Terminátor: Temný osud / Terminator: Dark Fate (2019/129/USA, Španělsko, Maďarsko/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi) 68%

25.07.2022 00:20
JEDNOU VĚTOU
„Po dni zúčtování přichází nový den."

OBSAH
Od doby, kdy Sarah Connorová (Linda Hamilton) zabránila dnu zúčtování, změnila budoucnost a přepsala osud lidské rasy, uplynuly už více než dvě dekády. Zbrusu nový smrtící Terminátor, Rev-9 (Gabriel Luna) se vrací v čase, aby dohonil a zabil Dani Ramosovou (Natalia Reyes), která žije obyčejný život v Mexico City se svým bratrem (Diego Boneta) a otcem. Daniino přežití závisí na jejím spojenectví s dvěma bojovníky – Grace (Mackenzie Davis), vylepšenou super bojovnicí z budoucnosti a bojem posilněnou Sarah Connorovou. Zatímco Rev-9 nelítostně ničí všechno a všechny, kdo mu stojí v cestě při honbě za Dani, nachází tyto tři cestu k T-800 (Arnold Schwarzenegger) ze Sářiny minulosti, který se zdá být jejich poslední nadějí.(CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
There is one more shit, and it must be destroyed also.. Dark Fate? Kde? Jako průměrný akční film budiž, ale v rámci kultovní značky Terminátor ani omylem. Při akci, která mimochodem může jen obdivně vzhlížet k Salvationu od McG, nemá Miller pro samé záběry z blízka a do očí bijící CGI moc co nabídnout a když se nastoupí do nákladní C-5, zvrhne se vše do pitomosti s parametry finále Blackova Predátora. Sarah Connor jako sprostá cool stařena a polidštěný Carl von Cyberdyne užívající si na terase s pivkem v ruce důchod? Pokusy o to být extremely funny? Ne, díky. Chci Terminátora jako Mangoldova Logana a ne Deadpoola. Tohle všechno spolu s femini kurzem a protláčením současných sociálně-politických tendencí mi přijde jako podceňování diváka, ale zase buďme rádi, že Rev-9 netweetoval a neměl na hlavě blonďatou přehazovačku.. Tvůrci proklamovali, že jejich film ignoruje vše po T2. Ti další mohou s klidným srdcem prohlásit to samé.. (Gilmour93) 2*

T-800 žije s rodinkou na chajdě u lesa, je odborníkem přes dámské záclonky, chová a hladí pejska na verandě, a prostě se z ničeho nic rozhodne (naprogramován, nenaprogramován, je to jedno), že bude konat dobro. Zkrátka takové terminátoří Velmi křehké vztahy . Do toho ještě na sílu naroubovanej dnes tak módní girl-power element (teen holčina metr padesát vysoká dělá vůdkyni odboje) a v poslední půlhodině přeplácanej digitální bordel. A ani jedna zdejší akční scéna nemá náboj čehokoliv od Camerona. Je smutné, že nejlepším - a vlastně jediným dobrým prvkem celého filmu je stárnoucí Linda Hamilton, která si to při své karierní bídě posledních 20-let očividně užila a bavilo jí to. Jinak strašný provar a celá mytologie, kterou tak pečlivě dříve nastínil Cameron, je úplně v hajzlu. A jak tak koukám na zdejší čtyřhvězdy, lidé buď už úplně zblbli, nebo jim stačí málo. A mimochodem, v kině jsme na tom s kámošem byli v prázdném hlavním sálu úplně sami dva, ve večerním vysílacím čase, stopadesátitisícovém městě Liberci a čtyři dny po premiéře. I to o úpadku kdysi tak slavné frančízy něco svědčí. (Lima) 1*

Je to přesně tak blbé/nudné, jak se to jeví z trajlerů. Po fajn úvodní honičce přijde hromada - pravda, ne úplně nudných keců - a pak až úmorně nudná závěrečná akce. Žádná atmosféra, postav mě nebavily a samozřejmě je to digi jako prase. Jediným zajímavějším momentem je (SPOJLEREK) když se ukáže, že jeden z terminátorů, co po splnění úkolu zůstal vězet v minulosti, si tam založil rodinu, která ani po letech nepoznala (?), že hlava rodiny je robot. O tomhle měl být celej ten film! Co film, sitcom o několika sériích! (choze) 2*

VELKÁ RECENZE
Podzim 2019 byl ve znamení návratu akčních důchodců, protože premiéry si odbyly novinky Sylvestera Stallona i Arnolda Schwarzeneggera a každý z nich se navíc vrátil ke své možná nejslavnější sérii. Bohužel Ramba jsme spíš protrpěli, než že bychom si ho užili a hodinové čekání na chaoticky natočený masakr, při němž se Sly skoro topil v krvi a vnitřnostech svých nepřátel, nám moc radost neudělal. A něco podobného se čekalo i od Terminátora, jehož trailery nevyvolávaly úplné nadšení a pocit, že člověk musí vyrazit do kina hned v den premiéry. Pokud jste ale četli nebo viděli naše první dojmy, asi víte, že návrat T-800 nás překvapil. A velmi příjemně.
Tahle legendární sága, jejíž první dva díly patří k absolutní filmové klasice, se postupem času rozmělnila do průměrných blockbusterů. Humorněji laděná trojka je pořád fajn, čtyřka z budoucnosti nezvládla naplnit očekávání fanoušků a o pětce se ve slušné společnosti z úcty ke značce raději nemluví. Když se tedy vrátil k Terminátorovi James Cameron a řekl, že všechno po dvojce hodlá ignorovat, dávalo to vlastně smysl. Po pětce už v tom byl takový maglajs, že navazovat na ni by byla pitomost. Temný osud tak měl fungovat jako pokračování a do značné míry i jako remake. A režisér Tim Miller se v tomhle s Cameronem evidentně shodl.
Hned na začátku Temného osudu sice zjistíme, že Skynet je ze hry, ale vzhledem k tomu, že uprostřed Mexika přistane zabijácká mašina Rev-9 a supervojanda z budoucnosti Grace a oba se pokoušejí najít mladou Dani, vyhráno ještě úplně není. Rev-9 sice nevypadá jako Arnold, dovede se však rozdělit na dvě části a chování hodně odkoukal od T-1000. A i když Grace na první pohled působí jako obyčejná mladá žena, z temné budoucnosti přichází trošku vylepšená, aby proti vraždícímu stroji měla alespoň nějakou šanci. Ale dokud se na scéně neobjeví i Sarah Connor, vypadá to pro klaďačky dost zle. A i tak budou brzy potřebovat pomoc jednoho starého známého…
Nový Terminátor má hodně blízko k tomu prvnímu v tom, že je to opět jedna velká honička. Taková, ve které se chyby neodpouštějí. Zatímco ve Dni zúčtování dovedl Arnold s Robertem Patrickem alespoň trošku držet krok, tady musí trojice hrdinek být permanentně v pohybu, protože na svého protivníka očividně nemají. Gabriel Luna sice nepůsobí tak hrozivě jako před pětatřiceti lety kulturista z Rakouska, ale o to víc umí být efektivní. Permanentně je krok nebo dva za Dani, Grace a Sarah. A většinou u toho sedí v náklaďáku nebo se to do nich pokouší napálit obřím letadlem. Akce tu navíc vypadá spíš cameronovsky než millerovsky, režisér Deadpoola se krotí s CGI (jen ke konci se malinko urve ze řetězu) a všechny ty bitky, přestřelky, honičky a exploze působí fyzicky a opravdově.
Temný osud je ovšem možná ještě zajímavější ve chvílích, kdy zpomalí a nechá hrdinky, aby si povídaly. Samotná Dani není zase až tak moc zajímavá, protože prochází klasickým vývojem z vyděšené holky do hrdinky, ale sledovat dialogové přestřelky Sarah Connor a Grace je vyloženě radost, především v momentech, kdy se pokoušejí zjistit, která z nich bude mít hlavní slovo a dovede být ostřejší. A nakonec vůbec nevadí, že samotný Arnold Schwarzenegger se objeví poměrně pozdě a navíc se jeho postava vyvinula směrem, jaký asi nečekáte. Mě osobně jeho nová tvář a neobvyklý přístup hodně bavily. Temný osud je však především o ženách a pokud teď chcete psát rozhořčené komentáře na téma „Hollywood, feministky, ničení akčních filmů“ a tak podobně, odpusťte si to. Nebudu vás tu přesvědčovat o tom, že Linda Hamilton a Mackenze Davis jsou vyloženě boží. Spíš vám řeknu, abyste si pustili Aliens a připomněli si, jak umí Cameron zacházet s ženskými postavami. Ripleyová a Vasquezová by měly z nového Terminátora radost.
Pokud bylo cílem Temného osudu navazovat na první dva dnes už klasické filmy a zároveň značku trošku restartovat a aktualizovat, povedlo se to na výbornou. Nový Terminátor má atmosféru a styl těch starých, je stejně drsný, nekompromisní a po akční stránce strhující a velkolepý. Zároveň ale zvládá přistupovat k postavám chytrým a moderním způsobem. Ideálně tak kombinuje to, co fandové chtějí vidět a předchozí díly jim to nedokázaly dát, a zároveň ukazuje, že tahle značka má co nabídnout i po pětatřiceti letech.
Mohl bych Terminátora víc kritizovat za nedostatek invence a že těch nových nápadů mohlo být trošku víc. Mohl bych napsat, že se v těch starých kolejích drží možná až příliš, ale nepřijde mi to fér. Po tragické pětce potřebovala tahle značka ukázat, že její tvůrci pořád ještě ví, co fandy baví a to se jim povedlo. Nové věci můžou vymýšlet příště. Takže na to běžte a udělejte z Temného osudu hit, ať nějaké to příště bude. Byla by škoda, kdyby tahle upřímná filmařina umně balancující mezi oldchoolovým a moderním přístupem v kinech vyhořela.

O PRODUKCI
V roce 1984 neměli filmoví tvůrci James Cameron a Gale Anne Hurd ani ponětí o tom, že do světa spolu s Terminátorem vypouštějí globální fenomén, nízkorozpočtový akční sci-fi film o kyborgovi z apokalyptické budoucnosti, který přicestuje do přítomnosti, aby zajistil vyhlazení lidské rasy. Temný, odvážný, chytře napsaný a zábavný film se rychle proslavil; ztvárnil navíc ženskou akční hrdinku, což bylo v té době ve filmu velmi neobvyklé.
Příběh sledoval osud mladé servírky Sáry Connorové, kterou pronásledoval T-800, model Terminátora poslaný z budoucnosti a jehož úkolem bylo zabít jejího nenarozeného syna, budoucího vůdce opozice lidské rasy. Nelítostného T-800 vyslal Skynet, systém vytvořený k vyhlazení lidské rasy. Do minulosti byl vyslán i Kyle Reese, ale jeho úkolem bylo ochraňovat Sáru za každou cenu a pomoci lidstvo zachránit.
Terminátor, který se proslavil obrovsky pozitivní kritikou a úžasnými recenzemi od vůdčích kritiků, vypustil do světa Hollywoodu herce Arnolda Schwarzeneggera a Lindu Hamilton a Camerona vynesl na trůn režiséra trháků.
Cameron a Hurd snížili náklady za speciální efekty na co nejnižší možné minimum a oproti tomu maximum vytěžili z charisma Hamilton a Schwarzeneggera. Stan Winston, průkopník make-upu pro speciální efekty, vytvořil Schwarzeneggerův vzhled kyborga za pomoci Cameronových vlastních kreseb.
Světový trhák rychle následoval druhý díl Terminátor: Den zúčtování v roce 1991, který nastavil nový standard akčního filmu. Terminátor 2 představil pokročilejšího a ještě více smrtícího Terminátora, T-1000, kterého ztvárnil Robert Patrick. Ve filmu se představil i Edward Furlong jako Sářin syn Johna Connor, budoucí vůdce odporu. Tento film stál nevídaných 94 milionů dolarů, zhruba 15x více než rozpočet původního Terminátora. Film získal několik ocenění včetně Ceny Akademie za nejlepší zvuk, nejlepší mix hudby, nejlepší make-up a vizuální efekty a stal se nejvýdělečnějším filmem roku, s výdělkem 518 milionů dolarů po celém světě.
Později byly vytvořeny tři další filmy a televizní seriály s tématem Terminátora, ale Terminátor 2 zahrnoval poslední spolupráci Camerona a Hamilton - až dodnes, kdy Terminátor: Temný osud navazuje na příběh Dne zúčtování.
„Především jsme se s Temným osudem chtěli vrátit k původní formě. Terminátorovi 1 a 2 patří v historii kinematografie velmi speciální místo. Chtěli jsme, aby Temný osud byl pokračováním Jimovy vize celé franšízy,“ vysvětluje producent David Ellison. „Byl jenom jeden způsob, jak toho dosáhnout, a to bylo zapojit zpátky do franšízy Jamese Camerona.“ Cameron popisuje Terminátora: Temný osud jako přímé pokračování Terminátora 2, jako snímek, který zachycuje nepřekonatelnou atmosféru původního Terminátora a jeho pokračování. „Má stejnou intenzitu a stejnou atmosféru hrůzy,“ říká. „První film vás měl totálně vyděsit možností temné budoucnosti a strachem o přežití dívky Sarah. Tenhle film, stejně jako ostatní, řeší hrozbu kolize lidstva s umělou super-inteligencí, což je v dnešní době daleko méně sci-fi než to bylo v roce 1984 nebo 1991.“
Cameron si jako režiséra Terminátora: Temný osud pečlivě vybral Tima Millera, který pracoval na trháku Deadpool, jednom z nejvýdělečnějších filmů všech dob. Ellison s jeho výběrem plně souhlasil, protože se po zhlédnutí filmu Deadpool stal Millerovým fanouškem také. „Akce a příběh, které ve filmu vytvořil, byly brilantní. Tim zvládnul vytvořit film, který nejen přetvořil žánr superhrdinského filmu, ale celý žánr filmů mládeži nepřístupných. Je to přesně ten typ režiséra, kterého jsme pro Terminátora: Temný osud potřebovali,“ říká.
Sám sebe Miller popisuje jako „sci-fi podivína”. Společně s Cameronem a Ellisonem začali tím, že shromáždili jedny z nejlepších tvůrců akčního sci-fi, včetně Davida S. Goyera, Neala Stephensona, Joea Abercrombieho, Grega Beara, Neala Ashera, Joshe Friedmana a Warrena Ellise, aby se zamysleli nad možnými zápletkami pro film.
„S Jimem, producentem Davidem Ellisonem a ostatními jsme se sešli v jedné místnosti, abychom se zamysleli nad všemi možnými ‚co kdyby‘,“ vysvětluje Miller. „Zvažovali jsme věci, jako jestli by se měl příběh odehrávat v přítomnosti, minulosti nebo budoucnosti. Měl by se film soustředit na Sarah nebo na Johna? Všichni jsme se shodli na tom, že ve filmu by měl být prostor pro nové postavy, ale chtěli jsme se soustředit na formu „trojice“ sestávající z pronásledujících, ochránců a oběti.“
Millerovou hlavní myšlenkou při tvorbě filmu bylo zůstat věrný základům původního Terminátora, ale zároveň filmu dodat i svou vlastní osobitou citlivost. „Nikdy jsem si nemyslel ‚Udělám ten film přesně tak, jako by ho udělal Jim Cameron‘,“ říká. „Ale z jeho filmů jsem pochopil, že velikost všech filmů o Terminátorovi dělá postava, postava, postava. Jim je výjimečně dobrý ve vytváření detailů, díky kterým máte pocit, že sledujete opravdové lidi, kteří procházejí mimořádnými okolnostmi.“
Dalším významným aspektem Cameronova přístupu, který Miller do Terminátora: Temný osud zahrnul, je tempo. „Jim buduje pomalejší období, během kterých postavy opravdu poznáte, ale jakmile akce jednou začne, už neskončí,“ vysvětluje režisér. „Umí to lépe než kdokoli jiný.“
Podle Millera bylo zapojení Camerona od samého začátku pro celý proces stěžejní hlavně kvůli jeho trvalému zájmu o technologie a kvůli postavám, které před tolika lety vytvořil. „Všechny materiály zná lépe než kdokoli jiný a léta o tom přemýšlel. I když nikdy neplánoval vytvořit další film, na AI nikdy myslet nepřestal a spojení s příběhem nikdy neztratil.“
Co tedy po 30 letech přivedlo Camerona zpět ke stolu a k práci na dalším dílu jeho milovaného velkofilmu? „Všechny ty roky jsem s lidmi konzultoval svět umělé inteligence,“ říká sám filmový tvůrce. „Všichni věří, že tu bude AI rovna nebo nadřazena lidské rase. Zároveň všichni říkají, že se z toho nestane Skynet, ale jak tohle můžeme vědět?“
Cameron říká, že mu tyto debaty připomínají entusiasmus, který měli nukleární vědci ve 30. a 40. letech při představě o fungování světa rozbitím atomu. „V té době byly nulové obavy, že by to mohlo být využito jako zbraň,“ říká. „Ale první použití jaderné energie na naší planetě zničilo dvě města a stovky tisíc lidí. Myšlenka, že se to nemůže stát teď, není ten případ.“
Miller má na věc optimističtější názor. Parafrázuje Arthura C. Clarka: „Budoucnost není zvláštnější, než si představujete, je zvláštnější než si vůbec umíte představit,“ a dodává: „Nemyslím, že agenda AI je nás zničit. Nevíme, co se z ní stane, ale za den se vyvine rychleji, než jsme se my vyvinuli za miliony let. Takže teď věřím, že bude lepší, než jsme my.“
Nejvíce vzrušujícím prvkem Terminátora: Temný osud bude pro fanoušky návrat původních hvězd Lindy Hamilton a Arnolda Schwarzeneggera. „Snažil jsem si představit, jak bych se sám jako fanoušek cítil ohledně nového dílu Terminátora,“ vysvětluje Miller. „Asi bych si myslel: ‚Je to potřeba?‘ Alespoň do doby, dokud jsem se nedozvěděl, že se Linda vrátila a že můžeme dokončit příběh Sarah Connorové. To je ten důvod. Tohle je pro mě jako pro režiséra důvodem, proč na tomhle filmu pracuju. Bez urážky ostatním herečkám, které ji hrály v ostatních filmech. Pro mě je jen jedna Sarah Connorová, a to je Linda Hamilton.“
Její role je s ní natolik spjatá, že nebylo pochyb o jejím obsazení pro Terminátora: Temný osud. „Nemyslím, že by si někdo z nás v té roli uměl představit někoho jiného,“ říká Cameron. „Bez Lindy bychom se k Sarah nevrátili. Když se Sarah na plátně objeví, máte ten pocit - ‚jdeme na to‘.“
Sarah se stala revoluční postavou. V době, kdy akčními hrdiny byli převážně muži, se její transformace z naivní servírky do neohrožené bojovnice, která bojuje o svého syna v původním Terminátorovi, stala ikonickou. Hamilton opět září jako o něco starší, možná moudřejší, ale jistojistě zuřivější, Connorová.
I když aktuální akční filmy jako Wonder Woman nebo Captain Marvel obsahovaly ženské protagonistky, má podle Camerona Sarah Connorová svou vlastní ligu. „Kolika z těchto postav je přes 40?“ ptá se. „To by byl hodně krátký seznam. Kolika z nich je přes 60? Absolutně žádné z nich. Chlapi bojují až do osmdesáti. Ale v naší společnosti starší ženy odmítáme. V klasické mytologii je žena strážkyní moudrosti, někdy zobrazovaná jako jasnovidka, ale vždy je to silná postava. Dali jsme to dohromady s působivou akční hrdinkou, a to je něco, co jste ještě neviděli.“
Hamilton přiznává, že vrátit se po dvaceti letech do stejné role ji zaujalo. „Po Terminátorovi 2 jsem měla pocit, že jsem vytvořila postavu, která se z nikoho stala bojovnicí,“ vysvětluje. „V té době jsem v tom nechtěla pokračovat, dokud nepřidáme něco nového. Ale těch 28 let Sarah dramaticky změnilo a přišla jsem si připravená na to, ji znovu prozkoumat.“
Pro výkonného producenta Johna J. Kellyho je návrat Hamilton o dost opožděn. „Tak dlouho jsme čekali, až se znovu objeví, ale když už se objevila, stojí to za to,“ říká. „Jsem si jistý, že v kině budou diváci u vytržení, protože Sarah je opravdu fantastická.“
Výkonná producentka Bonnie Curtis dodává: „Je opravdu skvělé vidět umělkyni, která si uvědomuje důležitost toho, co divákům předává. Linda si je tak jistá a tak klidná, že si uvědomíte: ‘Aha, tohle je to, proč se tahle postava stala tak ikonickou.’ Není to jenom o Sarah Connorové. Má to co dělat s výkonem Lindy Hamilton v roli Sarah Connorové.
„V Terminátorovi nakonec Sarah ztratí všechny, které miluje,“ říká Hamilton. V Terminátorovi 2 zasvětí svůj život ochraně svého syna Johna, ale výsledek není takový, jaký by si představovala. „Na začátku tohoto filmu je Sarah ztracená, zlomená a vykořeněná,“ říká herečka. „Dozvídá se, že i přes veškeré její oběti, se budoucnost nezměnila tak, jak doufala. Ano, zničila Cyberdyne, ale teď je tu jiná AI, Legion. To ji vlastně dost ničí. Jediné, co má, je její averze k technologiím, budoucnosti a strojům. Vydává se na další cestu, aby v sobě našla zbývající podstatu své lidskosti.“
Intenzivní tréninkový režim Hamilton pro Terminátora 2 je legendární a i teď se herečka musela dostat do špičkové fyzické kondice, aby se ke své roli mohla vrátit. Na roli trénovala s new-orleanským fitness expertem Mackiem Shilstonem, který spolupracoval s profesionálními atlety jako je Serena Williams nebo Peyton Manning. „Akce je v tomhle filmu 10x větší než v Terminátorovi 2,“ říká Hamilton. „Poté, co jsem si přečetla scénář, jsem řekla kamarádce: ‚Musím si něco zařídit. A možná se nevrátím.‘ Dokonce jsem navrhovala, že by už Sarah mohla být v téhle životní fázi trochu při těle, abych nemusela tak dřít,“ dodává se smíchem. „To by lidi šokovalo, ne? Ale oni řekli ne.“
Namísto toho musela Hamilton projít náročným tréninkem, během kterého musela shodit tuk a nabrat svaly. „Byla to zajímavá cesta, protože se nemůžete vrátit úplně ke všemu z minulosti, takže jsem se musela soustředit na to, co je pro mé tělo v mém věku rozumné.“
Spolu s tréninkovým režimem musela Hamilton absolvovat také tréninkový kemp v Texasu pod vedením vojenského taktika a poradce Jacka Nevilse. „Linda je suverénní profesionálka a hrozně rychle se učí,“ říká Nevils, který strávil 25 let v aktivní službě. „Je vždycky připravená. Všechny kaskadérské kousky, které jsou fyzicky proveditelné, chce dělat sama. Linda je ta ‚Jsem pro, trenére, chci to dělat!‘. Opravdu se zajímá o celistvost svého hereckého výkonu a má bezvadný přístup. Byla radost ji trénovat.“
Nejlepší věcí na natáčení Terminátora: Temný osud byla pro Hamilton shledání s jejím hereckým kolegou z prvních dvou snímků. „Nemyslím to v tom směru, jak významné tohle všechno je, i když chápu, že pro ostatní to hodně znamená. Prostě jsem byla jen šťastná, že Arnolda zase vidím. Vlastně mi ani nedošlo, jak šťastná z toho budu, dokud se neobjevil na scéně.“
Schwarzenegger opět hraje Terminátora T-800, ale filmoví tvůrci zdůrazňují, že to není ten stejný kyborg, kterého ztvárnil v jednom z předchozích snímků. Je to stejný model, se stejným hardwarem a stejně naprogramovaný, ale má vlastní příběh. Podařilo se mu zůstat v minulosti a vybudovat si téměř lidský život.
„Nemohl bych na novém filmu o Terminátorovi bez svého přítele, kterého znám 35 let, pracovat, i když to znamená předat žezlo postavám nové generace,“ říká Cameron. „Strávili jsme hodně času, abychom vytvořili tu nejzajímavější verzi T-800, kterou jste předtím neviděli. A samozřejmě přinese i spoustu momentů k zasmání podaných tak, jak umí jen Arnold.“ Miller souhlasí a dodává: „Každý bude chtít vidět jeho příběh a jeho novou cestu. Představuje nejdůležitější momenty celého filmu.“
Schwarzenegger Terminátorovi připisuje svou hereckou kariéru. „Hrál jsem Barbara Conana, ale to bylo hlavně o tom, ukázat tělo a svaly,” vzpomíná. „Chtěl jsem se toho zbavit a Terminátor byl opravdu první film, který byl o tváři, o očích a o skutečném hraní. Nebyl to velkofilm, ale byl brilantně napsaný, navržený a režírovaný. Pro filmový průmysl i pro mě to byl velký průlom.”
Schwarzenegger je obzvláště pyšný na fakt, že Terminátor je jediná postava, která byla Americkým filmovým institutem jmenovaná jako jedna z top 50 hrdinů (číslo 48) a jako jedna z top 50 padouchů (číslo 22) v celé historii kinematografie. „Myšlenkou bylo vytvořit padoucha, o kterém si lidé ale řeknou: ‚To je vážně super! Umíš si představit, že bys měl takovéhle schopnosti?‘ Lidé v něm nacházejí inspiraci i humor.“
Co je na hraní této postavy zábavné, je jistá identifikace se samotným kyborgovým alter egem, říká Schwarzenegger. „Z kulturistiky získáte trochu strojové chování,“ vysvětluje. „Vše se opakuje, nezapojujete emoce a soustředíte se jenom na výsledek. Ale v tomhle filmu ho vidíme chovat se trochu lidštěji. Uvědomuje si, že je stroj, ale poté, co s lidmi strávil tolik času, se sám stal lidštějším. Díky tomu je to o dost zajímavější a z hereckého pohledu to bylo o dost náročnější. Spoléhal jsem se v tom hodně na Tima Millera, který mi radil, kdy přidat a kdy ubrat. Odvedl skvělou práci.“
Vidět na scéně Schwarzeneggera společně s Hamilton bylo vzrušující pro všechny, ale nejvíce pro Millera. „Z nějakého zvláštního důvodu mi to došlo až později při natáčení… jedné noci, kdy jsme točili a já se díval na monitory,“ vzpomíná režisér. „Měli jsme dvě kamery, jednu nastavenou na Lindu, druhou na Arnolda. Poprvé jsem si doopravdy uvědomil, že dělám film o Terminátorovi. Byla to úžasná scéna - Arnold měl komickou scénu a Linda mu to pěkně oplácela! Mimo kameru je to ta nejmilejší osoba, ale jako tahle postava je totální drsňák.“
Ellison byl při pohledu na dva legendární herce spolu na scéně také ohromen. „Je to jeden z momentů, které nikdy nezapomenu,“ říká. „Terminátora 2 jsem viděl v kině, když mi bylo 8 a absolutně jsem se do toho příběhu a do postav zamiloval. Ten film mě inspiroval být součástí filmového průmyslu, takže být na scéně s Arnoldem a s Lindou a mít příležitost jejich postavy oživit… tím se pro mě můj kruh uzavřel.“

Ocenění:
The Saturn Awards
2021 - Nejlepší sci-fi (nominace)
2021 - Linda Hamilton (Nejlepší herečka ve vedlejší roli)i (nominace)
2021 - Eric Barba, Neil Corbould, Sheldon Stopsack, Vinod Gundre (Nejlepší speciální efekty)i (nominace)

DABING
V českém znění: Pavel Soukup - Arnold Schwarzenegger (T-800 / Carl), Zuzana Slavíková - Linda Hamilton (Sarah Connorová), Martina Kechnerová - Mackenzie Davis (Grace), Vendula Příhodová - Natalia Reyes (Dani Ramosová), Vojtěch Hájek - Gabriel Luna (Gabriel / Rev-9), Karel Heřmánek ml. - Diego Boneta (Diego Ramos), Ondřej Kavan - Tom Hopper (William Hadrell), Jakub Saic - Steven Cree (Rigby), Linda Křišťálová - Stephanie Gil (malá Grace), Zdeněk Mahdal - Fraser James (major Dean), Josef Pejchal - Daniel Ibánez (Miguel), Tomáš Borůvka - Tristán Ulloa (Felipe Gandal), Aleš Kaizner - Ferran Fernández (Flacco), Rudolf Kubík - Stuart McQuarrie (Craig), Klára Sochorová - Alicia Borrachero (Alicia), Pavel Vondra, Andrea Elsnerová, Petra Hobzová, Tomáš Karger, Zdeněk Podhůrský, Václav Rašilov, Anežka Saicová, René Slováčková, Petra Tišnovská
Překlad: Petr Miklica, Cyril Návratil
Dialogy: Vojtěch Hájek, Jana Zenáhlíková
Produkce: Veronika Dvořáková
Zvuk: Eliška Bejčková
Režie: Vojtěch Hájek
Vyrobilo Barrandov Studio a.s. - 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 31.10.2019 CinemArt
Premiéra USA: 1.11.2019 Paramount Pictures
Premiéra Španělsko: 31.10.1919
Premiéra Maďarsko: 31.10.1919
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 4.3.2020 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 4.3.2020 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 14 218 332
Tržby celkem - $ 261 119 292
Návštěvnost v ČR 84 695
Náklady (Rozpočet) - $ 185 000 000
 
FILMY V SÉRII
Terminátor (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/terminator-the-terminator/
Akční / Sci-Fi, USA / Velká Británie, 1984
Režie: James Cameron, Hrají: Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn

Terminátor 2: Den zúčtování (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/terminator-2-den-zuctovani-terminator-2-judgment-day-1991-137-usa-francie-akcni-sci-fi-thriller/
Akční / Sci-Fi / Thriller, USA / Francie 1991
Režie: James Cameron, Hrají: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton

Terminátor 3: Vzpoura strojů (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/terminator-3-vzpoura-stroju-terminator-3-rise-of-the-machines-2003-109-usa-nemecko-velka-britanie-sci-fi-akcni-thriller-74/
Sci-Fi / Akční / Thriller, USA / Německo / Velká Británie 2003
Režie: Jonathan Mostow, Hrají: Arnold Schwarzenegger, Nick Stahl

Terminator Salvation gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a146/
Sci-Fi / Akční, USA / Německo, 2009
Režie: McG, Hrají: Christian Bale, Anton Yelchin

Terminator Genisys gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a162/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Alan Taylor, Hrají: Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke

Terminátor: Temný osud gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/terminator-temny-osud-terminator-dark-fate-2019-129-usa-spanelsko-madarsko-akcni-dobrodruzny-sci-fi-68/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Tim Miller, Hrají: Linda Hamilton, Arnold Schwarzenegger
 
SERIÁLY V SÉRII
Terminátor: Příběh Sáry Connorové (seriál) gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/terminator-pribeh-sary-connorove-tv-serial-terminator-the-sarah-connor-chronicles-2008-1333-uusa-sci-fi-akcni-drama-thriller-50/
USA, Sci-Fi / Akční / Drama, 2008
Režie: David Nutter, Hrají: Lena Headey, Thomas Dekker
 
Tvůrci a herci
Tim Miller (Režie), James Cameron (Produkce), David Ellison (Produkce), Junkie XL (Hudba), Ken Seng (Kamera), Julian Clarke (Střih), Mindy Marin (Casting), Lucinda Syson (Casting), Sonja Klaus (Scénografie), Ngila Dickson (Kostýmy), Mac Ruth (Zvuk), Dennis Liddiard (Masky), Josh Friedman (Scénář), David S. Goyer (Scénář), Justin Rhodes (Scénář), Billy Ray (Scénář), Linda Hamilton (Herec), Arnold Schwarzenegger (Herec), Mackenzie Davis (Herec), Edward Furlong (Herec), Tom Hopper (Herec), Brett Azar (Herec), Gabriel Luna (Herec), Natalia Reyes (Herec), Diego Boneta (Herec), Steven Cree (Herec), Mario de la Rosa (Herec), Tábata Cerezo (Herec), Enrique Arce (Herec), Christine Horn (Herec), Fraser James (Herec), Alicia Borrachero (Herec), Claudia Trujillo (Herec), James Barriscale (Herec), Tristán Ulloa (Herec), Björn Freiberg (Herec), Lorna Brown (Herec), Stephanie Gil (Herec), Stuart McQuarrie (Herec), Pedro Rudolphi (Herec), Mark Weiler (Herec), Hadrian Howard (Herec), Kacy Owens (Herec), Károly Baksai (Herec), Rochelle Neil (Herec), Mona Martínez (Herec), Pedro Hernández (Herec),
 
2019/129/USA, Španělsko, Maďarsko/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Vznik časoprostorové bubliny doprovází rapidní snížení okolní teploty. Tento jev nebyl v prvním, druhém ani třetím díle série zobrazen.
- Arnold Schwarzenegger měl vlastního kaskadérského koordinátora, kterým byl Billy Lucas.
- Linda Hamilton měla vlastní kaskadérskou koordinátorku, kterou byla Jessi Fisher.
- Rev 9 (Gabriel Luna) má mimo pevného endoskeletonu i tekutou vnější vrstvu z kapalného kovu, čímž se v základě podobá T-1000. Stejně jako Robert Patrick ve filmu Terminátor 2: Den zúčtování (1991), i  Rev 9 takticky využívá ke splynutí s lidmi podoby členů bezpečnostních složek – nejdříve se maskoval jako člen pohraniční stráže (Border Patrol), aby pronikl za Dani (Natalia Reyes) do detekčního střediska v Texasu, a poté, co vypátrá policejní vrtulníky, na sebe vezme podobu policisty, kterou používá během stíhání a boje v letadle. Při závěrečném boji u elektrárny využívá kamufláže jako člen letectva.
- Legendární hláška „Pojď se mnou, jestli chceš žít,“ kterou v prvním díle Terminátora (1984) pronesl Kyle Reese (Michael Biehn) a ve druhém T-800 (Arnold Schwarzenegger), v tomto filmu nezazní. Místo toho je použita věta: „Pojď se mnou, nebo budeš za třicet sekund mrtvá.“ Pronese ji Grace (Mackenzie Davis), a to poté, co zachrání Dani (Natalia Reyes) před prvním útokem Rev 9 (Gabriel Luna).
- Film se odehrává v letech 1998, 2020 a 2042.
- Gabriel Luna (Rev-9) se vyjádřil, že jako Terminátor ve filmu nikdy nemrká, a to ani když střílí z automatických zbraní.
- První scéna, kterou Gabriel Luna (Rev-9) pro film natáčel, obsahovala jeho příchod do Mexika, kdy vypadl nahý před domem Dani (Natalia Reyes).
- Na Carlově/T-800 (Arnold Schwarzenegger) bílé dodávce je telefonní číslo. Jeho poslední čtyřčíslí je 1984, což je rok prvního Terminátora.
- Jedná se o druhý film, ve kterém Gabriel Luna oblékl uniformu US Border patrol. První byl film Hraniční kontrola (2016).
- Kultovní hlášku „I'll be back“ („Já se vrátím“) v tomto filmu Arnold Schwarzenegger (Carl / T-800) neřekne (řekne jí Linda Hamilton – Sarah Connor). Tentokrát jako jeho odpověď zazní fráze „I won't be back“, tedy „Nevrátím se“.
- Ve scéně, kde se Rev-9 (Gabriel Luna) omlouvá za rozbitou kůlnu, hraje na zahradní párty píseň „Guitars, Cadillacs“ od Dwighta Yoakama. Stejná píseň jako ve slavné hospodské scéně ve druhém dílu z roku 1991.
- Rozpočet prý atakoval hranici 200 miliónů amerických dolarů. Ale to v sérii není nic výjimečného, už Vzpoura Strojů (2003) stála tolik, stejně tak Salvation (2009). O fous levnější bylo 150miliónové Genisys (2015). Den zúčtování (1991) byl se 102 milióny nejdražší film své doby a jednička přišla v roce 1984 na pouhých 6,4 mega.
- Byť má být Temný osud rating R, paralelně se točily i přístupnější verze scén, pokud by se náhodou v budoucnu měl udělat PG-13 sestřih. Nakonec James Cameron řekl, že to je ztráta času a věnovali se naplno jen eRkové verzi, aby udrželi tón prvních dvou filmů.
- Toto je třetí film Paramount Pictures, který bude distribuován mezinárodně společností Walt Disney Studios Motion Pictures od Pepka námořníka (1980) a Drakobijce (1981).
- Producent James Cameron ohledně návratu Sarah (Linda Hamilton) uvedl, že zatímco mužští hrdinové nezřídka zabíjejí davy padouchů i v padesáti, šedesáti či sedmdesáti letech, podobný příklad ženské postavy až dosud neexistoval – přestože by prý měl.
- O tom, jestli se do série a role Sarah Connor vrátí, přemýšlela Linda Hamilton intenzivně asi šest týdnů, protože si nebyla jistá, jestli se chce vrátit, nechtěla, aby to vypadalo, že jde pouze po penězích. V tuhle chvíli žije tichý, krásný život a nepotřebuje ho měnit pro patnáct minut slávy. V době podepsání smlouvy nebyl scénář kompletně hotov.
- James Cameron se na filmu podílel jako producent, spoluscenárista a kreativní konzultant. Dopředu ale řekl, že s filmem nebude mít nic společného, pokud ve filmu nebude hrát Arnold Schwarzenegger.
- Terminátor se natáčel pod pracovním názvem „Dark Fate“. Nakonec se stal i oficiálním názvem filmu.
- Brett Azar už podruhé propůjčil své tělo mladší verzi terminátora, kterého hraje Arnold Schwarzenegger.
 
Odkazy