Yes Day / Yes Day (2021/86/USA/Komedie, Rodinný) 52%

19.04.2021 10:59
JEDNOU VĚTOU
„Na všechno odpovídej ANO."
 
OBSAH
Máma s tátou se rozhodnou, že místo obvyklého "ne" budou pro jednou říkat dětem "ano" i na ty nejdivočejší nápady - a smršť bláznivé zábavy na sebe nenechá dlouho čekat.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Na Netflix poměry rodinných komedií je to fajn zábava s pěkným nápadem, u které jsem měl úsměv vykouzlen od začátku do konce. Na Jennifer Garner a Jennu Ortegu se moc hezky dívá a ten nápad, kdy rodiče musí na vše odpovídat Ano je poměrně fresh. Vtipné jsou vedlejší postavy ( policista, tělocvikář s kroketama a sanitářka) dobře film utíká, některé scény jsou vyloženě cool ( Párty v baráku). Pro Komedie mám slabost, zasmál jsem se víc než jsem čekal, takže mile rád nadhodnotím. S Instant Family asi nejvíc feel good rodinné komedie poslední doby. 7/10. (EvilPhoEniX) 4*

Pohodová rodinná komedie, která je pro děti fajn, ale pro dospělé je to bída. Humor infantilní a průměrný a některé scény byly vyloženě cringe, naopak si myslím, že kdyby podobné komedie cílily i na starší skupinu diváků, byly by přijatelnější. Oceňuju tady snahu Edgara Ramireze o komedii, ve které ani nebyl špatný, ale on se prostě narodil s charakterem do krimi detektivek a ne do filmů pro děti... (Houbiczska) 2*

Ten film sice slibuje celkem slušnou podívanou, ale skutek utekl. Kromě prvních dvaceti minut, a pak pár střípků ve zbytku filmu je to ukvičená pitomina, kdy scény s pěnou spíš odkazovaly k hrátkám retardovanejch dětí z ústavu pro duševní poruchy. Stejně jako rvačka o růžovýho plyšáka (ani už nevím, co to bylo za zvíře) dvou dospělejch ženskejch. Hroznej film, kterýmu sem dal dvě usmolený hvězdy ještě ze soucitu.30%. (bourec) 2*

VELKÁ RECENZE
Snímek se volně inspiruje obrázkovou knihou pro děti od Amy Krouse Rosenthal a Toma Lichtenhelda. Režisérem je Portoričan Miguel Arteta, který má na kontě už pěknou řádku děl. Naopak scénárista Justin Malen v podstatě teprve začíná. Nedostatek zkušeností může nejspíše za to, že se mu nepodařilo předlohu dostatečně uzpůsobit filmovému zpracování.
Allison a Carlos byli vždy zvyklí říkat ano na všechny životní výzvy. Situace se ovšem změní, když se z nich stanou rodiče tří dětí. Nejstarší dcera Katie, syn Nando a nejmladší Ellie mají svou matku za diktátorku, se kterou není žádná zábava. Výchovný poradce a tělocvikář v jedné osobě jim poradí novou metodu. Rodina si stanoví jeden den, kdy budou muset rodiče se vším souhlasit. A tak začíná bláznivá jízda plná neuvěřitelných šíleností.
Problémem je, že to ve skutečnosti není tak zábavné, jak to možná může na první pohled vypadat.Problémem je, že to ve skutečnosti není tak zábavné, jak to možná může na první pohled vypadat. Spíše se chvílemi cítíme až trapně za tvůrce i celý filmový průmysl. To už v dnešní době nejde udělat pěknou rodinnou komedii? Hranice mezi trapností a vtipností je zvláště u snímků pro děti velmi tenká. Útok ptáků na člověka, rána mezi nohy nebo projetí automyčkou s otevřenými okénky zapůsobí ještě tak na menší ratolesti, ale dospělého diváka to takto natočené nechá zcela chladného.
Přitom herecké výkony celé rodiny i vedlejších postav jsou poměrně dobré. Jen herečka Jennifer Garner (Jenna Rink z romantické komedie Přes noc třicítkou) to občas až moc přehání. I když od šílené matky, kterou zde představuje, se vlastně nedá čekat nic moc jiného. Édgar Ramírez zase předvedl, že se dokáže vymanit ze škatulky drsňáků a zvládne ztvárnit i sympatického tátu. Navzdory svému mladému věku zanechá působivý dojem i herečka Jenna Ortega, která hraje čtrnáctiletou Katie. Chemie mezi manžely je navíc uvěřitelná, stejně tak vztahy mezi sourozenci i v rodině. To samé se bohužel nedá říct o zbytku příběhu.
Jedná se v podstatě o sled ztřeštěných událostí – ať už se soutěží v jezení obřího zmrzlinového poháru, nebo proti sobě soupeří týmy ve hře, která kombinuje paintball a kradení vlajek. Nicméně tomu chybí nějaký hlubší podtext a podané touto formou je to zkrátka nepravděpodobné. Tvůrci se alespoň pokouší nastiňovat i další zádrhely v rodině. Matka se musí smířit s tím, že její děti dospívají a že nekonečné množství zákazů není řešení, otec musí plně přijmout roli rodiče a děti si zase potřebují uvědomit, že čím je člověk starší, tím více má odpovědnosti. Na konci dochází všichni překvapivě rychle k prozření, přičemž je každému divákovi jasné, že k němu celé vypravování směřuje.
Yes Day míří především na dětské publikum, protože hlavně to může jakž takž pobavit. Prvoplánové vtípky na některé z nich zapůsobí, ale dospělí se moc nezasmějí. Ačkoliv herci ze sebe dávají všechno, scénář prostě nezmění. Právě ten celému projektu nesmírně škodí. Kdyby si scénárista dal větší práci s tím převést věrohodněji obrázkovou knihu do reality, výsledné podobě by to dost prospělo. Příjemným bonusem je používání španělštiny a navrácení ke konceptu tradiční rodiny. Přestože se celkem povedl dojemný závěr, nese zároveň přehnaně tlačené morální poselství. Sice nebudete po zhlédnutí úplně zhnusení, ale větší radost nebo v současnosti tolik vítané rozptýlení vám to taky nepřinese.

DABING
1.DABING (Netflix)
V českém znění: Tereza Bebarová - Jennifer Garner (Allison Torresová), Petr Lněnička - Edgar Ramírez (Carlos Torres), Šimon Fikar - Julian Lerner (Nando Torres), Sára Nygrýnová - Jenna Ortega (Katie Torresová), Adéla Naumovičová - Everly Carganilla (Ellie Torresová), Michal Michálek - Arturo Castro (Jones), Tomáš Juřička - Nat Faxon (Deacon), Silvie Matičková - Megan Stott (Layla), Lucie Kožinová - Fortune Feimster (Jean), Viktor Vích Antonio - William Samiri (Jeremy), Petr Gelnar - James Kyson (Hwang), Lukáš Jurek - Hayden Szeto (Chang), Svatopluk Schuller - Leonardo Nam (pan Chan), Viktorie Taberyová - Alana Baer (Julie), Ondřej Havel - Alek Cole (Rob), Irena Máchová - Naomi Ekperigin (slečna Hofflingová), Kateřina Petrová - Yimmy Yim (Tara), Marcela Kyselová - Molly Sims (personální ředitelka), Jiří Panzner - Jordan Johnson-Hinds (sekuriťák), Tomáš Racek - Ron Yerxa (oddávající), Hana Kusnjerová - Erin Allin O'Reilly (žena v gepardím kostýmu), Hynek Hoppe, Linda Křišťálová, Ivo Hrbáč, Karolína Křišťálová, Daniel Rchichev, Marika Šoposká

Překlad: Vojtěch Kostiha
Produkce: Marek Hrazdil, Jan Jabůrek
Zvuk: Michaela Sommerová
Výsledný mix: Pavel Dvořák
Dialogy a režie: Jan Pecha
Pro Netflix vyrobilo Studio Virtual® - 2021

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 12.3.2020
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
Premiéra na VOD: 12.3.2021 Netflix
 
Tvůrci a herci
Miguel Arteta (Režie), Ben Everard (Produkce), Jennifer Garner (Produkce), Nicole King (Produkce), Daniel Rappaport (Produkce), Michael Andrews (Hudba), Terry Stacey (Kamera), Jay Deuby (Střih), - (Casting), Doug J. Meerdink (Scénografie), Susie DeSanto (Kostýmy), Andrew DeCristofaro (Zvuk), Darren 'Sunny' Warkentin (Zvuk), Mark Paterson (Zvuk), Kerry Herta (Masky), Justin Malen (Scénář), Amy Krouse Rosenthal (kniha) (Předloha), Jennifer Garner (Herec), Jenna Ortega (Herec), Édgar Ramírez (Herec), Julian Lerner (Herec), Everly Carganilla (Herec), June Diane Raphael (Herec), Nat Faxon (Herec), Fortune Feimster (Herec), Ava Allan (Herec), Leonardo Nam (Herec), Jordan Johnson-Hinds (Herec), Megan Stott (Herec), Greg Cromer (Herec), Jessica Jade Andres (Herec), James Kyson (Herec), Cass Buggé (Herec), Hayden Szeto (Herec), Gabi Wilson (Herec)
 
2021/86/USA/Komedie, Rodinný
 
Zajímavost k filmu
-
 
Odkazy