Wanastowi Vjecy Turné Best Of 20 let

05.02.2018 16:38
RECENZE DVD
Wanastowi Vjecy existují dvacet let. A i když vydali výběr svých nejlepších písní již v roce 2001 a od té doby pustili do světa pouze jednu řadovku, rozhodli se bilancovat podruhé. Albem "Best Of 20 let + DVD" napravují skoro všechny chyby předchozí kompilace.
Z čistě hudebního hlediska byl šest let starý výběr povedenou rekapitulací díla Wanastowích Vjecý. Opravdovým fandům skupiny, kteří mají doma každou řadovku, ale nepřinesl žádnou přidanou hodnotu, a proto působil poněkud odbytě. Tentokrát na to šly Wanastowky poctivěji a kromě všech sedmnácti skladeb z "Těch nejlepších věcí" (takže staré CD klidně můžete zahodit) přidali dalších dvanáct starších kousků a nemálo bonusů.
Desku otevírají první z nich - čtyři nové skladby, z nichž dvě jsou coververze. A i když vedle skutečných hitů "Sbírka zvadlejch růží" nebo "Blbá" působí trochu jako nevlastní sourozenci a v případě předělávek jak adoptované děti, přece jen jsou to novinky, a to se počítá. A tím, že se mazaně nachází už na začátku kompletu, to ani tolik netahá za uši. Navíc si díky "Lady Karneval", v níž zpívá i Karel Gott, vydláždili cestu do nejlepších vysílacích časů zábavných televizních pořadů včetně nováckého silvestra 2008.
Gró alba je ale pochopitelně někde jinde. Ve skutečně reprezentativním výběru z celé hudební kariéry Wanastowek (jen k té první desce se pánové chovají hodně macešsky). Na plochu dvou disků umístili všechny své singly a doplňují je dalšími výraznými skladbami jako "Telepatije", "Holčičko!" nebo "Kapky krve". Přesto ale zamrzí, zejména u "Hraček", zbytečně silný důraz na balady (vůbec by nevadilo nahradit "Buď na mě hodná" svižnější "Na planetě") na úkor punkrockových pecek a nezařazení jedné z jejich nejoriginálnějších písní - totiž právě titulní "Hračky". Pořadí skladeb je na cédéčkách v podstatě náhodné a určující patrně bylo, aby to jako celek pěkně znělo. Což se fakt povedlo.
To na DVD se Kodym a P.B.Ch. drželi čistě chronologického pořadí a od aktuálního "Velkýho prvního letního dne" připravili klipovou cestu do wanasťáckého pravěku, která vede všemi jejich existujícími videoklipy a uzavírá se prvohorním dokumentem "... Aby si lidi všimli". Krátkým filmem o pankáčích v Československu režiséra Vladislava Kvasničky určeným pro filmový týdeník. Dokumentem, díky němuž vlastně začaly Vjecy existovat.
A tak tím největším nedostatkem je kvalitní booklet, na nějž se dnes často zapomíná. Povrchní posluchač se s ním jistě spokojí, ono fotky z celé dvacetileté dráhy kapely také nejsou k zahození, ale bez datace a vsazení do kontextu jsou to jen příjemné, jenže anonymní obrázky. Jistě nejsem sám, kdo by uvítal také dnešní komentář k jednotlivým skladbám, historky z nahrávání nebo alespoň podrobně zpracovanou biografii kapely. Vždyť přece bilancujeme.
I tak je "Best Of 20 let" s DVD mimořádně zdařile zpracovaným výběrem, kterým by se ostatní kolegové klidně mohli nechat inspirovat. Takhle nějak se to totiž má dělat.
 
SLOŽENÍ
Robert Kodym - zpěv, kytara
Štěpán Smetáček - bicí
Tomáš Vartecký - kytara
Radek Havlíček - baskytara
P.B.CH. - baskytara
Martin Vajgl - bicí
 
Seznam skladeb a autoři
DVD
1. Kdo se bojí nesmí do nebe (Petr Břetislav Chovanec /) (Režie:Robert Kodym)
2. Velkej první letní den (Robert Kodym/Robert Kodym) (Režie:Karol Vosátko)
3. Slečna Anna je za vodou (/Robert Kodym) (Režie:Libor Kodad)
4. Otevřená zlomenina srdečního svalu (Robert Kodym/Robert Kodym) (Režie:Karol Vosátko)
5. Otevři oči (Robert Kodym/Robert Kodym) (Režie:Saša Lauf)
6. Vykopej ty zrůdy (Robert Kodym/Robert Kodym) (Režie:David Sís)
7. v princeznách (Robert Kodym/Robert Kodym) (Režie:Jordi Niubo)
8. Kouzlo (Petr Břetislav Chovanec/Robert Kodym, Petr Břetislav Chovanec) (Režie:David Sís)
9. Vlkodlak (Robert Kodym/Robert Kodym) (Režie:Jan Krofta)
10. Láska (Robert Kodym/Robert Kodym, Petr Břetislav Chovanec) (Režie:Petr Matas)
11. Kočárek (Robert Kodym/Robert Kodym, Petr Břetislav Chovanec) (Režie:Tomáš Mašín)
12. Andělé (Robert Kodym/Robert Kodym, Petr Břetislav Chovanec) (Režie:Pavel Bohoněk)
13. Blbá (Robert Kodym/Robert Kodym, Petr Břetislav Chovanec) (Režie:Miloslav "Whiski" Láber)
14. Jsem nevinej (Robert Kodym/Robert Kodym, Petr Břetislav Chovanec) (Režie:Ivo Novotný)
15. Nahá (Petr Břetislav Chovanec/Robert Kodym) (Režie:Bára Dlouhá)
16. Sbírka zvadlejch růží (Robert Kodym/Robert Kodym) (Režie:Ivo Novotný)
17. Lži, sex a prachy (Petr Břetislav Chovanec/Robert Kodym) (Režie:Jan Matyášek)
18. Tak mi to teda nandey (Robert Kodym/Robert Kodym, Petr Břetislav Chovanec) (Režie:Martin Benc)
 
Robert Kodym (Režie  videoklipu), Karol Vosátko (Režie  videoklipu), Libor Kodad (Režie  videoklipu), Saša Lauf (Režie  videoklipu), Jordi Niubo (Režie  videoklipu), David Sís (Režie  videoklipu), Jan Krofta (Režie  videoklipu), Petr Matas (Režie  videoklipu), Tomáš Mašín (Režie  videoklipu), Pavel Bohoněk (Režie  videoklipu), Miloslav "Whiski" Láber (Režie  videoklipu), Ivo Novotný (Režie  videoklipu), Ivo Novotný (Režie  videoklipu), Jan Matyášek (Režie  videoklipu), Martin Benc (Režie  videoklipu), - (Produkce DVD), Robert Kodym (Hudba), Petr Břetislav Chovanec (Hudba), Štěpán Smetáček (Hudba), Tomáš Vartecký (Hudba), Pavel Karlík (Remastering zvuku), Petr Břetislav Chovanec (Autor hudby), Robert Kodym (Autor hudby), Petr Břetislav Chovanec (Autor textu), Robert Kodym (Autor textu), Robert Kodym (Zpěv)