Tichý nepřítel / The Devil's Own (1997/107/USA/Akční, Drama, Thriller) 61%

27.02.2018 10:58
JEDNOU VĚTOU
„Jak dlouho může člověk skrývat svou pravou tvář?"

OBSAH
Newyorský policista irského původu Tom O´Meara ve svém domě ubytuje na doporučení přítele mladého emigranta za Severního Irska Roryho Devaneye. Sympatický mladík si brzy získává srdce všech členů rodiny. Nikdo z nich přitom netuší, že Rory je brutální terorista, který má na svědomí přes dvě desítky lidských životů. Před vlastním osudem se člověk neschová ani v New Yorku. Po Rorym jdou brzy nejen agenti Britské tajné služby, kteří ho chtějí bez milosti ho zatkne. Rorymu se ale podaří uprchnout a při útěku je donucen zabít Tomova kolegu. Rozzuřený O´Meara odmítá pomoc FBI i Britské tajné služby a sám se vydává po Roryho stopě...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Irský terorista Frankie (Brad Pitt), po kterém jde polovina britské tajné služby, je nucen uprchnout do Spojených států, kde chce svým kolegům pomoci získat zbraně na jejich neutuchající boj. Ubytuje se u New Yorkského policisty Toma O'Meara (Harrison Ford), který svého krajana - aniž by znal jeho pravé jméno či to, čím se zabývá - vezme do rodiny. Všechno se ale brzy provalí, a na útěku Frankie zabije O'Mearova dlouholetého parťáka. A jelikož si to O'Meary dává za vinu, vydává se sám po Frankieho stopách ... Po přečtení textu distributora jsem byl nadšený, námět vypadal velmi atraktivně, boj dobra a zla (skrytého pod rouškou dobra). Jenže, někde se stala chyba - těch 100 minut se táhlo jak smrad, a docela jsem si oddechl, když se objevily závěrečné titulky. Nedávno jsem zkusil jsem dát filmu druhou šanci po několika letech, a výsledek - zase nic. Ani herecký koncert obou hlavních představitelů, Brada Pitta i Harrisona Forda (hlavně teda Pitta!) film z té šedivé nudy nevytáhl... (lennyd) 3*

Celkem dobrý film, kterému však jakoby cosi scházelo. Harrison Ford i Brad Pitt vypadají jako dobří Irové, Brad Pitt však trochu o něco víc. Obě hlavní postavy jsou kladné, což pro mě bylo příjemné překvapení. Čekal jsem vykreslení "dobrý policista vs. zlý terorista". Alan J. Pakula však naštěstí nemoralizuje. A tak nakonec jedinými lidmi, pro které je Rory Devaney terorista jsou britská a americká vláda. Rory alias Frankie totiž zabil 24 příslušníků britských okupačních složek, tudíž není terorista, ale bojovník za svobodu. Jen škoda, že se pojem "brutální terorista" dostal i do oficiální reklamy na film. (darwyn) 3*

Když na Tichého nepřítele náhodou narazíte v televizi a vidíte z něj jen jednu nebo dvě scény, může vám připadat jako více než příjemné drama s Harrisonem Fordem a Bradem Pittem. Pak ale dostanete příležitost vidět celý film a následuje nutné zklamání; co to sakra je? Tak především je to dokonalá přehlídka toho, jak se to prostě dělat nemá. Téma o zlém muži, který se ubytuje u dobrého muže a ještě navíc policisty není přímo k zahození, jenže to by scénárista musel dát do děje ještě nějakou další zápletku. Celou hodinu a půl se na plátně neděje doslova nic a vy jen znuděně čekáte až dojde film k tomu, k čemu musí dojít hned od začátku: kdy Harrison zjistí, že Brad není ten sympatický chlapík, za kterého se vydává. K vaší smůle se tahle scéna objevuje ale asi deset minut před koncem, do té doby se musíte kochat nezáživnými záběry na obyčejný život policistovy rodiny, které v sobě snad žádné poselství nepřinášejí. To by ještě tak nevadilo, jenže oni nepřinášejí ani nic jiného, ať už pobavení, napětí, zamyšlení, akci... Prostě dokonalý prototyp průměrného šedého nevýrazného filmu, na který okamžitě zapomenete. Speciální doporučení: pusťte si první dvě minuty, příjezd Brada k Harrisonovi a potom konec a věřte mi, že děj pochopíte stejně jako já a o nic nepřijdete (a možná dokonce dáte tomuhle filmu ještě vyšší hodnocení). (StarsFan) 2*

VELKÁ RECENZE
Vražda otce, které stal svědkem jako malý chlapec, přivedla Frankieho McGuira do řad IRA a dnes patří mezi vůdčí teroristy nebezpečné organizace. Když se v Belfastu roku 1992 ocitne v obklíčení britské armády, dokáže si prostřílet cestu na svobodu a vzápětí se vypraví do Spojených států, kde se chystá pro IRA sehnat raketové střely. V New Yorku se sejde se soudcem Fitzsimmonsem, který sympatizuje s IRA a nejen že od něj dostane falešné doklady na jméno Rory Devaney, ale také peníze na nákup zbraní. S jeho pomocí také Frankie alias Rory najde podnájem u nic netušícího policisty Toma O'Mearyho, který je také původem Ir. Společně s přítelem Seanem se Rory pustí do opravy lodi, kterou chtějí dopravit rakety do Irska a rozjede obchod se slizkým překupníkem zbraní, Billym Burkem.
Během poklidných večerů se pomalu sbližuje nejen s Tomem a jeho rodinou, ale také s pohlednou Irkou Megan, která do něj byla kdysi zamilovaná a teď pracuje u soudce Fitzsimmonse. Dosud hladce běžící obchod se zkomplikuje, když Rory musí kvůli zrádci v řadách IRA pozastavit rozjednaný obchod. Burke však o něčem takovém nechce ani slyšet. Tom se dostává do potíží kvůli prchlivému kolegovi Diazovi, který zabil prchajícího zločince, aniž si všiml, že ho již Tom donutil zahodit zbraň. V této nepříjemné situaci navíc Toma s manželkou Sheilou přepadnou maskovaní muži vyslaní Burkem. Pomůže jim Rory, který se tu nečekaně objeví a varuje Burka před podobnými akcemi. Tom, který objeví pod podlahou Roryho pokoje peníze, pochopí, o co jde a jako zapřisáhlý pacifista, který nesouhlasí se zabíjením Roryho zatkne.
Tomu se však podaří uprchnout¨a ve staré továrně uskutečnit obchod. Když mu však Burke předhodí hlavu jeho přítele Seana, nechá Rory explodovat připravenou výbušninu a ve zmatku všechny včetně Burka postřílí. Naloží rakety na loď a vypluje. Tom, který si uvědomuje, že Roryho čeká u irských břehů smrt z rukou připravených britských agentů, se dostane na loď a chce mladíka zatknout, aby mu tak zachránil život. Tom se však odmítne vzdát.
Do půlky filmu šlo o nadprůměrné drama, ale pak se to, klasidsky po vzoru hollywoodských klišé, zvrhlo. Nesmysl za nesmyslem. Mimochodem, zkusili jste si svázat ruce za zády? Prostě je nepodvlíknete a to jsem nadprůměrný sportovec. navíc v sedě a v autě. Přestřelka v garážích je další z mnoha... Rory netrefí v závěru na lodi ze dvou metrů Toma, ačkoliv předtím v garážích střílel ve tmě na dvacet metrů neomylně. Motivace milující tmavovlásky, která Roryho udá, je také proti logice. Chce ho zachránit a tak ho vydá policii? Aby šel do vězení na doživotí? Těch nelogičností je tam ovšem celá řada a nebaví mě se o nich dál zmiňovat.

DABING
V českém znění: Pavel Soukup - Harrison Ford (Tom O’Meara), Pavel Vondra - Brad Pitt (Rory Devaney), Zuzana Schulzová - Margaret Colin (Sheila O'Meara), Zdeněk Mahdal - Treat Williams (Billy Burke), Václav Knop, Martin Kolár, Zdeněk Podhůrský, Jan Hanžlík, Bohdan Tůma, Filip Švarc, Martin Velda, Helena Dytrtová, Pavlína Dytrtová, Jiří Bakalář (titulky)
Překlad: Gina Dolejšová
Dialogy: Alena Navrátilová
Zvuk: Antonín Němec
Režie: Antonín Navrátil
Připravila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska
Vyrobilo: studio Budíkov pro Bonton Home Video v roce 1997

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 15.5.1997 Falcon
Premiéra USA: 26.3.1997 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.11.1997 Bonton Home Video (VHS)
Poprvé na DVD: 1.4.2002 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 5.5.2008 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 3 716 075
Návštěvnost v ČR - 69 681
Náklady (Rozpočet) - $ 90 000 000
 
Tvůrci a herci
Alan J. Pakula (Režie), Robert F. Colesberry (Produkce), Lawrence Gordon (Produkce), James Horner (Hudba), Gordon Willis (Kamera), Tom Rolf (Střih), Dennis Virkler (Střih), Alixe Gordin (Casting), Jane Musky (Scénografie), Bernie Pollack (Kostýmy), James Sabat (Zvuk), Ron Bochar (Zvuk), Ken Jennings (Masky), Kevin Jarre (Scénář), Harrison Ford (Herec), Brad Pitt (Herec), Margaret Colin (Herec), Rubén Blades (Herec), Treat Williams (Herec), George Hearn (Herec), Mitchell Ryan (Herec), Natascha McElhone (Herec), Paul Ronan (Herec), Julia Stiles (Herec), David Wilmot (Herec), Brendan Kelly (Herec), David O'Hara (Herec), Victor Slezak (Herec), Hassan Johnson (Herec), Bill Hoag (Herec)
 
1997/107/USA/Akční, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Brad Pitt chcel opustiť natáčanie filmu pre neustále prepisovanie scenára, pohrozili mu však žalobou na 62 miliónov amerických dolárov, a tak ho radšej dokončil.
- Alan J. Pakula bol jediným režisérom, ktorého akceptovali obe hlavné hviezdy, Harrison Ford aj Brad Pitt.
- Zatiaľ čo Harrison Ford dostal za film 20 miliónov amerických dolárov, Brad Pitt len 12.
- Brad Pitt bol pri potulkách Západným Belfastom, kde si chcel vybrúsiť svoj severoírsky akcent, napadnutý.
- William Atherton mal pôvodne o filme menšiu úlohu, ta však padla za obeť strihačovým nožniciam. V traileroch k tomuto filmu sa však jeho meno aj napriek tomu objavuje.
 
Odkazy