Zachraňte Willyho! / Free Willy (1993/108/USA, Francie/Rodinný, Dobrodružný, Drama) 64%

25.09.2018 14:34
JEDNOU VĚTOU
„Dvanáctiletý chlapec, třítunová kosatka. Neuvěřitelné přátelství. Nezapomenutelné dobrodružství."

OBSAH
Willy je nádherná kosatka uvězněná v příliš těsné nádrži Tichomořského severozápadního vodního parku. O nocích volá po své rodině, která dovádí v nedalekém zálivu. Nikdo nerozumí jeho nářkům a náladám - kromě dvanáctiletého chlapce, který až moc dobře ví, co to znamená žít bez rodiny. Zachraňte Willyho je milý a dojemný příběh přátelství chlapce a velryby. Když se chlapec dozví, jaký nešťastný osud jeho přítele čeká, vymyslí vlastní plán a svede boj s časem, aby Willyho vrátil do jeho přirozeného domova. Kritika označila tento film za velice přesvědčivý druh zábavy a filmové obecenstvo se všude tam, kde se promítal, zamilovalo do jeho hlavního hrdiny, nevšední třítunové kosatky.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Neobjevný příběh, plný klišé spjatých s rodinnými filmy o sirotkovi a zvířátku, že už se mi jenom při vyslovení těch 3 slov (rodinný-sirotek-zvířátko) dělá nevolno... Musím uznat, že v deseti letech jsem z toho byla na větvi, ale pro nikoho jiného tenhle film není. Teenageři trpí, rodiče trpí, jenom děti a infantilní lidé jakéhokoliv věku mají vánoce. (Galadriel) 2*

Děti chtějí kosatku. Tvůrci jim ji dají. Dospělí hodí kosu. A tak říkajíc padla kosa(tka) na kámen. Veterán mezi režiséry Simon Wincer vzal vel(rybu), co zabere celé plátno. Usoudil, že se bude pěkně vyjímat. Příběh zneužitého chlapce a postupně chcípající kosatky přeroste ve velké přátelství. Jenže chlapec nebyl vůbec zneužitý a kosatka se měla k světu. Vlastně chcípala, jen když se klukovi už nevešla do malého kulatého akvária, v němž pěstoval marijánku. Všem bylo divné, že hodně svítil a spotřeba kWh v domácnosti prudce stoupla. Podezřelou rostlinku v akváriu však neodhalil ani Ivan Douda, když mu bylo sděleno, aby u kluka provedl Drop-in. Ten kluk byl v podstatě kurva. Ale jako jedinému se mu podařilo marihuanu přetransformovat na vodní rostlinu. Fotosyntéza proběhla na jedničku, jen závojnatka poněkud nakynula vlivem podpůrných preparátů sypaných do vody. Do několika málo dnů se změnila v kosatku. Kluk potřeboval hulení propašovat do Mexika. Měl to dobře promyšlené. Ve velrybích útrobách každý týden propašoval zásilku. Vše šlo bravurně, až do doby, kdy si kosatka postavila hlavu a odplula do hajzlu. Ve filmu se pořád kluk za ní honí. A už tedy víme proč. Zásilka za rovný mega v trávicím ústrojí je dobrý důvod, proč tu mrchu polapit. Film je celkově pičovina. Kluk je kudrnatý mamrd, co už ukončil neúspěšnou hereckou kariéru. Kdo si dnes vzpomene na Jasona Jamese Richtera, který nenatočil normální film, že. Michael Madsen ve filmu, co šel do kin, a Simon Wincer natočil něco na úrovni dementních slátanin, které nezaujmou ani odpoledne v televizi. A to jsem děj příběhu hodně vylepšil. Ve skutečnosti je to taková nuda, že se u toho nedá ani škubnout ploutví. Následná pokračování snad ani s filmem neměla nic společného. 40% (kingik) 2*

Pěknej rodinnej film na víkend, ale nic víc. nejzajímavější je tady asi ta velryba, všichni ostatní, včetně Michaela Madsena jsou tam spíš navíc a jejch role by zvládla kterákoliv držka z holywoodu nebo jiný prdele. Možná se z toho průměru dostal Richter, ale rozhodně svým výkonem nijak neoslnil. A když je celej film zaměřenej jenom na spřátelení Willyho a malýho kluka, který se po další minuty různými způsoby prohlubuje a občas se do toho vloží nějaká komplikace a podobně, tak už to začíná nudit, až závěr je zajímavější, ale stále průměrný (Shit) 3*

VELKÁ RECENZE
Film začíná scénou, kde velrybáři loví kosatky. Jednu - Willyho se jim podaří ulovit a ta je pak převezena do místního zábavního parku. Později je Jesse, malý chlapec, jenž vyrůstá na ulici již šest let od doby, kdy ho opustila matka, dopaden policií kvůli krádeži jídla a vandalismu v místním zábavním parku, které prováděl s dalšími opuštěnými dětmi (které nebyly dopadeny). Sociální pracovník Dwight, jenž má Jesseho na starosti, ho zbaví trestu, pokud zůstane u poručníků a uklidí nepořádek, který napáchal v parku. Tam se Jesse spřátelí s Willym, kosatkou s ohnutou hřbetní ploutví. Willy poslouchá jeho příkazy. To se jeho trenérce Rae Lindleyové nepodařilo. Jesse a Willy se potom stanou nejlepšími přáteli a Jesse získá v parku trvalou práci. Mezitím se učí žít se svými poručníky Glenem a Annie Greenwoodovými.
Majitel parku Dial se dozví o tom, že Willy Jesseho poslouchá a má v plánu vytvořit show, která by přinesla parku a jemu peníze. V den jejich prvního vystoupení je vše připraveno, ale Willy nevypluje na hladinu kvůli dětem, které neustále bouchají na podvodní skleněné stěny. Willy je vyděsí, když do stěny narazí, čímž ale zároveň stěnu poškodí. Jesse si později všimne Dialova asistenta Wadea a dalších mužů, kteří se vkradou do parku a poškodí nádrž, kde je Willy, aby voda postupně vytekla a Willy zemřel. Dial chce Willyho zabít, aby získal jeho životní pojistku na milion dolarů.
Jesse, haidský šaman Randolph a Rae mají kvůli tomu v plánu Willyho pustit na svobodu. S pomocí nářadí z parku dostanou Willyho na přívěs a pak si "půjčí" Glenův náklaďák, aby ho mohli dopravit do oceánu. Drží se vedlejších silnic, aby nebyli nápadní, ale nakonec uvíznou. Mezitím Wade informuje Diala, že kosatka zmizela, a tak ji začnou hledat.
Jesse požádá o pomoc Glena a Annie, kteří pomohou náklaďák s Willym uvolnit, a tak pokračují v cestě do přístavu. Dial ví, kam mají zamířeno, a tak tam na ně spolu s Wadem a dalšími muži čeká a blokuje bránu u vjezdu do přístavu. Glen proti nim ale jede v plné rychlosti, a tak uhnou. Glen pak rychle dopraví Willyho do vody, čímž zatopí i svoje auto.
Willy je tak nakonec ve vodě, ale Dial a jeho nohsledi se mu snaží zabránit v úniku. Jesse se snaží Willyho dovést dále, ale Dialovi muži přístav obkličují a dávají do vody sítě. Jesse proto běží ke skalní stěně a říká Willymu, aby ho následoval. Ten tak uniká Dialovým lodím. Jesse potom Willymu řekne, že jestli skálu přeskočí (což by byl největší skok, o který se kdy pokusil), bude volný. Jesse pak začne odříkávat modlitbu, kterou ho naučil Randolph podle příběhu jeho kmene, a dá Willymu znamení, aby skočil. K překvapení všech Willy skok bez problému zvládne a je tak volný a může se vrátit ke své rodině. Všichni se radují, Jesse skáče radostí, ale přestane, když si uvědomí, že už Willyho nikdy neuvidí.
Film končí scénou, kde Willy, jenž nalezl svou rodinu, spolu s ní pluje a skáče v oceánu.
Podle Box Office Mojo utržil film během úvodního víkendu po uvedení ve Spojených státech téměř 8 milionů dolarů. Celkové celosvětové tržby činily více než 153 milionů. I přes velký komerční úspěch, byly kritické recenze smíšené. Server Rotten Tomatoes uděluje filmu hodnocení 50% na základě 20 názorů kritiky.
Během prvních promítání ve Spojeném království se publikum v kinech zmítalo smíchy, protože termín "willy" je slangovým slovem pro penis. Ačkoli bývají jména v jiných amerických filmech v Británii měněna, titul Free Willy zůstal i zde.
Zachraňte Willyho! (v anglickém originále Free Willy) je americký rodinný film Simona Wincera z roku 1993. Hlavní roli chlapce, jenž se spřátelí s kosatkou, ztvárnil Jason James Richter.
Na film navazovala další dvě pokračování, třetí nenavazující Zachraňte Willyho 4: Útěk z pirátské zátoky a animovaný seriál. Snímek byl finančně úspěšný a z protagonisty Willyho kosatky Keiko udělal hvězdu. Titulní píseň filmu Will You Be There nazpíval a produkoval Michael Jackson.

DABING
1. DABING
V českém znění: Jan Kalous - Jason James Richter (Jesse), Marcel Vašinka - Michael Madsen (Glen Greenwood), Zuzana Skalická - Jayne Atkinson (Annie Greenwood), Jiří Zavřel - August Schellenberg (Randolph Johnson), Regina Řandová - Lori Petty (Rae Lindley) a další.
Dialogy a režie: Tomáš Tintěra
Vyrobilo: Studio Budíkov 1993

2. DABING
V českém znění: Jan Kalous - Jason James Richter (Jesse), Jiří Schwarz - Michael Madsen (Glen Greenwood), Zuzana Skalická - Jayne Atkinson (Annie Greenwood), Bedřich Šetena - August Schellenberg (Randolph Johnson), Regina Řandová - Lori Petty (Rae Lindley), Jan Přeučil - Michael Ironside (Dial), Vladimír Kudla, Miroslav Saic, Pavel Šrom, Radek Hoppe, Magda Kopitzová, Petr Doležal, Bohumil Švarc (titulky)
Překlad: Pavel Horák
Zvuk: František Francl
Produkce: Josef Petrásek
Dialogy: Jarmila Zavřelová
Režie: Zdeněk Hnilica
Vyrobilo: Studio Budíkov 1994

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 24.2.1994 Gemini Film
Premiéra USA: 16.7.1993 Warner Bros. US
Premiéra Francie: 9.2.1994 Warner Bros. FR
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.9.1994 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 26.5.1998 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 5 898 439
Tržby celkem - $ 153 698 625
Návštěvnost v ČR 282 394
Náklady (Rozpočet) - $ 20 000 000

FILMY V SÉRII
Zachraňte Willyho! gastonrolinc.webnode.cz/news/zachrante-willyho-free-willy/
Rodinný / Dobrodružný, USA / Francie, 1993
Režie: Simon Wincer, Hrají: Jason James Richter, Lori Petty

Zachraňte Willyho 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/zachrante-willyho-free-willy1/
Rodinný / Dobrodružný, Francie / USA, 1995
Režie: Dwight H. Little, Hrají: Jason James Richter, Francis Capra

Zachraňte Willyho 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/zachrante-willyho-free-willy2/
Rodinný / Dobrodružný, USA, 1997
Režie: Sam Pillsbury, Hrají: Jason James Richter, August Schellenberg

Zachraňte Willyho 4: Útěk z pirátské zátoky gastonrolinc.webnode.cz/news/a76/
Rodinný / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Will Geiger, Hrají: Bindi Irwin, Beau Bridges
 
Tvůrci a herci
Simon Wincer (Režie), Jennie Lew Tugend (Produkce), Lauren Shuler Donner (Produkce), Basil Poledouris (Hudba), Robbie Greenberg (Kamera), O. Nicholas Brown (Střih), Lynda Gordon (Casting), Judy Taylor (Casting), Charles Rosen (Scénografie), April Ferry (Kostýmy), Tim Chau (Zvuk), Greg P. Russell (Zvuk), Elliot Tyson (Zvuk), Whitney James (Masky), Pamela S. Westmore (Masky), Keith Walker (Scénář), Corey Blechman (Scénář), Jason James Richter (Herec), Lori Petty (Herec), Jayne Atkinson (Herec), August Schellenberg (Herec), Michael Madsen (Herec), Michael Ironside (Herec), Richard Riehle (Herec), Mykelti Williamson (Herec), Michael Bacall (Herec), Danielle Harris (Herec), Keiko (Herec)
 
1993/108/USA, Francie/Rodinný, Dobrodružný, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Hlavný hrdina Jason James Richter (Jesse) bol vybraný v konkurze zo 4-tisíc kandidátov.
- Titulnú pieseň "Will you be there" naspieval Michael Jackson.
- Hlavný zvierací hrdina, samec kosatky dravej, Keiko, ktorý bol od svojich dvoch rokov nútený žiť v zajatí postupne v rôznych zábavných parkoch a akváriách, bol vypustený do prírody a kontrolovaný ochranármi, a to aj navzdory úmyslom ho zabiť
- Jason James Richter v tomto filmu debutoval.
- Po premiéře filmu se spustil velký zájem o záchranu velryb. Nedlouho poté bylo vybráno 20 milionů dolarů.
- Velryba Keiko, hrající Williho, zemřela 12.12. 2003 ve věku 27 let na pneumonii, v Taknes fjordu v Norsku.
- Kosatka Willy byla v drtivé většině filmu animatronická.
 
Odkazy