Území mrazu (Zmrzlá zem) / The Frozen Ground (2013/101/USA/Životopisný, Historický, Krimi, Thriller) 63%

29.01.2019 11:45
JEDNOU VĚTOU
„Aljašský policista pronásleduje nepolapitelného sériového vraha.“

OBSAH
Film The Frozen Ground je inspirován neuvěřitelným, avšak skutečným příběhem aljašského policisty Jacka Halcombeho (Nicolas Cage), jenž se pokusí zastavit vraždící bestii Roberta Hansena (John Cusack), což je sériový vrah, který se již třináct let úspěšně skrývá. Když se těla prostitutek začnou v Anchorage hromadit, na město padne strach. Ačkoliv Halcombe riskuje vlastní život, vydá se na vlastní pěst najít zabijáka, aby tak zabránil dalším vraždám. Když získá informace od sedmnáctileté dívky (Vanessa Hudgensová), které se podařilo uprchnout, je konečně zabijákovi na stopě. Podaří se mu vraha dopadnout dříve, než zemře další oběť?(oficiální text distributora)


FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nicolas Cage mě baví. Jeho filmy nejsou nejhorší, je jich hodně, mají zajímavé nápady, ale často jim chybí něco, na co bych si za měsíc vzpomněl a řek bych si, že natočení toho filmu opravdu za něco stálo. Všecko jsou to takové průměrné dojáky s dobrými nápady, klasickým Nicolasem, ale průměrným zpracováním. Zmrzlá zem mohla být skvělý, atmosférický thriller. Nedávno jsem viděl Zmizení a to bylo přesně takové. Napětí nemělo chybu po celé dvě a půl hodiny. Tady ale celou hodinu a půl chybělo. Jediná opravdu zajímavá scéna se dostavila na konci filmu, kdy jsem zjistil, že vše je podle pravdy. Proto také nakonec tři hvězdy. (Malarkey) 3*

Při sledování filmu jsem měl dojem, jako kdyby scénář psali obyvatelé Hovadova. V první třetině jsem se absolutně neorientoval v časových rovinách, nepochopil jsem jak Cindy Robertovi utekla (není spoiler, neboj se ) a vůbec, Cindy se chovala jak kráví vládkyně. Ono teda ani to policejní vyšetřování nebylo zrovna z výstavy inteligentních. Filmu nemůžu upřít docela vydařenou atmosféru, herci taky nejsou špatný, ale když je příběh natočen v duchu písně "blbství sem, blbství tam, nám už je to všechno jedno, nám už je to fuk." těžko z toho můžu být pif paf. (Enšpígl) 3*

Jak Cage, tak Cusack na mě působí jako alergen i při sólovém účinkování (dokonce jsou tak houževnatí, že přinášejí pylovou sezónu dvanáct měsíců v roce), přesto jsem šel do zdravotního rizika a pustil si film, kde se vyskytují oba. Chyba. Nutno však říct, že ne jejich. Nicolas odhalí vrahovo modus operandi do patnácti minut a pak už jen s konstantním výrazem člověka, co nechápe, hledá usvědčující důkaz. Celkem to odpovídalo realitě honu na Roberta Hansena, potud tedy vše v pořádku. Nicméně aljašské prostředí, či vývoj příběhu svedly reminiscence na Insomnii a to přineslo dvě zásadní „ale“, které jsou zároveň spojenými nádobami. Scott Walker není Christopher Nolan a zatímco Pacino se svědomím napuštěným kofeinem nemohl zamhouřit oko, stereotypně natočená Zmrzlá země ve vás spíše probudí příznaky narkolepsie.. (Gilmour93) 2*

VELKÁ RECENZE
Nikdo z nás s tím už nepočítal, takže to přišlo trošku nečekaně. Nicolas Cage ukázal, že umí zahrát i role, v nichž nevypadá jako člověk, jenž zrovna bojuje s epileptickým záchvatem. Jeho zkušený detektiv v civilním thrilleru The Frozen Ground je ovšem asi jediným překvapením, které tenhle film nabízí.
Rozhodně se nedá říct, že by šlo o nějaký průšvih, ovšem režisér Scott Walker se rozhodl pojmout příběh o honu na nejslavnějšího sériového vraha Aljašky realisticky a civilně. Chybí tu překvapení, od začátku víme, že John Cusack občas sebere na ulici nějakou tu štětuli, chvilku si s ní doma hraje a pak jí odveze do divočiny a tam se jí zbaví. A přibližně tak od patnácté minuty to vědí i policisté.
The Frozen Ground je do velké míry o tom, že Nicolas Cage a jeho parťák (Dean Norris z Breaking Bad) chodí mezi prostitutkami, hledají mizerně hrající Vanessu Hudgens a pokoušejí se sehnat důkaz, který by dostal za mříže vraždícího magora. Není to moc napínavé a bohužel ani moc zajímavé. Walker zkrátka vyloží všechny karty na stůl dlouho před polovinou a pak už se jen čeká na to, kdy a jak se povede strážcům zákona je srovnat tak, aby mohli poslat lumpa před soud. The Frozen Ground jako detektivka moc nefunguje, protože tu v podstatě není po čem pátrat. Možná to působí realisticky, ale bohužel i nudně.
Walker to naštěstí asi tušil, a tak absenci thrillerového napětí nahradil pokusem o větší psychologickou hloubku postav. Cage je jako policajt, který ví, že má jednu jedinou šanci, jak dostat sériového vraha před soud, velmi dobrý. To odhodlání i důvody, proč si pustí jedinou svědkyni k tělu víc, než by možná bylo dobré, mu člověk zkrátka věří. A potěší fakt, že pořád ještě umí zahrát úplně obyčejného chlapa. John Cusack jako jeho protivník ovšem nic nadprůměrného nepředvádí.
Největší problém je však celá dějová linka se svědkyní/prostitutkou, které se povedlo utéct před vlastní smrtí a teď je z toho psychicky na kaši a navíc jí nahání pasák 50 Cent (má dlouhé vlasy a vypadá velmi legračně). Nudí a vlastně působí úplně zbytečně. K téhle ťapině si člověk dost těžko buduje nějaký pozitivní vztah, protože tvůrci nikdy pořádně neprozradí, co ji na ulici přivedlo a proč bychom ji měli litovat. Kdyby jí Cusack ustřelil na začátku kebuli, všem by to prospělo.
Celkově jde o film, který neurazí, ale ani nenadchne. Je vidět, že peněz na natáčení moc nebylo a že nebýt pár zvučnějších jmen, nejspíš by příběh vraha Roberta Hansena zamířil rovnou do televize. A zapadl by i tam. Efektní záběry na zasněženou pustinu i zaflusané a ne příliš přátelské Anchorage působí docela mrazivě a spolu s umírněným Cagem dělají z The Frozen Ground neurážející podívanou. Mohlo to však být mnohem lepší a bez ohledu na to, jestli by se Walker rozhodl vsadit víc na postavy a lepší herce, nebo na akční a thrillerovou stránku věci. Takhle je to tak napůl.

DABING
1.DABING (DVD (jako Území mrazu))
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Nicolas Cage (Jack Halcombe), Aleš Procházka - John Cusack (Robert Hansen), Terezie Taberyová - Vanessa Anne Hudgens (Cindy Paulsonová), Dana Černá - Radha Mitchell (Allie Halcombe), Miroslav Hanuš - Kurt Fuller (Pat Clives), Tomáš Juřička - Dean Norris (Lyle Haugsven), Ladislav Cigánek - Curtis "50 Cent" Jackson (Pimp Clate Johnson), Jakub Saic, Otto Rošetzký, René Slováčková, Veronika Mudrová, Lumír Olšovský, Svatopluk Schuller, Petra Jindrová
Překlad: Lidmila Hrůzová
Zvuk: Michal Čiernik, Matěj Večeřa
Produkce: Markéta Kratochvílová
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Vyrobila Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové, Studio Budíkov v roce 2013

2.DABING (Nova (jako Zamrzlá zem))
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Nicolas Cage (Jack Halcombe), Jolana Smyčková - Radha Mitchell (Allie Halcombeová), Filip Čáp - John Cusack (Robert Hansen), Ivana Korolová - Vanessa Hudgens (Cindy Paulsonová), Pavel Vondra - Curtis "50 Cent" Jackson (Pimp Clate Johnson), Jakub Saic - Brad William Henke (Carl Galenski), Ludvík Král - Dean Norris (seržant Lyle Haugsven), Pavel Šrom - Kevin Dunn (kapitán Bob Jent), Bohuslav Kalva - Kurt Fuller (D.A. Pat Clives), Terezie Taberyová - Gia Mantegna (Debbie Petersová), Jiří Ployhar - Brett Baker (kapitán Pat Casnick), Marcel Vašinka - Michael McGrady (detektiv John Gentile), Jaroslav Horák - Tom Skore (Dr. Dan Rodgers), Miloš Vávra - Ron Holmstrom (právník Mike Rule), Anna Suchánková
Překlad: Lidmila Hrůzová
Dialogy: Veronika Veselá
Zvuk: Michal Závěrka
Produkce: Martin Odehnal, Tereza Pelíšková
Režie: Miroslav Walter
České znění ve studiu AudioTech vyrobila Cet 21 s.r.o. v roce 2015

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 23.8.2013 Lionsgate US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 13.11.2013 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 13.11.2013 Magic Box

Tržby celkem - $ 5 600 000
Náklady (Rozpočet) - $ 19 200 000
 
Tvůrci a herci
Scott Walker (Režie), Remington Chase (Produkce), Randall Emmett (Produkce), Jane Fleming (Produkce), Mark Ordesky (Produkce), Jeff Rice (Produkce), Lorne Balfe (Hudba), Patrick Murguia (Kamera), Sarah Boyd (Střih), Anne McCarthy (Casting), Kellie Roy (Casting), Clark Hunter (Scénografie), Lynn Falconer (Kostýmy), David Barber (Zvuk), Troy Breeding (Masky), Scott Walker (Scénář), Nicolas Cage (Herec), John Cusack (Herec), Vanessa Hudgens (Herec), Radha Mitchell (Herec), Jodi Lyn O'Keefe (Herec), Curtis "50 Cent" Jackson (Herec), Dean Norris (Herec), Kevin Dunn (Herec), Katherine LaNasa (Herec), Gia Mantegna (Herec), Bostin Christopher (Herec), Brad William Henke (Herec), Matt Gerald (Herec), Ryan O'Nan (Herec), Michael McGrady (Herec), Kurt Fuller (Herec)
 
2013/101/USA/Životopisný, Historický, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Nicolas Cage zde hraje policejního úředníka, který se snaží zatknout Johna Cusacka. Ve filmu Con Air (1997) role byly obrácené a Cusack se snažil zatknout Cage.
- Lietadlo typu Piper PA-18 Super Cub, ktoré vo filme používa Robert Hansen (John Cusack), je totožné s tým, ktoré v skutočnosti vrah vlastnil.
- Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na Aljaške, predovšetkým v najväčšom meste Anchorage.
- Po filmu Con Air (1997) se jedná o druhou spolupráci hereckého dua Nicolas Cage a John Cusack. Po filmech 60 sekund (2000) a World Trade Center (2006) pak dokonce o třetí pro Nicolase Cage a Brada Williama Henka
 
Odkazy: