Vyvolený / Unbreakable (2000/106/USA/Thriller, Drama, Mysteriózní) 79%

13.03.2018 09:15
OBSAH
K nárazu došlo ve 3 hodiny 15 minut. První plně obsazený vagón byl roztržen na dvě půlky a ty se rozletěly na opačné strany. Druhý vůz urazil ještě po svém rozdrcení čtyři sta stop. Úlomky z trosek vlakové soupravy byly nalezeny až míli od místa nehody. Ze sto osmnácti pasažérů a sedmi členů posádky přežil jediný člověk David Dunn (Bruce Willis) zázračně přežil, ale tragická havárie vlaku přesto změnila jeho život. V čem spočívá tajemství jeho nezranitelnosti? Kým a proč byl vyvolen a obdařen jedinečnou schopností přežít? Odpovědi, které jsou ovšem víc znepokojivé než samotné otázky nabízí tajemný cizinec Elijah Price (Samuel L. Jackson). David patří mezi "vyvolené" a jeho život už nikdy nebude stejný jako dřív.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Podle mě je právě tenhle film tím nejlepším, co kdy temný Indický bůh atmosféry natočil. Na druhou stranu, právě tenhle film je nejmíň zprofanovaný oproti takovému Šestému smyslu, příliš se o něm nemluví a spíš se na něj zapomíná, což je podle mě velká škoda. Základem je silný příběh a jak je u Shyamalana obvyklé bravůrní zakončení, celé epopeje, při které člověku bude neskutečně mrazit a přitom by to všechno mohlo být tak nádherně pravdivé a neuvěřitelně přesvědčivé. Herecké výkony netřeba dále komentovat. Bruce Willis a Samuel L. Jackson se do svých rolích neskutečně hodili k tomu podpořeni naprosto famózním hudebním doprovodem, který onu už dost temnotemnou atmosféru přivádí do čtvrté dimenze. Já opravdu netuším, co bych k tomu více dodal. Tenhle film je nadpřirozený, není přehnaný a každý si z něj dokáže něco vzít. (Malarkey) 5*

Na poprvé viděný Sixth Sense to nemá. Narozdíl od svého předchůdce má ale mnohem vyšší trvalou hodnotu. Superhrdina naší doby, comics přenesený co možná nejblíž realitě, to je nápad vpravdě geniální....i zde má v sobě příběh pár nelogičností, které ale díky dostatečně rychlému vysvětlení v závěru filmu nepostřehnete a uvědomíte si je až doma. A protože jsem fanda comicsu, Garfieldem počínaje a Sandmanem konče, docela jsem místy uslintával. Velké plus Vyvolenému přidává i skvěle gradovaný soundtrack od Jamese Newtona Howarda, takže výsledek je u mě 80%. (Gemini) 3*

Zajímavý nápad, slabší zpracování. Achillovou patou filmu je, že de facto nemá žádný skutečně nosný děj, pracuje jen s decentním přerodem obyčejného člověka v hrdinu. Kupodivu to nijak zvlášť nenudí, ale ke konci filmu jsem měl neodbytný pocit "tak kdy už to konečně začne". Více než nezničitelný táta Willis se mi zamlouval tajemný skleněný muž Samuel L. Jacksona. Skrz zajímavý námět se jaksi Shaymalan nakonec úplně neproboural k filmu, ale zůstal kdesi na půl cesty. Přesto se mi tenhle snímek o "mýtu hrdiny" líbí více než Šestý smysl. Oč je méně šokující, o to je působivější. Příjemná podívaná, která reflektuje fenomén komiksu i fenomén vztahu otec-syn, ale povrchnosti se neubránila... (Marigld) 3*

V.I.M. FILMU
Je mi upřímně řečeno záhadou, proč divácká většina mentorující nad filmy M. Nighta Shyamalana preferuje spíše stylisticky jednodušší Šestý smysl, příliš vykonstruovaná Znamení anebo rozporuplnou Vesnici. Vyvolený si relativně chladné přijetí téhle skupiny (mnou uměle vytyčené v publiku) naštěstí může jednou provždy kompenzovat bezmeznou adorací úžeji vymezené sekce, která se – alespoň mám ten pocit – rekrutuje hlavně z cinefilů, nejmladší generace filmových publicistů a comicsoých fanoušků. Čím je Vyvolený tolik fascinuje? Pochopitelně zejména důmyslným převodem comicsové mytologie do realistické thrillerové kostry o hledání vlastní identity. Jako by se, v kontextu České republiky, přenášely zákonitosti pohádek do smrtelně seriózního hávu, kde by se z babských povídaček a říkanek na dobrou noc stávaly umělecky ambiciózní podklady, které lze transformovat ve vypiplaný psychologický film. M. Night Shyamalan byl toho dne na tvůrčím vrcholu: Záliba v přearanžovaných záběrech se ještě nezměnila v posedlost a využití jednoduchých, leč účelných formálních prostředků pro konkrétní typ scény na rozdíl od následujících Znamení nepřerostlo ve stereotyp (viz jemně dávkovaná ruční kamera v nejvypjatějších momentech nebo pád Davida Dunna do bazénu, nasnímaný identicky jako pozdější likvidace vetřelce ve Znameních). Shyamalanovo zlidštění comicsových dějin v mých očích nevykazuje chyby. Ani jednu jedinou. Podařilo se mu uchovat typickou atmosféričnost, skromné dávkování flashbacků precizně dokresluje obě zastoupené „části lidského spektra“ a závěrečný zvrat nepůsobí jako vychtěná pointa, jíž se přizpůsobuje všechno okolo (viz nastrčená věty o pálce a vodě ve Znameních), anebo naopak nositel veškeré atraktivity, která uvadá s každým dalším protočením DVDčka (známe ze Šestého smyslu). Superlativy bych nejraději zasypal i hudbu Jamese Newtona Howarda, která Shyamalanovi pomáhá udržet Vyvoleného mezi skutečnými lidskými bytostmi, zároveň do něj však pumpuje patřičnou heroičnost. Proto můžeme bez jediného úsměvu procítit s titulním hrdinou okamžiky satisfakce, proto tak silně působí fenomenální desetiminutovka zobrazující na trase „údržbář – bazén – článek v novinách“ první akci. Vyvolený má při bezchybném obsazení a celé řadě interpretačních ploch, jejichž zkoumání sám Shyamalan podněcuje třebas i sklenicí džusu v Ženě ve vodě, jeden jediný nedostatek. Končí příliš brzy. Absolutně uspokojené, přesto stále hladové fanoušky tak nechává napospas snům o další velké trilogii...

OLDIES FILMU
Cival mi snad promine, že jsem ho připravil o tu čest tenhle film na MovieZone odpálit a připomenout tak Shyamalanovy silnější chvilky, ale věřím, že Vyvolený se dřív nebo později objeví i ve V.I.M., kde vám Cival prozradí, proč tenhle snímek patří do jeho celoživotní Top 5. Já vzpomínám s lehkým sentimentem na jeho teaser, který dokázal pomocí jednoduché kompozice záběrů, prokládaných střepoidními titulky, navodit úžasnou atmosféru, při které člověka zamrazí. Nedozvíte se v něm nic víc, než v mém shrnutí obsahu, ale pomalé budování okamžiku, v němž se Bruce Willis poprvé dozví, že zřejmě není úplně normální, to patří do zbrojového arzenálu těch největších režisérských špiček. Tenkrát VŠICHNI chtěli vědět, proč na sobě Willisova postava nemá ani škrábnutí, ostatně Shyamalan byl za boha, který všechny oblafnul pointou Šestého smyslu. Proto stačil tenhle nenápadný, ale dokonale zkonstruovaný teaser, aby fanoušci po celém internetu začali šeptat, analyzovat a diskutovat o tom jak a proč. "Are you ready for the truth?" Mnozí z nás nebyli, ani v době premiéry, což výsledný dojem ještě posílilo. I proto patří tahle tajemná upoutávka do síně slávy.

VELKÁ RECENZE
Loňským filmem Šestý smysl uvedl M. Night Shyamalan na scénu žánr označovaný za nadpřirozený thriller a zařadil se mezi režiséry deseti komerčně nejúspěšnějších snímků historie. Teď si onu metodu zopakoval: také snímek Vyvolený, ač už se v něm klasičtí duchové nezjevují, zkoumá existenci tajemných věcí mezi nebem a zemí. Také Vyvolený dlouho, zvolna, krok za krokem buduje zápletku na zvláštním vztahu dvou lidí - a když už diváka téměř přesvědčí, že zdánlivě nemožné se stalo skutečností, celý příběh náhle pootočí, zpochybní, zrelativizuje.
A také Vyvolený, jak jinak, představuje v hlavní roli hvězdu jménem Bruce Willis. Herecky si Willis oproti Šestému smyslu polepšil. Je hrdinou-supermanem, doslova nezlomným či nezlomitelným; bez jediného úrazu přežívá smrtící katastrofy, ba ani rýmu jakživo neměl. Ale stává se jím bezděčně, nevěřícně, váhavě, vlastně proti své vůli. A zcivilnění až k šedé, ošuntělé všednosti herci prospívá; třeba v úvodu je to konfekční tatík, v očích mladé dívky, již neúspěšně balí ve vlaku, spíše směšný vypelichaný kocour.
Navíc Willisovi svědčí, má-li před kamerou vyrovnaného partnera, nikoli "jen" dojemného školáka jako v Šestém smyslu. A Samuel L. Jackson silným protihráčem bezesporu je. Pan Skleněný, jak mu posměšně přezdívají od dětství, protože je postižen vrozenou tříštivostí kostí a končí věčně v nemocnici, o berlích či na vozíčku, má v Jacksonově podání divné, trochu teatrální, trochu démonické kouzlo. Umělecky načechraná kštice, studený lesk v očích, tichá zdvořilá mluva, a přece v ní znějí znepokojivé až zlověstné podtóny.
Takový je mrzák-galerista, sběratel a milovník starých komiksů, jenž právě slovy "Komiksy jsou forma dějin" přesvědčí Willise o jeho nezranitelnosti, a tudíž i supermanském poslání chránit slabé před násilím. Ale třeba jsou oba muži jiní... Thrilleru Vyvolený se sice může dostat přívlastků filozofický, mystický či existenciální, současně to ovšem znamená, že je strašně upovídaný, byť zručně zdobený pocity a náladami bledě chladných barev.
Těžko se "duchaří" s mrtvolně závažnou tváří, jestliže tu jsou rekvizity spojené s nadsázkou. Willis v plášti s kapucí vyhlíží jako mnich křížený s Batmanem, i klipovité těkání "peklem" zločinu na každém rohu připomíná Batmanovo temné působiště Gotham City. V podobné stylizaci nelze brát Willisova mstitele posilujícího s činkami vážně, podobně jako oběšenci v Šestém smyslu působili spíš jako čerti z pohádky.

Ocenění:
The Saturn Awards
2001 - Nejlepší akční/dobrodružný/thriller film (nominace)

DABING
V českém znění: Alexej Pyško – Bruce Willis (David Dunn), Pavel Šrom – Samuel L. Jackson (Eliáš Price), Miluše Šplechtová – Robin Wright Penn (Audrey Dunn), Petros Alexandridis – Spencer Treat Clark (Joseph Dunn), Sylvie Turbová - Elizabeth Lawrence (školní sestra), Jiří Valšuba - Eamonn Walker (Dr. Mathison), Daniela Bartáková - Charlayne Woodard (matka Eliáše), Martin Učík - Richard Council (Noel), Petra Hanžlíková - Leslie Stefanson (Kelly), Michaelia Carroll (chůva na hlídání dětí), Jiří Štrébl, Karel Richter - James Handy (kněz), Jana Walterová, Mário Kubec - M. Night Shyamalan (dealer drog na stadionu), Julie Alexandridisová, Vojtěch Rohlíček - Johnny Hiram Jamison (13ti letý Eliáš), Pavel Kříž, Vladimír Fišer (titulky), a další.
Překlad: Pavla Kozáková
Záznam dialogů: Petr Mandák
Vedoucí výroby: Martin Odehnal
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie českého znění: Václav Knop
Vyrobil: pro Warner Home Video AW Studio Praha, 2001
Výsledný mix: Vidfilm Londýn

Premiéra ČR: 18.1.2001 Falcon
Premiéra USA: 22.11.2000 Buena Vista Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 20.8.2001 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: -
 
FILMY V SÉRII
Vyvolený gastonrolinc.webnode.cz/news/vyvoleny-unbreakable/
Thriller / Drama, USA, 2000
Režie: M. Night Shyamalan, Hrají: Bruce Willis, Samuel L. Jackson

Rozpolcený gastonrolinc.webnode.cz/news/a1174/
Horor / Thriller, USA / Japonsko, 2016
Režie: M. Night Shyamalan, Hrají: James McAvoy, Anya Taylor-Joy

Skleněný gastonrolinc.webnode.cz/news/skleneny-glass-2019-129-usa-thriller-drama-sci-fi-65/
Thriller / Drama, USA, 2019
Režie: M. Night Shyamalan, Hrají: James McAvoy, Bruce Willis
 
Tvůrci a herci
M. Night Shyamalan (Režie), M. Night Shyamalan (Produkce), Barry Mendel (Produkce), Sam Mercer (Produkce), James Newton Howard (Hudba), Eduardo Serra (Kamera), Dylan Tichenor (Střih), Douglas Aibel (Casting), Larry Fulton (Scénografie), Joanna Johnston (Kostýmy), Richard King (Zvuk), Gerald Quist (Masky), Allan A. Apone (Masky), Bernadette Mazur (Masky), Howard Berger (Masky), Greg Nicotero (Masky), M. Night Shyamalan (Scénář), Bruce Willis (Herec), Samuel L. Jackson (Herec), Robin Wright (Herec), Spencer Treat Clark (Herec), Charlayne Woodard (Herec), Eamonn Walker (Herec), Leslie Stefanson (Herec), Laura Regan (Herec), Michael Kelly (Herec), James Handy (Herec), M. Night Shyamalan (Herec), Jennifer Hale (Herec), John Patrick Amedori (Herec), Bostin Christopher (Herec), Marsha Dietlein (Herec), Damian Young (Herec), Jonathan Sachar (Herec), Elizabeth Lawrence (Herec)
 
2000/106/USA/Thriller, Drama, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Osteogenesis Imperfecta, ktorým trpí Elijah Price (Samuel L. Jackson), je skutočným, no našťastie veľmi vzácnym ochorením.
- Alternatívnymi názvami snímky boli aj No Ordinary Man či pracovný názov Untitled M. Night Shyamalan Project.
- Film je venovaný pamiatke zosnulej herečky Elizabeth Lawrence.
- Skleněná hůl, kterou používá Elijah, byl nápad Samuela L. Jacksona.
- Jméno Elijah je odkazem na Bibli. Elijah se podle ní měl vrátit na Zemi a vydláždit cestu pro spasitele.
- Stejně jako v komiksové předloze mají oba hlavní charaktery své barevné schéma. Davidova barva je zelená a Elijah je charakterizován fialovou barvou. Patrné je to např. na barvě trička, které nosí, na barvách pokojů, povlečení, osobních věcech aj.
- Logo televizní stanice, která vysílá zprávu o vykolejení vlaku je ve skutečnosti logo komiksových hrdinů Fantastická čtyřka.
- Shyamalan přišel s nápadem na tento film již během natáčení Šestého smyslu (1999).
- Stejně jako v předchozím filmu M. Nighta Shyamalana Šestý smysl (1999), i Vyvolený se odehrává ve Philadelphii a Bruce Willis hraje hlavní roli.
- David Dunn (Bruce Willis) na stadiónu prohledává podezřelou osobu kvůli drogám - je to sám režisér filmu Shyamalan.
- Nátáčení filmu trvalo 3 měsíce.
- M. Night Shyamalan psal scénář už s vědomím obsazení Bruce Willise do hlavní role a Samuelem L. Jacksonem pro roli Elijaha.
 
Odkazy:
 
Odkazy