Záchranáři / The Guardian (2006/136/USA/Akční, Dobrodružný, Drama) 72%

22.03.2018 12:11
JEDNOU VĚTOU
„Jakou cenu má lidský život? Oni znají odpověď..."

OBSAH
Kevin Costner se opět našel v příznačné roli. Jako prominentní záchranář Ben Randall  ztratil během záchranné akce v bouři celý svůj tým, a tak je proti své vůli přeřazen na místo instruktora v elitním výcvikovém centrum pro mladé adepty. Vrhne se do výuky jediným způsobem, který je mu vlastní, a svými nekonvenčními metodami obrátí celý výcvikový program naruby. Na rozdíl od troufalých nováčků dobře ví, že se jednou budou muset rozhodovat, koho v rozbouřených vodách zachránit a koho nechat zahynout. Pak narazí na domýšlivého plaveckého šampióna Jakea Fischera (Asthon Kutcher) a drama je na světě. Pozná v něm totiž člověka, který má potenciál stát se nejlepším z nejlepších – pokud ovšem dokáže svůj talent zkombinovat s plným nasazením a vyhnout se chybám, které učinil sám Ben. Jake je brzy nasazen na svou první misi do divokých vod Beringova moře. Jak drama skončí, nelze přesně říci, protože k bonusové výbavě DVD patří kromě vystřižených scén (šikana jako součást výcviku) také alternativní rozuzlení.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Kevin Costner má při své poslední záchranné misi smůlu a zemře celá posádka jeho vrtulníku a on musí čekat na záchranu v ledových vodách oceánu. Když je zachráněn je převelen jako učitel do výcvikového střediska, kde naráží na obrovský talent hraný Ashtonem Kutcherem. Ze začátku je to spíš jako bitva mezi dvěma kohouty, ale postupem času k sobě oba najdou cestu hlavně přes minulost a důvody příchodu nováčka do výcvikového centra. Andrew Davis natočil Guardian (Zachránce?) velmi příjemně a hlavně scény zachraňování jsou velmi podobně Dokonalé bouři Wolfganga Petersona. Čekal jsem mnohem méně, ale byl jsem velmi mile překvapen. Trocha sentimentu, patosu a akce v přesně namíchaném koktejlu, který by mohl sednout hodně lidem. Kevin Costner stárne a naštěstí si to uvědomují i scénáristé a nepíšou mu na tělo role naprosto dokonalých a bezchybných mužů z oceli. Ashton Kutcher se zdárně snaží zbavit image "toho kluka od Demi Moore co občas zahraje v nějaký komedii..." a vybírá si filmy s čím dál větší opatrností. Guardian je jeho druhý nejlepší film, hned po Butterfly efektu. (Djkoma) 4*

Takový ten těžkotonážní film o lidech, co přechází z jednoho extrému do druhýho. Nic nového ten film nenabízí ale jako celek se na to dá docela koukat. O to víc mě zajímal, když jsem ho uviděl v televizi, kde většinou nic zajímavého nedávají a pokud jo, tak je to tisíckrát opakovaná repríza. Záchranáři tak na první pohled vypadali, že zachránili sobotní večer u televize a oni ho opravdu zachránili. Costner tam jako vedoucí poletoval jak splašená vosa a pro něj to mělo typicky dlouhou stopáž, takže mu to vcelku i vyšlo. Narozdíl od Ashtona Kutchera, kterej v roli zelenáče vůbec nevěděl, co s načatým životem. Nakonec se ale film dobelhal do konce a já mu nejvíc vyčítal jeho délku, která v tomhle případě byla opravdu zbytečná. Nebo si spíš Costner neuvědomil, že už nehraje v nic epickém, ale naopak v prostém životním dramatu. (Malarkey) 3*

Dvě hodiny jsem čekal na nějakou kulervoucí scénu, která dá téhle pomalu tekoucí dvojrozměrné patlanině ze života neohrožených Záchranářů nějaký hřebíček, korunku, nebo třeba jen náznak lesku. Bohužel to, co vidíme v závěru, jen stěží konkuruje reality show Discovery Channelu a samotná pointa příběhu pak zase hravě zapadne do průměrné hollywoodské šlichty. Koukat se na příběh dvou velmi, ale velmi schematických hrdinských typů je únosné, ale ne vzrušující. Přinejmenším Costner ale určité osobní kouzlo našel. Mezi ** a ***. nevím, kam blíž. (Marigold) 3*

VELKÁ RECENZE
Časy, kdy Kevin Costner platil za hvězdu první velikosti a lákal diváky na Krále zbojníků Robina Hooda, jsou už bohužel dávno pryč. Naštěstí i období, které vyplnily filmy jako Postman - Posel budoucnosti nebo 3 000 mil na útěku jsou už také minulostí. V poslední době to vypadá, že si Costner vybírá filmy, které když už nejsou nadprůměrné, tak mu dají alespoň dost prostoru k tomu, aby bývalým fanouškům ukázal, že ještě není na odpis. The Guardian ho měl vrátit zpátky do první ligy, ale bohužel se to všechno seběhlo tak nějak divně.
Costner si zahrál Bena Randella, zkušeného člena pobřežní stráže, který se už mnoho let ochotně vrhá z vrtulníku do bouřících vln, aby zachránil neplavce, co si chtěli vyrazit na výlet a skončili uprostřed rozběsněného moře. Při jedné z akcí však dojde k fatální nehodě a hlavní hrdina má hned postaráno o solidní trauma. Začne se tedy věnovat výcviku nové generace záchranářů a doufá, že mezi nimi najde dalšího Mitche Buchannona. Největší potenciál se skrývá v Jakeu Fisherovi (Ashton Kutcher), který se snad s talentem pro plavání v ledové vodě a zachraňování tonoucích narodil. Bohužel Jake není zrovna člověk se smyslem pro zodpovědnost a týmovou práci. Pod vedením zkušeného Bena Randella ho tedy čeká zatraceně drsný výcvik, který by z něj měl udělat nejen elitního záchranáře, ale i dospěle uvažujícího člověka, který nenechá svůj tým ve štychu. Brutální výcvikové metody ale mají svůj účel, protože až se Jake a jeho kolegové dostanou poprvé do akce, budou se moci spolehnout jen sami na sebe.
Nijak originální příběh o převýchově mladého rebela a poctivém chlapském přátelství jsme tu už měli mnohokrát. Bohužel The Guardian nepřináší do tématu vůbec nic nového. Pokud už pár podobných filmů máte za sebou, nemohou vás Costner a Kutcher vůbec ničím překvapit. Scénárista Ron L. Brinkerhoff (má za sebou zatím jen Stallonův nepříliš povedený D-Tox) zkrátka kompletně obšlehl příběhový vzorec z Top Gunu a dalších výcvikových filmů s rebelujícími hrdiny, zasadil děj do neokoukaného prostředí záchranářů, všechno promíchal a servíroval režisérovi na stříbrném podnose s obří porcí hranolků a tatakrou. A i když jeho výtvor vypadal z počátku celkem lahodně, chuťové buňky žádný rozdíl nepocítily. The Guardian je zkrátka zoufale neoriginální film, který se nesnaží (nebo neumí?) vyhýbat žánrovým klišé, nepřekvapuje a pokud člověka nechytí hned na začátku tím, že známý příběh zasazuje do celkem zajímavého prostředí, dostaví se nuda dřív, než by se na dobrý film slušelo.
Alespoň že režisér Andrew Davis si vybral silnější chvilku. Když má někdo ve své filmografii Uprchlíka, Dokonalou vraždu a zároveň Řetězovou reakci nebo norrisovský Zákon mlčení, je opatrnost na místě. Naštěstí v The Guardian to Davisovi celkem šlape. Na akční sekvence se dá koukat a je vidět, že s vlnami a vybuchujícím vrtulníkem si tvůrci doopravdy vyhráli. Bohužel té akce není tolik, aby zachránila mdlý a nepříliš zajímavý děj. Davis je utahaným scénářem tlačen do pozadí a z momentů, kdy oba hrdinové sedí a melou pantem, se toho moc vytáhnout zkrátka nedá. Krom toho dvě a čtvrt hodiny je na podobný film hodně dlouhá stopáž, která by zkrátka musela být vyplněna větším množstvím desetimetrových vln a potápějících se lodí, aby nezačala nudit.
Co se Kevina Costnera týče, odvedl celkem dobrý výkon. I když je ve středu dění spíš Jake Fisher, je Costnerův drsňák Ben Randall postavou, která na sebe stahuje nejvíc divácké pozornosti. Costner ve svých jednapadesáti letech dozrává do věku, ve kterém by mohl nahradit Harrisona Forda v rolích stárnoucích drsňáků-rodinných typů (můj nápad s náhradním řešením pro Indiana Jonese radši moc rozpitvávat nebudu). Bohužel jeho spoluhráč Ashton Kutcher je zkrátka dřevo a ani v The Guardian neukázal nic víc, než srandovní běhání a dva herecké výrazy.
Kdyby měl Costner vedle sebe trochu zajímavějšího parťáka a pořádně by se zapracovalo na scénáři, mohl by být The Guardian příjemnou akčně dramatickou podívanou. Davis byl evidentně ve svém živlu, ale až příliš mnoho lidí odvedlo na filmu lajdáckou práci. Je mi Costnera líto, protože ten chlap si ještě nezaslouží odejít do hereckého důchodu, ale pokud se chce vrátit zpátky na vrchol, měl by si pečlivěji vybírat scénáře a ne automaticky kývnout na cokoliv, co byť jen trošku zavání diváckým úspěchem. I přes všechna negativa je ale The Guardian pořád řemeslně odvedená žánrovka a pokud je zrovna tohle váš šálek kávy a ani po stodvacáté se vám neznechutí, klidně do toho jděte.

DABING
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Kevin Costner (Ben Randall), Jan Maxián - Ashton Kutcher (Jake Fischer), Helena Brabcová - Sela Ward (Helen), Jitka Moučková - Melissa Sagemiller (Emily), Vladimír Čech - Clancy Brown (William Hadley), Jiří Plachý - John Heard (Frank Larson), Lukáš Hlavica - Neal McDonough (Jack Skinner), Michal Michálek - Brian Geraghty (Billy Hodge), Petr Burian, Valérie Zawadská, Radek Hoppe, Bohdan Tůma, Martin Zahálka, Pavel Pípal, Vladimír Kudla, Ivo Novák, Jiří Valšuba, Lumír Olšovský, Libor Terš, René Slováčková, Svatopluk Schuller, Marek Libert a další.
Překlad: Ondřej Novák
Zvuk: Antonín Němec
Vedoucí výtoby: Daniel Košťál
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie: Ladislav K.J. Novák
Vyrobilo: AW studio Praha

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 29.9.2006 Buena Vista Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 19.9.2007 Buena Vista CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 95 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 70 000 000

Tvůrci a herci
Andrew Davis (Režie), Beau Flynn (Produkce), Tripp Vinson (Produkce), Trevor Rabin (Hudba), Budd Carr (Hudba), Stephen St. John (Kamera), Thomas J. Nordberg (Střih), Dennis Virkler (Střih), Sarah Finn (Casting), Randi Hiller (Casting), Maher Ahmad (Scénografie), Mark Peterson (Kostýmy), Robert L. Sephton (Zvuk), Louis Lazzara (Masky), Ron L. Brinkerhoff (Scénář), Kevin Costner (Herec), Ashton Kutcher (Herec), Neal McDonough (Herec), Melissa Sagemiller (Herec), Sela Ward (Herec), Clancy Brown (Herec), Omari Hardwick (Herec), John Heard (Herec), Michael Rady (Herec), Brian Wade (Herec), Brian Geraghty (Herec), Shelby Fenner (Herec), Dulé Hill (Herec), Conrad E. Palmisano (Herec), Benjamin Ciaramello (Herec), Brandon Molale (Herec), Roger Edwards (Herec), Thomas Rosales Jr. (Herec), Derek Wayne Johnson (Herec)
 
2006/136/USA/Akční, Dobrodružný, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Ashton Kutcher i Kevin Costner jsou členy bratrství studentů práv Delta Chi.
- Více jak 27 tun ledu bylo navezeno do města Elizabeth pro napodobení prostředí na Aljašce.
- Postavu Marka Colbyho ztvárnil plavec Mark Gangloff, vítěz zlaté olympijské medaile z Athén 2004.
-  Počet mrtvých ve filmu je 11.
 
Odkazy