Umění boje / The Art of War (2000/117/USA, Kanada/Akční, Thriller) 53%

17.10.2021 13:31
JEDNOU VĚTOU
„Wesley Snipes zabíjí lidi v zájmu světového míru“

OBSAH
Tajný agent Shaw (Wesley Snipes), pracující pro generálního tajemníka OSN, žije ve světe lží a intrik, kde nic není takové, jak vypadá, a kde smrt číhá za každým rohem. V momentě, kdy se jisté síly snaží překazit rokování mezi Spojenými národy a Čínou, je právě Shaw jednou z posledních nadějí. Jedině on může včas zasáhnout a zabránit diskreditaci OSN. Ve vodách nedaleko pobřeží Floridy se objeví loď s mrtvolami 500 Vietnamců. Je to loď Spojených národů. Tlak na rezignaci generálního tajemníka vzrůstá, když je mu doručena videokazeta, která naznačuje jeho účast na vražedném spiknutí. Shaw a jeho nadřízená Hooksová (Anne Archerová) předpokládají, že za vším stojí čínský velvyslanec Spojených národů Wong, ale brzy zjistí, že ten také hledá pravdu. Na jednom večírku v New Yorku je však před očima stovky lidí zavražděn. Z vraždy je obviněn Shaw. Je uvězněn a jeho případu moc neprospěje, když ho osvobodí teroristé... Není nikdo, komu by se dalo věřit a zdá se, že každý hraje dvojí hru. Přátelé se mění v nepřátele a konečné drama přináší šokující odhalení.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tohle je béčko jako vyšitý a nic na to nezmění ani Wesley Snipes ani Donald Sutherland. Děj je jasnej hned od začátku a některý scény jsou tak snadno předvídatlný, že jsem je do puntíku uhád. Jediný na co se dá vcelku koukat jsou souboje, v těch se Snipes orinetuje velmi dobře, ale zase jsou trošku nerealistycký, tim myslim hlavně chováni v soubojích. Určitě je spousta lepších béčkových akčních filmů, ale jako film naodreagováni to je dobrý. (Shit) 3*

Béčko jak vyšité se všemi patřičnými negativy. Pochopím leckdy odfláklé efekty (omezený rozpočet) a lacinější scénář, ovšem akci mohli chlapci z choreografie skutečně lépe vypilovat. V kombinaci s hi-tech prvky tak celý tento holý akčňák nepůsobí zrovna přitažlivě, natožpak efektivně. Wesley a jeho nohy jsou značně nevyužity, o použití všech možných kamer a moderních vymožeností ani nemluvě. Závěr ala Matrix mi přišel v podstatě směšný a padlý na hlavu. Naprosto zazdil jakékoliv pomyšlení na sebemenší nádech realističnosti a aktuálnosti co se politického dění týče. (Kaka) 2*

Režisér Christian Duguay natočil akční pecku s prvky politického thrilleru s mým oblíbencem Wesley Snipesem. Docela mně znepokojilo zdejší hodnocení, protože 52% mi přijde opravdu málo. Akční scény jsou natočeny opravdu znamenitě a hlavně tedy závěrečné scéna. Souboj mezi Snipesem a Biehnem je opravdu luxuxní. Scénář má díry ale u akčního filmu se to dá nějak překousat. Možná co bych trochu ubral, tak je ta političnost, která dělá možná trochu zmatek, avšak dá se v tom vyznat. Výkon Wesleyeho Snipese je standartní a docela mně uspokojilo jeho bojové umění, které jsem doposud v takové míře neměl možnost a ani mně nejěk nenapadlo, že tento herec by ho mohl takto výborně ovládat. Velmi se mi líbila role Michaela Biehna, která byla vážně super a hlavně dobře zahrána. Tento film je celkem i vácnost, protože další Snipesovy počiny nebyla zdaleka takto dobré. SIlně nadprůměrný film a kdykoliv si ho rád připomenu. (Bauer) 4*

VELKÁ RECENZE
Tajný agent Shaw, pracující pro generálního tajemníka OSN, žije ve světe lží a intrik, kde nic není takové, jak vypadá, a kde smrt číhá za každým rohem. V momentě, kdy se jisté síly snaží překazit rokování mezi Spojenými národy a Čínou, je právě Shaw jednou z posledních nadějí. Jedině on může včas zasáhnout a zabránit diskreditaci OSN. Ve vodách nedaleko pobřeží Floridy se objeví loď s mrtvolami 500 Vietnamců. Je to loď Spojených národů. Tlak na rezignaci generálního tajemníka vzrůstá, když je mu doručena videokazeta, která naznačuje jeho účast na vražedném spiknutí. Shaw a jeho nadřízená Hooksová předpokládají, že za vším stojí čínský velvyslanec Spojených národů Wong, ale brzy zjistí, že ten také hledá pravdu. Na jednom večírku v New Yorku je však před očima stovky lidí zavražděn. Z vraždy je obviněn Shaw. Je uvězněn a jeho případu moc neprospěje, když ho osvobodí teroristé... Není nikdo, komu by se dalo věřit a zdá se, že každý hraje dvojí hru. Přátelé se mění v nepřátele a konečné drama přináší šokující odhalení.
"Všechno je to jen strategie a manipulace", uvedl tvůrce. "Kdybych chtěl prostřednictvím filmového plátna sdělit všechny jemnosti, musel bych celý příběh natáčet jako odraz v zrcadlech či ve vodě, tedy jakoby z druhé, nesprávné strany obrazu." Dugay se ocitl v nelehké pozici, neboť se snažil vypovědět dějově komplikovaný a jemně strukturovaný příběh co nejpřitažlivější formou, která by zaujala diváky od prvního do posledního záběru. "Můj film vypovídá o manipulaci, o tom, jak dostat lidi přesně tam, kde je chcete mít. Ja to jako když přenesete laboratorní krysu z jednoho místa na druhé. Přesně tak jsme to chtěli rozehrát i my. V tomto duchu film i končíme - poslední sekvence jsou situovány do chodeb budovy OSN.Svým způsobem po celou dobu manipulujeme i s diváky a právě to dodává mému filmu na jedinečnosti".
Wesley Snipes má narozdíl od soukmenovců kliku v tom, že na jeho filmy se dá koukat bez zbytečného nadávání. Umění boje splnilo vše, co jsem od něj očekával - klasickou zápletku, potrhlé konspirační teorie, nějakou tu akční scénu, vygradované finále s nějakým tím překvapením a poklidný konec. Wesleyho mám docela rád (kdyby nebylo třetího Bladea, vynechal bych slovíčko 'docela';), tímto filmem se jeho status nezměnil

O FILMU
"Všechno je to jen strategie a manipulace", uvedl tvůrce. "Kdybych chtěl prostřednictvím filmového plátna sdělit všechny jemnosti, musel bych celý příběh natáčet jako odraz v zrcadlech či ve vodě, tedy jakoby z druhé, nesprávné strany obrazu." Dugay se ocitl v nelehké pozici, neboť se snažil vypovědět dějově komplikovaný a jemně strukturovaný příběh co nejpřitažlivější formou, která by zaujala diváky od prvního do posledního záběru. "Můj film vypovídá o manipulaci, o tom, jak dostat lidi přesně tam, kde je chcete mít. Ja to jako když přenesete laboratorní krysu z jednoho místa na druhé. Přesně tak jsme to chtěli rozehrát i my. V tomto duchu film i končíme - poslední sekvence jsou situovány do chodeb budovy OSN.Svým způsobem po celou dobu manipulujeme i s diváky a právě to dodává mému filmu na jedinečnosti".

O OBSAZENÍ
K hereckému obsazení Christian Duguay uvedl :"Od samého začátku jsme usilovali o perfektní, inteligentní herecký tým, který by byl všestranný a bohatý svými možnostmi, což podle mého skutečně vyšlo. Vždyt je tu Wesley Snipes, Anne Archerová, Donald Sutherland, Michal Biehn a Maury Chaykinová, mám-li se zmínit alespoň o klíčových interpretech. Jsou to skutečně velcí herci a jejich talent dodává každé z postav nový aspekt, což je dáno i jejich vzájemnou interakcí. Je to určitě podmíněno i jejich odlišností. Vybírali jsme je se stejnou pečlivostí s jakou byly psány."
Například role Cappelly byla psána přímo pro Maury Chaykinovou, se kterou se Duguay setkal při natáčení seriálu o Johance z Arku. "Přijala jsem na filmu UMĚNÍ BOJE především kvůli němu", svěřila se herečka. "Při práci na Johance na mne udělal veliký dojem. Je jedním z mála režisérů, který je i při práci skutečným gentlemanem. Přitom je nesmírně talentovaný a skutečně zapálený pro všechno, co dělá ." O své postavě řekla : "Obvykle mě thrillery nepřitahují, ale ta má postava má v sobě stejný druh citlivosti, jaký v sobě nosím a navíc příběhu dodává - jako jediná - specifický humorný rozměr. I to mě zaujalo."
Donald Sutherland, který byl po léta v Hollywoodu "vyslancem" Kanady byl obsazen do role kanadského diplomata. "Postava generálního tajemníka OSN, kterou hraji", uvedl Donald Sutherland, se mi líbí i proto, že do jisté míry upozorňuje na odlišnou mentalitu Američanů a Kanaďanů. Prý mj. vyplývá i ze vztahu k hranici. Američané ji chápou jako daleký Západ a jejich hrdinou je vyděděnec společnosti. Pro nás je to daleký Sever a jeho hrdinou horský policista".
Sutherlandovým nápadem bylo obsadit do role šéfa bezpečnosti OSN ženu. Jméno Anne Archerové vyslovilo hned několik lidí. Je vynikající herečkou, je spolehlivá a působí dojmem, že má vždycky všechno pod kontrolou. Role ve filmu UMĚNÍ BOJE ji ukládá nikdy nevyložit všechny karty, s nimiž hraje. Z povzdálí a velice jemně řídí situace a navrhuje generálnímu tajemníkovi nezbytná opatření. Ale přesně ví, kdy se rychle stáhnout aby nevzbudila jeho nevoli. "Myslím si, že právě Eleanor Hooksová důsledně a bezchybně aplikuje strategii UMĚNÍ BOJE. Je to určitá forma infiltrace a aktivit, směřujících k rozpadu, aniž by se vyhlásila otevřeně válka," uvedla Archerová. "Někdy prostě nepotřebujete armádu ani tanky. Lze to zvládnout skrytější formou, což Eleanor velice dobře chápe a praktikuje. V zákulisí vždycky spolupracovala s CIA i s Národní bezpečnostní agenturou. Ovládá jejich praktiky a umí je vhodně aplikovat. Je to role, jakou byste ode mne asi nečekali."
Eleanor Hooksová by se ve své každodenní praxi neobešla bez sítě tajných agentů, které vede Shaw - tedy Wesley Snipes. "Jsme takovými pacifikátory," prohlásil. "Jsme ti chlapíci, co dělají práci, za kterou pak ti druzí sklízí vavříny. To jsme my a děláme, ať je to cokoliv. Odstraňujeme problémy a nebo je vytváříme. Jak je potřeba. UMĚNÍ BOJE je dramatičtější, myšlenkově hlubší a vyzrálejší. Proto se mi líbí role Shawa, protože i on je zralejší. Navíc má jeho osobnost spoustu zajímavých rysů. To není tuctový chlap z ulice, i když nebyl vychován v čistém, naleštěném prostředí. Je takovou pozoruhodnou charakterovou směsí. Přesvědčením buddhista, takže si udržuje nadhled a odmítá být stoupencem té, které strany. Jenže situace ho právě tentokrát donutí, aby se rozhodl, kam se postavit, přestože byl až dosud téměř extrémně nestranný. Pochází z Bronxu a dává mi možnost využít mé znalosti bojových umění."
Shawovým partnerem je Bly v interpretaci Michaela Biehna, což je zas trochu jiný typ. "Byli jsme jako bratři", komentoval svoji roli Biehn, "i když jsem tentokrát hrál postavu, která byla v předchozích filmech vlastní spíš jemu. Ztělesnil jsem tu hravější část našeho týmu, Bly všechno přijímá jako hru. On ale, víc než já, vnímá, že je to vysoká hra, která nás udržuje v pohybu. Hrajeme ji, protože je to příkaz či rozhodnutí vlády a ta pro ni má své politické důvody. Nezkoumáme je příliš, ale vnímáme to, co děláme jako šachový zápas, v němž se snažíme porazit nejen své nepřátele, ale i jeden druhého. Oba naši agenti ovládají "umění boje", aby svého protivníka především využili ve svůj vlastní prospěch".
Další klíčovou postavou příběhu o lsti a klamu je David Chang, bezohledný obchodník, kterého Shaw podezírá, že přímo iniciuje sabotáž dohody s Čínou. Cary-Hiroyuki Tagawa, který ho ztvárnil, jej charakterizoval slovy :"Je to hybrid. Je jedním z těch osamělých kovbojů, které opomíjí většina analýz, zkoumajících silné a slabé stránky protivníka. Uvázl v síti dvou zcela odlišných kultur, ale má velmi jasnou představu, která se vymyká každé z nich. Ví toho mnoho o Východě, odkud pochází, ale stejně důvěrně zná i Západ. Dokáže sklonit hlavu před oběma stranami, jen aby naplnil svůj cíl".
Střet Východu a Západu ztělesňuje i Marie Matiko. Hraje překladatelku OSN, která pomůže Shawovi odhalit, kdo stojí v pozadí celého komplotu. "Právě v Julii se zrcadlí silné i stinné stránky obou protichůdných světových stran a kultur," uvedla Matiko. "Navenek je Julie newyorčankou se vším všudy. Mluvou i zjevem, jenže já si uvědomila, že ji musím hrát jako děvče z Asie, protože tam sahají její kořeny. Vlastně i u mě se americké a asijské vlivy mísí."
Harmonogram pro vlastní realizaci byl limitován padesáti dny, což pro natočení dějově náročného thrilleru s množstvím speciálních efektů a akčních scén není mnoho. "Naši největší výhodou bylo," poznamenal režisér, "že jsme natáčeli v Montrealu. Znal jsem osobně každého člena realizačního týmu, protože odtud pocházím. Všichni byli mimořádně obětaví a byli si vědomi toho, že každý natáčecí den je pro ně výzvou, kterou nikdo z nás nemůže promarnit. Vzpomínám si, že zhruba v půlce jsem jim promítl hrubě sestřižený materiál. Dodalo jim to na motivaci . Celou dobu jsem měl pocit, že stojí za mnou a tvoří mi pevné zázemí." Pro UMĚNÍ BOJE bylo třeba digitální cestou vytvořit centrum Hong Kongu, což ztěžuje hereckou akci. Již úvodní scéna, v níž Shaw se musí dostat z davu lidí, oslovujících příchod Nového roku na střeše mrakodrapu, vyžadovalo skutečné choreografické mistrovství ze strany Jeffa Warda. Ten musel promyslet každý sebemenší pohyb, protože Wesley Snipes uniká celému kordonu bodyguardů. Ward ovšem s Wesley Snipesem spolupracuje již více než deset let. "Nacvičovali jsme společně nejrůznější druhy bojových umění, ale samozřejmě i nejrůznější kaskadérské triky. Zkoušeli jsme kde co," svěřil se Ward. "Wesley to má v sobě a nespoléhá se na dvojníka. Je velmi přizpůsobivý a mimořádně zručný."
Nejvíce pochval ovšem sklidil sám režisér. Anne Archerová na jeho adresu řekla :"Při filmech, jakým je např. UMĚNÍ BOJE myslím často na to, že nejhorší věcí je právě fyzická energie, kterou musí režisér disponovat, aby takříkajíc vůbec přežil. Především on je pod neustálým psychickým tlakem. Točí se celé dlouhé hodiny, což je samo o sobě stresující, ale on tomu stresu nepodléhal. Christian Duguay zůstával klidný i ve chvílích, kdy jsme bykli v časové tísni. Přesto dokázal vytěžit z každé scény to, co si předsevzal a vyžadoval. A právě tím se režiséři muži odlišují od režisérů chlapců". Donald Sutherland to shrnul slovy :"Christian má ruce, oči, nos a kameru, která je integrální součástí jeho těla i duše. To je skutečně výjimečná dispozice. V jeho případě nelze mluvit o nějakém režijním stylu. Jeho styl je součástí jeho osobnosti".
Christian Duguay, rodák z Montrealu, zahájil svoji režijní dráhu jako tvůrce televizního seeriálů (pro Francouzskou TV) o Vilému Tellovi. Řadu let strávil jako kameraman a jeho spolupráce s televizí mu nabídla cesty doslova do celého světa. Jeho zatím poslední spolupráce s televizí, pro níž režíroval seriál Johanka z Arku (Joan of Arck) mu získala popularitu stejně jako jeho filmy Scanners II a Scanners III, ale především jeho napínavý thriller Exploze (Live Wire), který nedávno uvedla Televize Nova. Pierci Brosnanovi v něm doslova předurčil novou kapitolu v jeho herecké filmografii, nazvanou James Bond. Christian Duguay je i vyhledávcaným tvůrcem reklam pro prestrižní firmy jakými jsou např. Coca-Cola, Yellow Pages či Labatt Blue Dry. UMĚNÍ BOJE zatím jeho slibnou filmografii uzavírá.

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: David Viktora - Wesley Snipes (Neil Shaw), Stanislav Šárský - Donald Sutherland (Douglas Thomas), Markéta Viktorová - Marie Matiko (Julia Fangová), František Strnad - Michael Biehn (Robert Bly), Alena Sasínová - Anne Archer (Eleanor Hooksová), Vítězslav Kryške - Cary-Hiroyuki Tagawa (David Chan), Apolena Veldová - Liliana Komorowska (Jana Nováková), Norbert Lichý - Maury Chaykin (Frank Capella), Dušan Škubal, Lucie Finková, Josef Vajda Novák, Vladimír Georgiev, Marek Holý, Tomáš Jirman (titulky) a další
Překlad: Jiří Kratochvíl
Zvuk: Tomáš Pokorný
Produkce: Dr. Vratislav Mareš
Úprava: Renata Vynikalová
Režie: Tomáš Jirman
Vyrobilo: Studio Echo pro Davay v roce 2001

2.DABING (FilmBox)
V českém znění: Libor Terš – Wesley Snipes (Neil Shaw), Pavel Soukup – Donald Sutherland (Douglas Thomas), Ladislav Cigánek – Michael Biehn (Robert Bly), Radovan Vaculík – Maury Chaykin, Cary-Hiroyuki Tagawa (Franklin Caparella, David Chan), Radek Hoppe – James Hong (velvyslanec Wu, titulky), Adéla Kubačáková, Jakub Saic, Pavel Vondra, Šárka Vondrová, Klára Šumanová, Otto Rošetzký, Martin Kubačák, Ivo Novák, Zdeňka Pecharová
Překlad: Hana Jiřičková
Úprava dialogů: Eva Bálková
Produkce: Andrea Bodnárová
Zvuk: Michal Kraus
Režie: Milan Soták
Vyrobilo: Studio Elight pro SPI International

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 15.3.2001
Premiéra USA: 25.8.2000 Warner Bros. US
Premiéra Kanada: 25.8.2000
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 862 587
Tržby celkem - $ 40 400 000
Návštěvnost v ČR 9 181
Náklady (Rozpočet) - $ 60 000 000

FILMY V SÉRII
Umění boje gastonrolinc.webnode.cz/news/umeni-boje-the-art-of-war-2000-117-usa-komedie-akcni-thriller-53/
Akční / Thriller, USA / Kanada, 2000
Režie: Christian Duguay, Hrají: Wesley Snipes, Anne Archer

Umění války: Zrada (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/umeni-valky-zrada-the-art-of-war-ii-betrayal-2008-103-kanada-akcni-thriller-41/
Akční / Thriller, Kanada, 2008
Režie: Josef Rusnak, Hrají: Wesley Snipes, Dexter Bell

Umění války 3: Odplata gastonrolinc.webnode.cz/news/umeni-valky-3-odplata-art-of-war-iii-retribution-2009-87-usa-akcni-thriller-35/
Akční / Thriller, USA, 2009
Režie: Gerry Lively, Hrají: Anthony 'Treach' Criss, Warren Derosa
 
Tvůrci a herci
Christian Duguay (Režie), Nicolas Clermont (Produkce), Ron Yuan (Produkce), Normand Corbeil (Hudba), Pierre Gill (Kamera), Michel Arcand (Střih), Rosina Bucci (Casting), Vera Miller (Casting), Nadia Rona (Casting), Anne Pritchard (Scénografie), Odette Gadoury (Kostýmy), Michel B. Bordeleau (Zvuk), Melissa Purino (Masky), Simon Barry (Scénář), Wayne Beach (Scénář), Wesley Snipes (Herec), Anne Archer (Herec), Maury Chaykin (Herec), Marie Matiko (Herec), Cary-Hiroyuki Tagawa (Herec), Michael Biehn (Herec), Donald Sutherland (Herec), Liliana Głąbczyńska (Herec), James Hong (Herec), Glen Chin (Herec), Michael Murphy (Herec), Frank Schorpion (Herec), Paul Hopkins (Herec), Yardly Kavanagh (Herec), Danny Blanco Hall (Herec), Ron Yuan (Herec), Jason Cavalier (Herec), Terry Simpson (Herec), Richard Jutras (Herec), Uni Park (Herec), Fernando Chien (Herec),
 
2000/117/USA, Kanada/Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- „Art of War“ neboli „Umění války“ je stará čínská kniha o vojenských strategiích sepsána slavným válečníkem Sun c'em.
- Sportovní auto, které hlavní hrdina (Wesley Snipes) vezme před nemocnicí, je Chevrolet Camaro z roku 1978. Limuzína, v níž hlavní hrdina přikáže své společnici svléct se do naha, je Cadillac Sedan DeVille z roku 1980.
 
Odkazy