Univerzální voják / Universal Soldier (1992/103/USA/Sci-Fi, Akční, Drama) 65%

25.02.2022 03:55
JEDNOU VĚTOU
„Víc než RoboCop, víc než Terminátor - Univerzální voják. Jean-Claude Van Damme a Dolph Lundgren v hlavních rolích amerického akčního filmu.“

OBSAH
Při masakru vietnamské vesnice se americký voják Luc dostává do konfliktu se šíleným seržantem Scottem. Oba muži se navzájem zabijí... O třiadvacet let později se na scéně objevují znovu jako příslušníci speciálního protiteroristického komanda - univerzální vojáci. Zvláštní oddělení ministerstva obrany z jejich těl vyvinulo nezničitelné stroje na zabíjení. Při záchranné akci v útrobách mamutí přehrady ohrožované teroristy se Lucovi začnou vynořovat vzpomínky na jeho minulý život. Vymkne se kontrole svých tvůrců a dává se na útěk, ve kterém mu pomáhá mladá novinářka Veronika. Nejzuřivějším pronásledovatelem prchající dvojice se stává krví posedlý Scott. Nemilosrdně ničí vše, co se mu postaví do cesty. K rozhodujícímu souboji na život a na smrt se schyluje na farmě Lucových rodičů, kteří nemohou uvěřit tomu, že jejich syn vstal z mrtvých...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Kdysi jsem četl jednu kritiku v Ikarii (může to být tak deset let zpátky) o filmu s Dolfiem Temný anděl a zároveň od stejnýho autora kritiku na VanDammovku Cyborg. Ten autor se tam potom rozepisoval o tom, že možná když příště dají dohromady nějakou SF zápletku, akčnost a lundgrena s Jeanem dohromady, třeba jim pak konečně vyjde pořádnej koktejl, kterej by mohli divákovi naservírovat. Ten autor to myslel v tom horším smyslu. Ale já si na jeho kritiku vzpomněl o pár let později, když jsem viděl Univerzálního vojáka. A musel jsem mu dát za pravdu, ovšem v tom lepším smyslu. Myslím, že je to druhý nejlepší film Jeana (po Timecopovi a třetí je dvojitý úder) a nejlepší film Lundgrena (s trochou odvahy a zavřenýma očima i u sousedů by se za jeho druhej nejlepší dal považovat Johny Mnemonic). Tady je přesně to vyvážení akce a rychlýho děje. A vsadím se, že na tom má velkou zásluhu i Emmerich, kterej se zatím ještě nenaučil příliš patosu a americkýmu hrdinství. Tenhle filmeček opravdu ujde, navíc když ani jeden z hlavních hrdinů zde nemusí ani předstírat, že hraje už jen proto, že vojáci nemají žádné city ani pocity. A hraní za ně oběhá Ally Walkerová. Takže dobrej film a rozhodně nezkažená šance na kvalitní znovurozjezd kariér, kterej se však nezdařil, i když z tohoto úspěchu oba pánové žijí a točí dodnes. (monolog)

To lepší z JCVD a DL, přesto na mě Emmerichova akční pohádka působí jako až příliš točená na efekt. Mrtví vojáci udržovaní v provozuschopném stavu neustálým podchlazováním a vymýváním mozku fungují lehce originálně do té doby, kdy na jednoho strojově přesného jedince zabrnkají emoce a vzpomínky. Nastává tak čas pro klasický a ničím překvapující kousek, kdy prchá (s „krásnou“ ženou samozřejmě) před přesilou, vše efektně vybuchuje, řinčí a krvácí a ještě zbude čas na lehkou romantiku. Když sci-fi s Van Dammem, raději sáhnu po ultra béčku Cyborg. Scénář bez důvtipu bych ještě chápal, ale Emmerich tu působí utahaně, klame diváka, který je v očekávání, nakonec ale neumí překvapit. Tři hvězdy ano, nějaké nadšení z béčkové akční podívané nikoliv!! (castor) 3*

Němec Roland Emmerich, trvale etablovaný v USA, si nemohl ke svému americkému debutu vybrat lépe. Dvojice Van Damme & Lundgren k sobě pasuje jako ulitá a scénář jim dává dostatečný prostor k rozehrání akčních orgií. Kašlat na logiku scénáře nebo nízkou propracovanost charakterů postav. Tohle je akční film a tady především dostává prostor nekončící akce. Van Damme s Lundgrenem si hned po super úvodu ve vietnamské džungli, kdy se navzájem zabijí, jdou tak vytrvale po krku, až akční divák prostě musí být nadšen. Oba borci se nešetří, Emmerich kupí jednu akci za druhou, vizuálně je to nabité a závěrečné finální zúčtování rovněž stojí za to. Jeden z nejvýraznějších akčních filmů 90. let. 80% (kingik) 4*

OLDIES FILMU
Pořád se nemůžu zbavit pocitu, že po skvělém JCVD na Van Dammeovy světlejší zítřky čekáme naprosto zbytečně. Ne snad proto, že by s ním nějaký film (jako třeba, ehm, Expendables) nemohl být naprostý nářez, ale ono se není do čeho vracet. I když se podíváme na jeho nejznámější fláky, pořád jsou to béčka jak poleno (i v případě Emmericha, snad fanoušky neurazím). Samozřejmě to říkám jako někdo, koho éra jeho největších hitů naprosto minula... přesto bych ho ale sám v nějakém pořádném výplachu moc rád viděl. Návrat k Univerzálnímu vojákovi alespoň formou oldie mi proto dělá ohromnou radost a troufnu si říct, že nebudu jediný. Nejen že je to jeden z Van Dammeových nejdůležitějších filmů, má hlavně naprosto nařachaný trailer, kterému bych před těmi lety (nebýt ještě malé střevo) v klidu napálil plný počet hvězdiček. Co na tom, že chronologicky víceméně odvypráví celý film. Tahle ukázka má skvělé oldschoolové tempo, žádné slabé chvilky a hlavně v ní zvedají nohy do vzduchu univerzální vojáčci s HUD displejem jak ze hry na tři-osm-šestku. Co by se na tom mohlo člověku nelíbit?

VELKÁ RECENZE
Americký sci-fi thriller o nenávisti silnější než smrt a komandu vojáků až příliš živých na to, že jsou po smrti. S hrdinou akčního příběhu, vojínem Lucem Devreuxem, se poprvé setkáte ve Vietnamské džungli roku 1969, kdy se marně pokoušel zastavit vraždícího maniaka seržanta Scotta. Poté, co se oba muži navzájem zastřelí, jsou jejich těla zmražena a převezena na neznámé místo. Znovu se s Lucem setkáme o dvacet let později, kdy je jako člen komanda Univezálních vojáků - znovu oživených mrtvých bojovníku s nadlidskými schopnostmi - nasazen proti teroristům na hrázi přehrady McKinley. Během akce se mu však vrátí několik vzpomínek na předchozí existenci a když Scott zastřelí kameramana Hueye, instinktivně ochrání reportérku Veroniku a společně s ní se dá na útěk. Velitel komanda, plukovník Perry, přikáže svým neživým vojákům uprchlíky pronásledovat.
 Ohromnou reklamu tomuto snímku už dělal fakt, že se tu před kamerou sešli dvě věhlasné ikony akčního filmu. To se do této doby ještě nestalo. Příběh se staromódně zabývá umělou bytostí, i když v tomto případě jinak. Nejedná se o androidy, kyborgy, či jiná robotická stvoření. A pochopitelně dle zavedené šablony o zbouření některých z nich. Obou protagonistům to tu šlape dobře a výborně se doplňují. Při první jejich akci na přehradě se mi sice zdá, že vzpomínkové procitnutí Van Dammeovi postavy je po dějové stránce hodně brzy, ale jinak není co vytknout. Vše se odehrává podle zavedeného standartu 90. let. Je to akční, zábavné a pro fanoušky Van Damma a Lundgrena dvojnásobně potěšující. P.S. Dějově není dořešeno obvinění televizní reportérky z vraždy svého kolegy. Že by otevřená vrátka pro možné pokračování?

DABING
1.DABING (VHS, Nova (ČNTS), Markíza)
V českém znění: Libor Hruška - Dolph Lundgren (Andrew Scott / GR13), Vlasta Žehrová - Ally Walker (Veronica Robertsová), Martin Velda - Jean-Claude Van Damme (Luc Deveraux / GR44), Pavel Šrom - Joseph Malone (Huey Taylor) + Bradford Bancroft (Powell), Eva Spoustová - Joanne Baron (servírka Brenda), Bedřich Šetena - Ed O'Ross (plukovník Perry) + Robert Trebor (majitel motelu) + Rance Howard (John Devreux) + Jerry Orbach (Dr. Christopher Gregor), Ivan Richter - Leon Rippy (Woodward) a Petr Skarke - Monty Laird (pumpař) + (titulky)
Překlad: František Fuka
Zvuk: Petr Skalský
Produkce: Petr Skarke
Režie českého znění: Petr Šícha
Vyrobila: společnost Smrček Production ve studiu Smart Video Film pro Guild Home Video, 1993

2.DABING (Nova, Prima, DVD, Blu-Ray)
V českém znění: Stanislava Jachnická - Ally Walker (Veronica Robertsová), Jan Šťastný - Jean-Claude Van Damme (Luc Deveraux / GR44), Pavel Soukup - Dolph Lundgren (Andrew Scott / GR13), Petr Oliva - Ed O'Ross (plukovník Perry), Rudolf Kubík - Tico Wells (Garth) + Mark Hanson (voják ve Vietnamu) + Floyd Goodat (voják s bodákem), Jiří Hromada - Leon Rippy (Woodward), Libor Terš - Duane Davis (vojenský důstojník ve Vietnamu) + Ned Bellamy (agent FBI) + Robert Trebor (majitel motela) + Michael Jai White (voják) + Ralph Moeller (GR76) + Al Wyatt Jr. (místní obyvatel), Zdeněk Maryška - Jerry Orbach (Dr. Christopher Gregor) + Thomas Rosales (Wagner) + Richard Nixon (prezident Richard Nixon) + Allan Graf (kuchař Hank) + (titulky), Marek Libert - Joseph Malone (Huey Taylor) + Dave Efron (řidič nákladního auta), Otto Rošetzký - Michael Winther (technik) + Raymond Rivera (doktor) + Rhino Michaels / Myron L. Lapka (řidiči nákladních aut), Lumír Olšovský - Gene Davis (poručík) + Tanner Gill (maskovaný střelec) + Paul Raczkowski (briefingový důstojník), Vladimír Kudla - Drew Snyder (Charles), Dalimil Klapka - Monty Laird (pumpař) + Rance Howard (John Devreux), Helena Brabcová - Lupe Ontiveros (Gregorova služebná) + Leilani Jones (reportérka na Hooverové přehradě), Lucie Kožinová - Joanne Baron (servírka Brenda), Radka Fidlerová - Lilyan Chauvin (paní Devreuxová) + Jill Jaress (členka televizních zpráv), Petr Gelnar - Billy D. Lucas (rváč), Anna Suchánková - Trini Tran (vietnamská holka), Bohumil Švarc ml. - Tai Thai (vietnamský kluk) + Daniel Demorest (rádio operátor)
Překlad: Ivan Němeček
Zvuk: Jaroslav Novák
Produkce: Jaromír Šindelář
Dialogy a režie českého znění: Michal Pavlík
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro CET 21, spol. s r.o. v roce 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 6.11.1992
Premiéra USA: 10.7.1992 TriStar Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.6.1993 (VHS) Bonton Home Video, 25.4.2005 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.4.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 14.12.2011 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 2 257 314
Tržby celkem - $ 36 299 898
Návštěvnost v ČR 144 135
Náklady (Rozpočet) - $ 23 000 000

BONUSY DVD
• Alternativní konec
• Zbraně, vlohy a bojové stroje: Jak se točil Universální voják
• Příběh dvou titánů
 
ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.35:1
český DTS-HD Master Audio 5.1, anglický DTS-HD Master Audio 5.1,
české
 
FILMY V SÉRII
Univerzální voják (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/univerzalni-vojak-universal-soldier-1992-103-usa-sci-fi-akcni-drama-65/
USA, Sci-Fi / Akční, 1992
Režie: Roland Emmerich, Hrají: Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren

Univerzální voják: Zpět v akci gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/univerzalni-vojak-zpet-v-akci-univerzalni-vojak-zpet-v-akci-1999-79-usa-sci-fi-akcni-24/
USA, Sci-Fi / Akční, 1999
Režie: Mic Rodgers, Hrají: Jean-Claude Van Damme, Michael Jai White

Univerzální voják III: Znovuzrození (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/univerzalni-vojak-iii-znovuzrozeni-universal-soldier-regeneration-2009-98-usa-sci-fi-akcni-dobrodruzny-thriller-49/
USA, Sci-Fi / Akční, 2009
Režie: John Hyams, Hrají: Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren

Univerzální voják 4: Odplata gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/univerzalni-vojak-4-odplata-universal-soldier-day-of-reckoning-2012-104-usa-sci-fi-akcni-thriller-44/
USA, Sci-Fi / Akční, (2012)
Režie: John Hyams, Hrají: Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren
 
Tvůrci a herci
Roland Emmerich (Režie), Joel B. Michaels (Produkce), Allen Shapiro (Produkce), Christopher Franke (Hudba), Karl Walter Lindenlaub (Kamera), Michael J. Duthie (Střih), Annette Benson (Casting), Penny Perry (Casting), Holger Gross (Scénografie), Joseph A. Porro (Kostýmy), Dean Devlin (Scénář), Jean-Claude Van Damme (Herec), Dolph Lundgren (Herec), Ally Walker (Herec), Ed O'Ross (Herec), Jerry Orbach (Herec), Leon Rippy (Herec), Ralf Moeller (Herec), Drew Snyder (Herec), Tommy 'Tiny' Lister (Herec), Eric Norris (Herec), Simon Rhee (Herec), Lilyan Chauvin (Herec), Lupe Ontiveros (Herec), Ned Bellamy (Herec), Shane Dixon (Herec), Michael Jai White (Herec), Kamel Krifa (Herec), Joanne Baron (Herec), Kristopher Van Varenberg (Herec), Rance Howard (Herec), Thomas Rosales Jr. (Herec), Gene Davis (Herec)
 
1992/103/USA/Sci-Fi, Akční, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Bizarní, jakoby nafouknuté letadlo, kterým se tým univerzálních vojáků s celým svým kamionem přepravuje, je upravený Boeing 377 Stratocruiser, konkrétně verze "Mini Guppy" z roku 1967. Vznikla přestavbou dopravního latadla na nákladní variantu pro velké objemy. Letadlo nosilo těžké náklady až do roku 1995, kdy bylo předáno muzeu. Krom Mini Guppy vznikly ještě větší "Pregrant Guppy" a obří "Super Guppy" pro americký vesmírný program.
- Jedná se o poslední film, který byl zaznamenán v CDS. V roce uvedení snímku – 1992 - byl vynalezen DTS, který právě CDS nahradil.
- Mladý vietnamský pár, který spatří Luc Deveraux (Jean-Claude Van Damme) při akci na Hooverově přehradě, je stejný pár, hraný stejnými herci, ze začátku filmu, odehrávající se ve Vietnamu.
- Tři z univerzálních vojáků, kteří by měli ve filmu být američané, hrají zahraniční herci. Jsou jimi Belgičan (Jean-Claude Van Damme), Švéd (Dolph Lundgren) a Němec (Ralf Moeller).
- Na filmovém festivalu v Cannes, kde měl snímek premiéru, se do sebe pustili Van Damme a Dolph Lungren. Slovní hádka se málem proměnila ve rvačku. Lungren pak na svých stránkám napsal, že se jednalo o reklamní kampaň.
- Prvá verzia scenára bola nazvaná "Crystal Knights" ("Krištáľoví rytieri").
- Speciální edice DVD obsahuje alternativní konec.
- Roli mladého Luca Deverauxa ztvárnil Van Dammův Syn Kristopher Van Varenberg.
- Z rozpočtu 23 milionů amerických dolarů činil Van Dammův honorář 1 milion.
- Film mal pôvodne režírovať Andrew Davis.
- Počet mrtvých ve filmu je 47.
 
Odkazy