Zachraňte Willyho! 3 / Free Willy 3: The Rescue (1997/86/USA/Rodinný, Dobrodružný, Drama) 28%

25.09.2018 14:34
JEDNOU VĚTOU
„Oblíbená kosatka a její kamarád, dospívající chlapec Jesse, se opět setkávají, tentokrát proto, aby se postavili ilegálním velrybářům."

OBSAH
Kosatka Willy se setkává s přítelem Jessem, jenž pomalu dospívá a o prázdninách pracuje na malé výzkumné lodi u pobřeží Tichého oceánu. Willyho a jeho rodinu však ve stejných vodách ohrožuje velrybářská loď, jejíž posádka se zabývá nelegálním lovem. Jesse na svou stranu získá desetiletého velrybářova syna Maxe, který se musí podřizovat tradici rodiny. S pomocí dospělých přátel se chlapcům podaří lovce usvědčit a odevzdat do rukou policie. Max přitom neztratí respekt před svým otcem: jejich rodinné pouto je kupodivu tímto konfliktem vzájemně posíleno.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ale to snad ne, už po třetí. Tentokrát ve vykrádacím příběhu, jenž svou neoriginalitou doslova překvapuje. Navíc Richter hraje způsobem, kterým si dojde pro zlatou malinu. Kosatka nám už "bohužel" zemřela, takže se nemusíme obávat dalšího dílu. Jen doufám že v budoucnu nechytnou nějaký další ohrožený druh a mi nebudem muset zachraňovat něco jinačího, třeba žraloka... (sinp) 2*

Zatímco u prvního dílu si dokážu nostalgicky poplakat i dnes a druhý s vypětím všech sil toleruji jako rutinní nepodařené pokračování, trojku už překousnout nemůžu a skřípu zuby nad její demencí. Některá témata zkrátka k opakovanému louhování budou svádět vždy.Zatímco u prvního dílu si dokážu nostalgicky poplakat i dnes a druhý s vypětím všech sil toleruji jako rutinní nepodařené pokračování, trojku už překousnout nemůžu a skřípu zuby nad její demencí. Některá témata zkrátka k opakovanému louhování budou svádět vždy.(novoten) 1*

Proč se hollywoodští filmaři snaží vyždímat s každé aspoň trochu úspěšné látky více, než činí její potenciál? Trojka Willyho je extrémně zbytečné pokračování, a podle toho byla zaslouženě "odměněna" kasovním neúspěchem. Ale co víc - jedná se o film, kde totálně selhali scénáristé svým výpotkem s mnohými do očí bijícími nesmysly. Režisér Pillsbury je v té hlouposti ještě podpořil. Hvězdička za výborné kosatky a práci s nimi. (peetriss) 1*

VELKÁ RECENZE
Jesse má 16 let a pracuje jako výzkumník kosatek na lodi "Noah" spolu se svým starým přítelem Randolphem. Předpokládají, že Willy a jeho skupina jsou loveni velrybáři, kteří se tváří jako obyčejní rybáři. Na jednu takovou loď Botany Bay právě nastupuje desetiletý chlapec Max, který tak má jít na první výlet na lodi se svým otcem, velrybářem z dlouhé linie velrybářů, a dozví se tak pravdu o rodinné historii. Během svého prvního lovu spadne Max přes palubu a dostane se tváří v tvář k Willymu. Od této události, Max pracuje proti svému vlastnímu otci a pomáhá Jessemu a Randolphovi Willyho zachránit. Jesse Maxe představí Willymu hned, jak se dozví o jeho zkušenostech a jak má Max rád kosatky. Jesse se snaží, aby jeho a Randolphův šéf začal brát hrozbu kosatek vážně, ale ten odmítá, a tak se Jesse rozhodne s Maxovou pomocí získat důkaz.
Jesse ví, že se velrybáři vrátí k Willymu a jeho skupině a použijí melodii, kterou Jesse hraje na harmoniku, aby nalákali Willyho. Ten nepozná pravdu, dokud nebude pozdě. Jesseho šéf plánuje zavolat pomoc další den, ale protože vědí, že to už bude pozdě, Jesse, Randolph a jejich kolegyně Drew ukradnou loď Noah a vydají se za velrybáři sami. Max se rozhodne pro ně získat čas tím, že skočí do vody a přinutí tak velrybáře ho zachránit. Maxův otec se rozčílí, protože zjistí, že jeho syn není na jeho straně a domnívá se, že Max poškodil motor, ale ani to ho nezastaví.
Jesse, Randolph a Drew se pokouší oklamat velrybáře a přinutit je zastavit svůj lov, ale neúčinně. Jesse narazí do jejich lodi, velrybáři ztratí Willyho a Maxův otec spadne přes palubu. Willy se ho pokusí zabít, ale Jesse a Max mu v tom zabrání. Maxův otec potom uvízne v síti a téměř se utopí, protože ho síť táhne ke dnu. S Willym se potom setká tváří v tvář. Willy, místo, aby ho zabil, ho zachrání a vyzvedne na hladinu, kde ho drží dostatečně dlouho, aby ho mohli Jesse a Randolph vytáhnout. Přijede námořní hlídka, kterou Jesse zavolal, než narazil do Botany Bay, a zatkne velrybáře, kteří jsou ohromení tím, že Willy zachránil jejich velitele. Díky tomu, že byl zachráněn Willym, uzná Maxův táta, že se ohledně velryb mýlil a svému synovi se omluví. Max mu odpustí.
Později jsou Jesse, Randolph, Drew a Max svědky porodu Willyho syna. Jesse se rozhodne ho pojmenovat Max. Film končí, když velryby se svým mládětem odplouvají pryč na volné moře.
Zachraňte Willyho 3 (orig. Free Willy 3: The Rescue) je americký rodinný film Sama Pillsburyho z roku 1997, navazující na filmy Zachraňte Willyho! a Zachraňte Willyho 2 a předcházející snímku Zachraňte Willyho 4: Útěk z pirátské zátoky. V hlavních rolích se opět objevili Jason James Richter a kosatka Keiko.

DABING
1. DABING (Kino, DVD)
V českém znění: Jan Kalous - Jason James Richter (Jesse), Oldřich Vlach - August Schellenberg (Randolph Johnson), Radka Stupková - Annie Corley (Drew), Jakub Hemala - Vincent Berry (Max Wesley), Ivan Gübel - Patrick Kilpatrick (John Wesley), Soňa Dvořáková - Tasha Simms (Mary Wesleyová), Jakub Saic - Peter LaCroix (Sanderson), Miroslav Saic - Stephen E. Miller (Dineen), Jan Šťastný - Ian Tracey (Kron), Jan Hanžlík - Matthew Walker (Drake)
Dialogy: Dagmar Čápová
Zvuk: Václav Jeřábek
Střihová spolupráce: Michal Babinčák
Asistent režie: Jana Bláhová
Režie: Jan Žáček
Vyrobila: Halley s.r.o. pro Gemini Film 1997

2. DABING (VHS, TV)
V českém znění: Jan Kalous - Jason James Richter (Jesse), Bedřich Šetena - August Schellenberg (Randolph Johnson), Zuzana Schulzová - Annie Corley (Drew), Jan Škvor - Vincent Berry (Max Wesley), Tomáš Juřička - Patrick Kilpatrick (John Wesley), Miroslav Saic, Antonín Navrátil, Michal Suchánek, Jana Mařasová, Bohdan Tůma, Pavel Šrom, Zdeněk Podhůrský
Překlad: Blanka Vojířová
Zvuk: Antonín Němec
Asistent režie: Ivana Koudelková
Produkce: Antonín Rychlý
Dialogy a režie: Zdeněk Podhůrský
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov 1998

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 30.10.1997 Gemini Film
Premiéra USA: 8.8.1997 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 7.7.1998 (VHS) Warner Home Video, 12.8.2003 (DVD) Warner Home Video
Poprvé na VHS: 1.9.1999 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 27.7.2004 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 3 418 419
Tržby celkem - $ 3 400 000
Návštěvnost v ČR 97 641
 
FILMY V SÉRII
Zachraňte Willyho! gastonrolinc.webnode.cz/news/zachrante-willyho-free-willy/
Rodinný / Dobrodružný, USA / Francie, 1993
Režie: Simon Wincer, Hrají: Jason James Richter, Lori Petty

Zachraňte Willyho 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/zachrante-willyho-free-willy1/
Rodinný / Dobrodružný, Francie / USA, 1995
Režie: Dwight H. Little, Hrají: Jason James Richter, Francis Capra

Zachraňte Willyho 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/zachrante-willyho-free-willy1/
Rodinný / Dobrodružný, USA, 1997
Režie: Sam Pillsbury, Hrají: Jason James Richter, August Schellenberg

Zachraňte Willyho 4: Útěk z pirátské zátoky gastonrolinc.webnode.cz/news/a76/
Rodinný / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Will Geiger, Hrají: Bindi Irwin, Beau Bridges
 
Tvůrci a herci
Sam Pillsbury (Režie), Jennie Lew Tugend (Produkce), Cliff Eidelman (Hudba), Tobias A. Schliessler (Kamera), Margaret Goodspeed (Střih), Lynne Carrow (Casting), Judy Taylor (Casting), Brent Thomas (Scénografie), Maya Mani (Kostýmy), John Mattson (Scénář), Jason James Richter (Herec), August Schellenberg (Herec), Annie Corley (Herec), Vincent Berry (Herec), Patrick Kilpatrick (Herec), Ian Tracey (Herec), Michael Dobson (Herec), Keiko (Herec), Peter LaCroix (Herec), Roger R. Cross (Herec)
 
1997/86/USA/Rodinný, Dobrodružný, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Film se natáčel v Britannii Beach, v Howe Sound, v Squamishi a ve Vancouveru v Britské Kolumbii.
 
Odkazy