Vřískot 2 / Scream 2 (1997/120/USA/Horor, Mysteriózní, Thriller) 64%

25.09.2018 09:41
JEDNOU VĚTOU
„Vřískejte, dokud můžete. pokračování slavného filmového hororu je opět tady a nikdo neví kdo je vrah."

OBSAH
Od tragických událostí ve Woodsboro uplynuly dva roky. Sidney Prescottová a Randy Meeks, nyní studenti Windsor College, se pokoušejí dát si své životy do pořádku. Cotton Weary je na svobodě a snaží se ze svého nešťastného uvěznění profitovat. Gale Weathersová napsala bestseller Woodsborské vraždy, který se stal předlohou pro film Bodnutí s Tori Spellingovou v hlavní roli Sidney. S blížící se premiérou filmu začíná koloběh smrti nanovo. Dewey Riley okamžitě přilétá z městečka Woodsboro, aby se pokusil ochránit Sidney, svou "náhradní sestru". V tomto pokračování slavného hororu z roku 1997 se však zužuje okruh podezřelých pouze s narůstajícím počtem mrtvol! (HBO Europe)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Předpremiéra hororu podle bestselleru Gale Weathers, přeživší senzacechtivé reportérky z jedničky. Plný sál diváků, plný sál bílých masek a propagačních plastových nožů. Jenže jeden z návštěvníků svírá v ruce pravou ocel.. Smrt dvou studentů v kině rozpoutá po dvou letech od masakru ve Woodsboro další krvavý kolotoč. Blbá vyhlídka pro všechny teenagery pokračuje. Zatímco jednička byla hororem o hororech a jejich pravidlech, pokračování je o pokračováních. Už zmiňovaný kinohit je parafrází prvního Vřískotu, postavy znovu debatují o hororech, o vydařených pokračováních (Vetřelci, Kmotr, Terminátor) a autoři jsou znovu tak trochu v rozporu s očekáváními. Příjemných dramaturgických pomrknutí tu máme znovu dost, navíc plníme to, co se o pokračováních traduje. Víc násilí, víc mrtvol, hrůznějších mordy (kupříkladu dvojice policistů). Sebeironizující hra pokračuje, nejde o žádnou nastavovanou kaši, nýbrž látku, která žánrová klišé dál využívá a obrací naruby. Kladem jsou znovu i svižné dialogy, záporem řada chybek a nelogických momentů, které slouží jen jako oslí můstky (třeba převoz Sidney právě dvojicí policistů a vůbec jejich jednání v ději). Nicméně naštěstí zabijákova záliba v krvi a uspokojení z pocitu, kdy nůž narazí na kost, trvá, takže za deset let se třeba setkáme znovu. Dvojka je divácky atraktivnější, ale kdo ví, zda lepší. (castor) 4*

Další horor z dílny Wese Cravena, sice žádný veledílo, ale zase dobrej horor. Je pravda, že jednička je lepší a tady už je to jen takový opakování, ale i tak je to až na závěrečnou pointu, která je fakt ubohá a trochu kopíruje jedničku, kde to taky nebyla zrovna nějaká uchvatná závěrečná pointa zabíjení, ale pořád lepší než to co si vymysleli tady, dobrý a zase se spoustou krve a nějakou tou mrtvolou. Taky tomu prospělo, že zůstali stejný herci, takže se dalo snadno navázat na předchozí díl, což tvůrci velice rádi udělali, ale hereckým výkonům to zase moc neprospělo, i když tam v podstatě ženský jenom ječej a chlapi chcípaj, takže tam v podstatě ani moc hereckých příležitostí nebylo, ale já si nemůžu pomoct, mě se to i tak líbilo. (shit) 4*

Pokračovat tam, kde skončil pravděpodobně nejlepší teenagerovský horror a nezesměšnit se, není zrovna legrace a to, že to Craven s Williamsonem zvládli dokonce tak dobře, že se originálu vyrovnali, to už je skoro na potlesk. Druhý Vřískot je sice kvůli svému předchůdci navždy jen tím druhým, ale díky božským dialogům, záplavě mých milovaných herců ve vedlejších rolích (Sarah Michelle Gellar nebo Timothy Olyphant nezklamali) a několika pořádně vypečeným překvapením je to stále chytrá krvavě-akční zábava, u které mi ani trochu nevadí se příjemně bát. (novoten) 4*

VELKÁ RECENZE
Všechno to tentokrát začne ve Windsoru v Ohiu, kde na premiéře filmu Ostří, natočeného na motivy událostí ve Woodsboro (tedy na motivy událostí prvního dílu) neznámý vrah v masce brutálně zavraždí studenta Phila a poté přímo v hledišti kina také jeho dívku. Na zdejší univerzitě studuje také Sidney Prescott, dívka, která chodila s jedním z woodsborských vrahů a měla se také stát jednou z obětí. Spolu s ní tu studuje také filmový fanatik Randy Meeks, který byl účastníkem děsivých událostí a málem se tehdy stal jednou z obětí. Přestože policejní náčelník vraždy zlehčuje, Sidney i ostatní si uvědomují, že woodsborské vraždy opět začínají. Do Windsoru přilétají další účastníci předchozího vražedného řádění, reportérka Gale Weathersová a policista Dewey Riley.
Zatímco Gale chce napsat další senzační reportáž, Dewey, který reportérce vyčte, že z něj ve své knize o vraždách udělal naivního prosťáčka, chce chránit Sidney, která má být opět hlavní obětí útoku. Vrah opět zaútočí, zabije studentku filmové teorie Cici Copperovou a pak zaútočí na Sidney. Ta se však dokáže ubránit a Dewey najde v domě zraněného Dereka, který se vydal vraha pronásledovat. Policie však začne Dereka podezřívat. Zdaleka však není jediným podezřelým. Když Randy a Dewey uvažují, kdo by mohl být vrahem, zjistí, že prakticky každý, dokonce i oni sami. Netrvá však dlouho a počet podezřelých je řáděním vraha v masce značně zredukován. Jeho obětí se stane Randy, po zuřivém útoku zůstane v kaluži krve ležet také Dewey, o život přijde rukou maskovaného vraha také Sidneyina kamarádka Halley.
A pak přijde chvíle, kdy Sidney stane sama tváří v tvář maskovanému vrahovi, který ví, že mu dívka nikam neuteče a rozhodne se sundat masku.
Dvojka bohužel není ani zdaleka tak vynalézavá, jako původní Vřískot. To, co bylo v jedničce překvapivé a osvěžující po stovkách slasherů se zavedenými pravidly, tady začíná být podobně šablonovité, jako filmy, ze kterých si tvůrci dělají srandu. Ubralo se na hororu a přidalo na komedii, což dělá film poměrně zábavným, ale zároveň to znamená přechod k slasherovým sériím, kde jsou vraždy a krev důležitější, než atmosféra a napětí. Je tu pár povedených hororových scén, ale nic srovnatelného se skvělým úvodem jedničky. Odhalení identity vraha taky postrádá překvapivost původního filmu. Vřískot 2 zkrátka neustále zůstává ve stínu svého předchůdce a několik povedených scén a vtipů ho nezachraňuje od pocitu zbytečného opakování. Pokud chcete povedený a zábavný slasher, film vás nezklame, ale nečekejte nic na úrovni jedničky.

DABING
1. DABING (VHS, DVD, Nova)
V českém znění: Tereza Chudobová - Neve Campbell (Sidney Prescottová), Filip Jančík - David Arquette (Dewey Riley), Hana Krtičková - Courteney Cox (Gale Weathersová), Filip Švarc - Jamie Kennedy (Randy), Lucie Svobodová - Sarah Michelle Gellar (Cici Cooperová), Zuzana Schulzová - Laurie Metcalf (Debbie Saltová), Petra Hanžlíková - Elise Neal (Hallie), Martin Velda - Jerry O'Connell (Derek), Michal Jagelka - Timothy Olyphant (Mickey), Helena Němcová - Jada Pinkett-Smith (Maureen Evansová), Zdeněk Mahdal - Liev Schreiber (Cotton Weary), Dalimil Klapka - Lewis Arquette (Louis Hartley), Ladislav Novák - Duane Martin (Joel), Kateřina Halešová - Rebecca Gayheart (Lois), Jana Mařasová - Portia De Rossi (Murphy), Ludvík Král - Omar Epps (Phil), Zbyšek Pantůček, Martin Kolár, Michal Michálek, Břetislav Jaroš, Bohdan Tůma (titulky)
Překlad: Pavel Grygar
Dialogy: Lenka Benešová
Zvuk: Tomáš Říha
Vedoucí výroby: Leoš Lanči
Produkce: Stanislav Wszolek
Režie: Bohdan Tůma
Vyrobilo: AW Studio Praha 1999

2. DABING (Universal Channel)
V českém znění: Tereza Chudobová - Neve Campbell (Sidney Prescottová), Filip Jančík - David Arquette (Dewey Riley), Hana Krtičková - Courteney Cox (Gale Weathersová), Filip Švarc - Jamie Kennedy (Randy), Marika Šoposká - Sarah Michelle Gellar (Cici Cooperová), Dagmar Čárová - Laurie Metcalf (Debbie Saltová), Jitka Moučková - Elise Neal (Hallie), Radek Kuchař - Jerry O'Connell (Derek), Marek Holý - Timothy Olyphant (Mickey), Michal Holán - Liev Schreiber (Cotton Weary), Tomáš Juřička - Lewis Arquette (Louis Hartley), Kateřina Březinová - Rebecca Gayheart (Lois), Kateřina Petrová - Portia De Rossi (Murphy) + Jada Pinkett Smith (Maureen), Petr Gelnar - Omar Epps (Phil) + Duane Martin (Joel)

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 14.1.1999 Intersonic
Premiéra USA: 10.12.1997 Dimension Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.8.1999 (VHS)
Poprvé na VHS: 1.9.1999
Poprvé na DVD: 31.8.2007 Stereo&Video
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 4 438 920
Tržby celkem - $ 172 363 301
Návštěvnost v ČR 85 492
Náklady (Rozpočet) - $ 24 000 000
 
FILMY V SÉRII
Vřískot gastonrolinc.webnode.cz/news/vriskot-scream/
Horor / Mysteriózní, USA, 1996
Režie: Wes Craven, Hrají: Neve Campbell, Courteney Cox

Vřískot 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/vriskot-scream1/
Horor / Mysteriózní, USA, 1997
Režie: Wes Craven, Hrají: Neve Campbell, Courteney Cox

Vřískot 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/vriskot-scream2/
Horor / Mysteriózní, USA, 2000
Režie: Wes Craven, Hrají: Neve Campbell, Courteney Cox

Vřískot 4 (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/vriskot-scream3/
Horor / Mysteriózní, USA, 2011
Režie: Wes Craven, Hrají: Neve Campbell, Courteney Cox
 
Vřískot gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/vriskot-scream-2022-114-usa-horor-thriller-62/
USA, Horor / Thriller 2022
Režie: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, Hrají: Neve Campbell, Courteney Cox

Tvůrci a herci
Wes Craven (Režie), Cathy Konrad (Produkce), Marianne Maddalena (Produkce), Marco Beltrami (Hudba), Peter Deming (Kamera), Patrick Lussier (Střih), Lisa Beach (Casting), Bob Ziembicki (Scénografie), Kathleen Detoro (Kostýmy), Todd Toon (Zvuk), Jim Stuebe (Zvuk), Jane Galli (Masky), Kevin Williamson (Scénář), Neve Campbell (Herec), Courteney Cox (Herec), David Arquette (Herec), Jerry O'Connell (Herec), Jamie Kennedy (Herec), Laurie Metcalf (Herec), Elise Neal (Herec), Timothy Olyphant (Herec), Sarah Michelle Gellar (Herec), Jada Pinkett Smith (Herec), Liev Schreiber (Herec), Lewis Arquette (Herec), Duane Martin (Herec), Rebecca Gayheart (Herec), Portia de Rossi (Herec), Omar Epps (Herec), Marisol Nichols (Herec), Heather Graham (Herec), Kevin Williamson (Herec), Joshua Jackson (Herec), Tori Spelling (Herec), Luke Wilson (Herec), David Warner (Herec), Adam Shankman (Herec), Wes Craven (Herec), Selma Blair (Herec), Christopher Doyle (Herec), Jason Horgan (Herec), Anne Fletcher (Herec), Nancy O´Dell (Herec), Sarah Christine Smith (Herec), Matthew Lillard (Herec), Peter Deming (Herec), Jason Trost (Herec), Nina Petronzio (Herec), Sebastian La Cause (Herec)
 
1997/120/USA/Horor, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Cici (Sarah Michelle Gellar) volá vo filme so Selmou Blair, s ktorou si zahrala neskôr v snímke Veľmi nebezpečné známosti (1999).
- Na úlohu Cici Cooper (Sarah Michelle Gellar) sa uchádzala aj herečka Rebecca Gayheart, ktorá potom získala úlohu Sestry Louise.
- Sidney Prescott (Neve Campbell) mluví v pokoji se svou spolubydlící a na dveřích visí červeno-černý pruhovaný svetr, což je odkaz na postavu Freddyho Kruegera z filmu Noční můra v Elm Street (1984).
- Ve scéně, kdy Randy (Jamie Kennedy) mluví o nahých fotek Gale (Courteney Cox) na internetu, Gale (Courteney Cox) říká: "Bylo to tělo Jennifer Aniston." Jennifer Aniston a Courteney Cox jsou ve skutečnosti velmi dobré kamarádky.
- Herci, kteří byli na konkurzu pro postavu Dereka, byli požádáni, aby zahráli scénu z jídelny, kde Derek zpívá píseň "I Think I Love You" bez hudebního doprovodu.
- Během natáčení bylo použito 114 litrů umělé krve.
- Ve filmu je použit hlavní motiv Hanse Zimmera z filmu Operace: Zlomený šíp (1996), konkrétně Deweyho téma.
- V původní verzi scénáře mohli být vrahem Derek, Hallie, Mrs. Loomis a Cotton Weary. Protože se však scénář dostal na internet, musel jej Kevin Williamson přepsat.
- Sarah Michelle Gellar souhlasila s působením ve filmu ještě předtím, než si přečetla scénář.
- Wes Craven se mihne na pozadí v nemocnici
- Uvedený ani nie rok po premiére prvého dielu trilógie.
- Herci nevedeli kto je vrah až do finálneho dňa natáčania. Posledných 10 stránok scenára dostali až v deň, keď sa natáčali posledné scény. Všetci herci museli podpísať zmluvu, že s médiami nebudú komunikovať o totožnosti vraha.
- Počet mŕtvych: 10
- Než je zabita Cici (Sarah Michelle Gellar), běží v televizi obývacím pokoji film Upír Nosferatu (1922).
 
Odkazy