Volání divočiny / The Call of the Wild (2020/100/USA/Dobrodružný, Drama, Rodinný) 69%

21.02.2021 18:44
OBSAH
Volání divočiny vypráví příběh Bucka, psa hýčkaného svým pánem i jeho rodinou. Jeho život se však rázem změní ve chvíli, kdy je ze svého domova v prosluněné Kalifornii unesen obchodníky se psy, kteří jej prodají do mrazivé divočiny kanadského Yukonu během vrcholící zlaté horečky na Klondiku. Zde je svými novými pány nucen ve psím spřežení tahat hlubokým sněhem těžké sáně. Díky své nezlomné vůli dokáže Buck v těchto drsných podmínkách přežít. Naštěstí se mu nakonec podaří uniknout a najít nového přítele, samotářského dobrodruha Johna Thorntona (Harrison Ford). Po jeho boku zjistí, že díky svým přirozeným psím instinktům dokáže v nehostinné divočině nejen přežít, dokonce v tomto novém a svobodném životě nachází i zalíbení.(CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Kdo má rád digitální psy, digitální vlky, digitální rafting s kanoií tak ten tady bude vysloveně ve svým živlu. My ostatní si musíme vystačit s pohledem na do půl těla vyslečeného sedmdesátsedmiletého Harrison Forda a příběh plnýho digitálního dojetí. (Enšpígl) 3*

Přátelství Indiana Starce a (digitálního) psa. Klasika Jacka Londona stále zajímá filmaře a pod vedením režiséra Chrise Sanderse se štáb pustil do dobrodružné cesty psa Bucka, kterou rodinné klany budou milovat. Odpadla jakákoliv drezura a práce se zvířaty, neboť psí hrdina je kompletně CGI, což filmu dává umělost. Ovšem je-li Harrison Ford alergik, tak zdravotní riziko na kontakt s psími chlupy je minimální. Sluší se dodat, že Buck není jediným uměle vytvořeným zvířetem ve filmu, celé psí spřežení, vlci a jiní zvířecí akvizice jsou dílem trikového týmu. Animace měla proměnlivou úroveň, jsou scény, ve kterých divák zapomene, že má před sebou umělou inteligenci, v nemálo scénách byla animovanost dost znatelná, což působilo až rušivě. Na superlativy tento aspekt není, je ale férové dodat, že množství scén by bylo zcela nemožné realizovat se živými zvířaty. Úchvatné jsou ovšem přírodní scenérie, které nebyly vždy dílem trikových mágů. A jelikož scénář mnoho nápaditosti a překvapivých tahů nepobral, dost se tomu divím, jeho autorem je uznávaný scenárista Michael Green, byly pro zvolený styl vyprávění naprosto zásadní. Režisér nabral akční tempo a oscarový kameraman Janusz Kaminski brilantně nasnímal každý psí kus. Stabilní hereckou spolehlivost dodal vetchý Harrison Ford, neměli ho ale pasovat do pozice vypravěče. U mnoha událostí nebyl vůbec přítomen, nechápu tedy, jak o nich mohl vědět, no, solidní nesmysl. Z Dana Stevense se vyloupl mrazivý záporák, Karen Gillan je jen lákadlem do titulek, ve filmu je téměř k přehlédnutí a její účast se smrskla na pár nepodstatných minut. Rodinám s odrostlejšími dětmi ovšem výše zmíněné výtky nikterak nebudou vadit. Buck je čtyřnohý sympaťák a jeho divoké toulky a kejkle po Yukonu rozhodně (za)baví. 7/10 (kingik) 4*

Dobrodružná klasika s digitálním psem v hlavní roli láká na hezké obrázky a sympatického zvířecího hrdinu. Ale bohužel příběh běží dopředu zbytečně rychle a spousta potenciálně zajímavých scén nefunguje zdaleka tak dobře, jak by měla. Fajn film. Ale měl našlápnuto na víc. (MrHlad ) 3*

VELKÁ RECENZE
Mrazivá Aljaška, panenská příroda v kanadském Yukonu, období zlaté horečky a neobyčejný pes jménem Buck. Dobrodružný příběh Volání divočiny, vycházející z románu Jacka Londona, upoutá nádherným prostředím, dojme silnými momenty lidskosti - té dobré i zlé - nezakryje však zbytečně přemrštěnou digitalizaci.
Buck je rozmazlený obrovitý pes, kterému disciplína a uposlechnutí rozkazů nic neříkají, přesto ho velká bohatá rodina ve slunné Kalifornii miluje. Jednoho dne to ale se svými psími kusy přežene natolik, že zůstane přes noc venku na terase. Stává se tak snadnou kořistí pro lupiče, který ho chce prodat jako tažného psa na Aljašce. Buck se nechá převést a ze dne na den se ocitne ve zcela jiném světě, pokrytém sněhem a ledem.
Na Aljašce se pod vedením ambiciózního pošťáka Perraulta (Omar Sy) stane součástí psí smečky a poprvé v životě se učí tomu, že vše se netočí jen kolem něj. Chlad nemilosrdné divočiny mu dává jasně najevo, že už skončil život domácího mazlíčka, zároveň v něm ale probouzí jeho přirozené instinkty lídra. Zpočátku zlomené zvíře se tak stává silným jako nikdy předtím. A když už se zdá, že Buck konečně našel své pravé místo v životě, přijde o svého pána a zase je sám.
Nakonec si dokonale sedne se starým samotářem Johnem Thorntonem (Harrison Ford), který na Aljašku utíká od rodinné tragédie a smutek zapíjí alkoholem. Společně se vydávají na dobrodružství do neznáma - do končin, jež jsou mimo mapu. Právě na tohle trailer nejvíce lákal, avšak k tomu dojde až v druhé polovině filmu. Kdo tedy čekal Forda v hlavní roli, příliš se nedočká. Hrdinou příběhu je pochopitelně Buck, postava Johna je spíše jen jednou z několika, s nimiž se v průběhu své dobrodružné cesty potká, byť na něj tu a tam naráží skoro už od samého začátku.
Lidské postavy si tedy své působení ve filmu rozdělí. Jelikož jsou nadšený doručovatel dopisů Perrault a osamělý dobrák John dost odlišné charaktery a mají jiné záměry, vypadá podle toho i film. Během "poštovní mise" tedy divák sleduje spíše komediálně laděnou jízdu napříč zmrzlou divočinou se sympaticky entuziastickým Omarem Syem a jeho přítelkyní Carou Geeovou, u dějové linky s Fordem pak tón příběhu zvážní a přichází melancholická nálada s upřímnými, dojímavými chvilkami, které se postupně proměňují v drama. I do nevinného a čistého světa, v němž se nacházíme, se totiž dokáže vkrást lakota, závist a poblouznění.
Každopádně odlišnost obou polovin filmu naštěstí nezasahuje do vývoje Bucka, který si prochází přirozenou proměnou. Méně autentický už je ovšem jeho vzhled. Časem si oko diváka sice zvykne, ale CGI efekty jsou snadno rozeznatelné a značně ubírají na uvěřitelnosti, zejména když v zobrazování emocí zachází Buck mnohem dál než skutečné zvíře. Tento rušivý element je obhajitelný jen vzhledem k cílovému dětskému publiku, avšak nelze se zbavit dojmu, že trikaři mohli odvést lepší práci. Rozpočet byl obrovský, podle některých zdrojů se vyšplhal až na 150 milionů dolarů. Většinu nákladů spolkly digitální triky, a to nejen pokud jde o psa, ale také o dechberoucí "přírodu": tvůrci se nevydali na výlet na sever, ale natáčeli především na zeleném plátně.
Režie snímku se ujal Chris Sanders, který stojí za trojicí kvalitních animovaných filmů: Lilo & Stitch, Croodsovi a Jak vycvičit draka (ve spolupráci s Deanem DeBloisem). Paralela se nabízí hlavně s posledním jmenovaným snímkem. Příběh o vytváření netradičního, zato o to hlubšího vztahu mezi zvířetem, byť mytickým, a člověkem nabízí i Volání divočiny díky výbornému výkonu Forda. Ten má možná reputaci hereckého bručouna, který je schopen svou práci odfláknout, jako dobrosrdečný asketa si ale vede náramně. Uvěřitelnost jeho citového propojení s Buckem se musí ocenit o to víc, že ve skutečnosti natáčel scény s "otečkovaným" mužem, který chodil po čtyřech a různě se před ním kroutil.
Odvážný hrdina Buck má své momenty, nicméně... Volání divočiny je zbytečně nákladným snímkem, jemuž překáží přílišné využívání digitálních triků, které podkopávají jinak dozajista dojemný příběh o hledání pravého já, o lidskosti v celé její šíři a respektu vůči přírodě, ale i o smutku, jenž nikdy nezmizí. V tomhle ohledu film svou literární předlohu nezklamal.

DABING
V českém znění: Harrison Ford - (John Thornton) - Jiří Štěpnička, Karen Gillan - (Mercedes) - Lucie Štěpánková, Dan Stevens - (Hal) - David Švehlík / Martin Sobotka, Bradley Whitford - (Judge Miller) - Aleš Procházka / Vladislav Beneš, Omar Sy - (Perrault) - Petr Lněnička,Colin Woodell - (Charles) - Petr Neskusil, Jean Louisa Kelly - (Katie Miller) - René Slováčková / Petra Hobzová, Terry Notary - (Rail Worker) - Martin Kubačák

Premiéra ČR: 27.02.2020 CinemArt
Premiéra USA: 21.02.2020 20th Century Studios
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: -
 
Tvůrci a herci
Chris Sanders (Režie),  Erwin Stoff (Produkce), James Mangold  (Produkce), John Powell (Hudba), Janusz Kamiński (Kamera), David Heinz (Střih), William Hoy (Střih), Denise Chamian (Casting), Stefan Dechant (Scénografie), Kate Hawley (Kostýmy), Warren Hendriks (Zvuk), David Giammarco (Zvuk), Deborah La Mia Denaver (Masky), Michael Green (Scénář), Jack London (kniha) (Předloha), Harrison Ford (Herec), Omar Sy (Herec), Dan Stevens (Herec), Karen Gillan (Herec), Bradley Whitford (Herec), Cara Gee (Herec), Colin Woodell (Herec), Scott MacDonald (Herec), Terry Notary (Herec), Jean Louisa Kelly (Herec), Wes Brown (Herec), Preston Bailey (Herec), Stephanie Czajkowski (Herec), Adam Fergus (Herec), Michael Horse (Herec), Brad Greenquist (Herec), Karl Makinen (Herec), Larry Cedar (Herec), Anthony Molinari (Herec), Micah Fitzgerald (Herec), Mac Jarman (Herec), Alex Solowitz (Herec), Paul Mabon (Herec),
 
2020/100/USA/Dobrodružný, Drama, Rodinný
 
Zajímavost k filmu
- Film byl natočen podle stejnojmenné knihy od Jacka Londona, která vyšla v roce 1903.
- V knize Bucka koupili dva muži, Perrault a Francois. Ve filmu se z Francois stává Francoise, žena.
- Filmovanie snímky prebiehalo na viacerých miestach v kanadských provinciách Yukon a Britská Kolumbia, a taktiež v kalifornských filmových štúdiách.
- Protože společnost Walt Disney Company koupila v roce 2019 aktiva společnosti Fox, jedná se o první film, který obsahuje rebranding loga 20th Century Studios bez názvu Fox. Shodou okolností byla verze filmu z roku 1935 (The Call of the Wild) posledním filmem vydaným pod názvem Twentieth Century Pictures před fúzí a formací 20th Century Fox.
- Spoiler: Ve filmu zemřou 2 lidé.
 
Odkazy