Top Gun / Top Gun (1986/106/USA/Akční, Drama, Romantický) 68%

27.03.2018 12:49
JEDNOU VĚTOU
„Tom Cruise krotí americké stíhačky v jednom z nejúspěšnějších filmů 80. let.“

OBSAH
Mladí vojenští piloti Pete "Maverick" Mitchell a jeho kolega Goose jsou vysláni na pětitýdenní kurz do kalifornského Miramaru do školy pro elitní vojenské piloty, které se říká Top Gun. Maverick je na to hrdý a hodlá se stát nejlepším bojovým pilotem ve vojenském námořnictvu. Avšak jeho hazardérství není obdivováno, naopak mu působí mezi kolegy a nadřízenými potíže, protože Maverick porušuje pravidla a oficiální předpisy. Jeho instinkt je pro něho důležitější. Když však jeho kamarád Goose přijde při jednom zkušebním letu o život, začíná se Maverick měnit...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Je tomu už řada let, co jsem viděl Top Gun. Bylo tedy na čase po dlouhém a vyčepávajícím povídání uživatele Enšpígla se na tenhle film znovu podívat a zhodnotit, jestli je skutečně pravda to, co říká. Myslím si ale, že u jeho hodnocení je podstatná i doba, ve které ji viděl. Po pádu komančů, v eufórii a radosti. Top Gun v kině v ten moment musel být něco jako seslání dárku od Boha z nebe. A já to beru. Jen škoda, že já to takhle nevnímám. Každopádně frajer Tom Cruise a výborná muzika mluví za vše. Tony Scott vždycky moc dobře věděl, co chce natočit. Top Gun tak navždycky zůstane jeho nejupřímnějším filmem se vším všudy. A ta muzika, ta se ve světě nikdy neztratí. (Malarkey)

Takhle ve středu po obědě mě volala Petruška z Frankfurtu, že do Prahy přiletí kolem šesté večer a jestli můžu na večer vybrat dobrej film. Už jsem se chtěl pochlubit, že jsem vybral Čtyři vraždy stačí drahoušku, když v tom přišlo smrtící upřesnění " Něco hodně sladkého, z hezkýma klukama, ale aby si se mě u toho nenudil, Pavlíku. Jooo a Pajo ne aby si mě teď řekl, že to je přesně Rambo 3" . Jsem si říkal, že mě radši neposlala na afgánsko - pakistánské hranice vymlátit fousatý kluky z Al- Kajdy. Celej posedlej splnit další nesmyslnej ženskej rozmar jsem čuměl na tu mou filmotéku a říkal si pro sebe "ty vole, ty ženský na tom západě úplně divočej. Jako co mám vybrat, ty vole" No a najednou bum, přímo do ksichtu nápis TOP GUN. Bylo jasno. Film jsem viděl naposled asi před 15lety a živě jsem si vybavil vzpomínku jak jako -náctiletýho mě k sobě pozvala jedna spolužačka a pustila na pirátské VHS TOP GUN, jistě čekala jiný průběh návštěvy, ale říkejte to klukovi, který poprvé vidí americký stíhačky, pořádný frajery, krásnou herečku a slyší chytlavou hudbu. Od té doby se mnou nemluvila. Jelikož si Péťa vlastně o ten film řekla, neměl jsme obavy, že po skončení filmu se mnou přestane mluvit. Sotva zazněly úvodní tóny skladby Danger zone už jsem v tom zase lítal. Že je Top Gun agitkou ? No jasně a jak dobrá a povedená agitka to je. Zrovna před chvíli jsem běžel poslat přihlášku k americkým stiháčům, protože chci lítat vysokou rychlostí v oblacích, protože chci bejt taky tak správňáckej frajer jako Tom Cruis a protože si chci taky prožít lásku s krásnou instruktorkou. Jsou to moje klukovské sny a já se za ně nemám důvod před nikým stydět. Jo a jak jsem poznal, že jsem splnil další ženský rozmar ? Když Vám hraje k snídani Take my breath away, nemusím být ani přiliš chytrý, aby mě došlo, že tentokrát se se mnou další holka bavit nepřestane. (Enšpígl) 5*

Jedno z největších béček všech dob. Začal jsem si ho pořádně užívat až po Žhavých Výstřelech:). Až potom se vám začne zamlouvat mladý Cruise, mladý Kilmer, drsní piloti a ti všichni okolo. Ale jistotou zůstává podmanivá music, main theme počínaje a ploužákem roku Take My Breath Away konče. 60% a víc ani ránu z kanónu. (Gemini) 3*

VELKÁ RECENZE
ly jsou piloti na drink do baru. Mavericka zaujme žena, kterou se později snaží ohromit zpěvem písně „You've Lost That Loving Feeling", ale zatím neúspěšně. Další den se dozví, že ona žena je Charlotte „Charlie" Blackwood, astro fyzička a civilní instruktorka Topgunu. O Mavericka se začne zajímat, až když se dozví o jeho obráceném manévru s MiGem-28, kterým vyvrací americkou zpravodajskou informaci o možnostech tohoto letadla.
Během prvního tréninku Mavericku porazí instruktora poručíka Ricka „Jester" Heatherlyho. Maverick je za své bezohledné létání a porušování dohodnutých pravidel potrestán velitelem Mikem „Viper" Metcalfem. Maverickovým rivalem se stává kapitán Tom „Iceman" Kazansky, který rovněž považuje Maverickovo létání za nebezpečné. Charlie se také staví proti Maverickově agresivnímu způsobu létání, ale nakonec přiznává, že obdivuje to, jak létá a svou kritiku vynechává z závěrečné zprávy. Nedaří se ji udržet na uzdě své pocity k Maverickovi a mezi oběma začne romantický vztah.
Při jednom z tréningových letů Maverick opustí svého velitele Ricka „Hollywood" Nevena, aby mohl pronásledovat Mike „Viper" Metcalfa. Maverick je díky obratnosti Vipera vtažen do léčky a zasažen Jesterem. Tím velitel letu chtěl demonstrovat sílu týmové spolupráce v boji, nad osobní statečnosti.
Maverick a Iceman, nyní přímí rivalové v Topgun Trophy, pronásledují při tréningu letadlo typu A-4. Maverick tlačí Icemana, aby mu umožnil cíl sestřelit. Při této akci dojde k poruše motorů Maverickovy F-14, motory zhasnou a letadlo padá v nekontrolované rotaci do oceánu. Maverick a Goose se musí katapultovat. Při tomto manévru Goose narazí hlavou do skla kokpitu a umírá. Ve vodě Maverick drží v náručí mrtvé Goosovo tělo a čeká na záchrannou helikoptéru.
Při vyšetřování se dojde k závěru, že havárie nebyla zaviněna pilotem. Maverick je sice očištěn, ale sám sebe obviňuje z Goosovy smrti. Zcela ztrácí chuť k dalšímu létání. Charlie a ostatní se jej snaží utěšit, ale on sám zvažuje odchod do civilu. Jde si pro radu k Viperovi, který mu jen mezi čtyřma očima sdělí, že sloužil s jeho otcem Dukem Mitchellem na USS Oriskany, a že byl v oné letecké bitvě, ve kterém Duke zabit. Na rozdíl od oficiálních zpráv, které Duka Mitchella znevažují, Viper odhaluje Maverickovi utajované informace, které dokazují, že Duke Mitchell zemřel jako hrdina. Říká Maverickovi, že může uspět, pokud dokáže znovu získat zpět své sebevědomí. Maverick se rozhodne absolvovat Topgun, i když Iceman vyhraje celkové Top Gun Trophy.
Během oficiálního vyřazení kurzu, Viper k sobě zavolá absolventy školy, kdy jim předá rozkazy k nasazení do boje. Iceman, Hollywood a Maverick dostávají rozkaz, aby se ihned vrátili na na USS Enterprise, kdy mají zajistit leteckou podporu pro „krizovou situací“, kdy se poškozená loď dostala do nepřátelských vod.
Maverick a Merlin (Cougarův bývalý navigátor) jsou určeni jako záložní posádky na F-14. při následném vzdušném střetu s šesti MIGy dojde k sestřelení Hollywooda, Maverick je povolán do boje, ale při příletu k boji se stáhne a letí pryč. V dlani svírá Goosovy „psí známky", což jej přiměje letět zpět a zapojit se do boje. Vrací se k Icemanovi. V boji sestřelí tři MiGy, Iceman jednoho a další dva se dávají na ústup. Při jejich triumfálním návratu na USS Enterprise, se na na palubě setkává Iceman s Maverickem a navzájem si vyjádří vzájemný respekt.
Velení námořnictva nabídne Maverickovi zařazení dle svého uvážení, on si vybere vrátit se na Topgun, jako instruktor. V baru, někde v Miramaru, Maverick sedí a popíjí pivo, z vedlejší místnosti zazní z jukeboxu píseň „You've Lost That Loving Feeling". Maverick si vezme svou leteckou bundu a jde se podívat, kdo to pustil. Místnost je prázdná, když se otočí, stojí proti němu Charlie.
Top Gun je americký akčně-dramatický film z roku 1986, který režíroval Tony Scott, produkoval Don Simpson a Jerry Bruckheimer, ve spojení s Paramount Pictures. Je to první díl filmové série Top Gun. Scénář napsali Jim Cash a Jack Epps Jr., kteří byli inspirování článkem s názvem „Top Guns", který byl vydán v California magazine v roce 1983. Ve filmu hrají Tom Cruise, Kelly McGillis, Val Kilmer, Anthony Edwards a Tom Skerritt. Tom Cruise hraje poručíka Peta „Mavericka" Mitchella, mladého námořní pilota. On a jeho navigátor, nadporučík Nick „Goose" Bradshaw (Anthony Edwards) dostanou šanci trénovat v US Navy Fighter Weapons School na Naval Air Station Miramar v San Diegu v Kalifornii.
Top Gun byl do kin uveden 16. května 1986. Kritiky po jeho uvedení byly smíšené. Kritici především oceňovali akční záběry, efekty, vzdušné kaskadérské scény, nejvíce chvály získaly herecké výkony představitelů hlavních rolí, Toma Cruise a Kelly McGillis.
Za čtyři týdny po zahájení promítání, se počet kin, které film promítaly zvýšil o 45%. Při rozpočtu 15 miliónů USD film dosáhl tržby přes 356 miliónů USD. Film si v průběhu let udržel stálou popularitu, v roce 2013 byl nově vydán pro IMAX 3D. Film získal cenu Oscar za nejlepší píseň „Take My Breath Away" od skupiny Berlin.
V roce 2015 vybrala Knihovna Kongresu Spojených států tento film pro archivaci v Národním filmovém registru, jako „kulturně, historicky nebo esteticky významný“ film.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Rick Martin se vrací domů, do města Casper ve Wyomingu, ale pro svou pověst pistolníka, zde není vítán. Přesto má ve městě několik přátel, včetně maršála Bat Davise a majitele hotelu Jim O'Hara.
Když Rick navštíví hrob své matky, všimne si, že vedle jejího hrobu, je zcela nově vykopaný hrob, který označený jeho jménem. Zajde za maršálem a informuje jej, že je psanec. Jeho bývalý gang patnácti mužů, který vede Tom Quentin, je na cestě do města, aby si vzali to, co chtějí. Bat o tomto informuj městské zastupitelstvo. Navzdory tomu, že Rick chce ve městě zůstat a pomoct jeho obyvatelům, zastupitelstvo trvá na tom, aby do půlnoci opustil město.
Rick jede do ranče své bývalé milenky Laury Meadové, aby ji požádal o ruku a společně se přestěhovali se do Kalifornie. Také se dozví, že jeho matka byla podvedena, později zavražděna, aby její ranč získal jistý Judd. Po rvačce si Judd najme střelce Lema Suttera, který má přepadnout Ricka, ale to se nepovede a Lem je zabit. Judd vše svede na Ricka. Maršál Bat nemá jinou možnost, než Ricka zatknout a vsadit do vězení. Bat pokusí vystopovat Quentina, ale je zastřelen. Měšťané teď prosí Ricka o pomoc, protože jedině on je schopen zabít Quentina ve spravedlivém boji. Rickova milenka Laura zabije Judda, když se chystá Ricka střelit do zad. Rick a Laura se sbalí a odjedou spolu do Kalifornie.

Ocenění:
Academy Awards
1987 - Giorgio Moroder (Píseň)
1987 - Střih (nominace)
1987 - Mix zvuku (nominace)
1987 - Střih zvuku (nominace)

Golden Globes
1987 - Giorgio Moroder (Nejlepší originální píseň)
1987 - Harold Faltermeyer (Nejlepší hudba) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, Nova, Prima)
V českém znění: Gustav Bubník - Tom Cruise (Maverick), Dana Batulková - Kelly McGillis (Charlotte Blackwood), Zdeněk Podhůrský - Val Kilmer (Iceman), Jaroslav Kaňkovský - Tom Skerritt (Viper), Pavel Šrom - Anthony Edwards (Goose), Petr Pospíchal - Michael Ironside (Jester), Veronika Žilková - Meg Ryan (Carol Bradshaw), Michal Dlouhý - Rick Rossovich (Slider), David Prachař
Zvuk: Ivo Novák
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Alexandra Jeremičová
Režie: Zdeněk Gawlik
Vyrobilo: Studio Dabing AB Barrandov pro Hollywood Classic Entertainment 1993

2.DABING (ČT)
V českém znění: David Novotný - Tom Cruise (Maverick), Kateřina Brožová - Kelly McGillis (Charlotte Blackwood), Ladislav Potměšil - James Tolkan (Stinger), Pavel Zedníček - Tom Skerritt (Viper), Martin Zounar - Val Kilmer (Iceman), Filip Blažek - Anthony Edwards (Goose), Jaromír Meduna, Pavel Vondra, Ladislav Frej ml., Bohdan Tůma, Jan Vondráček, Svatopluk Schuller, Zdeněk Hruška, Jana Mařasová
Překlad a dialogy: Alena Fišerová
Zvuk: Zdeněk Hrubý
Střihová spolupráce: Jiří Šesták
Asistentka režie: Hana Somolová
Vedoucí výroby: Ivana Kupková
Režie: Elmar Kloss
Vyrobila: Česká televize 1998

3.DABING  (Nova)
V českém znění: Gustav Bubník - Tom Cruise (Maverick), René Slováčková - Kelly McGillis (Charlotte Blackwood), Lumír Olšovský - Val Kilmer (Iceman), Filip Švarc - Anthony Edwards (Goose), Zdeněk Mahdal - Tom Skerritt (Viper), Miroslava Součková - Meg Ryan (Carol Bradshaw), Libor Bouček - Rick Rossovich (Slider), Marek Libert - Whip Hubley (Hollywood), Petr Burian - Barry Tubb (Wolfman), Vladislav Beneš - Michael Ironside (Jester), Tomáš Karger, Jan Kalous - Clarence Gilyard Jr. (Sundown), Jana Walterová, Aleš Procházka
Překlad: Alena Fišerová
Zvuk: Milan Blažek
Produkce: Jaromír Šindelář
Dialogy a režie: Miroslav Saic
Vyrobila: Cet 21 s.r.o. v DW Agentuře v roce 2006

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 3.6.1992
Premiéra USA: 16.5.1986 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 17.1.2001 H.C.E
Poprvé na Blu-ray: 20.4.2009 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 282 436
Tržby celkem - $ 357 100 000
Návštěvnost v ČR 18 879
Náklady (Rozpočet) - $ 15 000 000
 
Tvůrci a herci
Tony Scott (Režie), Don Simpson (Produkce), Jerry Bruckheimer (Produkce), Harold Faltermeyer (Hudba), Jeffrey L. Kimball (Kamera), Chris Lebenzon (Střih), Billy Weber (Střih), Margery Simkin (Casting), John DeCuir Jr. (Scénografie), Bobbie Read (Kostýmy), James W. Tyson (Kostýmy), Cecelia Hall (Zvuk), George Watters II (Zvuk), Rick Sharp (Masky), Jim Cash (Scénář), Jack Epps Jr. (Scénář), Tom Cruise (Herec), Kelly McGillis (Herec), Val Kilmer (Herec), Anthony Edwards (Herec), Tom Skerritt (Herec), Michael Ironside (Herec), John Stockwell (Herec), Rick Rossovich (Herec), Tim Robbins (Herec), Clarence Gilyard Jr. (Herec), Whip Hubley (Herec), James Tolkan (Herec), Meg Ryan (Herec), Adrian Pasdar (Herec), Barry Tubb (Herec), Wendy Wells-Gunkel (Herec)
 
1986/106/USA/Akční, Drama, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) nosí hodinky značky ORFINA Porsche Design Chronograph.
- Ve filmu se měla objevit píseň "Reckless" od Judas Priest z jejich alba Turbo. Skupina jej však nakonec odmítla zapůjčit, protože se bála, že film bude propadák.
- Studio Paramount Pictures pověřilo společnost Grumman, výrobce stíhaček F-14, nainstalováním speciálních kamerových úchytů. To dovolilo filmařům použit reálné statické záběry z letu.
- Do role Vipera (Tom Skerritt) byl zvažován Jon Voight.
- Michael Ironside, představitel Jestera, byl tak přesvědčivý námořní důstojník, že si ho skuteční vojáci přítomní na natáčení pletli a na potkáni mu salutovali.
- Píseň "Take My Breath Away" od skupiny Berlin se měla původně objevit na soundtracku k filmu 9 a 1/2 týdne (1986).
- Film byl inspirován článkem, který vyšel v květnu 1983 v magazínu "California" a který pojednával o pilotní škole amerického námořnictva.
- Patrick Swayze, Emilio Estevez, Nicolas Cage, John Cusack, Matthew Broderick, Matthew Modine, Sean Penn, Michael J. Fox, Scott Baio a Tom Hanks, ti všechni odmítli roli Mavericka. Osloven byl také John Travolta, ale jeho agent požadoval příliš velký honorář. Další byli zvažováni Jim Carrey, Rob Lowe, Eric Stoltz, Robert Downey Jr. a Charlie Sheen, ale nabídku nedostali. Sheen si pak o 5 let později zahrál v komedii Žhavé výstřely (1991), která snímek paroduje.
- Mnoho pilotů ve filmu bylo zmíněno jen pod přezdívkou. Za nickem Hollywood se skrývalo jméno Rick Neven (Whip Hubley), Wolfman byl Leonard Wolfe (Barry Tubb), Slider byl Ron Kerner (Rick Rossovich), Cougar se říkalo Billu Cortellovi (John Stockwell) a Merlin byl Sam Wells (Tim Robbins).
 
Odkazy