Terminátor / The Terminator (1984/107/USA, Velká Británie/Akční, Sci-Fi, Thriller) 87% -Originál DVD-

02.04.2018 15:37
JEDNOU VĚTOU
„Zoufalá žena a její ochránce prchají před zabijáckým androidem, vyslaným z budoucnosti.“

OBSAH
Do Los Angeles je v roce 1984 vyslán z 21. století mohutný zabiják s jediným úkolem - najít a zabít Sáru Connorovou. Téměř ve stejný okamžik dorazí z budoucnosti další muž. Jmenuje se Kyle Reese a má pro změnu ženu chránit. Ukáže se, že zabiják se člověku jen podobá a ve skutečnosti je android (robot podobný člověku, s uměle vytvořenou tkání). Do minulosti ho vyslaly stroje, které pod vedením vzbouřeného počítače Skynet bojují s lidmi o nadvládu a totální vyhlazení. Vůdcem lidstva, které zápasí o přežití, se stal neohrožený bojovník John Connor, v roce 1984 ještě nenarozený syn Sáry Connorové. Jejím zabitím chtějí stroje zabránit jeho zrození, a zasadit tak lidstvu rozhodující ránu. Connor se o plánu dozvěděl a vyslal na matčinu obranu nejlepšího muže, kterého měl. Ten jediný možná dokáže zastavit téměř nezničitelného zabijáka i s pomocí nedokonalých zbraní minulého století. Nebude to však mít snadné. Na rozdíl od stroje, naprogramovaného k zabíjení, je Kyle člověk. Zranitelný, chybující a stále unavenější.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Špičková role pro Michaela Biehna, málokdo zahraje mariňáka takhle dobře:) A Arnoldova slavná záporná role, to je přece klasika, kterou musíte vidět...nejlepší na tom je, že je to teprve začátek jedné z nejslavnějších temných vizí budoucnosti, proti které hrdinové neustále bojují... (Gemini) 4*

V 80.letech klasika nelegálně kopírovaných videokazet. Film, který chtěl vidět tehdy snad každý filmový nadšenec. Nutno říci, že když bych tuto sci-fi hodnotil tehdejšíma očima, tak je to jasně za 5*. Ale dneska už jsem "přecpaný" spoustou filmů a proto u mě Terminátor malinko spadnul na žebříčku. Přesto se stále jedná o jednu z nejlepších scifáren posledních 20 let minulého století. Arnold Schwarzenegger je totálně záporný, což mu podle mě sedí více, než obrácená role ve dvojce. Také další postavy mají své neodmyslitelné místo v ději a skoro všichni herci je hrají výborně. Atmosféra se podařila Jamesi Cameronovi vybudovat skvěle a také po trikové stránce se nedá skoro nic vytknout. Čili pokud si nechcete u filmu zavařit mozek od neustálého přemýšlení "wo co gou", tak lze tento snímek jen a jen doporučit. (Radyo) 4*

Po těch letech jsem si na to nachystal preventivně zdvižené obočí, abych si na něj posléze ani nevzpomněl. Jen synťákový soundtrack Brada Fiedela brutálně zastaral, jinak se Cameronovu kyborgovi stále daří skvěle. I když efekty spíše rozesmívají, Cameronův jedinečný cit pro napětí a působivé postavy se vyjímá jako kovový skelet nad hromadou lidských lebek. Perfektní práce kamery, skvělý střih a hodně dobří herci v čele s Arniem, který působí jako neurvalý nácek na výletě. Scénář nezkouší žádné velké fígle, přesto je příběh o záchraně budoucnosti nesmírně působivý a pohledy do apokalyptického věku mají i po letech naléhavost a pořádně dekadentní náladu. Nenacházím, co bych vytkl, Terminátor každým coulem ztělesňuje poetiku 80. let a dodnes by měl hitmakerům sloužit jako nepřekonatelná učebnice dramatické akční podívané. Jasný zlatý fond, filmařská extratřída bez kompromisů. (Marigold) 5*

V.I.M. FILMU
Čtvrtý Terminátor se teď chystá k útoku na česká kina (a jeho tvůrci po americkém komerčním fiasku doufají, že se na něj bude chodit) a už po pár záběrech je z něho evidentní, jak moc se tahle série za těch pětadvacet let změnila. Příjemný postapocalyptický akčňák pro mladší diváky už nemá s první dílem prakticky nic společného. Jestli je to dobře nebo ne, to ať si posoudí každý sám, zopakovat si jedničku před premiérou čtvrtého dílu ale není vůbec špatný nápad.
James Cameron v ní totiž ukazuje, že už v roce 1984 byl režijním géniem. Na svůj film nedostal příliš velký rozpočet, ale při castingu měl kliku (bůhví, jak by to celé dopadlo, kdyby Terminátora hrál Lance Henricksen nebo O. J. Simpson) a za kamerou nápady. První Terminátor se od dalších dílů liší nejen v tom, že kalifornský guvernéru je tu za padoucha, který při hledání matky vůdce budoucích povstalců zlikviduje celou policejní stanici a k tomu ještě polovinu města. Hlavní rozdíl je v atmosféře.
Druhý a třetí díl fungovaly jako filmy, u nichž si divák tak nějak nemohl ani připustit, že by mohly dopadnout špatně. Byl tam Arnold a Arnold neprohrává. V jedničce je ale na druhé straně a člověk při sledování jeho řádění má oprávněný pocit, že proti tomuhle vraždícímu stroji nemá technika osmdesátých let sebemenší šanci. Terminátor je depresivní podívaná. Vyhublý Kyle Reese je vedle T-800 srandovní a dobře ví, že kdyby se mu dostal do rukou, měl by tak dvě vteřiny života. Šance na přežití a na vítězství je tu zkrátka minimální. Ví to hlavní hrdinka, ví to její ochránce a ví to i divák. Když záporácký stroj se zarputilým výrazem střílí na začátků filmu ženy v domácnosti do hlavy, opravdu to není příjemná podívaná a jeho operace svépomocí na člověku také může zanechat trvalé následky.
Terminátor zkrátka – až na trikovou stránku – vůbec nezestárl. Desítky filmů ho zkoušely napodobit, ale neuspěl žádný. James Cameron totiž dokázal natočit film, kde beznaděj a zadupává do země veškeré optimistické myšlenky. Terminátor je zkrátka boj o život s něčím, proti čemu je člověk méně než moucha. Závěrečné vítězství proběhne jaksi omylem a jak dobře víme z pokračování, o vítězství se v podstatě vůbec nejedná. První Terminátor dnes zůstává trochu neprávem ve stínu slavnějšího druhého dílu, ale divákovu přízeň si získává úplně jiným způsobem. Chybí tu humor, nadhled i oslňující trikové sekvence. Je tu jen Arnold Schwarzenegger jako dokonalá vraždící mašina, který během jedné noci rozpoutal v Americe peklo. A nastartoval filmovou ságu, která nestárne.

OLDIES FILMU
Ukázka na první film je poměrně "nuzná", což je dáno jednak dobou vzniku (na začátku osmdesátých let trailery skutečně neprožívaly nějaké období bouřlivého rozkvětu) a také faktem, že na první díl bylo skutečně málo peněz. Cameron však efektivně využil každý dolar, takže i v době, kdy se jeho digitální "já" pere na záchodcích s T-X, má první Terminátor svoje kouzlo i po vizuální stránce - mrazivá a tísnivá atmosféra skvěle koresponduje s jakousi neotesaností filmu a stop-motion efekty pohybujícího se endoskeletonu vás přišpendlí do křesel i dneska a z Arnolda Schwarzeneggera v nejlepších letech jde patřičný strach (zvlášť z verze s amputovaným obočím). Cameronův film zkrátka zestárl techniky a ukázka nepatří k nejdynamičtějším, ale je to ukázka na Terminátora - to hovoří za všechno. Na vynikající film zřejmě nelze vyrobit úplně mizernou ukázku, stačí nahodit odpovídající hudební doprovod, pár hlášek vytržených z kontextu a i prohnilá paměť fandy obroušeného stovkami filmů si vzpomene na ty časy, kdy sjížděla prvního Terminátora na VHSkách. Zlaté časy.

VELKÁ RECENZE
Terminátor“ je legenda a přesto, že se primárně jedná o sci-fi žánr, myslím, že nebude na škodu, pokud si snímek připomeneme i na našich stránkách, kde se snažíme věnovat především hororu. Ono ve chvíli, kdy po vás jde něco, co je téměř nezničitelné, to rozhodně budete pociťovat strach. Nemluvě o tom, že „Terminátor“ má dobrou, i když celkem béčkovou atmosféru.
Ať už máte na Jamese Camerona jakýkoli názor, „Terminátor“ je rozhodně tím nejlepším, co kdy vytvořil a nelze mu po žánrové stránce téměř nic vytknout. Tedy po stránce kvality je toho mnoho, ale mluvím hlavně o příběhu, který je prostě skvělý. Dnes už je až moc profláklý, ale stejně stojí za to si ho připomenout. Neznalost v tomhle případě rozhodně neomlouvá. Alespoň pokud jste filmovými fandy.
Do minulosti je poslán stroj, který vypadá jako člověk, ale jeho úkol rozhodně lidumilný není. Jedná se o Terminátora (s tváří Arnolda Schwarzeneggera), jehož jediným úkolem je terminovat, zabít. Neplatí to pro všechny lidi, i když to schytá samozřejmě každý, kdo se mu postaví nebo jen dostane do cesty. Jeho primárním úkolem je jedna žena – Sarah Connor. Na Sarah není nic speciálního, alespoň doposud. Jenže ona je tou, kdo má porodit muže, který se jmenuje John Connor. Co je na něm tak zvláštního? Je to on, kdo v budoucnosti povede pozůstatky lidstva ve válce proti strojům.
Jak říkám, dnes už je to docela profláklé a jsou zde i starší autoři sci-fi, kteří se tomuto tématu věnovali, ale byl to právě James Cameron, který přivedl do světa Terminátora, postavu robotického zabijáka, který je téměř nezastavitelný. V budoucnosti jich je armáda, do přítomnosti je vždy poslán jeden, aby zabíjel. On a někdo další, kdo má úkol opačný – cíl chránit. V prvním filmu je to člověk, Kyle Reese. Má dohlédnout na Sarah, aby se jí nic nestalo. Jak svůj úkol splní, to už musíte zjistit sami, ale stejně myslím, že většina z vás už to stejně dobře ví.
„Terminátor“ je filmem, který má hodně z klasické béčkové produkce, ale trikově se snaží být na výši, i když to místy není úplně ono. Pro film „Terminátor 2: Den zúčtování“ to platí také, i když zde jsou nedostatky triků trochu v jiné rovině. Film „Terminátor“ je začátkem skvělé série, která se promítla jak do filmu, tak i do literatury a komiksu. Na našich stránkách se budeme pokračováním ještě věnovat, recenzi na film Terminator Salvation už zde máme, přijde určitě i na komiks, který vychází i v našich luzích a hájích.

Ocenění:
The Saturn Awards
1985 - Nejlepší sci-fi
1985 - Gale Anne Hurd, James Cameron (Nejlepší scénář)
1985 - Stan Winston (Nejlepší masky)
1985 - James Cameron (Nejlepší režie) (nominace)
1985 - Arnold Schwarzenegger (Nejlepší herec) (nominace)
1985 - Linda Hamilton (Nejlepší herečka) (nominace)
1985 - Brad Fiedel (Nejlepší hudba) (nominace)

DABING
1.DABING (Kino (VHS - Guild Home Video 1992 / reedice 1993))
V českém znění: Jiří Zavřel - Arnold Schwarzenegger (Terminátor), Jiří Bartoška - Michael Biehn (Kyle Reese), Ljuba Krbová - Linda Hamilton (Sára Connorová), Antonín Molčík - Paul Winfield (Ed Traxler), Ladislav Županič - Lance Henriksen (Vukovich), Dalimil Klapka - Earl Boen (dr. Silberman), Miloš Vávra - Rick Rossovich (Matt), Vladimír Kudla - William Wisher Jr. (polda), Jaroslav Horák - Bill Paxton (modrej pankáč), Miluše Šplechtová, Jaromír Dulava, Vladimír Fišer (prolog), Richard Honzovič (titulky), Josef Velda - Dick Miller (prodavač v obchodě se zbraněmi), Jan Pohan, Petr Štěpánek, Milan Livora, Bedřich Šetena, Zdeněk Hess, Tomáš Juřička, Karel Chromík, Bohuslav Kalva, Ladislav Frej, Petr Skarke a další
Zvuk: Václav Hálek
Střih: Hana Fišárková
Vedoucí výroby: Jaromír Šindelář
České dialogy: Oldřich Černý
Režie českého znění: Miroslav Kubišta
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing 1990

2.DABING (Premiéra (Prima s titulkem roku 1997, Nova do roku 2003, Markíza v počátcích))
V českém znění: Jiří Pomeje - Arnold Schwarzenegger (Terminátor) + Earl Boen (dr. Silberman), Libor Hruška - Michael Biehn (Kyle Reese), Dagmar Čárová - Linda Hamilton (Sára Connorová), Petr Oliva - Paul Winfield (Ed Traxler, prolog), Milan Bouška - Lance Henriksen (detektiv Vukovich), Blanka Zdichyncová - Bess Motta (Ginger Venturová), Antonín Navrátil - Rick Rossovich (Matt) + Bill Paxton (modrej pankáč), Jan Hanžlík - Dick Miller (majitel zastavárny), Bohdan Tůma, Filip Jančík (titulky)
Překlad: Lucie Matoušková
Zvuk: Luděk Polifka
Dialogy a režie: Jan Šíp
Vyrobilo: Bohemia Studio pro Premiéra TV 1995

3.DABING (HBO)
V českém znění: Pavel Soukup - Arnold Schwarzenegger (Terminátor), Pavel Vondra - Michael Biehn (Kyle Reese), Jitka Ježková - Linda Hamilton (Sára Connorová), Martin Kolár - Paul Winfield (Ed Traxler), Zdeněk Mahdal - Lance Henriksen (Vukovich), Dalimil Klapka - Earl Boen (dr. Silberman), Tereza Chudobová - Bess Motta (Ginger Venturová), Marek Libert - Rick Rossovich (Matt) + Bill Paxton (modrej pankáč), Michal Michálek - Brian Thompson (blonďatej pankáč), Václav Mareš - Dick Miller (majitel zastavárny), Daniela Bartáková, Jan Pohan, Klára Jandová, Libor Hruška, Dagmar Čárová, Martin Velda, Tomáš Juřička, Natálie Topinková, Bedřich Šetena, Bohdan Tůma, Vladimír Brabec (prolog), Antonín Navrátil (titulky)
Překlad a dialogy: Dana Ryklová
Zvuk: Jiří Peřina
Produkce: Leoš Lanči
Režie: Antonín Navrátil
Vyrobilo: HBO v produkci společnosti Dubtracks v roce 2003

4.DABING (Nova (VHS Bontonfilm, všechny DVD, Blu-ray, Prima, JOJ))
V českém znění: Pavel Soukup - Arnold Schwarzenegger (Terminátor), Jan Šťastný - Michael Biehn (Kyle Reese), Jitka Moučková - Linda Hamilton (Sára Connorová), Pavel Rímský - Paul Winfield (Ed Traxler), Lukáš Hlavica - Lance Henriksen (Hal Vukovich), Jiří Hromada - Earl Boen (dr. Silberman), Tereza Chudobová - Bess Motta (Ginger), Filip Čáp - Rick Rossovich (Matt), Svatopluk Schuller - Bill Paxton (modrej pankáč), Jakub Saic - Brian Thompson (blonďatej pankáč), Libor Terš - Dick Miller (majitel zastavárny), Roman Hájek, Marek Libert, René Slováčková, Radka Malá, Hynek Čermák, Lenka Novotná, Marcela Kyselová, Karel Richter, Vladimír Fišer (prolog), Bohdan Tůma (titulky)
Překlad: Zbyněk Ryba
Zvuk: Petr Kočík
Produkce: Ivana Prejdová, Michaela Limbergová
Dialogy režie: Jiří Kodeš
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro Cet 21 s.r.o. v roce 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.9.1990
                      14.7.2016 Pannonia Ent.
Premiéra USA: 26.10.1984 Orion Pictures
Premiéra Velká Británie: 11.1.1985
                                       3.7.2020 Park Circus
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.12.1991 (VHS) Guild Home Video, Bontonfilm, 12.4.1995 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na VHS: 12.4.2005
Poprvé na DVD: 1.3.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 3.10.2012 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 9 998 000
Tržby celkem - $ 78 300 000
Návštěvnost v ČR 810 000
Náklady (Rozpočet) - $ 6 400 000

BONUSY DVD
•FILMY V SÉRII
Terminátor (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/terminator-the-terminator/
Akční / Sci-Fi, USA / Velká Británie, 1984
Režie: James Cameron, Hrají: Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn

Terminátor 2: Den zúčtování (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/terminator-2-den-zuctovani-terminator-2-judgment-day-1991-137-usa-francie-akcni-sci-fi-thriller/
Akční / Sci-Fi / Thriller, USA / Francie 1991
Režie: James Cameron, Hrají: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton

Terminátor 3: Vzpoura strojů (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/terminator-3-vzpoura-stroju-terminator-3-rise-of-the-machines-2003-109-usa-nemecko-velka-britanie-sci-fi-akcni-thriller-74/
Sci-Fi / Akční / Thriller, USA / Německo / Velká Británie 2003
Režie: Jonathan Mostow, Hrají: Arnold Schwarzenegger, Nick Stahl

Terminator Salvation gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a146/
Sci-Fi / Akční, USA / Německo, 2009
Režie: McG, Hrají: Christian Bale, Anton Yelchin

Terminator Genisys gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a162/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Alan Taylor, Hrají: Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke

Terminátor: Temný osud gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/terminator-temny-osud-terminator-dark-fate-2019-129-usa-spanelsko-madarsko-akcni-dobrodruzny-sci-fi-68/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Tim Miller, Hrají: Linda Hamilton, Arnold Schwarzenegger
 
SERIÁLY V SÉRII
Terminátor: Příběh Sáry Connorové (seriál) gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/terminator-pribeh-sary-connorove-tv-serial-terminator-the-sarah-connor-chronicles-2008-1333-uusa-sci-fi-akcni-drama-thriller-50/
USA, Sci-Fi / Akční / Drama, 2008
Režie: David Nutter, Hrají: Lena Headey, Thomas Dekker
 
Tvůrci a herci
James Cameron (Režie), Gale Anne Hurd (Produkce), Brad Fiedel (Hudba), Adam Greenberg (Kamera), Mark Goldblatt (Střih), Stanzi Stokes (Casting), George Costello (Scénografie), Hilary Wright (Kostýmy), Tom Bellfort (Zvuk), David Campling (Zvuk), Jeff Dawn (Masky), James Cameron (Scénář), Gale Anne Hurd (Scénář), Arnold Schwarzenegger (Herec), Michael Biehn (Herec), Linda Hamilton (Herec), Paul Winfield (Herec), Lance Henriksen (Herec), Rick Rossovich (Herec), Earl Boen (Herec), Dick Miller (Herec), Franco Columbu (Herec), Bill Paxton (Herec), Marianne Muellerleile (Herec), Brian Thompson (Herec), Harriet Medin (Herec), Brad Rearden (Herec), Shawn Schepps (Herec), Bess Motta (Herec), Philip Gordon (Herec), Patrick Pinney (Herec), Leslie Morris (Herec),
 
1984/107/USA, Velká Británie/Akční, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Do role Kyla Reese (Michael Biehn) byl zvažován Bruce Willis a Sting.
- Do role Sarah Connor (Linda Hamilton) byla Jamesem Cameronem preferována Debra Winger poté, co ji viděl ve filmu Důstojník a džentlmen (1982). O roli se ucházely také Michelle Pfeiffer, Diane Lane, Carrie Fisher, Sharon Stone a Kelly McGillis.
- Terminátorův (Arnold Schwarzenegger) motocykl byl později vystaven ve Schwarzeneggerově restauraci Planet Hollywood.
- Roli Terminátora (Arnold Schwarzenegger) mohl ztvárnit i Tom Selleck, ale kvůli se oddanosti seriálu Magnum (od r. 1980) odmítl. Zvažováni byli i Jürgen Prochnow, Kevin Kline a Michael Douglas.
- Slavná Terminátorova (Arnold Schwarzenegger) věta "Já se vrátím" zazněla ve filmu daleko dřív a to v českém filmu. "Já se vrátím. A se mnou přijde zákon," pronesl LImonádový Joe (Karel Fiala) ve stejnojmenném filmu Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964) v době, kdy Schwarzenegger teprve vyhrál Rakouské Krajské mistrovství.
- Terminátor (Arnold Schwarzenegger) pronese v celém filmu pouze následující věty: "Nice night for a walk.""Nothing clean, right.", "Your clothes, give them to me.", "The 12 gauge auto-loader.",  "The 45 long slide with laser sighting.", "Phase plasma rifle in 40-watt range.",  "The Uzi 9mm.", "All.", "Wrong.",  "Sarah Connor.",  "I'm a friend of Sarah Connor.", "I was told that she's here.", "Can I see her please?", "Where is she?", "I'll be back.",  "Fuck you, asshole.",  "Give me your address there." a "Get out."
- The Terminator (Arnold Schwarzenegger) byl v roce 2003 Americkým filmovým institutem AFI zařazen v žebříčku nejzápornějších postav v dějinách amerického filmu na 22. příčku.
- V roce 1984 byla laserová mířidla velkou raritou a vyžadovali velký přísun energie. Helium neonový laser použitý ve filmu potřeboval 10 000 voltů na zapnutí a dalších 1000 voltů pro udržení jasu. Proto filmaři protáhli kabely po Arnoldově ruce až do bundy, kde měl ukryté baterie. Spouštěč laseru byl protažen až do druhé ruky.
- V Polsku byl film ve své době publikován pod názvem The Electronic Murderer, originální pojem "Terminator" totiž v polštině znamená "učeň". U dalších dílů pak byl původní název ponechán - první díl byl již totiž dostupný ve velkém množství pirátských kopií s původním názvem a pojem "Terminator" byl již převážně spojován s Arnoldem Schwarzeneggerem.
- Arnold Schwarzenegger (Terminátor) trénoval rozoberanie a skladanie zbraní so zaviazanými očami. Trávil celé hodiny na strelnici a pri strieľaní sa snažil, aby nemihol okom.
- Arnoldovi Schwarzeneggrovi trvalo jeden deň, kým si premyslel preobsadenie svojej úlohy z Kylea Reesa na Terminátora. Jeho telefonát režiséra Camerona nesmierne potešil.
- Po skončení prvého pracovného obedu priniesla čašníčka účet. V Hollywoode bola tradícia, že herec nikdy účet neplatí. Producent John Daly nemohol nájsť peňaženku, Gale Anne Hurdová nemala pri sebe peniaze a James Cameron takisto. Všetci traja stáli pri stole a prehľadávali si vrecká, keď Arnold Schwarzenegger vyhlásil: „Ja mám peniaze."
 
Odkazy