Vřískot / Scream (2022/114/USA/Horor, Thriller) 62%

04.06.2022 16:57
JEDNOU VĚTOU
„25 let po brutálních vraždách v městečku Woodsboro se na scéně objevuje nový vrah, který si nasadil na obličej kultovní bílou masku."

OBSAH
Ve Woodsboro zase řádí Ghostface a místní omladina na něj nestačí. Do města se tak vrací nejen veteráni, ale i mladá hrdinka, která má jedno ošklivé tajemství. Je možné, že lidé umírají právě kvůli němu? Nový Vřískot přichází s novým tvůrčím týmem a spoustou svěžích nápadů. Paradoxně to trošku drhne v té hororové rovině a nové postavy nejsou příliš zajímavé, ale všechno to dorovnává chytrý scénář, který opět hodně zajímavým způsobem ohýbá hororová klišé, hraje si s žánrem a tentokrát i se samotnými diváky a fanoušky. Velmi chytré a velmi zábavné. A od jedničky asi to nejlepší, co jsme v téhle sérii viděli.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
V šestnácti jsem viděl v kině první Vřískot a byl to pro mě film roku. O čtvrt století později sedím na pátém Vřískotu, mírně se nudím, místy mě štve, jak moc to cituje originál, nejděsivější mi na tom přijde sešlá Courteney Cox a připadám si velice starý. Tím spíš, že jsem si v kině za poslední tři týdny podobně připomněl Matrix nebo Spider-mana s tváří Tobey Maguirea. Stará garda mi tu přišla poněkud nadbytečná, ta nová nezaujala a vraždy jsem odzíval, byť ten nůž v detailu prorvaný krkem byl fajn. Nějaké nápady tvůrci měli a potěšilo i vysmívání se "hororům s přesahem", takže úplně zbytečné a nudné to není, ale pecka taky ne. (choze) 3*

Všichni zúčastnění tvůrci mají očividně moc rádi Williamsona s Cravenem, takže jim vzdávají sto a jednu poctu, hrabou se v odkazu až na jeho dno a opravdu předkládají nový Vřískot se vším všudy. Ale celou dobu je poznat, že to není přesně ono, tak jako to nebylo ono v roce 2000, kdy ke třetímu dílu přišel jiný scenárista a lehkost se okamžitě začala ztrácet. Díky za návrat všech legend, díky za to, že meta převracení všeho je tu pořád, ale méně by možná bylo více. Povídání o směřování žánru, point i fandomu zabírá snad polovinu stopáže a až moc shazuje sérii jako takovou. I přes jeden pasující jump scare a několik pěkně vyladěných zásahů jsem nakonec zklamaný z nedostatku napětí, svěžesti a vůbec novosti, kterou i nedoceněná čtyřka překypovala. Série se navíc poprvé uchyluje ke krokům, ke kterým doteď neměla důvod a když se v závěru diskutuje nad všemi variantami totožnosti vraha, bylo náhle jedno, kdo jím bude, protože jakékoli potenciální překvapení už bylo propáleno. Chystané pokračování nevítám, z pohledu dosavadních zdravých odstupů je na něj ukrutně brzo. (novoten) 3*

Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett se ukázali jako osvědčená dvojka ( Southbound a Krvavá Nevěsta nebyla náhoda) a návrat slavné Slasher série se povedl na výbornou. Kdo má znalosti předešlých dílů má výhodu, já většinu zapomněl, ale na diváckém zážitku mi to naštěstí neubralo. Představuje se nová omladina a vrací se i staří známí, Ghostface je v parádní formě ( vysoký bodycount je plusem) a s nožem to rozhodně umí, své oběti párá nepříjemně a všemi různými způsoby a úhly, takže určitě pěkná podívaná. Na Vřískotu je fajn, že je jeden z mála slasherů, který dodržuje absolutně všechny žánrová pravidla, ba je i utváří a hraje si s nimi. Ten detektivní divákův hon na vraha, kde je podezřelý absolutně každý a až do finále nemůže nikdo na 100% říct kdo Ghostfacem je, si myslím zde funguje velmi dobře, potěší různé narážky a pomrknutí na jiné Horory, občas padne fajn hláška a vysvětlení, proč je Scream legacyquel a né sequel ani prequel bylo vyloženě boží a velmi trefné. Není to horor, u kterého by se člověk bál, byť napětí tu funguje, ale jako zábava se tomu nedá takměr nic vytknout. (EvilPhoEniX) 4*

VELKÁ RECENZE
Je to remake? Je to sequel? Je to obojí? A je to vůbec potřeba? Tyhle otázky se vylíhly v hlavě asi nejenom mě. Série Vřískot má totiž v hororovém žánru dost unikátní pozici, protože nejde jen o slasher s trošku nápaditější detektivní podzápletkou, ale především o meta podívanou, která komentuje celý hororový subžánr, vysmívá se mu a jejíž autoři si prostě nemůžou dovolit sypat z rukávu sequel každý rok a sázet na to, že fanouškům bude stačit, když dostanou víc mrtvol a nápaditější vraždy. Přesně tomuhle se totiž v půlce devadesátých let Wes Craven a scenárista Kevin Williamson vysmáli a i když by asi bylo lákavé Vřískoty a jejich publikum pěkně podojit, nikdy na to vlastně pořádně nedošlo. Na návrat Ghostface a přeživších hrdinů jsme tak po čtyřce čekali jedenáct let. A to čekání za to stálo.
Ve městečku Woodsboro, kde se zrodil Ghostface a kde každý, kdo chodí na střední školu a má rád horory, musí alespoň trošku počítat s tím, že se nedožije maturity zase tekla krev. Magor s maskou ducha se vrátil a pobodal studentku Taru. Její starší sestra má tak po letech důvod vrátit se domů, i když ji ve Woodsboro čekají jen vyčítavé pohledy a temná minulost. Jenže s jejím návratem začíná stoupat i počet útoků a nakonec i mrtvol. Ghostface je regulérně zpátky a má chuť zabíjet. Jenže tentokrát hraje podle vlastních pravidel. A než je noví i staří hrdinové rozklíčují, pár z nich skončí hodně ošklivě.
Nejprve se přiznám, že se neřadím k extra velkým fandům Vřískotu. Mám tu sérii celkem rád, ovšem moje srdíčko patří slasherům, které jsou o dekádu starší. A zabijáci v nich neběhají, ale chodí děsivě pomalu :) Na druhou stranu popularitu a oblíbenost Ghostface a jeho řádění chápu a nemám s ní problém. Jenže pátý film vznikl bez zesnulého Wese Cravena a scenárista Kevin Williamson se ujal jen role výkonného producenta a novým tvůrcům nadhodil pár nápadů, kam příběh posunout dál. Naštěstí se ukázalo, že dvojice stojící za povedenou Krvavou nevěstou Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett svoje řemeslo umí a navíc evidentně Williamsona i pečlivě poslouchali.
Vraždy jsou typicky Vřískotovské a pokud se vám neokoukalo nekonečné napínání a hra na „kdepak se ten bubák schovává a odkud na tu holku v těsném svetru vyskočí“, dostanete poctivou porci hororové zábavy. Režiséři si umí počkat, napětí pořádně vyšponovat a oproti předchozím dílům jsou vraždy když už ne kreativnější (s nožem se toho hot moc vymyslet nedá), tak alespoň o dost brutálnější. Krve tu občas teče až komicky moc. A lekačky, i když je člověk čeká, pořád fungují.
Jenže síla Vřískotu byla vždycky v tom, jak moc meta tahle série dovede být. Její tvůrci vědí, že na ni koukají fandové hororů, které jen tak nezblbnou. A fandové hororů vědí, že ti tvůrci právě s tímhle počítají. Bettinelli-Olpin a Gillett tak vyloženě cpou divákovi před oči momenty, kdy je jasné, že TEĎ se to stane. Stačí, aby někdo z hrdinů stál před schody do temného sklepa, případně otevřel dveře do skříně a kamera to snímala z ideálního úhlu na to, aby se na jejich místě po zavření mohl objevit vrah. Jenže Vřískot si s těmihle průhlednými klišé a zavedenými žánrovými postupy vždycky hrál, takže tam nakonec nic není. A když už si zvyknete na to, že tam nic nebude, tak tam najednou něco je… tahle nejistota, kdy člověk netuší, jak moc má režiséry prokouknuté a jak moc si s ním sami hrají, nakonec vede k tomu, že jako horor Vřískot funguje, protože Bettinelli-Olpin a Gillett vás jednoduše zblbnou. Tu meta hru totiž umí hrát taky a nebojí se dotlačit ji do absurdity.
Ta absurdita je tu mimochodem hodně důležitá. Jakmile se totiž začne vyjasňovat, proč k vraždám dochází a pátrat po motivech, začne celý nový Vřískot vypadat jaksi vynuceně, uměle a na sílu. Jenže poslední část i s odhalením zla ukáže, že i to je chytrá hra tvůrců a že Bettinelli-Olpin a Gillett se navíc nebojí lehce se vysmívat nejen žánru, pravidlům a klišé, ale i samotným fanouškům. Nebudu se pochopitelně pouštět do spoilerů, avšak celá pointa nového Vřískotu mi udělala svou odvahou, neskrývanou cyničností a schopností balancovat na hraně hororu, sebeparodie a velkého fuck off všemu okolo, obrovskou radost. Všechny ty šílenosti, bizarní zvraty a podivně nerealistické koniny do sebe najednou krásně zapadnou a jen potvrzují, jak moc chytrý a hravý nový Vřískot je.
Paradoxně jediný zásadnější problém jsem měl s tím, že jako horor mě to zcela neuspokojilo. Jak už jsem psal, noví režiséři rozhodně řemeslo zvládají, ale co se týče bodycountu, drží se až nečekaně hodně při zemi. A navíc nové postavy jsou až na jednu dvě výjimky velice nesympatické a táhnout to musí veteráni, na nichž je naštěstí vidět, že se před kamery vrací s velkou chutí a že si oblbování diváků užívali podobně jako režiséři.
Celkově jde o velice příjemné překvapení. Sebevědomý horor postavený na hodně chytrých základech a solidním řemesle, které se nebojí nových nápadů, díky nimž se celá série posouvá zase o kousek dál a podobně jako kultovní jednička funguje i jako chytrý komentář k současnému stavu hororového žánru, Hollywoodu a do značné míry i světa. Fakt bych nečekal, že budu u pátého dílu vyvražďovačky chválit zrovna chytrý scénář. O to větší z toho ale mám radost.

DABING
V českém znění: Nina Horáková - Melissa Barrera (Sam Carpenterová), Helena Němcová - Jenna Ortega (Tara Carpenterová), Pavel Dytrt - Jack Quaid (Richie Kirsch), Tereza Chudobová - Neve Campbell (Sidney Prescottová), Ivo Novák - David Arquette (Dewey Riley), Hana Krtičková - Courteney Cox (Gale Weathersová), Jan Battěk - Mason Gooding (Chad Meeks-Martin), Viktorie Taberyová - Jasmin Savoy Brown (Mindy Meeks-Martinová), Petr Neskusil - Dylan Minnette (Wes Hicks), René Slováčková - Marley Shelton (Judy Hicksová), Radek Hoppe - Kyle Gallner (Vince), Pavlína Kostková Dytrtová - Mikey Madison (Amber Freemanová), Petr Burian - Skeet Ulrich (Billy Loomis), Štěpánka Fingerhutová, Klára Sochorová, Zbyšek Horák, Bohdan Tůma (titulky)
Překlad: Petr Kotouš
Dialogy: Krištof Janeček
Zvuk: Antonín Němec
Režie: Jiří Brouzdal
Pro MagicBox vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska - 2022

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 13.1.2022 Forum Film CZ
Premiéra USA: 14.1.2022 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 11.5.2022 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 11.5.2022 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 5 608 173
Tržby celkem - $ 140 041 405
Návštěvnost v ČR 33 363
Náklady (Rozpočet) - $ 24 000 000
 
FILMY V SÉRII
Vřískot gastonrolinc.webnode.cz/news/vriskot-scream/
Horor / Mysteriózní, USA, 1996
Režie: Wes Craven, Hrají: Neve Campbell, Courteney Cox

Vřískot 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/vriskot-scream1/
Horor / Mysteriózní, USA, 1997
Režie: Wes Craven, Hrají: Neve Campbell, Courteney Cox

Vřískot 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/vriskot-scream2/
Horor / Mysteriózní, USA, 2000
Režie: Wes Craven, Hrají: Neve Campbell, Courteney Cox

Vřískot 4 (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/vriskot-scream3/
Horor / Mysteriózní, USA, 2011
Režie: Wes Craven, Hrají: Neve Campbell, Courteney Cox
 
Vřískot gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/vriskot-scream-2022-114-usa-horor-thriller-62/
USA, Horor / Thriller 2022
Režie: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, Hrají: Neve Campbell, Courteney Cox
 
Tvůrci a herci
Matt Bettinelli-Olpin (Režie), Tyler Gillett (Režie), William Sherak, James Vanderbilt (Produkce), Paul Neinstein (Produkce), Brian Tyler (Hudba), Brett Jutkiewicz (Kamera), Michel Aller (Střih), Rich Delia (Casting), Chad Keith (Scénografie), Jonathan Guggenheim (Scénografie), Helen Britten (Scénografie), Emily Gunshor (Kostýmy), Susan Kaufmann (Kostýmy), - (Zvuk), Jeff Goodwin (Masky), James Vanderbilt (Scénář), Guy Busick (Scénář), Neve Campbell (Herec), Courteney Cox (Herec), David Arquette (Herec), Melissa Barrera (Herec), Jack Quaid (Herec), Mikey Madison (Herec), Jenna Ortega (Herec), Dylan Minnette (Herec), Jasmin Savoy Brown (Herec), Mason Gooding (Herec), Sonia Ammar (Herec), Marley Shelton (Herec), Skeet Ulrich (Herec), Kyle Gallner (Herec), Chester Tam (Herec), Heather Matarazzo (Herec), James A. Janisse (Herec), Drew Barrymore (Herec), Adam Brody (Herec), Jamie Kennedy (Herec), Henry Winkler (Herec)
 
2022/114/USA/Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Ve 21. minutě, když je Vince (Kyle Gallner) na parkovišti před barem, můžeme slyšet skladbu „Red Right Hand“ od australského zpěváka Nicka Cavea a jeho skupiny The Bad Seeds, která vyšla v roce 1994 na jejich osmém albu nazvaném „Let Love In“.
- David Arquette a Courteney Cox se poznali právě při natáčení prvního dílu Vřískotu (1996). Stejně jako v tomto pokračování už pár netvoří ani v reálném životě. K rozvodu došlo v roce 2012.
- Ve snímku můžete slyšet několik hlasových cameo rolí. Svůj hlas do filmu propůjčili členové obsazení prvního snímku série - Matthew Lillard, Jamie Kennedy, Drew Barrymore a Henry Winkler; herci ze čtvrtého dílu - Adam Brody, Hayden Panettiere; a také další tvůrci spjatí se sérií, jako jsou scenárista a výkonný producent Kevin Williamson, skladatel Marco Beltrami, střihač Patrick Lussier a producentky Julie Plec a Iya Labunka, vdova po Wesu Cravenovi. Značná část těchto hlasů je slyšet během přípitku „To Wes!“ skládajícímu poctu právě režisérovi prvních čtyř dílů série, jenž zemřel v roce 2015.
- Jedná se o první film série Vřískot, kdy hudbu neskládal Marco Beltrami. Zde ho nahradil Brian Tyler.
- V talkshow The Drew Barrymore Show (od r. 2020) se Jenna Ortega zmínila, že se štábem zhlédli první díl Vřískotu (1996) během Halloweenské noci 2020 a jedli u toho popcorn.
- Mason Gooding se během castingu před režiséry zmínil, že jako student sepsal esej na Vřískot (1996). Následně byl požádán, zda by si ji tvůrci filmu mohli přečíst, a později byl Mason do filmu i obsazen.
- Pátý díl Vřískotu vyšel 14. ledna 2022, což je přesně 25 let a 25 dní od premiéry prvního dílu, tedy 20. prosince 1996.
- David Arquet (Dewey), který je držitelem certifikátu Bob Ross painting instructor, naučil část štábu kreslit jako legendární umělec během přestávek v natáčení.
- Jedná se o první film série Vřískot, který nerežíroval Wes Craven, jenž zemřel v srpnu 2015.
- Postava Judy Hicks, kterou hraje Marley Shelton, měla původně zemřít ve filmu Vřískot 4 (2011). Nakonec byl filmový osud této postavy změněn a právě proto byla jednou z voleb do tohoto pokračování.
- Courteney Cox (Gale Weathers) je na scéně viděna v červeném power obleku, který je symbolem pestrobarevného oblečení, které nosila v minulých filmech Vřískot.
- Keď prechádzajú Sam (Melissa Barrera) a Richie (Jack Quaid) cez Woodsboro, jedna z tabúl označuje Elm St., čo je odkaz na film Nočná mora v Elm Street (1984), ktorý režíroval tvorca pôvodného Vreskotu Wes Craven.
- V scéne, keď sa Dewey (David Arquette) opýta Sidney: "How's Mark?" Myslí tým Marka Kincaida (Patrick Dempsey), detektíva zo Scream 3 (2000), s ktorým je Sidney (Neve Campbell) v tomto filme vydatá a majú spolu 3 deti.
- V jednej scéne môžeme vidieť v televízii v nemocnici bežať seriál Dawsonov svet, konkrétne epizódu The Scare (S01E11) (1998). Paradoxne bola práve táto epizóda odkazom/poctou na prvý film Vreskot (1996). Tvorcom seriálu bol scenárista troch filmov Vreskot série, Kevin Williamson.
- Samara Weaving bola oslovená, aby si vo filme zahrala jednu z úloh, čo musela odmietnuť kvôli záväzku k televíznemu seriálu Úplně cizí lidé (2021).
- Postava Amber Freeman (Mikey Madison) je pomenovaná po manželke scenáristu Jamesa Vanderbilta.
- Rose McGowan, ktorá stvárnila Tatum Riley v prvej časti, bola oslovená, aby v tomto filme stvárnila menšiu rolu. No pre svoj konflikt s H. Weinsteinom a Miramaxom odmietla.
- V scéne, kde Kirsh (Jack Quaid) je pizzu, sleduje na YouTube video We deserve a new Stab 8! z kanálu FILM FAILS, je to jasná referencia na kanál Dead Meat. Taktiež vo videu hrá James A. Janisse so svojou manželkou, toto je referencia na ich podcast, ktorý vydávajú na ich kanáli.
- Postava, ktorú hrá Dylan Minnette, má meno Wes. Je to pocta režisérovi prvej časti, Wesovi Cravenovi.
- Dimension Films stratilo práva na sériu Scream, a tak ich odkúpili spoločnosti Lantern Entertainment a Spyglass Media Group. Toto je prvý diel, ktorý vznikol v ich produkcii.
 
Odkazy