Vražedná stěna / Nordwand (2008/121/Německo, Švýcarsko, Rakousko/Dobrodružný, Drama, Historický, Sportovní) 82%

24.11.2020 15:44
JEDNOU VĚTOU
„Pokus o zdolání nejnebezpečnější alpské stěny."

OBSAH
Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci.(Filmbox)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
O lásce se říká, že hory přenáší, ovšem v tomto případě nepohnula Eigerem ani o píď. Nu což, alespoň že hlavní brunhildovitá představitelka, která by některé tady díky své vizáži zcela jistě nedokázala přivést k vrcholu již v základním táboře, pohnula sebou přes Atlantik - co nejdál od toho psychopatického syfilitika s úzkým knírkem, který hodně často a rád ukazoval pravačkou, jak vysoko dokáže vyskočit jeho německý ovčák Wolfie.. Syrové drama s dávkou lezeckého naturalismu o zdolávání poslední alpské překážky pod dohledem pisálků fašistické propagandy - mírně zamrzající v šablonovitosti některých postav a stopáží, vlekoucí se místy jako unavený šerpa s nákladem tří obézních muflonů na zádech. Přiznávám se, že jsem od celuloidového zdolávání "Mordwandu" čekal mnohem víc. (Gilmour93) 3*

Vzpomínám si, jak jsme se před pár lety s kamarádem placatili ve svahu naproti svaté trojici Bernských Alp a opití kyslíkovým dluhem se hecovali: "K večeři sežerem tu konzervu guláše a ráno jdeme na Eiger!" Klika, že nám z toho gulášku bylo nad ránem pěkně blivno, protože jinak by na úpatí Mordwandu byly dva křížky navíc. I já bych se obešel bez melodramatické a z prstu vycucané love story s něčím, co napůl připomíná ženu a napůl medvěda, protože hory jsou u mě tou jedinou silou, která dokáže vrznout holky na druhou kolej. Jinak ale klobouček dolů, tenhle film je stejný kumšt, jako zdolat severní stěnu. P.S: Nezapomeňte mrknout i na Vzývající ticho. (Pepinec) 4*

Již dlouho jsem neviděl film s podobnou tématikou a toto drama o horolezectví je skutečně dosti mrazivé. Dva němečtí kamarádí, se v době předválečného Německa, pokusili jako první zdolat severní stěnu Eigeru. Z počátku si získají vaše sympatie, při výstupu se vytváří hutná dávka napětí a následně se to vše přetransformuje do dramatu, které jak někteří diváci již tuší, mývá obzvláště v těchto případech tragické konce. Výstupové scény, potřebné vybavení, kostýmy, celkové zpracování je realistické a na rozdíl od takového Cliffhangera především uvěřitelné. Jako součást celého dění se tu odehrává i menší romantická vsuvka, která ale nezaclání neboť je tak trochu odsunuta na vedlejší kolej a hora má prostě poslední slovo. Po delší době kvalitní dílo se slušnými herci, výborným přátelstvím dvou hlavních protagonistů a ještě lepším blizzardem, který vás obklopuje několik tisíc metrů nad mořem, zrovna když visíte na skále a vybavení je v háji.  (Bizzard) 4*

VELKÁ RECENZE
Lézt po horách je super, zažít tam sněhovou bouři už ale moc ne.
Film Nordwand je takřka povinností pro všechny fanoušky horolezeckých filmů už jen kvůli tomu, že podobně laděných – kvalitních – snímků zase tak moc není. Film je ale jistě i vhodný pro jedince, kteří jinak vášni pro vysoké hory a dobrodružství na nich zatím moc nepropadli. Je totiž vážné „nebezpečí“, že po shlédnutí tohoto filmu dostanete intenzivní potřebu si o události dohledat nějaké další, podrobnější informace.
Buď jak buď, Nordwand je filmem velmi povedeným, pečlivě dávkuje drama a pro nezasvěceného člověka skýtá nemalá překvapení. Režiséru Stölzelovi se podařilo dát dohromady zajímavou látku s neméně zajímavým, dramatickým přístupem a dobrými herci.
Píše se rok 1936 a Německo by rádo dobylo doposud k horolezcům dost nevstřícný vrcholek Eiger, pokusit se o to má – mimo jiné – i dvojice německých dobroduhů. Shodou okolností se do místa činu dostává i jejich kamarádka z dětství, která pracuje pro jedny významné německé noviny. Jenže není náhodou, že Nordwandu (severní stěně Eigeru) se někdy přezdívá i Mordwand…
Přiznám se, že herce jsem až na výjimku Johanny Wokalek (např. Baader Meinhof Komplex), neznal, takže na mě působili velmi věrohodně. Dobře je tam zachyceno i jazykové pozadí, kde i negermanista pozná rozdíly mezi rakouskou, německou a švýcarskou němčinou. Některé výrazy („lano“, „lavina“) se vryjí hluboko do paměti. Film je vůbec celý takový, že jej – podle mého názoru – z hlavy moc lidí jen tak nedostane. Není to totiž jen tak docela snímek o lezení po horách.

DABING
V českém znění: -

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Německo: 23.10.2008 Majestic
Premiéra Rakousko: 24.10.2008 filmladen
Premiéra Švýcarsko: 9.8.2008 (Locarno Film Festival)
Premiéra USA: 11.6.2009 (Seattle International Film Festival)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Philipp Stölzl (Režie),  Benjamin Herrmann (Produkce), Kurt Stocker (Produkce), Isabelle Welter (Produkce), Boris Schönfelder (Produkce), Christian Kolonovits (Hudba), Kolja Brandt (Kamera), Sven Budelmann (Střih), Anja Dihrberg (Casting), Corinna Glaus (Casting), Bernhard Karl (Casting), Udo Kramer (Scénografie), Birgit Hutter (Kostýmy), Heinz Ebner (Zvuk), Kitty Kratschke (Masky), Philipp Stölzl (Scénář), Johannes Naber (Scénář), Rupert Henning (Scénář), Chris Silber (Scénář), Benno Fürmann (Herec), Florian Lukas (Herec), Johanna Wokalek (Herec), Georg Friedrich (Herec), Simon Schwarz (Herec), Ulrich Tukur (Herec), Erwin Steinhauer (Herec), Hanspeter Müller (Herec), Erni Mangold (Herec), Martin Brambach (Herec), Branko Samarovski (Herec), Klaus Ofczarek (Herec), Arnd Schimkat (Herec), Traute Hoess (Herec), Peter Faerber (Herec), Gerhard Greiner (Herec), Johannes Thanheiser (Herec), Tobias Ofenbauer (Herec), Marcus Hauser (Herec), Maximilian Pfnür (Herec), Mark Schardan (Herec)
 
2008/121/Německo, Švýcarsko, Rakousko/Dobrodružný, Drama, Historický, Sportovní
 
Zajímavost k filmu-  Na začátku filmu, když Luisa (Johanna Wokalek) sleduje zprávy, hlasatel říká, že v severní stěně zemřeli Max Mehringer a Karl Sedlmayr. Oproti skutečnosti jsou jména opačně, správně jde o Karla Mehringera a Maxe Sedlmayra.
- Jakmile Luise Fellnerová (Johanna Wokalek) a její šéf, pan Arau (Ulrich Tukur), dorazí na Eiger, místní průvodci stojí před hotelem propagující své služby pro turisty. Jeden z průvodců si všimne páru horolezců v davu. "Podívej se, kdo přijde," říká, "Bartolo Sandri a Mario Menti." Kolega průvodce mumlá: "Další párek bláznů. Přijedou ve vlaku a odjedou v rakvi." Tito dva italští horolezci také zemřeli na severní stěně 21. června 1938.
- Film Nordwand sa natáčal v Rakúsku a Švajčiarsku.
- Poslední hodinu života Toniho Kurze, posledního živého nešťastné čtveřice z roku 1936 popisuje Heinrich Harrer ze šťastnější čtveřice roku 1938. V knize Bílý Pavouk shrnul historii Eigeru.
- Prvovýstup se podařil za dva roky: O dva roky později za podobných okolností další rakouko-německé družsto podobnou chybu v traverzu neudělalo a zároveň mělo dost sil, aby se dostalo na vrchol v pořádku. Prvovýstup se jmenuje Heckmairova cesta.
- "Já už nemůžu," je slavná a smutná poslední věta, kterou zachránci slyšeli. Poté se Toni Kurz zvrátil ve visícím laně a zemřel.
- Andreas Hinterstoisser a po něm jeho druhové sice překonali kyvadlovým traverzem hladký traverz (dodnes nese jeho jméno), ale udělali zásadní chybu. Zavřeli si cestu k ústupu tím, že lano za sebou vytáhli. Edi Rainer zmrznul, Willi Angerer se uškrtil visíc v laně, Andreas Hinterstoisser se při pokusu o sestup bez navázání na lano zřítil a Toni Kurz zemřel vyčerpáním při slaňování pár metrů od zachránců, kteří se k němu snažili dostat ze štoly jungfrauské železnice.
- Nordwand je severní stěna Eigeru (obr). Eiger je nejvýchodnějším vrcholem masivu Jungfrau v bernském regionu Švýcarských Alp. Nordwand má převýšení 1800m a je jednou z nejvyšších a horolezecky nejobtížnějších evropských stěn.
- První výstup až na vrchol proběhl v 21. - 24. 7 1938. V družstvu byl i Heinrich Harrer proslavený ve filmu Sedm let v Tibetu (1997).
- První český výstup v roce 1961 - Radovan Kuchař a Zdeno Zibrín.
- Těchto 1800 výškových metrů (lezeckých je skoro 2x víc) v roce 2008 solově přelezl švýcarský lezec Ueli Steck za neuvěřitelné 2 hodiny a 47 minut! Běžní horolezci lezou cestu 2 dny. Jeho rekord byl překonán už v r. 2011 Dani Arnoldem, který zdolal severní stěnu klasickou Heckmairovou cestou za 2 hodiny 28 minut.
 
Odkazy