Test / The Recruit (2003/115/USA/Thriller, Akční) 68%

06.03.2018 19:17
JEDNOU VĚTOU
„Pravidlo č. 1: Nikomu nevěř! Pravidlo č. 2: Všechno je test!“

OBSAH
James Clayton, jeden z nejchytřejších absolventů vysokých škol v USA, je právě tím, koho chce Walter Burke mít ve své tajné službě. Když Clayton dorazí do výcvikového střediska, čeká na něj mnoho fyzických i psychických zkoušek. Burke má v oblibě především ty psychické, jako jsou nácviky výslechů, vydírání a odolnost na detektoru lži. Po základním výcviku se James dozví, že se pro CIA jako agent nehodí. Ale co když je i tohle jenom test? Právě v okamžiku, kdy začíná mít pochybnosti, pověřuje jej Burke úkolem objevit agenta ve vlastních řadách. Ve spleti různých zvratů a náhlých změn se James může spolehnout na jediné - věřit nelze nikomu a nic není takové, jak to vypadá.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Dost mě to zklamalo. Autoři se snažili vypointovat každou blbou a nudnou část tohoto filmu. Je pravda, že výslech ženy na detektoru pravdy je celkem zajímavý nápad(sakra pujčte mě tohle domů!!!!), ale ostatní v tomto filmu je o ničem. Každý druhý agent hláškující :"všechno je test..." a v tomto duchu se i odvíjený film. Al Pacino mi trochu přijde, že si chtěl lehce přividělat a párkrát se za to ukázat předkamerou. Colin Farrel je u mě fajn týpek, ale at se radši vrátí do budky a někam si zavolá. Nic se nemá přehánět a tento film jde docela slušně rychle prokouknout. Jo a ještě by mě zajímalo od kdy jsou LCD monitoru u noteboků tak dokonalý že po jejich rozstřelení dále fungují a zobrazují. Fakt síla. (Djkoma) 2*

Svižný thriller s typickou bolístkou hollywoodských blockbusterů a tou je nepovedený konec. První půle, kdy sledujeme nováčky při výcviku na "farmě" CIA, je znamenitá, vtipná i zajímavá. Větší výhrady jsem neměl, ani když se děj postupně začal čím dál tím více zamotávat, ale ten konec....Nemám rád to stokrát viděné klišé v závěrech filmů, kdy hlavní padouch před tím, než někoho odpráskne (či při jiné dramatické chvíli), svým sáhodlouhým monologem na sebe vše vykecá. Tady jsem se dočkal něčeho podobného a navíc přichuceného dějovými zvraty, které ukazují na scenáristickou bezradnost. Ještěže tu byla ústřední herecká dvojka. Al Pacino....sakra, viděl někdo někdy tohoto chlapa hrát špatně? A Farrell? Když začínal být slavným, říkal jsem si "Ó je, další hvězdička, další bublina, která brzy splaskne." Ale Farrel mi Telefonní budkou zavřel hubu a tímhle filmem mi ji navíc ještě přelepil lepící páskou. Jeho herectví je velmi přirozené, bez přehrávání. Takže sorry, Coline, jsi fakt třída. Už se těším, až se znovu setkáme na podzim, při dobývání Dálného východu. (Lima) 33

U Testu došlo k poměrně neobvyklému úkazu, kdy mě výchozí situace bavila více než její inscenace. Někomu bude zápletka připadat až nadmíru přitažená za vlasy, mi se však finální rozjasnění docela zamlouvalo. A vůbec celá druhá – rafinovanější – polovina filmu mě bavila více než počáteční pokus o psychologické drama. Al Pacino opět nehraje nic nového, mnohem zajímavější je sledovat jak ke své roli přistoupil Colin Farrel. Nejedná se o film zasluhující větší pozornost, pravděpodobně nepotěší ani milovníky nečekaných point (tuhle odhalí každý) a už vůbec ne vyznavače napínavých akčních thrillerů, nevím pro koho tedy je. Vlastně by se svou nenásilností a romantickou prodchnutostí mohl zamlouvat osobám něžnějšího pohlaví, těžko říct. 65% (Matty) 3*

VELKÁ RECENZE
James pracuje v baru a se svými přáteli vynalezli program, díky kterému se může spojit s jakýmkoli počítačem. Jednoho dne za ním přijde Walter Burke, který ho chce naverbovat do CIA. James nakonec přijme. Absolvuje písemné a psychologické testy, při kterých se seznámí s Laylou. Spolu s dalšími uchazeči odjíždí do výcvikového střediska CIA, přezdívaného Farma, kde se uchazeči učí jak se infiltrovat, jak manipulovat, střílet, lhát a také zabíjet.
Při plnění úkolů se James a Layla trumfují. Při dalším úkolu jsou James s Laylou přepadeni a uneseni. James je uvězněn a vyslýchán, ale nic neprozradí a zlomí ho až strach o Laylu. V tom okamžiku zjistí, že všechno byl jen další test, a je z Farmy propuštěn. Později za ním přijde Burke s tím, že se stal špionem, že jeho vyloučení bylo na oko...  Řekne mu, že Layla je agent cizí rozvědky. James jí má sledovat a zjistit, pro koho pracuje. Dostane tedy práci v jiném oddělení a znovu se potkává s Laylou. Díky kartě od Burkea se dostane na oddělení vědy a techniky, kde Layla pracuje. Prohledá jí stůl a počítač a zjistí, že poslední program, na kterém pracovala, je ICE9, což je virus, který CIA sama vytvořila. Podle Burkea se ho Layla snaží vynést ven...
James s Laylou stráví noc a v jejím počítači najde část ICE9. Počítače CIA neumožňují kopírovat data, tak musí James odhalit, jak je vynáší. Ráno sleduje Laylu, která jede na nádraží a předá nějakému muži lístek. James ho dohoní a dojde k přestřelce, při které James muže zabije. Když ho prohledá, zjistí, že je to Zack, další z rekrutů z Farmy. James to po telefonu řekne Burkeovi a ten ho chce z akce stáhnout, ale James chce akci dokončit...
Film byl volně inspirován skutečnými událostmi z let 1994-96, kdy agent Harold Nicholson vyučoval v táboře CIA Camp Peary ve Virginii (přezdívaném Farma) a po dvou letech se zjistilo, že pracuje pro Rusy. Mluvčí agentury CIA Chase Brandon byl filmařům nápomocen při získávání informací o jejích zařízeních, metodách a komplikované náborové proceduře, pomocí které CIA vyhledává, přijímá a cvičí své budoucí agenty. Díky jeho ochotě dostali filmaři také možnost navštívit centrálu CIA v Langley a získat údaje, které měly přímý dopad na děj filmu.
"Test je psychologický thriller se spoustou dějových kliček a zvratů. Člověk si není nikdy jistý, kdo je kladný a kdo záporný hrdina a co se stane v příštím okamžiku. Příběh se odehrává ve výcvikovém středisku CIA, ale film je založen zejména na výkonech herců v čele s Al Pacinem," říká režisér Roger Donaldson, který už má na kontě mimo jiné politické thrillery Bez východiska a Třináct dní.
Svižný thriller s typickou bolístkou hollywoodských blockbusterů a tou je nepovedený konec. První půle, kdy sledujeme nováčky při výcviku na farmě CIA, je znamenitá, vtipná i zajímavá. Větší výhrady jsem neměl, ani když se děj postupně začal čím dál tím více zamotávat, ale ten konec....Nemám rád to stokrát viděné klišé v závěrech filmů, kdy hlavní padouch před tím, než někoho odpráskne (či při jiné dramatické chvíli), svým sáhodlouhým monologem na sebe vše vykecá. Tady jsem se dočkal něčeho podobného a navíc přichuceného dějovými zvraty, které ukazují na scenáristickou bezradnost. Ještěže tu byla ústřední herecká dvojka. Al Pacino....sakra, viděl někdo někdy tohoto chlapa hrát špatně? A Farrell? Když začínal být slavným, říkal jsem si Ó je, další hvězdička, další bublina, která brzy splaskne. Ale Farrel mi Telefonní budkou zavřel hubu a tímhle filmem mi ji navíc ještě přelepil lepící páskou. Jeho herectví je velmi přirozené, bez přehrávání, bez cruisovského máchání rukama a pittovských šklebů. Takže sorry, Coline, jsi fakt třída. Už se těším, až se znovu setkáme na podzim, při dobývání Dálného východu.

O FILMU
Film byl volně inspirován skutečnými událostmi z let 1994-96, kdy agent Harold Nicholson vyučoval v táboře CIA Camp Peary ve Virginii (přezdívaném Farma) a po dvou letech se zjistilo, že pracuje pro Rusy. Mluvčí agentury CIA Chase Brandon byl filmařům nápomocen při získávání informací o jejích zařízeních, metodách a komplikované náborové proceduře, pomocí které CIA vyhledává, přijímá a cvičí své budoucí agenty. Díky jeho ochotě dostali filmaři také možnost navštívit centrálu CIA v Langley a získat údaje, které měly přímý dopad na děj filmu.
"Test je psychologický thriller se spoustou dějových kliček a zvratů. Člověk si není nikdy jistý, kdo je kladný a kdo záporný hrdina a co se stane v příštím okamžiku. Příběh se odehrává ve výcvikovém středisku CIA, ale film je založen zejména na výkonech herců v čele s Al Pacinem," říká režisér Roger Donaldson, který už má na kontě mimo jiné politické thrillery Bez východiska a Třináct dní.

DABING
V českém znění: Filip Švarc - Colin Farrell (James Clayton), Jiří Prager - Al Pacino (Walter Burke), Tereza Duchková - Bridget Moynahan (Layla), Martin Zahálka, Petra Hobzová, Zdeněk Maryška, Klára Jandová, Pavel Šrom, Roman Hájek, Marek Libert, Petr Burian, Bohdan Tůma, Filip Čáp, Zbyněk Merunka, Jiří Hromada (titulky) a další
Překlad: Jitka Pelechová
Zvuk: Tomáš Řiha
Výsledný Mix: Vidfilm Londýn
Vedoucí výroby: Jaroslav Richtr
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie českého znění: Václav Knop
Vyrobilo: AW Studio Praha pro Warner Home Video, 200x

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 13.3.2003
Premiéra USA: 31.1.2003 Buena Vista Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.8.2003 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 3.12.2003 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 101 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 46 000 000
 
Tvůrci a herci
Roger Donaldson (Režie), Jeff Apple (Produkce), Gary Barber (Produkce), Roger Birnbaum (Produkce), Klaus Badelt (Hudba), Stuart Dryburgh (Kamera), David Rosenbloom (Střih), Robin D. Cook (Casting), Marcia Ross (Casting), Andrew McAlpine (Scénografie), Beatrix Aruna Pasztor (Kostýmy), Tom Bellfort (Zvuk), Douglas Ganton (Zvuk), James Sabat (Zvuk), Sylvain Cournoyer (Masky), Kurt Wimmer (Scénář), Mitch Glazer (Scénář), Al Pacino (Herec), Colin Farrell (Herec), Bridget Moynahan (Herec), Gabriel Macht (Herec), Kenneth Mitchell (Herec), Mike Realba (Herec), Eugene Lipinski (Herec), Neil Crone (Herec), Ron Lea (Herec), Elisa Moolecherry (Herec), Monique Ganderton (Herec), Chris Owens (Herec), Richard Fitzpatrick (Herec)
 
2003/115/USA/Thriller, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Při scéně na Farmě, v níž Colin Farrel společně s dalšími rekruty hraje karty, jednomu z nich, bývalému policistovi z Miami, říká Sonny Crockett. Colin Farrel si o tři roky později Sonny Crocketta zahrál ve filmu Miami Vice (2006).
- Film byl inspirován událostmi z let 1994 - 1996, kdy agent Nicholson vyučoval v táboře CIA. Pak se zjistilo, že pracuje pro Rusy.
 
Odkazy