají Mikea, původně poslouchali písničku ”We Gotta Get Out of This Place“ (česky přibližně: dostaneme se z tohoto místa) od The Animals. Nicméně, produkční společnost nedokázala sehnat práva na to, aby písnička mohla ve filmu zůstat.
 
Odkazy