Válka zítřka / The Tomorrow War (2021/138/USA/Akční, Sci-Fi) 67%

21.07.2021 10:45
JEDNOU VĚTOU
„Když vojáky z minulosti rekrutují do budoucnosti."

OBSAH
Cestovatelé v čase dorazí z roku 2051, aby doručili důležitý vzkaz: ve 30 let vzdálené budoucnosti lidstvo prohrává válku proti smrtícímu mimozemskému druhu. Jedinou nadějí na přežití je přenést vojáky i civilisty do budoucnosti, aby se zapojili do boje. Dan Forester, odhodlaný zachránit svět pro svou dceru, se spojí s geniální vědkyní a svým odcizeným otcem, aby zvrátil osud planety. (Prime Video)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
McKay tam dává, co doom dal. Na hraně zítřka za lepší zítřky, stvůry blízké Gigerovým xenomorfům, přepálenost a idiocii ranného Emmericha, Carpenterovy věci zpod ledového příkrovu, dokonce i snahu o interstellarové nuance na ose otec - dcera. Výsledkem je spotřební zboží, které sice zaujme designem a akcí těch agresivních bílých sviní, ale na rozdíl od svých inspirací je na míle daleko vytvořit nějakou značku, která bude mít trvalejší hodnotu. Pratta vybrali asi proto, že má zkušenosti s krocením raptorů, jenže jeho herecký projev často vypadal, že má v zadnici zakousnutou Deltu a zadržuje výkřik.. (Gilmour93) 3*

Chris Pratt má za sebou misi v Iráku, je tak trochu vědec a tak trochu učitel. A otec malé holčičky. A ví, že za pár desítek let napadnou Zemi nepřátelští mimozemšťané. Lidé zoufale prohrávají a nějakého hlavouna napadne, že by se do války mohli posílat rekruty, které válečné časy teprve čekají. A zrovna přichází i Prattova chvíle. Nápad na rekrutování vojáků z minulosti do budoucí války je poměrně neotřelý a docela se s ním po určitou dobu solidně pracuje. Zhruba hodinku před koncem se to ale začne bořit, řešení letitého boje přináší vlastně náhoda. Vláda má pásku na očích, zachránit svět nakonec musí poslepovaná banda mnohdy bez vojenských zkušeností. Tvůrci si berou inspiraci v podstatě napříč žánry, a sic jejich mimozemšťané vypadají poměrně originálně a řežba je to občas velice slušná, postavy jsou nezajímavé a nápady dojdou velmi brzy. Je to moc ukecané, chybí humor i skutečné emoce, roztahané scény měli tvůrci prostříhat. Pratt nudil, černoši otravovali, Yvonne Strahovski naopak k nakousnutí. Režie Chrise McKaye prostě nemá nijak výrazný styl a nedonutí vypnout mozek díky jakési přirozené lehkosti a na druhé straně údernosti jako u jiných tvůrců. Přesto tři až čtyři hvězdy. (castor) 3*

V prvních chvílích to vypadá na svěžího hybrida Edge of Tomorrow, Independence day a nějakého postapo bijáku, avšak ve finálním zúčtování je to maximálně tak upgradovaný Battle Los Angeles a i ten bych dal výš vzhledem k důležitému faktoru "málo peněz, dost muziky", což pro výtvor od Amazonu rozhodně neplatí. Zdejší fantastické trikové sekvence se ale tvůrcům upřít nedají, stejně jako solidně načrtnutí mimozemšťani. To je taky primární důvod, proč případně Tomorrow War vidět. Protože scénář je patlanina plná nelogických momentů, či klišé a casting se taky nepovedl. Star Lord by se neměl příliš angažovat ve vážných rolích. Protože dokud hláškuje, je to v pořádku, ale jakmile se hraje na vážnější notu, už to dobré není.  (Kaka) 3*

VELKÁ RECENZE
Představme si následující situaci: V daleké budoucnosti napadnou Zemi nepřátelští mimozemšťané, ve zdánlivě nekončící válce pozemšťané prohrávají, a sil ubývá. Co dělat? Nejlepším nápadem bude postavit stroj času, cestovat do minulosti a rekrutovat z ní lidi, které tato válka teprve čeká. Jak účinné to bude, se teprve ukáže. To přesně ilustruje snímek Válka zítřka (The Tomorrow War) vysílaný skrz streamovací platformu Amazon Prime Video.
Jedním takovým rekrutovaným vojákem se stane i otec od rodiny Dan Forester, bývalý voják a vědec. Jak se však ukáže, jeho konexe na tuto apokalyptickou minulost je větší, než se mohlo zdát, a právě on by mohl být tím, kdo to jednou pro vždy ukončí toto utrpení.
Celá myšlenka Války zítřka je poměrně jednoduchá a originální.Celá myšlenka Války zítřka je poměrně jednoduchá a originální, to se musí nechat. Nápad na rekrutování vojáků z minulosti do budoucí války je zcela jistě neotřelý a skýtá zajímavé možnosti. S tím si také tvůrci v čele s režisérem Chrisem McKayem (LEGO® Batman film) a scenáristou Zachem Deanem (Chladnokrevný) docela pohrávají. Narazí například na to, že rekrutovaní jsou pouze ti, kteří už v době budoucí války nežijí, aby se nemohli setkat se svými budoucími já, a rekrutovat je z budoucnosti přijeli ti, co v současnosti ještě nejsou narození, ze stejného důvodu. V tomto ohledu má snímek i jakási propracovaná pravidla, kterými se řídí. Stejně jako v případě toho, co zabíjí a co nezabíjí nepřátelské mimozemšťany.
Zápletka i její vyústění je však takové trochu nijaké a někdy v polovině se z příběhu trochu vytrácí logika. Postavy dělají nesmyslnosti a spousta věcí se děje jen tak jakoby mimochodem. Nehledě pak na to, že závěrečné velké řešení je naservírováno jaksi pohodlně, jedna postava si náhodou uvědomí jednu věc, to vede k tomu, že něco napadne druhou, k tomu však potřebují profesionála na to téma, toho zná další postava, ten jim nabídne odpověď na jejich otázku. Jenže postavy nemají, jak to samy vyřešit. Ale pozor, rodinný příslušník jedné z nich by jim s tímhle specifickým problémem mohl pomoct. Všechno je zkrátka vyřešeno tak nějak úplně náhodou. Nehledě pak na to, že od začátku je skrz děj dost okatě nastíněno spoustu věcí, které vedou k pozdějšímu dost předvídatelnému payoffu.
A předvídatelného je tu mnoho, to je také jeden z menších problémů příběhu. Většinu věcí odhadne divák dost s předstihem. Ono to však v zásadě až zas tak nevadí, neboť i přes to všechno Válka zítřka hodně baví. Divák se u ní ani chvilku nenudí, McKay a Dean přináší neustálý sled akce, na obrazovce se neustále něco děje. Nehledě pak na to, že tato akce je zde provedena opravdu povedeně a kvalitně. Veškeré akční scény a bitky jsou propracované a nabízí vychytanou choreografii.
Snímek pak kromě akce zaujme i svou vizuální stránkou. Jde zde především o podobu děsivých mimozemšťanů. Ti vypadají originálně a opravdu nepěkně. Jejich celkový design rozhodně zůstane divákovi vryt do paměti a není pro slabší povahy. Tvůrci těchto monster nekladli meze své fantazii. A to je dobře, neboť tímto prvkem nadzvedají celkovou kvalitu filmu.
Tu podporují i vesměs velmi kvalitní herecké výkony. Obsazení zde velí Chris Pratt v roli hlavního hrdiny Dana. Jeho přednes je charismatický a nepostrádá emoce. Velmi výrazný je pak i J. K. Simmons v roli jeho odcizeného otce, který se sice objevuje tak v jedné čtvrtině celkové stopáže filmu, i přes to jsou však veškerého jeho scény památné, neboť si je tento herecký velikán s lehkostí osvojí. Co se týče dámské obsazení, tak největší prostor zde dostává Yvonne Strahovski, která podává velmi emotivní výkon. Výrazně podvyužita je pak Betty Gilpin, která by si po svém výkonu v Lovu zasloužila mnohem více pozornosti a prostoru.
V neposlední řadě pak stojí za zmínku i zvuková stránka filmu. Povedený je jednak hudební doprovod skladatele Lorne Balfeho (Terminátor Genisys, Mission: Impossible – Fallout, Mizerové navždy atd.), který zde nabízí správně napínavý akční soundtrack podporující celkovou náladu snímku. Za druhé tu však hraje do jisté míry roli i samotný zvuk, neboť příšery vydávají jisté tikání, aby na sebe upozornili a přivolali své kolegy, když najdou kořist. Tento zvuk je opravdu nepříjemný a ve správných okamžicích dokáže až nahnat husí kůži.
Ve svém jádru je tak Válka zítřka povedený a záživný snímek, ve kterém se na plátně neustále něco děje. Nabízí však spoustu nelogičností a věci v jistých okamžicích nedávají smysl. Když se od tohoto však divák oprostí a příliš neuvažuje nad logikou všeho, bude se velmi příjemně bavit. A to je podstatné. Zážitek pak umocní i kvalitní a přesvědčivé herecké výkony, zajímavý zvukový doprovod, a především velmi povedená vizuální stránka. Amazon si zkrátka připravil takový správný biják na léto.

Ve svém jádru je tak Válka zítřka povedený a záživný snímek, ve kterém se na plátně neustále něco děje. Nabízí však spoustu nelogičností a věci v jistých okamžicích nedávají smysl. Když se od tohoto však divák oprostí a příliš neuvažuje nad logikou všeho, bude se velmi příjemně bavit. A to je podstatné. Zážitek pak umocní i kvalitní a přesvědčivé herecké výkony, zajímavý zvukový doprovod, a především velmi povedená vizuální stránka. Amazon si zkrátka připravil takový správný biják na léto.


DABING
V českém znění: Martin Písařík - Chris Pratt (Dan Forester), Jitka Ježková - Yvonne Strahovski (Muri Foresterová), Pavel Rímský - J.K. Simmons (James Forester), Kateřina Peřinová - Betty Gilpin (Emmy Foresterová), Michal Holán - Sam Richardson (Charlie), Martina Šťastná - Jasmine Mathews (Hartová), Filip Švarc - Edwin Hodge (Dorian), Bohdan Tůma - Mike Mitchell (Cowan), Martin Zahálka - David Maldonado (Dodd), Irena Hrubá - Seychelle Gabriel (Diazová), Petr Burian - Chibuikem Uche (poručík Ikemba), Radek Škvor - Joshua Israel (Jayden), Hana Ševčíková - Mary Lynn Rajskub (Norah), Radovan Vaculík - Patrick Malone (Kyle), Jakub Nemčok - Alan Trong (Tran), Vendula Příhodová - Gissette Valentin (Deanová), Petra Hobzová - Felisha Terrell (Pavezová), Robert Hájek - Terrence Smith (Sam), Linda Křišťálová - Ryan Kiera Armstrong (malá Muri), Ludvík Král, Petr Gelnar, Ivo Hrbáč a další
Pro Amazon vyrobilo S Pro Alfa - 2021

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 2.7.2021 (internet)
Premiéra USA: 2.7.2021 (internet)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
Poprvé na VOD: 2.7.2021 Prime Video

Tržby celkem - $ 8 100 000
Náklady (Rozpočet) - $ 200 000 000
 
Tvůrci a herci
Chris McKay (Režie), David Ellison (Produkce), Jules Daly (Produkce), Dana Goldberg (Produkce), David S. Goyer (Produkce), Don Granger (Produkce), Adam Kolbrenner (Produkce), Lorne Balfe (Hudba), Larry Fong (Kamera), Roger Barton (Střih), Garret Elkins (Střih), Deborah Aquila (Casting), Tricia Wood (Casting), Peter Wenham (Scénografie), Betsy Heimann (Kostýmy), Nancy Nugent (Zvuk), Beau Borders (Zvuk), Tim LeBlanc (Zvuk), John Marquis (Zvuk), Priya Maharaj (Masky), Zach Dean (Scénář), Chris Pratt (Herec), Yvonne Strahovski (Herec), J.K. Simmons (Herec), Betty Gilpin (Herec), Seychelle Gabriel (Herec), Mary Lynn Rajskub (Herec), Jasmine Mathews (Herec), Sam Richardson (Herec), Ryan Kiera Armstrong (Herec), Felisha Terrell (Herec), Edwin Hodge (Herec), Mike Mitchell (Herec), Keith Powers (Herec), Alan Trong (Herec), Andrea Andrade (Herec), David Maldonado (Herec), Robert Tinsley (Herec), Melissa Saint-Amand (Herec), Alexis Louder (Herec)
 
2021/138/USA/Akční, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Film by vyroben společností Paramount pro kina, ale díky viru covid-19 ho Paramount prodal Amazon Prime Video za 200 milionů amerických dolarů.
- Natáčení začalo 1. září 2019 a skončilo 12. ledna 2020. Natáčelo se na Islandu a v Atlantě.
 
Odkazy
-
-