Vzorec pro vraždu / Murder by Numbers (2002/116/USA/Krimi, Drama, Thriller) 66%

27.03.2018 11:55
JEDNOU VĚTOU
„Jejich plán je dokonalý. Má však jeden háček, nepočítá s ní…“

OBSAH
Specialistka na vraždy Cassie Mayweather je na stopě dvěma mladíkům, kteří spáchali pravděpodobně dokonalý zločin. Justin a Richard věří, že kombinací mazanosti s intelektem se jim podařilo spáchat vraždu, kterou policie nemůže nikdy vyřešit. Cassie díky svému zlozvyku neřídit se při vyšetřování příliš policejními pravidly dostane za parťáka nováčka Sama, který jedná přesně podle vyšetřovacího protokolu. Společně musí najít nejen způsob, jak spolu vycházet, ale hlavně tenkou nitku vedoucí k oběma chlapcům. Pro Casii je tento případ nejtěžším v její kariéře - v průběhu vyšetřování se jí vybavují vzpomínky, na které by nejraději dávno zapoměla. Díky své inteligenci je pro chlapce velkou hrozbou a mladíci brzy zjistí, že ve svém dokonalém plánu měli přece jen jednu malou trhlinu.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zase jednou za čas ochotně, ráda a brutálně nadhodnotím, protože málo platné, bez exkluzivního dua Gosling a ten méně slavný Pitt by to byl thriller, jakých je dvanáct do tuctu večerních programů televizních stanic. Ale oni tam jsou, hrajou jak ďábli a popravdě tak zachraňují filmu zadek a hereckému stavu čest, jejich zkušenější kolegové se jimi totiž nechali bez odporu převálcovat. Nutno dodat, že Sandře a Benovi jejich role moc nepomohly - scénáristé si z nějakého mně záhadného důvodu myslí, že trauma a hlavní hrdina (zvlášť, pokud se jedná o detektiva) k sobě patří jak modelka k hokejistovi, zatímco otravnější klišé aby pohledal. Zato atmosféra je bezchybná a dusí vás na oleji napětí zvlášť ve chvílích, kdy si hlavní antihrdinové ujasňují - jak se u nás v lepších kruzích říká - že nastal čas buď srát nebo vypadnout z hajzlu. Musí se jim nechat, že do toho jdou s plnou parádou, ne jako můj první partner, který se nechal slyšet, že jestli ho opustím, tak mě zabije. Děsnej chlap, nikdy neuměl dodržet slovo. (Faidra) 4*

Jaké by to bylo zabít a udělat to tak, aby za nimi zůstal dokonalý zločin? Ano, není to tady poprvé, tentokrát se o přetlačovanou s policií pokoušejí dva spolužáci. Jeden geniální introvert, druhý frajírek z bohaté rodiny. Něco je k sobě táhne, právě snaha o neodhalitelný zločin je spojí úplně. Na druhé straně barikády se pak představí policajtka s nepříjemnou minulostí Sandra Bullock (jeden z mála filmů, ve kterých mi nevadila, takže úspěch) a zelenáč Ben Chaplin, kteří mají téhle ohavnosti přijít na kloub. Pro diváka je nicméně atraktivnější první polovina, respektive počínání mladíků fascinovaných násilím, než samotné kroky detektivů, které navíc natahuje jejich prazvláštní sbližování se. Ve výsledku je tak z toho poměrně rutinní řemeslo o několika chytrých momentech a solidních hereckých výkonech (zejména u dvou mladíků – už tehdy zajímaví Michael Pitt a Ryan Gosling. Jen té vaty kolem je docela moc. (castor) 3*

Malým městečkem otřásne brutální vražda mladé ženy. Na místo se hned vydává vyšetřovatelka Cassie Mayweather (Sandra Bullock) a její kolega Sam Kennedy (Ben Chaplin). Oba je zarazí rafinovanost, se kterou byl celý čin proveden - jako by si s nimi někdo jen hrál. Všechny důkazy ukazují na dvojici mladíků Richarda Haywooda (Ryan Gosling) a Justina Pendletona (Michael Pitt), nicméně oba mají neotřesitelné alibi ... Na první podívání jsem byl z filmu naprosto nadšený, něčím mi připomínal i skvělou Insomnii. Ale teďka jsem se k filmu dostal znovu, a bohužel tím, že člověk zná celou zápletku, film kompletně ztratil jakoukoliv zajímavost. Vztah mezi hlavními vyšetřovateli je tak trošku k smíchu - navíc Ben Chaplin je celkově takovej nemastnej, neslanej. Sice to částečně vynahrazuje genialita (i herecká) obou mladých představitelů - jak "raubíře" Ryana Goslinga tak i ušlápnutého Michaella Pitta. (lennyd) 3*

VELKÁ RECENZE
Richard Haywood a Justin Pendleton (Ryan Gosling, resp. Michael Pitt) jsou nadmíru inteligentní středoškoláci fascinovaní možností prokázat svou nadřazenost uskutečněním dokonalé vraždy.Zabijí zcela náhodně vybranou ženu a záměrně vytvoří stopy vedoucí k jinému pachateli. Jeho pak také zabijí a zinscenují tak, aby to vypadalo jako sebevražda.
Po objevení mrtvého těla v lese se vyšetřování ujme Cassie Mayweatherová (Sandra Bullock) se svým novým parťákem Samem Kennedym (Ben Chaplin). Zatímco on se striktně drží postupů a příruček, Cassie dá více na instinkt, a tak se nenechá zcela oklamat narafičenými stopami.
Zatímco Justin je nedoceněný samotář, Richard je sebevědomý a manipulativní synek z bohaté a vlivné rodiny, vyšetřování zpovzdálí bedlivě sleduje a Maywatherové klade překážky i nepřímo prostřednictvím jejího nadřízeného (R. D. Call), který nechce bez jednoznačných důkazů podnikat žádné kroky vedoucí k jeho obvinění.
Vyvíjí se ovšem vztahy v obou dvojicích. Cassie, stíhaná přízraky své minulosti, svede svého parťáka Sama, ale chová se k němu ambivalentně, takže to mezi nimi začne skřípat. Zároveň se příliš emočně angažuje v případu, takže jí ho šéf odebere a předá Kennedymu. Také mezi kluky roste napětí, když si Justin čím dál více uvědomuje manipulativní přístup Richarda.
V důkladně promyšleném vražedném plánu přece jen došlo k chybě, když se Justinovi udělalo nevolno a policejní laboratoř odhalí dodatečné stopy, na jejichž základě se podaří Mayweatherové vymoci jejich zadržení k výslechu. Oběma vyšetřovatelům se už téměř podaří dotlačit je k přiznání, když přichází právník Richardova otce, aby zařídil jejich propuštění. Rozkol mezi kamarády však už klíčí a nakonec vede k sebedestrukci.
Vzorec pro vraždu (v anglickém originále Murder by Numbers) je americký kriminální film z roku 2002. Natočil jej režisér Barbet Schroeder. Psychologický thriller je volně inspirovaný skutečným případem chicagských mladíků Richarda Loeba a Nathana Leopolda, kteří v roce 1924 zavraždili 13letého Bobbyho Frankse. Tentýž případ naposled v roce 1992 zpracoval z homoerotického hlediska nezávislý nízkorozpočtový černobílý snímek Swoon režiséra Toma Kalina. Ve Vzorci pro vraždu hrají ústřední dvojici zločinců se složitým vzájemným vztahem Ryan Gosling a Michael Pitt, dvojici policejních vyšetřovatelů-parťáků pak Sandra Bullock a Ben Chaplin.
Společnost Warner Bros. film uvedla do amerických kin od 19. dubna 2002. Dne 24. května 2002 byl uveden – mimo soutěž – i na festivalu v Cannes. Českou kinopremiéru měl 25. července 2002. Od prosince téhož roku byl snímek pod značkou Warner Home Video uveden do videopůjčoven a od dubna roku následujícího do prodeje na VHS i DVD.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Středoškolák Justin Pendleton je velmi inteligentní, ale samotářský student, který vzbudí pozornost svou slohovou prací, podle níž je součástí svobodného rozhodnutí spáchat sebevraždu nebo vraždu. Nikdo netuší, že on a jeho spolužák, bohatý a sebevědomý Richard Haywood, jsou kamarádi a že připravují dokonale promyšlenou vraždu. Její obětí se stane náhodně vybraná mladá žena, jejíž mrtvé tělo policie objeví v lese. Byla uškrcena a poté pobodána. Případ vyšetřuje energická a velmi neústupná Cassie a její mladý kolega Sam Kennedy. Podaří se jim identifikovat oběť a vzápětí objeví spoušť, kterou po sobě vrah zanechal v jejím bytě.
Zatímco Richard tajně sleduje Cassie, která se nedokáže vyrovnat se zprávou o podmínečném propuštění jistého Carla Hudsona, Justin přesně předvídá všechny kroky policie při vyhodnocování nastražených důkazů. Stopy bot je přivedou k Richardovi, který tvrdí, že se mu boty ztratily ze skříňky a že na dobu vraždy má alibi, a od něj ke školníkovi Rayovi, který zmizí, když ve škole zahlédne policisty. Cassie sice instinktivně Richardovi nevěří, její nadřízený jí však zakáže bohatého mladíka dál sledovat.
Richard se nelibostí dívá na to, jak se Justin sbližuje se spolužačkou Lisou, a proto ji svede a Justinovi ukáže videonahrávku jejich milování. Nastražené stopy usvědčují z vraždy školníka Raye, který údajně spáchal sebevraždu. Cassie je však přesvědčena, že vraždu spáchal Richard s pomocí kamaráda Justina. Přestože jí nadřízení zakáží další vyšetřování již uzavřeného případu, přesvědčí Sama, aby jí pomohl. Na základě dalších stop donutí nadřízeného, aby souhlasil s jejich zadržením. Když už se zdá, že se vyslýchaní mladíci přiznají, objeví se Richardův právník a policie musí oba mladíky propustit. <>Obrázek nenalezen<> Řekli toho však dost, aby vyšetřování pokračovalo a vedlo až k rozhodnutí o jejich zatčení. Mladíci však zmizí. Ukryjí se v chatě, kde se Richard snaží Justina přemluvit ke společné sebevraždě. Než však Justin stačí stisknout spoušť, pochopí, že se ho Richard pokusil oklamat, ale to už k chatě dorazí Cassie, která odhalila celou pravdu o jejich zločinu. Richard se však nehodlá vzdát bez boje.

DABING
V českém znění: Dagmar Čárová - Sandra Bullock (Cassie), Zdeněk Podhůrský - Ben Chaplin (Sam Kennedy), Radek Hoppe - Ryan Gosling (Richard Haywood), Jiří Krejčí - Michael Pitt (Justin Pendleton), Jitka Moučková - Agnes Bruckner (Lisa), Luděk Čtvrtlík - Chris Penn (Ray Feathers), Martin Zahálka, Petra Jindrová, Martin Kolár, Vítězslav Bouchner, Tereza Hofová, Daniel Tůma, Marie Durnová, Stanislav Lehký, Pavlína Dytrtová, Bohdan Tůma (titulky).
Překlad: Kateřina Hámová
Zvuk: Antonín Němec
Vedoucí výroby: Jaroslav Richtr
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie: Jan Pecha
Vyrobilo: AW studio Praha pro Warner Home Video

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 25.7.2002
Premiéra USA: 19.4.2002 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.12.2002 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na VHS: 1.4.2003 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 1.4.2004 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 354 395
Tržby celkem - $ 56 700 000
Návštěvnost v ČR 22 984
Náklady (Rozpočet) - $ 50 000 000
 
Tvůrci a herci
Barbet Schroeder (Režie), Richard Crystal (Produkce), Susan Hoffman (Produkce), Barbet Schroeder (Produkce), Nur Nur Cummings (Produkce), Scott Simons (Produkce), Clint Mansell (Hudba), Luciano Tovoli (Kamera), Lee Percy (Střih), Howard Feuer (Casting), Stuart Wurtzel (Scénografie), Carol Oditz (Kostýmy), Nicholas Renbeck (Zvuk), Valli O'Reilly (Masky), Tony Gayton (Scénář), Sandra Bullock (Herec), Ben Chaplin (Herec), Ryan Gosling (Herec), Michael Pitt (Herec), Agnes Bruckner (Herec), Chris Penn (Herec), R.D. Call (Herec), Tom Verica (Herec), Brian Stepanek (Herec), Sharon Madden (Herec), Nick Offerman (Herec), Ralph Seymour (Herec)
 
2002/116/USA/Krimi, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Po natočení snímku spolu Ryan Gosling a Sandra Bullock přibližně rok tvořili pár.
- Postavy Richard Haywood (Ryan Gosling) a Justin Pendleton (Michael Pitt) jsou volně inspirovány skutečnými vrahy Richardem Loebem a Nathanem Leopoldem.
- Starý domek na útesu byl postaven speciálně pro film a po jeho dotočení byl zbourán.
- Richardovo (Ryan Gosling) auto byl Mustang stejného typu, který řídil Bullitt (Steve McQueen) ve filmu Bullittův případ (1968). Ryan Gosling to jakožto McQueenův veliký fanoušek sám navrhl režisérovi.
- Scéna v závěru filmu, kdy Richard (Ryan Gosling) olízl Cassiin (Sandra Bullock) obličej, nebyla původně ve scénáři. Po několika klapkách se Gosling zeptal Bullock, jestli by jí nevadilo, kdyby toto přidal jako důkaz zvráceného uvažování jeho postavy.
- Ryan Gosling se při natáčení vraždící scény pozvracel.
 
Odkazy