Zachraňte Willyho! 2 / Free Willy 2: The Adventure Home (1995/95/Francie, USA/Rodinný, Dobrodružný, Drama) 47%

25.09.2018 14:34
JEDNOU VĚTOU
„Willy je ve smrtelném nebezpečí a Jesse mu opět pomáhá..."

OBSAH
Jesse, který se s pěstounskou rodinou Greenwoodových celkem dobře sžil, se musí vypořádat s existencí náhle objeveného nevlastního bratra Elvise. Greenwoodovi vezmou oba rozhádané bratry na prázdniny k moři, kde se jesse opět setkává s Willym. Radost ze shledání však netrvá dlouho, neboť nedaleko pobřeží došlo k havárii tankeru, která ohrožuje nejen Willyho, ale i celou jeho rodinu... V okamžiku, kdy se nebezpečí maximálně vyhrotí, musí Jesse zmobilizovat všechnu důvěru, přátelství a víru, aby se pokusil Willyho i jeho sourozence vrátit zpět matce a otevřenému oceánu. Dává v sázku svůj vlastní život a věří, že Willy mu bude ochoten vzápětí oplatit stejnou mincí...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Willy má vlastní rodinu, na Jesseho vzpomíná a jejich cesty se znovu protnou. Obrovský černobílý krasavec si v prvním díle dokonale získal publikum (a spolehlivě naplnil pokladny kin), takže pokračování bylo jen otázkou času. Pohádka o neobyčejném přátelství je tudíž zpět, téma se tentokrát otírá o nebezpečí tankerů plných paliva, které je časovanou bombou pro život v oceánu. Do toho tvůrci přilepili nevlastního bratra, se kterým si Jesse (zatím) úplně nerozumí a další porce napětí a tradičních rodinných hodnot je na světě. (castor) 2*

Na podívání se na kosatky dobrý, ale jako film špatný. No ze začátku to ještě jde a zápletka s ropou sice neni originální, ale po spoustě filmech kde se snaží zlý ubližovat nějakejm zvířátkům atd, tak tohle je dobrý, jenže samozřejmě si tvůrci nemohli ke konci podobou zápletku s ubližováním upřít a pak to ještě absolutně zbytečně prodlužujou různým jakoby náhodným zkompliování,. který se potom ještě několikrát zkomplikuje, asi to dělali aby to bylo nějaký napínavý, ale to se nepodařilo a dostaila se jenom nuda a čekání na konec, ale přece jenom úplně nejhorší to nebylo. (Shit) 2*

Přiznám se, že je tu spousta dojemných momentů. které diváka osloví, ale v povrchní režii Dwight H.Little se tyto momenty stávají přímo nesnesitelnými. On není nejhorší režisér a umí pracovat s postavami v ději, ale opravdovou životnost se mu tentokrát nepodařilo vtisknout, i když výběr herců mohl být důslednější a scénář nebyl žádný zázrak. Pro dětského diváka to bude snesitelné, ale z mého hlediska se věci mají tak, že jsem viděl daleko lepší dětské filmy než je tenhle. Tenhle film totiž v ničem nevyniká, ale ta kosatka byla nádherná. (kingik) 0*

VELKÁ RECENZE
Jesse byl adoptován svými poručníky Glenem a Annie Greenwoodovými. Společně přišli na San Juan Island, odkud mají sledovat Willyho nový domov. Než opustí město, dozvědí se, že Jesseho biologická matka, která ho před osmi lety opustila, zemřela v New Yorku. Navíc musí Jesse čelit svému upovídanému a uličnickému bratrovi Elvisovi, jehož považuje za vetřelce. Elvis často lže a leze Jessemu na nervy. Elvis je pozván na jejich rodinný výlet, aby se oba bratři mohli poznat.
Na výletu se Jesse znovu setká se svým přítelem, indiánským šamanem Randolphem a rychle se zamiluje do jeho kmotřenky Nadine. Jesse jí pak pomůže se seznámit s Willym a jeho sourozenci Lunou a Flíčkem.
Během výletu v oblasti havaruje ropný tanker a ropná skvrna uvězní kosatky v malé zátoce. Když vyjde najevo, že kosatky jsou uvězněné a Luna umírá, prezident ropné společnosti Milner přijde s plánem na odchycení kosatek do zajetí, kde by se mohly zotavit ze svých zranění. Jeho skutečný plán ale je prodat zvířata do zábavního parku, kde by měla vystupovat.
Jesse, Nadine a Elvis pomocí člunu, jenž ukradnou Glenovi, dovedou kosatky do bezpečí, ale nejsou schopni zachránit sebe, když tanker exploduje a ropná skvrna začne hořet. Jejich člun narazí do skály a začne se potápět. Při záchraně vrtulníkem se Nadine a Elvis dostanou nahoru, ale Jesse spadne do vody. Vrtulník se pro něj nemůže vrátit, protože je tam příliš mnoho kouře. Pod vodou Jesse narazí na Willyho, a tak se ho chytne. Willy podplave hořící skvrnu a dopraví Jesseho k Randolphovu člunu. Potom nechce odplavat, ale po Jesseho a Randolphovu naléhání uplave. Na člun se později dostanou i Nadine a Elvis. Ten dá Jessemu fotku, kde je Jesse s matkou a řekne mu, že si nikdy neodpustila, že ho opustila. Elvis a Jesse tak k sobě konečně najdou cestu.
Zachraňte Willyho 2 (orig. Free Willy 2: The Adventure Home) je americký rodinný film Dwighta H. Littlea z roku 1995, navazující na film Zachraňte Willyho! a předcházející snímku Zachraňte Willyho 3. V hlavních rolích se opět objevili Jason James Richter a kosatka Keiko.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Uplynuly dva roky a Jesse, kterému je právě čtrnáct let, žije v poklidné rodině se svými pěstouny Greenwoodovými. Rodinnou pohodu však naruší zpráva o smrti chlapcovy skutečné matky, která Jesseho těžce zasáhne. Navíc se objeví sociální pracovník Mercer a prozradí Jessemu, že má nevlastního osmiletého bratra Elvise. Greenwoodovi se rozhodnou vzít si na nějaký čas i druhého chlapce, Jesse je však proti. Elvis je totiž nafoukaný, nedůtklivý kluk, který se navíc netají svou nechutí ke staršímu bratrovi. Jediné, co Jesseho alespoň trochu smiřuje s přítomností nezvaného vetřelce, je jeho nadšení pro delfíny.
Greenwoodovi se s chlapci vydají na prázdniny do tábora, kde se Jesse opět setká se starým přítelem, indiánem Randolphem, seznámí se s jeho sympatickou vnučkou Nadine. A v blízké zátoce na něj čeká Willy, mladá kosatka, se kterou před dvěma lety prožil největší životní dobrodružství. Počáteční pohodu, komplikovanou pouze protivným Elvisem, naruší nečekaná katastrofa. U pobřeží narazí nigerijský tanker na mělčinu a do moře začne unikat ropa. Ta zasáhne Willyho sestru Lunu, která s dalšími mladými kosatkami uvízla v zálivu. Doktorka Kate Haley chce kosatce, která má zasaženy plíce, pomoci, je obtížné se však k podrážděným zvířatům přiblížit. A když se to nakonec s pomocí Willyho a Randolpha podaří, ukáže se, že léky nezabírají. Také Elvis se o zvířata, která si oblíbil, bojí. Když ho však Annie ve spěchu okřikne, když chce dospělým pomoci, urazí se, sbalí si věci a uteče. V přístavu však zaslechne něco, co ho přiměje vrátit se zpět. Milner, zástupce společnosti, které patřil tanker, slíbí, že zajistí přepravu kosatek k matce na volné moře, ve skutečnosti však chce zvířata prodat do zábavního parku.
Jessemu se podaří v poslední chvíli odvozu zvířat zabránit, nebezpečí však není zažehnáno, protože ropná skvrna začne hořet. Spolu s kosatkami se tak ocitají v ohrožení i Jesse, Elvis a Nadine, kteří chtěli v motorovém člunu kostkám pomoci najít cestu z nebezpečné oblasti.

DABING
V českém znění: Jan Kalous - Jason James Richter (Jesse), Michal Bürger - Francis Capra (Elvis), Jana Páleníčková - Mary Kate Schellhardt (Nadine), Vlasta Peterková - Jayne Atkinson (Annie), Marcel Vašinka - Michael Madsen (Glenn), Bedřich Šetena - August Schellenberg (Randolph), Pavel Šrom, Martina Menšíková, Zuzana Schulzová, Dagmar Čárová, Soběslav Sejk, Aleš Procházka, Martin Velda, Václav Knop, Jaroslav Horák, Jan Pohan, Jaroslava Brousková, Nikola Votočková, Vladimír Fišer (titulky)
Překlad: Jana Staňková
Zvuk: František Francl
Produkce: Alena Hrabětová, Josef Petrásek
Dialogy: Janka Tintěrová
Režie: Tomáš Tintěra
Vyrobilo: Studio Budíkov 1995

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 26.10.1995 Gemini Film
Premiéra USA:  19.07.1995 Warner Bros. US
Premiéra Francie: 18.10.1995
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 3.4.1996 (VHS) Warner Home Video, 12.8.2003 (DVD) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 27.7.2004 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 5 406 338
Tržby celkem - $ 68 000 000
Návštěvnost v ČR 226 596
Náklady (Rozpočet) - $ 31 000 000
 
FILMY V SÉRII
Zachraňte Willyho! gastonrolinc.webnode.cz/news/zachrante-willyho-free-willy/
Rodinný / Dobrodružný, USA / Francie, 1993
Režie: Simon Wincer, Hrají: Jason James Richter, Lori Petty

Zachraňte Willyho 2
Rodinný / Dobrodružný, Francie / USA, 1995
Režie: Dwight H. Little, Hrají: Jason James Richter, Francis Capra

Zachraňte Willyho 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/zachrante-willyho-free-willy2/
Rodinný / Dobrodružný, USA, 1997
Režie: Sam Pillsbury, Hrají: Jason James Richter, August Schellenberg

Zachraňte Willyho 4: Útěk z pirátské zátoky gastonrolinc.webnode.cz/news/a76/
Rodinný / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Will Geiger, Hrají: Bindi Irwin, Beau Bridges
 
Tvůrci a herci
Dwight H. Little (Režie), Jennie Lew Tugend (Produkce), Lauren Shuler Donner (Produkce), Basil Poledouris (Hudba), László Kovács (Kamera), Robert Brown (Střih), Dallas Puett (Střih), Lynda Gordon (Casting), Judy Taylor (Casting), Paul Sylbert (Scénografie), Erica Edell Phillips (Kostýmy), Charles L. Campbell (Zvuk), Louis L. Edemann (Zvuk), Martin Maryska (Zvuk), Gregg Rudloff (Zvuk), Whitney James (Masky), Pamela S. Westmore (Masky), Karen Janszen (Scénář), Jason James Richter (Herec), Francis Capra (Herec), August Schellenberg (Herec), Michael Madsen (Herec), Jayne Atkinson (Herec), Mykelti Williamson (Herec), Elizabeth Pena (Herec), Jon Tenney (Herec), M. Emmet Walsh (Herec), John Considine (Herec), Basil Wallace (Herec), Marguerite Moreau (Herec), Mary Kate Schellhardt (Herec), Keiko (Herec), Al Sapienza (Herec), Wally Dalton (Herec), Scott Stuber (Herec), Steve Kahan (Herec)
 
1995/95/Francie, USA/Rodinný, Dobrodružný, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Soundtrack Basil Poledouris: 1. Will You Be There (Theme from "Free Willy") (Album Version) Michael Jackson ,2. Keep On Smilin' (Album Version) Nkotb ,3. Didn't Mean To Hurt You 3T ,4. Right Here (Human Nature Re-Mix) SWV-Sisters With Voices ,5. How Can You Leave Me Now (Album Version) Funky Poets ,6. Main Title (Album Version) Basil Poledouris ,7. Connection (Album Version) Basil Poledouris ,8. The Gifts (Album Version) Basil Poledouris ,9. Friends Montage (Album Version) Basil Poledouris ,10. Audition (Album Version) Basil Poledouris ,11. Farewell Suite (Album Version) Basil Poledouris ,12. Will You Be There (Theme from "Free Willy) (Reprise) Michael Jackson
 
Odkazy