Terminátor: Příběh Sáry Connorové (TV seriál) / Terminator: The Sarah Connor Chronicles (2008/1333/UUSA/Sci-Fi, Akční, Drama, Thriller) 50%

28.08.2022 18:28
JEDNOU VĚTOU
„Trikařské orgie, špičková akce, chrabrý vůdce…“

OBSAH
Vždycky říkal, že se vrátí. A taky že se vrátil. Jenže už to není Arnie, neřádí na stříbrných plátnech a celé už to vlastně není o něm, ale o Sarah Connor. Ve třetím díle jste druhou největší drsňačku filmových vesmírů (na Ellen Ripleyovou nemá nikdo) vidět nemohli, protože už to měla díky rakovině za sebou. Foxové se ale nehodlají nechat připravit o tak ikonický charakter a tak si vymysleli televizní seriál, který se odehrává mezi druhým a třetím dílem. John je teenager, Sarah je aspirantka na titul nejstarostlivější matka měsíce a tahle podivínská dvojice cestuje z města do města (ze školy do školy), aby se vyhnula všemožným průšvihům. Paranoia je věčná a SkyNET taky. Že byla hrozba ocelové pěsti definitivně zažehnána? Co vás nemá... i když se producenti dušovali, že v seriálu bude terminátoři jen zřídka, v pilotním dílu potkáte nejen další psychostroj, co se snaží Johna zavraždit, ale také nový model hodného terminátora. Vypadá jako dobře stavěná dívka, inteligence moc nepobral, ale když na to přijde umí hodit zastavit holou rukou jedoucí náklaďák nebo zastavit naštvaný gang motorkářů. A něco takového přijde k duhu. Dotírající kovošroti ale nejsou jediným problémem. Po stopách hrdinů se vydávají federální složky a někde v srdci Ameriky se pomalu sbíhají křemíkové čipy, aby vydláždily cestičku ke zkáze lidstva. Povede se je tentokrát zastavit?

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Těžké hodnotit Sarah Connor Chronicles po první pilotním díle. Na jednu stranu jsou zde klady a to minimálně vzhled hlavní postavy, která představuje trochu jinou variantu od škaredého "muže" z filmovů Jamese Camerona. Lena Headey je hezká a vypadá přísně, ale její krása představuje proti klad k Lindě Hamilton. Ani nový vůdce odporu není zrovna špatně obsazený. Tvořit seriál, který má navazovat na druhý díl terminátora a odehrávající se před třetím, je opravdu zapeklitá záležitost. Kdo tvrdí, že seriál neřeší třetí film, zatím nemá pravdu. Zdůrazňuji zatím. Časový skok je trochu neočekávaný, ale stále se může díky hrátkám s časem stát vše co předvedl závěr třetího filmu. Budu doufat, že seriálu vydrží akční stránka, která mě docela překvapila. Není to zrovna pacifistický seriál a já doufám, že poroste i lehce rozpočet a triky a příběh budou opravdu o něčem. Hledání Skynetu by nás nemusel být zrovna špatný nápad. Sezóna 1: Pomalý rozjezd nechal odejít všechny rádoby fanoušky skoků v čase a endoskeletonu. Všichni ostatní pravověrní čekali pár dílů a sledovali postupný rozjezd, který se každým dílem stupňoval až do velmi zajímavé a potenciálem nabušeného seriálu. Doufám, že nepůjde o poslední sezonu a že nejhezčí Sarah Connor, která tu kdy byla, dokáže ruku v ruce s Summer Glau, že terminátor nemusí nutně být chlap, aby bylo na co koukat. Už teď je potenciál obrovský, postavy přicházejí a vylepšují vše, co mohou a tíha bude jen na autorech, kteří nesmí tuto šanci rozšířit Terminátorské universum zahodit. I'll be back...soon. Po konci 2 sezony nudný obsah sezony zachraňovala slušná podívaná v závěru... Potenciál tu je obrovský, využitý jen v pár dílech. (Djkoma) 3*

Je to svým způsobem dojná kráva, která parazituje na Cameronově přelomové pecce, ale překvapivě ´se to dalo´. Pár svěžích nápadů, trocha rozpačitého přešlapování na místě, triky vpravdě „televizní“, výprava poněkud chudá (do očí bijící je to zejména v prostřizích z budoucnosti), celkově průměr – neurazí, neohromí, ale překvapivě nenudí. Ale je fakt, že zhruba měsíc poté si ze všech 9 dílů vybavím tak stěží dvě až tři scény. Nicméně stále nevyždímaný potenciál tu je, jsem zvědav, jak se s ním poperou v další připravované sérii…PS: Ta holka, co hraje osobního robotického bodyguarda byla se svým chladným, nečitelným výrazem docela cool. (Lima) 2*

Z lásky k filmové serii o terminátorech jsem se na to rád koukal. Z lásky k filmové serii o terminátorech jsem to ale postupně, díl od dílu, začal nenávidět. A nezachránila to ani Summer Glaukom. Ne, vlastně tam iritovala nejvíc. Všichni tam byli takový docela příšerní. Snad jen samotná Sarah Connorová byla ztvárněna s respektem k původní předloze. Terminátoři sami o sobě byli de facto jen komikoňové, nic víc. (Segrestor) 2*

VELKÁ RECENZE
Co si budeme povídat, natočit televizní seriál na motivy Terminátorů je jako strkat hlavu přímo do oprátky. Už na třetí díl kouká spousta lidí skrz prsty, protože James Cameron je jenom jeden a jakkoliv se Foxové ohánějí tím, že Sarah Connor Chronicles je áčkovým projektem, kterému je věnována největší možná péče, omezený rozpočet je největší achilovkou. A přihlouplé triky spolu se zoufale studiovými kulisami (24 hodin vedle Sarah Connor vypadá jako prvotřídní filmový materiál) tak-tak zachraňují plné hrsti odkazů po kterých se vrhají lační geekové. Hodný terminátor se jmenuje Cameron, hraje ho Summer Glau z Firefly (a Serenity) a jako Sarah se ze všech sil snaží Lena Headey (Třístovka). Jenže ani casting není samospásný a když Sarah plýtvá hlubokomyslnými monology nebo když Summer Glau zkouší hrát robotickou nechápavost, můžete se jen usmívat. Na konverzační bázi televizní terminátor zatím nefunguje a akční scény jsou zoufale nedynamické a nudné, pokud vezmeme do úvahy, že sledujeme souboj dvou plechových supermanů, kteří se mohou bez skrupulí prohazovat stropem.  
K takovým legráckám bohužel nedochází a po prvních čtyřech dílech je všechno "ve hvězdách". Vedlejší linie s afroamerickým "chrtem" od FBI jde odnikud nikam, ale náznaky o budování SkyNETu a nový model terminátora (T-888) jsou rozhodně prvky, které by mohly u obrazovek pozdržet i největší pesimisty. Stejně jako v případě čtvrtého filmu se musí člověk zakousnout a pokud možno přestat myslet na to, že tahle série kdysi definovala sci-fi žánr a kariéru Arnolda Schwarzeneggera. To jsou včerejší zprávy. Smiřte se s těmi novými nebo uhněte z cesty. Zatím to ale příliš růžově nevypadá, protože úcta k původnímu vesmíru je scenáristům zjevně cizí. Během prvních dílů zjistíte, že rok 1999 je přímo "zasviněný" terminátory a lidmi přenesenými časovým portálem. Někteří z nich si pamatují vše, jiní zase lautr nic, někteří jsou hodní, jiní zlí a vlastně jsou všichni hrozně v pohodě, protože armageddon je stejně nevyhnutelný, takže jde jen o to, si pořádně užít. Kéž by to pochopili i autoři seriálu. Všechno zatím působí příliš ztuhle a překombinovaně. Vzhledem k solidním ratingům to vypadá, že s terminátory budeme v televizi bojovat pěkných pár let. To zní děsivě, ale já pořád ještě doufám, že do toho odvaru někdo hodí šťavnatý flák masa.

OBSAH EPIZOD
1.série (2008)
DÍL 1: Pilot - Po událostech v druhém díle filmu Terminátor se Sarah snaží usadit a vdát se za záchranáře Charleyho Dixona. Trápí jí však noční můry o tom, že Soudnému dni nezabránili a že je John stále v nebezpečí. Ošklivá noční můra, ve které terminátor Johna zabije Sarah donutí pohnout se z místa a opět utéct. Z West Forku v Nebrasce tak utíkají do Nového Mexika. Charley Dixon jde ohlásit zmizení Sarah a Johna – na policejní stanici se ho však ujme zvláštní agent FBI James Ellison, který překvapenému Dixonovi odvypráví pohnutou historii Sarah – od útěku z psychiatrické léčebny, historky o Skynetu a terminátorech až po „vraždu“ Milese Dysona. Nově zjištěné informace agent Ellison zapisuje do policejní databáze, kterou bohužel odposlouchává terminátor.
DÍL 2: Gnothi Seauton (Gnothi Seauton) - Sára v budoucnosti shání doklady pro sebe a Johna. Než se jí je podaří pořídit, nesmí John vycházet z domu. Sára s robotkou naleznou mrtvé lidi, kteří pracovali jako vězni pro SkyNET. Poznají je podle čárového kódu, který mají vytetovaný na ruce. Avšak jeden z ležících na zemi byl léčkou, je to robot a odvážnou Cameron napadne. Ta se začne prát a při pronásledování do ní narazí auto, avšak ona nehodu přežije bez újmy, jen řidič je na smrt vyděšený. Mezitím se John přes přísný zákaz jde projít do města. Najde si informace o Charlie Dixonovi a míří do jeho domu. Ale Charlie ho přistihne. Sára se rozhodne, že o pomoc při zajišťování padělků dokladů své a Johnovy totožnosti poprosí svého starého přítele. Získat doklady však vůbec nebude jednoduché.
DÍL 3: Turek (Turk, The) - John se svou ochránkyní Cameron nastupuje do školy a vydávají se za sourozence. John se jí snaží vysvětlit jak by se měla chovat, aby nebyli nápadní, ale není to moc jednoduché. Sarah zkontaktovala Dannyho matku a ukázala jí fotografie několika lidí, kteří by mohli být zapleteni se Skynetem. Ona pozná jednoho z mladíků jménem Andrew, který byl v Cyberdynu na stáži.
DÍL 4: Heavy Metal (Heavy Metal) - Doktor David Lyman, plastický chirurg, pracuje ve své ordinaci, když si všimne, že někdo používá jeho počítač. Muž v kápi, hluboko naražené do obličeje, ho žádá o okamžitou plastiku obličeje. Přestože lékař namítá, že se musí nejprve objednat, nezdá se, že by byl muž ochoten počkat. A už si na lékařově počítači dokonce vybral svou novou identitu...
DÍL 5: Královský gambit (Queen's Gambit) - Andy Goode s Rusem Dmitrim Shipkovem se chystají na šachový turnaj, jehož vítěz má získat důležitý armádní kontrakt. Goodeovi se podařilo opravit svůj počítač a stále existuje nebezpečí, že by ho mohl přetvořit na Skynet. Sára se tedy rozjíždí na místo konání turnaje. Falešný agent FBI mezitím hledá Sáru Connorovou, dříve Reeseovou. Navštěvuje jejího přítele Charleyho Dixona. Ten se po návštěvě agenta svěří své ženě - která je přesvědčená, že Sára a její syn před osmi lety zahynuli - že Johna nedávno viděl na vlastní oči.
DÍL 6: Dračí doupě (Dungeons & Dragons) - Sára, John, Cameron a Charley Dixon stojí nad tělem těžce zraněného Dereka. Ten blouzní a znovu prožívá události z budoucnosti. Zdá se, že se velice obává Cameron, která se k němu blíží s injekční stříkačkou. Začíná boj o jeho život.
DÍL 7: Vickův čip (Vick's Chip) - Cromartie, vydávající se za agenta FBI, obchází školy, aby našel Johna. Když ho někde zaměstnanec hned nepustí k počítači s adresami žáků, jednoduše ho na místě zabije... Derek Reese našel u Cameron Vickův čip. Zdá se, že Cameron nevěří a považuje ji za stejně nebezpečnou a nespolehlivou, jako jsou všichni ostatní roboti. Sára a John by se rádi dozvěděli, co na čipu je. Johnovi dá ale velkou práci, než se mu podaří alespoň částečně rozšifrovat vzpomínky, uložené v čipu. Zjistí, že jsou řazené podle kategorií a vždy jim předchází tentýž symbol.
DÍL 8: Ruka z krajních mezí (Demon Hand, The) - Cameron sice spálila kovové monstrum, chybí ale protetická ruka. Tu je třeba za každou cenu najít. Sára neví, že se dostala do rukou agenta FBI Camerona. Také by ráda věděla, kde je hráč šachů Rus Dimitri Shipkov a kdo má Turka. Zdá se, že Derek Reese by se rád zbavil Cameron. Zatím ji ale chce využít: posílá ji za Dimitrijovou sestrou. Ta bude jistě vědět, kde se její bratr schovává.
DÍL 9: A uslyšel jsem hřmění (What He Beheld) -  Sára a Derek jdou do internetové kavárny, kde chtějí hledat Turka. Sára dostane od neznámého návštěvníka e-mail, který ho nabízí za 500 000 dolarů. Určuje schůzku na příští den. Za Charleyem Dixonem přichází agent James Ellison, který mu sdělí, že Sára žije a hrozí jí nebezpečí. Hledá ji muž, který se vydává za agenta FBI Kestera. Dixon i nadále tvrdí, že je Sára mrtvá a že nic jiného o ní neví. Okamžitě jde ale k Sáře, aby ji upozornil, že ji Ellison hledá.

2. série (2008–2009)
DÍL 1: Samson a Dalila (Samson & Delilah) - Cameron leží zničená v džípu a promítá si události, které vedly k výbuchu. Sára s Johnem se pokouší utéct z domu, ale zabrání jim v tom ozbrojení muži. Cameron obnoví svoje funkce, vyprostí se z džípu a belhá se k domu. John se snaží se sám osvobodit a nakonec se mu to povede. Co se stane se Sárou?
DÍL 2: Boj o elektrárnu (Automatic for the People) - Sarah s Cameron se nechají najmout jako uklízečky v jaderné elektrárně, protože se náhodou dozví, že se tam děje něco nekalého...
DÍL 3: Past na myši (Mousetrap, The) - Charley chce na radu agenta Ellisona opustit se svou ženou Michelle město, ale ta je právě té chvíli unesena Cromartiem. Připraví tak past, do níž má v úmyslu nalákat Johna Connora. Charley požádá o pomoc Sarah, ale ta lest prohlédne. Nakonec se tedy za Michelle vydává bez Johna, jen s Derekem a Charleyem. Podaří se jim Michelle osvobodit, ale za cenu jejího zranění, kterému nakonec podlehne. John se stává terčem útoku Cromartieho. Unikne jen díky tomu, že dokáže plavat.
DÍL 4: Allison z Palmdale (Allison from Palmdale) - Cameron se vybavují některé vzpomínky z její lidské minulosti. V obchodě při nákupu je úplně mimo, a tak na ni zavolají policii. V zadržovací cele se setká se zlodějkou Jody. Když je propouštějí, uvidí Jody balíček peněz, které policista Cameron vrací. Využije situace a vezme Cameron do restaurace na oběd. Cameron najednou neví, kdo je. Jen si vzpomene na své původní jméno – Allison Youngová. V restauraci přijde za Jody nějaký mladík, obviní ji z krádeže notebooku a napadne ji. Cameron tomu chce zabránit. Dá mu svazek bankovek a pošle ho pryč. Jody a Cameron se ubytují v noclehárně a jdou si promluvit s poradkyní. Klade Cameron podobné otázky, jaké jí pokládaly stroje. Minulost splývá s přítomností.
DÍL 5: Sbohem všemu (Goodbye to All That) - Z novin se John s Derekem dovídají o smrti jistého Bedella. V budoucnosti to je jeden z Johnových spojenců, který pomohl založit Hnutí odporu. Byl poslán terminátor z budoucnosti, aby ho zabil. Podle telefonního seznamu zbývají ještě dva Bedellové – za jedním se na vojenskou akademii vydávají Derek s Johnem, za druhým jedou Sarah a Cameron.
DÍL 6: Věž je vysoká, ale pád krátký (Tower Is Tall But the Fall Is Short, The) - Sarah a Cameron prohledávají byt doktora Shermana. Snaží se zjistit, proč je na seznamu Skynetu. Catherine má problémy s dcerkou Savannah, která z ní má evidentně strach. Pozve tedy na sezení doktora Shermana, který zjistí, že Savannah by chtěla zpátky svou starou maminku. Weaverová je odvolána do podzemní laboratoře, kde jí vysvětlí problém s novou umělou inteligencí. Zasekla se a nechce provádět testy.
DÍL 7: Bibličtí bratři (Brothers of Nablus) - Johnova dívka Riley zapomene nastavit alarm a dům Sarah a Johna je vykraden. Přijdou o veškeré cennosti, ale hlavně o pasy a identifikační průkazy, které by je mohly prozradit. Okamžitě vzniká podezření na terminátory, ale přes ukradené diamanty se podaří vypátrat skutečné pachatele. Je to parta mladíků, kteří si vloupáními chtěli vydělat na natočení filmu. Cameron je však kvůli jejich znalosti bydliště Connorových považuje za nebezpečné a nemilosrdně je zlikviduje.
DÍL 8: Pan Fergusson je dnes nemocný (Mr. Ferguson Is Ill Today) - John na oko slíbí, že už se nebude stýkat s Riley, ale odjede s ní do Mexika, aby jí ukázal místo, kde se jako dítě skrýval s matkou. Tam se však dostanou do potyčky s fotografem, který je oba vyfotí v restauraci, a navíc Johna pozná. Jsou zadrženi policií. Vypátrá je Cromartie, který s sebou přiveze zajatou Sarah. Vystřílí policejní stanici a Johna s Riley odveze agent Ellison. Když dorazí Cameron s Derikem, všichni na Cromartieho připraví past a zlikvidují ho.
DÍL 9: Komplikace (Complications) - Sarah po návratu z Mexika onemocní a pronásledují ji noční můry. John s Cameron se vydávají zničit Cromartieho tělo, ale nenajdou ho.
DÍL 10: Pravidla vždy neplatí (Strange Things Happen at the One Two Point) - Sarah se ve snaze odhalit smysl tří teček dostane k technologické firmě, která vyvíjí umělou inteligenci a hledá investora. Sarah se vydává za investorku, která má v úmyslu přispět na vývoj revolučního čipu, jež změní svět. Vše je velký podvod. Jesse Derekovi prozradí důvod své mise. Doktor je zabit při práci s AI jménem Babylon, vyvíjenou Catherine Weaverovou. Ellison se seznamuje s robotem s umělou inteligencí.
DÍL 11: Muž, jenž začal z ničeho (Self Made Man) - Cameron objeví, že do dvacátých let dvacátého století byl poslán terminátor, a snaží se zjistit, co a proč tam dělal. Postupně vypátrá, že byl do této doby poslán omylem kvůli chybnému roku. Riley se stále snaží sblížit s Johnem.
DÍL 12: Rodina Fieldsova (Alpine Fields) - Sára se svou partou se snaží ochránit rodinu Fieldsových před terminátorem, který se je vydal do minulosti zabít. Konkrétně nenarozené dítě matky, z jehož krve v budoucnosti vytvoří lék proti nemoci šířené biologickou zbraní, již Skynet používá ke zlikvidování lidstva.
DÍL 13: Pozemšťané jsou zde vítáni (Earthlings Welcome Here) - Sára pátrá po významu tří teček, které se jí objevily na krku. Navštíví kongres, kde přednáší doktorka Morrisová, a seznámí se tam se ženou, která jí slíbí, že ji přivede na stopu Abrahama...
DÍL 14: Staré a nové rány (Good Wound, The) - Zraněná Sára má v noze kulku, kterou je třeba urychleně vyjmout. Doktorka Burnettová ji tajně dopraví do nemocniční márnice, kde ji operuje. Catherine se mezitím postará o tajnou továrnu v poušti...
DÍL 15: Zpěvy pouště (Desert Cantos) - V městečku poblíž továrny zničené výbuchem se koná hromadný pohřeb zesnulých zaměstnanců. Sára s Johnem pátrají, co se skutečně stalo a kam se poděl jediný člověk, který neštěstí přežil...
DÍL 16: Někdo musí bdít, když jiní musí spát (Some Must Watch While Some Must Sleep) - Sára leží na klinice, kde se léčí poruchy spánku. V noci mívá těžké noční můry. Brzy dojde k přesvědčení, že si sestra Hobsonová počíná nanejvýš podezřele...
DÍL 17: Jen my sami (Ourselves Alone) - Riley musí Johnovi a Sáře vysvětlovat, že to nebyla ona, kdo na ně poslal sociální pracovnici. Pak se dostane do osudné hádky s Jesse...
DÍL 18: Den D 1/2 (Today Is the Day: Part 1) - Riley je mrtvá a všichni se domnívají, že ji zabila Cameron, dokonce i John ji zpočátku podezřívá. V budoucnosti se Jesse účastní speciální mise na ponorce, která plní rozkaz Johna Connora...
DÍL 19: Den D 2/2 (Today Is the Day: Part 2) - John se snaží objasnit Rileyinu smrt. Posádka ponorky v budoucnosti odhalí, co je ukryto v balíčku pro Johna a jaká další nebezpečí jeho obsah přináší...
DÍL 20: K majáku (To the Lighthouse) - Sára a John se chystají opustit dům, ve kterém bydleli. Odjíždějí i Reese a Cameron, Sára už ale nikomu nevěří. A proto bez jejich vědomí zamíří k domku u majáku, kde žije její přítel...
DÍL 21: Ábel nebo Kain (Adam Raised a Cain) - Sára s Derekem marně hledají Kyleův hrob. John přichází s tím, že u mrtvého v majáku byla nalezena fotografie holčičky. Jde o Savannah. Savannah nedává ve škole pozor, protože si chatuje s Johnem Henrym. Učitelka pozve do školy Catherine Weaverovou, která pak dcerce domlouvá. Nemá o Henrym mluvit, lidé by to nepochopili. Savannah si doma dělá úkoly a její chůva Debbie se chystá cvičit. U dveří zvoní muž, a když Debbie otevře, zastřelí ji. Pak začne hledat Savannah, kterou Henry telefonem navádí do bezpečí. To by ale nestačilo, kdyby se neobjevili Sára, Derek, John a Cameron. Při následné přestřelce je Derek zabit. Ostatním se podaří s dívenkou uniknout. Když přijde k Weaverové detektiv Crayton, může jen oznámit, že zmizela. Savannah vypráví Johnovi s svém "příteli" Henrym, který bydlí v podzemí a nemůže odejít, protože má v hlavě kabel. Cameron reaguje návrhem, že Henryho zabije, což Sára odmítá...
DÍL 22: Zrozen k útěku (Born to Run) - Agent Aldridge připomíná Sáře ve vězení její "zločiny". Například vraždu před deseti lety a výbuch sejfu v bance před osmi lety, při němž údajně ona, John i Cameron zemřeli. Jak je vidět, není tomu tak. Aldridge důrazně žádá, aby mu Sára řekla, kde je John. Ta ale zarputile opakuje, že při výbuchu zemřel. Nastupuje Ellison a vyzvídá, co dělala Sára posledních deset let. Sára nabízí, že všechno vysvětlí. Stále ale jen opakuje, že Savannah není v bezpečí. Žádá také o kněze – konkrétně o otce Armanda Bonillu. Henry, který všechno sleduje na monitoru, nechápe, proč o něj tolik stojí. Důvod je však jasný: Kněz je kromě právníka jediná osoba, s níž může zatčený hovořit, aniž by ho odposlouchávali. Otec Armando přichází a Sára mu svěří balíček a vzkaz pro Johna. Pro obé si přijde mladá dívka. John a Cameron najdou v balíčku dokonalé pasy. Dívka tlumočí i Sářin vzkaz: John má zmizet. Nemá se na ni ohlížet a odjet...

Ocenění:
The Saturn Awards
2010 - Terminátor: Příběh Sáry Connorové - Nejlepší televizní DVD vydání (nominace)

The Saturn Awards
2009 - Terminátor: Příběh Sáry Connorové - Nejlepší žánrový televizní seriál (nominace)
2009 - Terminátor: Příběh Sáry Connorové - Lena Headey (Nejlepší televizní herečka) (nominace)
2009 - Terminátor: Příběh Sáry Connorové - Thomas Dekker (Nejlepší televizní herec ve vedlejší roli) (nominace)
2009 - Terminátor: Příběh Sáry Connorové - Summer Glau (Nejlepší televizní herečka ve vedlejší roli) (nominace)

The Saturn Awards
2008 - Terminátor: Příběh Sáry Connorové - Summer Glau (Nejlepší televizní herečka ve vedlejší roli)
2008 - Terminátor: Příběh Sáry Connorové - Nejlepší televizní seriál (nominace)
2008 - Terminátor: Příběh Sáry Connorové - Lena Headey (Nejlepší televizní herečka) (nominace)

DABING
1.SÉRIE
V českém znění: Regina Řandová - Lena Headey (Sára Connorová), Petr Neskusil - Thomas Dekker (John Connor), Anna Suchánková - Summer Glau (Cameron), Lukáš Hlavica - Richard T. Jones (James Ellison), Filip Jančík - Brian Austin Green (Derek Reese), Martin Stránský - Garret Dillahunt (Cromartie), Ladislav Cigánek - Dean Winters (Charley Dixon), Klára Jandová - Sonya Walger (Michelle Dixonová), Radek Hoppe a Pavel Vondra - Brendan Hines (Andy Goode), Svatopluk Schuller, Bohdan Tůma a další
Překlad: Renáta Polišenská a Markéta Šerá
Zvuk: Milan Blažek
Dramaturgie: Petr Zenkl
Produkce: Markéta Stegbauerová, Jana Janoušková a Jaroslav Richtr
Dialogy: Veronika Kernová
Režie českého znění: Jiří Kodeš
Vyrobila: S Pro Alfa CZ a.s. pro FTV Prima s.r.o. 2008

2.SÉRIE
V českém znění: Regina Řandová - Lena Headey (Sára Connorová), Petr Neskusil - Thomas Dekker (John Connor), Anna Suchánková - Summer Glau (Cameron), Lukáš Hlavica - Richard T. Jones (James Ellison), Martin Sobotka - Brian Austin Green (Derek Reese), Hana Ševčíková - Shirley Manson (Catherine Weaverová), Martin Stránský - Garret Dillahunt (Cromartie), Ladislav Cigánek - Dean Winters (Charley Dixon), Nikola Votočková - Sonya Walger (Michelle Dixonová) a další
Překlad: Tomáš Studený a Petr Anderle
Dialogy: Pavla Horňáková, Ivana Kovářová a Jana Dotlačilová
Zvuk: Svatopluk Cechel
Produkce: Markéta Stegbauerová a Kristýna Pavlíková
Vedoucí dramaturg: Lucie Donátová
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie českého znění: Jiří Kodeš
Vyrobila: S Pro Alfa CZ a.s. pro FTV Prima s.r.o. 2009

DVD
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 13.1.2008
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 13.10.2008 (DVD) Magicbox
Poprvé na DVD: 13.10.2008 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Terminátor (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/terminator-the-terminator/
Akční / Sci-Fi, USA / Velká Británie, 1984
Režie: James Cameron, Hrají: Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn

Terminátor 2: Den zúčtování (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/terminator-2-den-zuctovani-terminator-2-judgment-day-1991-137-usa-francie-akcni-sci-fi-thriller/
Akční / Sci-Fi / Thriller, USA / Francie 1991
Režie: James Cameron, Hrají: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton

Terminátor 3: Vzpoura strojů (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/terminator-3-vzpoura-stroju-terminator-3-rise-of-the-machines-2003-109-usa-nemecko-velka-britanie-sci-fi-akcni-thriller-74/
Sci-Fi / Akční / Thriller, USA / Německo / Velká Británie 2003
Režie: Jonathan Mostow, Hrají: Arnold Schwarzenegger, Nick Stahl

Terminator Salvation gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a146/
Sci-Fi / Akční, USA / Německo, 2009
Režie: McG, Hrají: Christian Bale, Anton Yelchin

Terminator Genisys gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a162/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Alan Taylor, Hrají: Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke

Terminátor: Temný osud gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/terminator-temny-osud-terminator-dark-fate-2019-129-usa-spanelsko-madarsko-akcni-dobrodruzny-sci-fi-68/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Tim Miller, Hrají: Linda Hamilton, Arnold Schwarzenegger
 
SERIÁLY V SÉRII
Terminátor: Příběh Sáry Connorové (seriál) gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/terminator-pribeh-sary-connorove-tv-serial-terminator-the-sarah-connor-chronicles-2008-1333-uusa-sci-fi-akcni-drama-thriller-50/
USA, Sci-Fi / Akční / Drama, 2008
Režie: David Nutter, Hrají: Lena Headey, Thomas Dekker
 
Tvůrci a herci
Tim Miller (Režie), James Cameron (Produkce), David Ellison (Produkce), Junkie XL (Hudba), Ken Seng (Kamera), Julian Clarke (Střih), Mindy Marin (Casting), Lucinda Syson (Casting), Sonja Klaus (Scénografie), Ngila Dickson (Kostýmy), Mac Ruth (Zvuk), Dennis Liddiard (Masky), Josh Friedman (Scénář), David S. Goyer (Scénář), Justin Rhodes (Scénář), Billy Ray (Scénář), Linda Hamilton (Herec), Arnold Schwarzenegger (Herec), Mackenzie Davis (Herec), Edward Furlong (Herec), Tom Hopper (Herec), Brett Azar (Herec), Gabriel Luna (Herec), Natalia Reyes (Herec), Diego Boneta (Herec), Steven Cree (Herec), Mario de la Rosa (Herec), Tábata Cerezo (Herec), Enrique Arce (Herec), Christine Horn (Herec), Fraser James (Herec), Alicia Borrachero (Herec), Claudia Trujillo (Herec), James Barriscale (Herec), Tristán Ulloa (Herec), Björn Freiberg (Herec), Lorna Brown (Herec), Stephanie Gil (Herec), Stuart McQuarrie (Herec), Pedro Rudolphi (Herec), Mark Weiler (Herec), Hadrian Howard (Herec), Kacy Owens (Herec), Károly Baksai (Herec), Rochelle Neil (Herec), Mona Martínez (Herec), Pedro Hernández (Herec),
 
2008/1333/UUSA/Sci-Fi, Akční, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Terminátorka Summer Glau je ve skutečnosti o šest let starší než Thomas Dekker, který hraje jejího "vrstevníka" Johna Connora. Summer je také pouze o osm let mladší než Lena Headey, která hraje Sarah Connorovou, a v seriálu před nezasvěcenými předstírá, že je matka terminátorky Summer Glau.
- Michael Shanks byl v užším výběru na roli Dereka Reese.
- Jako vzor pro Jadernou elektrárnu Serrano Point posloužila elektrárna v El Segundo, CA. A jelikož to není jaderná elektrárna, chladící věže byly dodány v post-produkci.
- Název dílu Dungeons & Dragons je inspirován názvem role-playing game vymyšlené v roce 1974. Vytvořil ji Gary Gygax a odhaduje se, že asi 20 milionu lidí po celém světě ji hraje, nebo alespoň jeji odnož, Advanced D&D. Hře může být v podstatě přičtena zásluha za stanovení moderní struktury RPG.
- Summer Glau je bývalá prima ballerina. Proto dokáže tak krásně tančit balet v 7. díle 1. řady seriálu.
- Postava "Cameron" je poklona Jamesu Cameronovi, který přišel s nápadem Terminátora a režíroval první dva filmy.
- FBI agent Ellison je pojmenován podle Harlana Ellisona, autora sci-fi, jehož práce inspirovala filmy o Terminátorech.
- Summer Glau dostala roli Cameron částečně na základě houževnatosti, kterou projevila v bojových scénách v Serenity (2005).
- Viac ako 300 herečiek sa zaújmalo o rolu Sarah Connorovej. Keď tvorcovi Joshovi Friedmanovi poradil jeho kamarát Lenu Headey, okamžite bola vybraná.
-  Slovo "terminátor" nebylo vysloveno až do finále druhé série, kdy Sarah řekne Catherine, že jí shledává Terminátorem.
 
Odkazy
 

Hrají:

Lena Headey, Thomas Dekker, Summer Glau, Richard T. Jones, Edoardo Ballerini, Tony Amendola, Lee Thompson Young, Brian Bloom, Brian Austin Green, Sonya Walger, Dean Winters, Craig Fairbrass, Bruce Davison, Garret Dillahunt, Mackenzie Brooke Smith, Lisa Wilhoit, Kristina Apgar, Bailee Madison, Alex Veadov, Peter Mensah, Jonathan Sadowski, Adam Godley, Skyler Gisondo, Marcus Chait, Shirley Manson, Max Perlich, Sandra Purpuro, Leven Rambin, Paul Schulze, Dean Norris, Mark Adair-Rios, Leah Pipes, Jillian Armenante, Fay Wolf, Busy Philipps, William Brent, Will Rothhaar, Beau Billingslea, Patrick Kilpatrick, Dorian Harewood, Stephanie Jacobsen, Angela Gots, Emilio Rivera, Owain Yeoman, Allen Evangelista, Brendan Hines, Andy Umberger, Cory Tucker, Richard Schiff, Eddie Shin, Rebecca Creskoff, Johnny Sneed, Haley Hudson, Samantha Krutzfeldt, Ned Bellamy, Chris Ellis, Jon Huertas, Andre Royo, Catherine Dent, Austin Highsmith, Bobbi Sue Luther, Alessandra Torresani, Nick Wechsler, Symba, Ally Maki, Cynthia Marie Hruschka, Neil Hopkins, John Pyper-Ferguson, Matt McColm, Matt Angel, Yuri Lowenthal, Brandon Molale, Tiya Sircar, Billy Lush, Bonnie Morgan, Mary Alexandra Stiefvater, Julie Ann Emery, Aldo Gonzalez, Erin Fleming, Charlayne Woodard, Jacob Witkin, Enrico Natale, Joe Hursley, Chad Brummett, Ray Laska, Ryan Kelley, William Stanford Davis, Danielle Lozeau, Melinda Bennett, Bernard White, Jessica Makinson, Todd Stashwick, Gina Gallego, Alanna Masterson, Eric Steinberg, Larry Cedar, Bruno Amato, Manny Montana, Michael Hyatt, Elise Ivy, Laura Regan, Jullian Dulce Vida, Savannah Jayde, Akie Kotabe, Bashir Salahuddin, James Urbaniak, Michelle Arthur, Glenn Taranto, Preston James Hillier, Luis Chávez, Karina Logue, Debra Wilson, Omid Abtahi, Jesse Garcia, Jeffrey Pierce, Barry Livingston, Scott Vance, Barbara Scolaro, Floriana Lima, Alison Martin, Michael Dempsey, Adam Busch, Derek Riddell, Javier Grajeda, Dave Colon, Tavia Schwartz, Z. Ray Wakeman, Mark Kubr, Branden Morgan, Cornell Womack, Cameron Van Hoy, Douglas Bennett, Cyd Strittmatter, Bill Tangradi, Gary Houston, Jim Jansen, Carlos Jacott, Jill Remez, Danny Mora, Kenneth Miller, Sam Puefua, Phil Morris, Sasha Roiz, Hector Atreyu Ruiz, Mark Ivanir, Jonathan Jackson, Roger Guenveur Smith, Shane Edelman, Zack Ward, Connor Trinneer, Jamison Jones, Chad Lindberg, Ned Bellamy (a.z.), Adam Wylie, Thomas Garner, Alex Carter, Tina Casciani, Theo Rossi, Chad L. Coleman, Leven Rambin (a.z.), Edward Conna, Joshua Malina, Cooper Huckabee, Kit Pongetti, TJ Kayama, Massi Furlan, Ron Butler, Ron Riekki, Roberto 'Sanz' Sanchez, Brian Atkinson, Gregg Perrie, Carlos Sanz, Jeanette O'Connor, Greg Eagles, Karen-Eileen Gordon, Keith Pillow, Aixa Maldonado, Amy Tolsky, Susan Floyd, Lou George