Tomb Raider / Tomb Raider (2018/119/USA, Velká Británie/Akční, Dobrodružný) 67%

29.11.2021 20:48
JEDNOU VĚTOU
„Archeoložka Lara Croft se vrací a vydává se po stopách otce hledat legendární hrobku na mýtickém ostrově někde poblíž japonského pobřeží, kde začíná boj o přežití."

OBSAH
Laře Croft (Alicia Vikander) je 21 let a právě zdědila obrovské obchodní impérium. Její otec, bohatý šlechtic a známý dobrodruh, Lord Richard Croft (Dominic West), zmizel beze stopy před sedmi lety, když byla ještě dítě. Od té doby se marně snaží najít nějaký smysl svého života. Když si přečte záhadný vzkaz, který jí otec zanechal, rozhodne se opustit Londýn a vyrazit do neznáma, aby přišla na to, co se jejímu otci doopravdy stalo. Vydá se po jeho stopách hledat legendární hrobku na mýtickém ostrově někde poblíž japonského pobřeží. Tato mise ale nebude jednoduchá – už jen dostat se na záhadný ostrov stojí Laru velké úsilí. Loď, která ji měla dopravit na pevninu ztroskotá v silné bouři a Lara se ocitá sama uprostřed neznáma, vybavená jen ostrým nožem, pevnou vírou a vlastní tvrdohlavostí. Pokud se jí podaří překonat své vlastní limity a přežít toto nebezpečné dobrodružství, stane se z ní skutečný Tomb Raider.(Forum Film CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Na původní Tomb Raider s Angie vzpomínám dodnes. Vzpomínám na dobu, kdy jsem Tomb Raider mastil na starém Pentiu a vzpomínám i na dobu, kdy jsem do kina začínal chodit sám. První film, u kterého mi rodiče vložili důvěru, byl totiž právě Tomb Raider. Na rozdíl od Angie ale Alicia Vikander není úplně Lara Croft. Jako přiblížila se restartované sérii, ale i když je super kost, tak to prostě není ono. Příběh a akce byla fajn, ale celou dobu jsem měl pocit, že tomu prostě něco chybí. Něco kvůli čemu bych měl důvod si říct, že tohle je povedený dobrodrůžo. Filmy s Angie jsou prostě lepší a zábavnější, i když zároveň hloupější a ujetější. (Malarkey) 3*

Zábavná a jednoduchá podívaná, která ze začátku možná zbytečně zdržuje, na ostrově trochu neví, zda chce pouze opakovat/citovat hru nebo jít vlastním směrem, ale v závěru exceluje. Především poslední půl hodina a její zvládnutí v kopce má atmosféru, která i přes podivné hlášky ("To jsou pasti pro to, co chce utéct ven", ale všechny hádanky jsou směrované dovnitř:)) mohlo být klidně víc. Příště klidně více atmosféry z prohledávání tajemných míst, hádanek a všeho, co k Laře neodmyslitelně patří. Sázka na moderní look rozhodně vychází, Alicia zvládá víc poloh než Angelina (někdo by namítl, ale tenhle aspekt nechme stranou) a obavy o dalšího assasina se nepotvrdily. CO mě chvílemi mrzelo, že snaha o videohernost byla někdy až k neprospěchu filmu (aranžmá scén - letadlo - digibordel při útěku Lary), méně je někdy více. Pro nehráče (on někdo takový existuje?) videoher o hvězdičku méně. (Djkoma) 4*

Docela jsem byl překvapen, že film mě vracel myšlenky spíš směrem k Indymu než k původnímu Tomb Raiderovi, což bylo ve finále potěšující. První část filmu je taková hezky civilnější tzv. na pohodu, dáme si jednu povedenou cyklo honičku, bitku v ringu,to aby jsme všichni viděli že Alicie se skutečně při přípravě na roli v posilce neflákala, nějakej ten dialog, foreček a pak hupky dupky na ostrov a tam se teda začnou dít velký věci a Lara začne akčnit způsobem, že Superman by jí se studem v tváři rezignovaně odevzdal svůj modrej elastáček s písmenkem S. Některé vizuály byly hodně efektivní, ale nejefektivnější je samozřejmě Alice, při pohledu na ní by jeden zapoměl i svoje jméno, jaká je to velekočka. Postava v jejím podání má v sobě určitě víc emocí než Angelinina Lara Croft. Až na Tombíka půjdeš do kina, určitě si sebou nezapomeň vzít nadhled, protože bez toho to nedáš, ale pokud nejíš deně zelí pokapaný s citronem, můžeš se docela fajnově pobavit. (Enšpígl) 3*

VELKÁ RECENZE
Už jste nejspíš četli první dojmy, takže si rovnou nalijeme čistého vína. Ačkoliv se návrat Lary Croft v Americe sestřelil, podobně jako u Krále Artuše bude MovieZone oponovat. Reboot Tomb Raidera je totiž nefalšovaná pecka a nejlepší videoherní adaptace všech dob, která skoro šokuje tím, co všechno se v ní udělalo správně.
Po letech mršení videoherních filmů (Need for Speed) a totálního nepochopení, co by měly nabídnout (Assassin's Creed), se odněkud zjevil norský režisér Roar Uthaug. Automaticky to vyvolalo strach, že někdo (jako už mnohokrát předtím) prostě hodil řadovou práci do laciných evropských rukou. Uthaug ale vzal Tomb Raidera vážně, pořádně nastudoval nové videohry a natočil něco, nad čím nejspíš budete kroutit hlavou.
Začněme u příběhu, který je jednoduchý, přímočarý, a co je nejzásadnější, plně funkční. Lara pátrá po svém zmizelém otci, dostane se na odlehlý ostrov a zažije tam velké dobrodružství, jež řádně prověří její schopnosti. Nic víc nebylo potřeba a Uthaug to dobře ví, chytře se tedy zaměřil na to, aby jeho dějová přímka šlapala jako hodinky.
Jak to celé vypadá? Nejdřív dostanete sympatickou hlavní hrdinku, které spolknete jak boxování, tak mrštnost a vysoký intelekt. Následuje charismatický záporák (Walton Goggins je jako obvykle špičkový), jenž má pochopitelný plán i motivaci. No a pak se kolem rozhází pár jasně definovaných přihrávačů, s nimiž se obratně křižuje po šachovnici.
Ano, z fleku tu poznáte spoustu devadesátkových akčňáků, které fungovaly na stejném principu. Tomb Raider si z nich totiž bere to nejlepší, kupodivu tím ale nekončí, protože zvládá i dramatickou rovinu. V centru dění tentokrát není jen hledání nějaké hrobky (bez toho by to zkrátka nebyl "Tomb Raider"!). Uthauga zajímá i Lařin přerod v neohroženou bojovnici, která si jde tvrdě za svým a snaží se tak dostát rodinnému jménu.
Správně podotýkáte, že takové ambice pohřbily nejeden akční výplach. Alicia Vikander však vedle fyzických aspektů role zvládá i ty emocionální, takže se Tomb Raider v téhle pasti neocitnul. Už celý úvod v Londýně vám prodá hrdinku, se kterou prostě chcete trávit čas. Následně se tak může přepnout na její okolí, do něhož se opatrně vkládají herní elementy.
Tady následuje další nečekané zjištění - Uthaug obdivuhodně zná míru. Všechno, co jste ve filmovém Tomb Raiderovi chtěli vidět, je přítomno, ale nikdy to nebije do očí a hlavně se vám to nepřejí. Těšíte se na lezení po skalách a ručkování? Je ho tak akorát. Neobejdete se bez luku a cepínu? Na oboje samozřejmě dojde. A co ty nejadrenalinovější pasáže z videoherního rebootu? Loď i padák jste zahlédli už v trailerech a ve filmu jsou ještě vypiplanější.
Zároveň je pak důležité, že to celé poberou i "nehráči", kteří vyrazí na malý dobrodružný akčňák. Z fleku se pochopitelně dá říct, že už tu podobných filmů byly mraky (a že by tohle a tamto nikdo nepřežil). O tom ale Hollywood nikdy nebyl a v popcornovém světě je Tomb Raider nečekaně smysluplný a (v rámci akčních možností) dobře pracuje s limity hlavní hrdinky. Jednoduše tu nejsou scény, v nichž by Lara na férovku vyřídila pět ozbrojených zabijáků. Vždycky se hledá cesta okolo a ve finále zjistíte, že scenárista nijak extrémně nepodváděl.
Přidejte si k tomu poslouchatelné dialogy a sakra intenzivní finální půlhodinku, a výsledkem je svižná žánrová trefa, na kterou se kouká jedna báseň. Dá se na ní vůbec něco kritizovat? Inu, není to žánrový milník, nečeká vás tu nic originálního a... to je asi tak všechno? Řada lidí si automaticky kopne do triků, protože je to u větších akčňáků skoro povinnost. Slabších záběrů je ale vážně minimum (padák) a většina naopak překvapí tím, že jsou o úroveň až dvě lepší než v trailerech.
Že je těch superlativ podezřele moc? Možná je to nízkými očekáváními, pořád vás čeká "jenom" hodně povedená dobrodružná oddechovka. Ve světě, kde má být nejvelebenějším ženským akčňákem Wonder Woman, si ale Tomb Raider chválení a nahánění diváků jednoznačně zaslouží. Jestli se nenatočí dvojka, bude to zatraceně nefér. Uthaug totiž udělal všechno správně a do tří let by to rozhodně chtělo pokračování.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Po zmizení svého otce Richarda odmítne mladá Lara Croft převzít rodový majetek a protlouká se životem: pracuje jako cyklokurýr v rušných londýnských ulicích. Když je zatčena po kolizi s policejním vozem, Richardova obchodní partnerka Ana Miller za ní zaplatí kauci a varuje ji, že pokud bude nadále odmítat své dědictví, bude majetek jejího otce rozprodán. Lara se neochotně rozhodne dědictví přijmout, než však převzetí podepíše, dostane se jí do rukou artefakt, který ji zavede do tajné kanceláře jejího otce. Tam najde videonahrávku, na které otec zmiňuje svůj výzkum týkající se Himiko, mytické královny z Yamatai, o které se tradovalo, že ovládá moc nad životem a smrtí. Richard žádá Laru, aby zničila celý jeho výzkum týkající se Himiko, ale Lara se rozhodne sledovat stopu.
Lara odcestuje do Hongkongu, kde přesvědčí Lu Rena, kapitána lodi Endurance a syna muže, který se plavil a zmizel spolu s jejím otcem, aby se s ní vydal do Ďáblova moře na ostrov Yamatai. Loď v bouři ztroskotá a Lara se s obtížemi vyškrábe na břeh, kde upadne do bezvědomí. Probere se u Mathiase Vogela, vůdce expedice pátrající po hrobu Himiko. Expedice je financována stínovou organizací jménem Trinity, která doufá, že Himiko využije pro své cíle. Vogel prohlásí Laru za svého vězně a oznámí jí, že zabil jejího otce a má v úmyslu využít Richardův výzkum, aby splnil svůj úkol najít Himiko. Lara s pomocí Lu Rena, který také přežil bouři a je nyní nucen spolu s místními rybáři otročit pro Vogela, úspěšně uteče, je však zraněna.
Lara je v boji nucena zabít Vogelova muže, který ji vystopuje. Vzápětí zahlédne tajemného muže, který se před ní dá na útěk. Lara jej pronásleduje, a když se za ním vyšplhá do jeskyně na útesu, zjistí, že jde o jejího otce, který se léta na ostrově skrýval. Poté, co se přesvědčí, že Lara je skutečná, Richard ošetří její zranění. Navzdory jeho protestům se Lara vydává, aby z Vogelova tábora získala zpět otcův zápisník. Lara znovu kontaktuje Lu Rena a pomůže jemu i rybářům k úniku. V nastalém zmatku Lara pronikne do tábora Trinity a zmocní se zápisníku. Richard se ovšem mezitím vydá ke vstupu do hrobky, kde je přistižen Vogelem, který jej využije jako rukojmí a přesvědčí Laru, aby hrobku otevřela. Skupina žoldáků s Vogelem, Larou a jejím otcem překoná sérií nástrah v hrobce (přičemž někteří žoldáci padnou nástrahám za oběť) a dostanou se až k Himičinu sarkofágu. Dva žoldáci se pokouší manipulovat s mrtvolou, ale nakazí se Himičinou „mocí“, která je ve skutečnosti nákazou tak silnou, že fyzický kontakt spouští okamžitou tělesnou dezintegraci. Vogel zastřelí infikovaného vojáka a dospěje k závěru, že nemůže Himičino tělo přemístit; místo toho se rozhodne oddělit z mrtvoly pouze jeden prst, který izoluje v plastovém sáčku. Lara a Richard využijí rozptýlení a přemůžou zbývající vojáky, i když Vogel uteče a Richard se nakazí. Richard s vědomím, že neexistuje lék, navrhuje, že zajistí zničení Himičiny hrobky, aby se zabránilo šíření viru po celém světě. Lara pronásleduje Vogela, Richard mezitím utěsní sarkofág a jako svůj poslední čin vyhodí hrobku do povětří. Lara bojuje s Vogelem a nacpe mu Himičin prst do úst, čímž jej nakazí. Následně jej skopne do hluboké propasti. Se štěstím přežije zřícení hrobky a je zachráněna Lu Renem a rybáři. Společně se pak zmocní vrtulníku Trinity, který je odveze z ostrova.
Lara se vrací do Londýna, kde formálně přijímá své dědictví. Při tom zjistí, že Patna, krycí firma využívaná Trinity, je dceřinou společností Croft Holdings. Prochází otcovy spisy týkající se Trinity a začíná mít podezření, že Ana Miller je jedním z agentů Trinity, a že s Larou manipulovala ohledně přijetí jejího dědictví, aby jí přenechala kontrolu nad obchodními operacemi Croft Holdings, když Richard spolupráci s Trinity zastavil. Vzhledem k tomu, že se přesvědčila o bezohlednosti Trinity z první ruky, připravuje se na další dobrodružství, aby zmařila jejich plány.

DABING
V českém znění: Kristina Jelínková - Alicia Vikander (Lara Croft), Vladislav Beneš - Dominic West (Lord Richard Croft), Pavel Vondra - Walton Goggins (Mathias Vogel), Marek Libert - Daniel Wu (Lu Ren), Zuzana Slavíková - Kristin Scott Thomas (Ana Millerová), Bohuslav Kalva - Derek Jacobi (Yaffe), Jitka Jirsová - Hannah John-Kamen (Sophie), Oldřich Hajlich - Antonio Aakeel, Josef Altin, Michael Obiora (Nitin, Bruce, Baxter), Petr Gelnar - Billy Postlethwaite (Bill), Jiří Ployhar - Roger Jean Nsengiyumva (Rog), Miroslava Součková - Rekha John-Cheriyan, Jaime Winstone (Ahujová, Pamela), Antonín Navrátil - Shekhar Varma (Ahuja), Jan Szymik - Duncan Airlie James (Terry), Tereza Chudobová - Annabel Elizabeth Wood (Rose), Adéla Nováková - Emily Carey (Lara - 14 let), Linda Křišťálová - Maisy De Freitas (Lara - 7 let), Ivo Novák, David Štěpán, Filip Jančík, Svatopluk Schuller (titulky)
Překlad: Zuzana Pelíšková
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Miroslav Vitvar
Dialogy: Jiří Bartoš
Režie: Martin Kot
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2018

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 15.3.2018 Forum Film CZ
Premiéra USA: 16.3.2018 Warner Bros. US
Premiéra Velká Británie: 16.3.2018 Warner Bros. UK
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 4.7.2018 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 4.7.2018 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 11 139 269
Tržby celkem - $ 273 421 715
Návštěvnost v ČR 73 007
Náklady (Rozpočet) - $ 94 000 000

FILMY V SÉRII
Lara Croft - Tomb Raider gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/a255/
Akční / Fantasy, Velká Británie / Německo, 2001
Režie: Simon West, Hrají: Angelina Jolie, Jon Voight

Lara Croft - Tomb Raider: Kolébka života gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a256/
Akční / Fantasy, USA / Německo, 2003
Režie: Jan de Bont, Hrají: Angelina Jolie, Gerard Butler

Tomb Raider gastonrolinc.webnode.cz/news/a257/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Roar Uthaug, Hrají: Alicia Vikander, Walton Goggins
 
Tvůrci a herci
Roar Uthaug (Režie), Graham King (Produkce), Junkie XL (Hudba), George Richmond (Kamera), Stuart Baird (Střih), Michael Tronick (Střih), Tom Harrison-Read (Střih),Susie Figgis (Casting), Gary Freeman (Scénografie), Colleen Atwood (Kostýmy), Timothy A. Wonsik (Kostýmy), Dominic Gibbs (Zvuk), Michael Prestwood Smith (Zvuk), Charlie Hounslow (Masky), Quimaine Laurie (Masky), Marika Weber (Masky), Alastair Siddons (Scénář), Evan Daugherty (Scénář), Alicia Vikander (Herec), Walton Goggins (Herec), Dominic West (Herec), Daniel Wu (Herec), Kristin Scott Thomas (Herec), Derek Jacobi (Herec), Hannah John-Kamen (Herec), Alexandre Willaume (Herec), Nick Frost (Herec), Josef Altin (Herec), Jaime Winstone (Herec), Michael Obiora (Herec), Duncan Airlie James (Herec), Kenneth Fok (Herec), Billy Postlethwaite (Herec), Antonio Aakeel (Herec)
 
2018/119/USA, Velká Británie/Akční, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Skladba hrající na recepci firmy Croft je Bachovo „Piano Concerto #5 in F-Minor“. Stejná hudba hraje v prvním Tomb Raideru (2001) s Angelinou Jolie, když před spaním skákala na lanech v sálu panství Croft.
- Závěrečná scéna v bazaru, kdy si mladá Lara Croft (Alicia Vikander) vybere pistole HK USP 9mm, je odkazem na původní film Lara Croft - Tomb Raider (2001) s Angelinou Jolie, která používala úplně stejný typ pistolí.
- Název filmu se objeví až na úplném konci.
- Mezi výzbrojí vojáků Trinity můžeme vidět kromě zbraní AR15 (M4), FN FAL a modifikací AK47, také českou pistoli CZ P-07.
- Práva na natáčení získala společnost GK Films v roce 2011.
- Celosvětová premiéra proběhla 2. března 2018 v Berlíně v kině Astor Film Longue.
- Alicia Vikander podstoupila pro svou roli, před produkcí, čtyřměsíční trénink pod dohledem Magnus Lygdback. Bývalý švédský hokejista připravoval již třeba Bena Afflecka jako Batmana v Lize spravedlnosti (2017), či Alexandera Skarsgarda pro roli v Legendě o Tarzanovi (2017). Trénink bojových umění, horolezectví a lukostřelby zahrnoval též dřinu v posilovně, pro budování svalů a následné zformování, kdy Vikander přibrala 5 kilogramů svalové hmoty.
- Obe predstaviteľky Lary Croft už v dobe natáčania snímku vlastnili svojho Oscara a obe za víťazstvo v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe. Alicia Vikander za Dánske dievča (2015). Angelina Jolie za Narušenie (1999).
- Kathryn Bigelow, Mimi Leder a Catherine Hardwicke boli zvažované na post režiséra.
- Dominic West (Richard Croft) si v tomto filme zahral už po druhý krát otca postavy, ktorú stvárňuje Alicia Vikander (Lara Croft). Po prvýkrát sa tak stalo vo filme Testament of Youth (2014).
- Skladateľ Junkie XL dal prednosť tvorbe hudby k tomuto filmu pred snímkom Justice League (2017).
- Alicia Vikander (Lara Croft) sa považuje za fanúšika hry Tomb Raider. Zakúpené práva na ňu ohlásilo štúdio Metro-Goldwyn-Mayer ešte v marci 2013. Dovtedy boli pod patronátom Paramount Pictures.
- Natáčelo se v Jižní Africe a Velké Británii. Natáčení probíhalo od 23. ledna do 9. června 2017.
- Předtím než byla do role Lary Croft obsazena Alicia Vikander, byly zvažovány také herečky Daisy Ridley, Emilia Clarke, Olivia Wilde, Saoirse Ronan, Kristen Stewart a Cara Delevingne.
- Předlohou filmu je videohra "Tomb Raider" z roku 2013, která je stejně jako film restartem série.
 
Odkazy