Van Helsing / Van Helsing (2004/114/USA, Česko/Fantasy, Dobrodružný, Horor, Akční, Mysteriózní, Thriller) 62% -Originál DVD-

25.02.2022 04:00
JEDNOU VĚTOU
„Jediné jméno, ze kterého má zlo strach!“

OBSAH
Hluboko v karpatských horách se nachází mýtická a záhadná Transylvánie. Svět, kde zlo je všudypřítomné, kde nebezpečí vychází se západem slunce a příšery nabývají podoby nejhrůznějších nočních můr. Režisér Sommers, který oživil klasické monstrum ve filmech Mumie a Mumie se vrací, přivedl do nového projektu celou plejádu tradičních přízraků - Frankensteinovo monstrum, Draculu, Vlkodlaka - a staví proti ní osamělého bojovníka na straně dobra - Van Helsinga. Tento legendární lovec přízraků (Hugh Jackman) přijíždí na pokyn tajného spolku do Transylvánie, aby přemohl krvežíznivého svůdníka. V boji proti hraběti Draculovi (Richard Roxburgh) se staví po bok nehrožené Anně Valerious (Kate Beckinsale) a zbavuje její rodinu po generace trvající kletby. Plátno přízraků dále zalidňují Shuler Hensley jako Frankensteinova zrůda, přední tanečník Will Kemp, který představuje Annina mužného bratra Velkana, který se za úplňku převtěluje ve Vlkodlaka, a Kevin J. O Connor jako Igor, proradný asistent dr. Frankensteina. Elena Anayaová, Silvia Collocaová a Josie Maranová hrají tři krvelačné Draculovy nevěsty, které se nezastaví před ničím, jen aby pomohly svému pánu v plánu podmanit si lidskou civilizaci a nastolit hrůzovládu. Po divácky úspěšných filmech Mumie a Mumie se vrací přichází režisér a scénárista Stephen Sommers s dalším velkofilmem. Van Helsing je nejdražším americkým filmem, který byl dosud realizován v České republice. Film je nabitý ohňostrojem nápadů a neuvěřitelných vizuálních efektů, které diváka zavedou do zcela nového, dosud nevídaného světa. O vizuální efekty se postarala společnost Industrial Light and Magic, která má na svém kontě téměř 200 filmů, mezi kterými nechybí například Jurský park, Master & Commander, Terminátor 3, Harry Potter, Minority Report, ILM dostali Oscara za efekty ve filmu Piráti z Karibiku.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zoufale trapné dílko disponující díky přemrštěnému rozpočtu hned několika rekordními zápisy v mé soukromé kronice pokusů a omylů. Stephen Sommers po dvou velmi zábavných Mumiích (i když dvojku dost táhla postava Krále Škorpiona) usnul na pořádné kupě vavřínu a spolčil se s nehoráznou bandou šílenců...jinak si nedovedu představit jak mohl za prvé - vzniknout takovýhle scénář, a za druhé - jak mohl být jako noblesní gróf Vlad Dracula obsazen tragéd nejtragičtější, Richard Roxburgh. Jeho trapnost a nevhodnost dosahuje nevídaných výšin, ostatně těchhle nevídaných výšin si v celém filmu užijete až až...v celém filmu se totiž až příliš často poletuje na animovaných lanech nad tisícimetrovými propastmi, a přiznejme si to, nikdo v tomhle filmu není takový herec, aby si mohl při podobných eskapádách vynutit trochu úcty. Obzvlášť krásná Kate Beckinsale je se svým rádoby rumunskocikánským přízvukem a košili s nařaseným límcem mírně řečeno směšná. O úchvatných Faramirových vynálezech, vhodných tak do jistého fantasy seriálu s Kevinem Sorbem, taktně pomlčím. Ale rád se rozhovořím o úžasném příkladu dementního štěku - "vesnická husička" Dana Morávková zatloukla další hřebík do víka rakve se jmenovkou Herectví. A mám dojem že po Rodinných Poutech už na další hřebíky nebude místo... Pojďme směle dále - kontrasty...těch je tu plno a zní to dost vznešeně jako téma, že ano?:) Úvodní scéna...prý pocta horrorům Jamese Whalea, není nic než oslí můstek k zatažení Frankenstineova monstra do "ďábelského plánu" zosnovaného hrabětem Draculou a jeho nevěstami. Kde je tu kontrast? Whaleovské stvoření života následované rádobyděsivým netopejrem. Nebo scéna kdy Dracula chodí po stropě jeskyně a rozmlouvá, zdařile navozuje Coppolovskou atmosféru...a najednou bum prásk a je po atmosféře a je tu zase trapno až na půdu. Ale o scénáři je lepší se nezmiňovat...pojďme si něco povědět o úchvatné scéně v Budapešti - tamní ples v opeře jako by vypadl z Fantoma Paříže, tak přesná je jeho stylizace...a pak se najednou zase létá na laně a máte dost. Co si tedy s Van Helsingem (Gabrielem) počít? Úplně zatratit ho nejde...na to je OSTčko od Alana Silvestriho příliš dobré, a je to právě hudba, se kterou stojí a padají ty silnější momenty filmu. Vlastně by se dalo říct že je nejmíň o dvě třídy výš než film, který si něco tak dobrého nezaslouží, vzhledem k tomu jaký slepenec Sommers vytvořil:P (Gemini) 2*

Pejsek Stephen s kočičkou Kate a kamarádem Hughem upekli dort, který není moc poživatelný. Vypadá jako hamburger od "Mekáče", dokonce tak i chutná, tudíž není moc šťavnatý a navrch je dost přeplácaný. Kdybych ho měl brát jako pohodovou popcornovou zábavu, muselo by v něm být více sympatického pomrkávání, že se nebere moc vážně. Kdybych se měl bát, musel by Sommers umět navodit atmosféru napětí. Místo toho jsem znuděně čekal, jakou trapárnu na mně režisér zase vybalí a těch pár lekaček to nezachránilo. A když přijde ke slovu akce....Nemám nic proti samopalné střelbě stříbrných šipek, ale ve filmu, který by měl být jakousi poctou starým hororům (dle slov pana režiséra), to působí jako pěst na oko. A na to, abych se bavil, by zde musely být aspoň nějaké vtipné momenty. Odlehčenost Sommers navozuje přemrštěnými akčními scénami, které postrádají vtip a logiku (ale tu vem čert). A Dracula? Nechápu, proč by Pán temnot měl vypadat jako frontman nějaké vyšumělé poprockové partičky typu Bon Jovi. Murnauův Nosferatu, vztáhni ruku pomsty na toho barbara Sommerse a ochutnej jeho tepny. Koleduje si o to! (Lima) 1*

První shlédnutí nebylo moc dobré. Přehnaně levných efektů a zajímaví herci v jinak slušném guláši, který se žene kupředu i díky elektřině, na kterou jede Frankensteinovo monstrum. Po dvou letech druhé shlédnutí a plná akceptace Sommersových snah přiblížit se starým hororům, která se promítá i do zmíněných efektů, lze brát van Helsinga jako příjemnou odpočinkovou zábavu, v které se mimo jiné Kate Beckinsale opět ukáže ve velmi úzkém oblečení a muži se budou mít na, co dívat. Přesto Helsing bez Jackamana by byl poloviční. Dobrou zábavu bez přemýšlení přeji, tohle má být jen efektní jízda plná velkých záběrů a hromady efektů. (Djkoma) 3*

VELKÁ RECENZE
Gabriel Van Helsing (Hugh Jackman), bratr slavného profesora Abrahama Van Helsinga, je jako agent ve službách Vatikánu vyslán do tajemné Transylvánie, kde má za úkol pomoci cikánské princezně Anně (Kate Beckinsale) v likvidaci nebezpečného hraběte Draculy (Richard Roxburgh).
Cestu jim však komplikuje Vlčí muž (Will Kemp) a Frankensteinovo monstrum (Shuler Hensley). Režisér Stephen Sommers se po fenomenálním úspěchu obou Mumií pustil do další předělávky starých hororů a s rozpočtem přes 100 milionů dolarů natočil velkolepou poctu právě těmto „universalským“ hororům z třicátých let. A je to vskutku pocta, jak má být.
Hned několik prvních minut ve filmu je černobílých, a režisér nám tak připomíná slavnou scénu, kdy se Frankensteinovo monstrum skrývá před lidmi v hořícím mlýně a v náručí drží svého mrtvého „otce“ Dr. Frankensteina. Po této velice stylové scéně následuje již barevná sekvence, odehrávající se v Paříži, kde se konečně setkáváme s Van Helsingem, ale také s další slavnou hororovou postavou v podobě Dr. Jekylla alias pana Hydea. Ten díky kouzelníkům z ILM (Star Wars, Hulk, Piráti z Karibiku…) vypadá velice dobře a naštěstí mnohem věrohodněji, než v Lize výjimečných. Právě takovéto počítačové efekty spolkly většinu z obřího rozpočtu tohoto filmu, ale je vidět, že producenti věděli, co dělají. Všechny počítačové triky jsou totiž opravdu naprosto bezchybné a film je na nich prakticky celý založen. Trikové orgie jedou po celou dobu (film má 128 minut), a je to vskutku nářez! Souboj Van Helsinga s Hydem je jenom takové zahřívací kolo, protože pak přichází na řadu zběsilá akce s Vlkodlakem, nálet krvelačných Draculových nevěst na bezbrannou vesnici, velkolepá honička s koňmi, další nálet, tentokrát Draculových zrozených dětí a vše zakončuje ohromné finále, ve kterém Van Helsing v podobě vlkodlaka zápasí s Draculou, proměněným v okřídlené upíří monstrum. Je to skvělá jízda, ale režisér Sommers se samozřejmě nenechal unést akcí a dbal také na scénáři. Vzdávám mu velkou poklonu nad tím, jak dokázal do příběhu elegantně vložit tolik slavných postav a přitom nezapomenout na oblíbený „mumiovský“ humor a nakonec přece jenom na nějakou tu romantiku. Do snímku dokázal ještě zcela nenápadně vecpat Draculovy pomocníky, hrůzné trpaslíky a také nám za pomoci Davida Wenhama v roli Carla připomenout staré dobré „bondovky“, konkrétně vynálezce Q. Ostatně samotný Van Helsing je něco jako starověký James Bond.
Tak a je na čase přejít k hereckým výkonům. Hugh Jackman má s podobnými rolemi poměrně velké zkušenosti. Van Helsing je stejně jako Wolverine z obou X-Menů velice cool hláškař a stejně jako on zde také pátrá po své minulosti. Je vidět, že takovéto role Jackmanovi sedí a je v nich zcela bezchybný. Kate Beckinsale má s těmito rolemi už také zkušenosti a po Underworldu je Van Helsing její další „upírárna“. Roli upírky ale tentokrát vyměnila za nebojácnou princeznu Annu. Čím dál žádanější herečka je opět velice sympatická a krásná, ale nijak výraznější ve filmu není. Nedostala k tomu však mnoho prostoru. Willa Kempa ani nemohu posoudit, ve snímku totiž vystupuje spíše v podobě nebezpečného Vlkodlaka (ten je však naprosto bezchybný). Zkušený Shuler Hensley také neměl mnoho prostoru předvést své herecké umění, ale když se jeho Frankensteinovo monstrum objeví na scéně, stojí to zato. Legendárního Borise Karloffa (Frankenstein z roku 1931) ale určitě nepřekonává.
No a nakonec jsem si nechal Richarda Roxburgha. Ten totiž jednoznačně převálcoval všechny ostatní a je tou nejjasnější hvězdou celého filmu. Jeho vznešený, ale nesmrtelným životem již poměrně znuděný hrabě Dracula s anglicko-rumunským přízvukem působí skutečně ďábelsky. Je to určitě nejlepší záporák z celého filmu. Van Helsing s ním také bude mít kupu práce.
Ještě se ale také musím zmínit o filmové hudbě Alana Silvestriho. Podle jednoho z trailerů to vypadalo, že po celý film budeme poslouchat něco jako Blade atd., ale nakonec to všechno dobře dopadlo. Alan Silvestri se předvedl opět v plné parádě a jeho orchestrální vskutku epická hudba je dokonalá.
Van Helsing je vlastně celý dokonalý! Nemusel jsem to vůbec rozepisovat, stačilo to jenom prostě říct. Je v něm úplně všechno. Sci-fi, fantasy, horor, dobrodružství a romantika. Je to zkrátka ten nejlepší koktejl ze všech. Divočina jak má být!!!

DABING
1.DABING (VHS, DVD, TV)
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Hugh Jackman (Van Helsing), Jitka Moučková - Kate Beckinsale (Anna Valeriová), Vladimír Čech - Richard Roxburgh (hrabě Dracula), Jiří Hromada - Shuler Hensley (Frankensteinovo monstrum), Antonín Navrátil - David Wenham (Carl), Jitka Ježková - Silvia Colloca (Verona), Lucie Svobodová - Josie Maran (Maryška), Jan Pohan - Alun Armstrong (kardinál Jinette), Jan Maxián - Will Kemp (Velkan), Tomáš Juřička - Kevin J. O'Connor (Igor), Veronika Veselá - Elena Anaya (Aleera), Bohdan Tůma - Tom Fisher (hrobař), Dana Morávková - Dana Morávková (číšnice), Libor Terš - Robbie Coltrane (Pan Hyde), Václav Knop - Samuel West (Doktor Victor Frankenstein), Martin Spurný (Titulky)
Překlad: David Záleský, Markéta Záleská
Zvuk: Tomáš Čisárik
Produkce: Ivana Koudelková
Dialogy a režie: Martin Kolár
Vyrobila: Tvůrčí Skupina Josefa Petráska pro Universal Pictures v roce 2004

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 6.5.2004
Premiéra USA: 7.5.2004 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 27.10.2004 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.10.2004 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 12 570 762
Tržby celkem - $ 160 000 000
Návštěvnost v ČR 124 262
Náklady (Rozpočet) - $ 300 257 475
 
Tvůrci a herci
Stephen Sommers (Režie), Bob Ducsay (Produkce), Stephen Sommers (Produkce), Alan Silvestri (Hudba), Allen Daviau (Kamera), Bob Ducsay (Střih), Kelly Matsumoto (Střih), Jim May (Střih), Joanna Colbert (Casting), Priscilla John (Casting), Ellen Lewis (Casting), Allan Cameron (Scénografie), Gabriella Pescucci (Kostýmy), Carlo Poggioli (Kostýmy), David Parker (Zvuk), Jana Radilová (Masky), Eva Ungrová (Masky), Steve La Porte (Masky), Nena Smarz (Masky), Brian Sipe (Masky), Stephen Kelley (Masky), Greg Cannom (Masky), Stephen Sommers (Scénář), Hugh Jackman (Herec), David Wenham (Herec), Kate Beckinsale (Herec), Shuler Hensley (Herec), Richard Roxburgh (Herec), Will Kemp (Herec), Kevin J. O'Connor (Herec), Alun Armstrong (Herec), Josie Maran (Herec), Tom Fisher (Herec), Elena Anaya (Herec), Marek Vašut (Herec), Samuel West (Herec), Dana Morávková (Herec), Zuzana Ďurdinová (Herec), Silvia Colloca (Herec), Jaroslav Vízner (Herec), Ladislav Ondřej (Herec), Kacie Borrowman (Herec), Martin Klebba (Herec), Robbie Coltrane (Herec), Allison Queal (Herec), Jan Pavel Filipenský (Herec), Petr Vlasák (Herec)
 
2004/114/USA, Česko/Fantasy, Dobrodružný, Horor, Akční, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Miesto, kde Van Helsing (Hugh Jackman) a Anna (Kate Beckinsale) bojujú s tromi Drakulovými nevestami, je rovnaké miesto, kde sa filmovali snímky Frankenstein (1931), Dracula (1931) a The Wolf Man (1941). Toto miesto sa nazýva "The Court of Miracles" a je možné ho navštíviť počas prehliadky štúdií Universal v Hollywoode.
- Filmoví kritikové shledali negativním, že se snímek výrazně liší od příběhu Stokera.
- Tom Cruise byl jeden ze tři posledních herců, mezi kterými se vedení Universal rozhodovalo. Byl současně menší než jeho potencionální partnerky.
- O roli Kate Beckinsale se ucházela i Angelina Jolie.
- V knize Brama Stokera z roku 1897, podle které je snímek zpracovaný, je Van Helsing (Hugh Jackman) lékař, ve snímku je ale vlkodlak.
- Film se měl původně natáčet už v roce 1994 jako pokračování úspěšného Draculy Francise Forda Copolly a Abrahama Van Helsinga měl opět ztvárnit Anthony Hopkins. Od té doby se ale scénář podstatně změnil a kvůli autorským právům se do centra příběhu dostává místo Abrahama mladší Gabriel. Původně se také uvažovalo o tom, že by Van Helsinga měl ztvárnit někdo ze starší generace herců – výhledově Ian McKellen, Christopher Lee nebo Ian Holm. Zajímavostí je, že se všichni tři herci setkali v trilogii Pán prstenů.
- Jméno jedné z Drákulových (Richard Roxburgh) nevěst, kterou ztvárnila Silvia Colloca, není během celého filmu ani jednou zmíněno.
- Hugh Jackman byl při natáčení filmu zestoupen českým kaskadérem.
- Scéna, ve které se bratr Anny, lezoucí po zdi, změní ve vlkodlaka, se natáčela v táborském husitském muzeu. Jízda kočáru v lese se točila nedaleko Tábora, v přilehlé Dlouhé Lhotě, ve které měli filmaři malé stanoviště pro členy štábu. Mimo České republiky se film natáčel také v Kalifornii, na Floridě, v Itálii a ve Francii.
- Kostel svatého Mikuláše, kde se odehrávají scény z bálu, musel být kvůli natáčení odsvěcen a po jeho skončení byl vysvěcen znovu.
- Jednu z Draculových manželek hrála manželka režiséra Stephena Sommerse.
- Filmová Budapešť je ve skutečnosti točila v Praze. Ve scéně pod mostem, když hlavní postavy hovoří s jednou z Draculových nevěst, se jedná o Karlův most a v pozadí lze spatřit Národní divadlo.
- Části filmu, odehrávající se na Drákulově hradě, se natáčely na hradě Pernštejn.
- Film točen také v Praze na Kampě a kostelu sv.Mikuláše.
- Hugh Jackman si během natáčení filmu zlomil ruku.
- Stephen Sommers nechal všechny herce hrající v bálové scéně trénovat tanec několik hodin denně.
- 150-milionový Van Helsing měl premiéru 7. května 2004 a za první víkend promítání v 42 zemích vydělal 104,7 mil. dolarů (z toho v USA 51,7 mil.).
- Role Igora byla napsaná speciálně pro režisérova kamaráda a častého spolupracovníka Kevina J. O’Connora.
- S kinofilmem se na trhu objevilo také DVD Van Helsing: Londýnská mise, na kterém jsou kromě 30-minutového animovaného příběhu také záběry ze zákulisí natáčení a rozhovor s Hughem Jackmanem.
- Zatímco film je odkazem na hororovou produkci studia Universal z třicátých a čtyřicátých let uplynulého století, postava Mr. Hyda vystupovala v těchto letech ve filmech konkurenčního MGM. Universal s ní přišel do styku až v roce 1953 ve filmu Abbot and Costello Meet Dr. Jekyll and Mr. Hyde. Tři postavy patřící Universalu – Dracula, vlkodlak a Frankensteinovo monstrum – se ale v jednom filmu setkali již vícekrat, např. House of Frankenstein (1944).
 
Odkazy